Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
naservírované sušenky madelenky

Sušenky madelenky jsou výborné nejen k čaji. Podle Aleše Cibulky u jedné neskončíte

Lukáš Skála patří k cukrářské špičce, získal mimo jiné cukrářské zlato na kuchařské olympiádě. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal za ním zavítali do pražského Cukráře, kde pekli sladké nadýchané pečivo z litého těsta. Říká se mu madelenky. Potažené pomerančovo-cukrovou polevou okouzlili i moderátora Aleše Cibulku.

sušenky na plechu

Madelenky

8 vajec
4 žloutky
150 g cukru
8 g soli
250 g hladké mouky
pomerančová kůra z 1 pomeranče
300 g rozpuštěného másla
1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Postup:

Nejprve rozpustíme máslo. Mezitím do mísy dáme vajíčka a žloutky, přidáme cukr a metlou prošleháme.těsto se lije do formiček

Pak nastrouháme pomerančovou kůru z omytého pomeranče. Je dobré ji strouhat těsně před pečením, má intenzivní chuť. Kůru přidáme společně s moukou, kypřicím práškem a rozpuštěným máslem do vaječné směsi. Vše zamícháme dohladka. Těsto necháme cca 1 hodinu stát.

Těsto lijeme do formiček, které mají tvar mušliček, event. do formiček na vánoční pracny. Silikonové formičky nevymazáváme, kovové lehce vymažeme máslem. Cyklus pečení je dvojí. Nejprve pečeme 4 minuty na 200 stupňů (zvednou se prostředky) a pak teplotu snížíme na 170 stupňů a pečeme 3 minuty (dle velikosti formiček).

Po vychladnutí madelenky namočíme v polevě a necháme okapat přes mřížku, aby přebytečná poleva stekla.

Pomerančová poleva

šťáva z 1 pomeranče
80 g cukru moučkaAleš Cibulka vaří

Postup:

Z ostrouhaného pomeranče vymačkáme šťávu a smícháme s prosátým moučkovým cukrem. Madlenky v polevě namáčíme tak, že sušenku držíme za zvednutý prostředek těsta. Necháme okapat a zatuhnout, podáváme ideálně k čaji.

Madelenky

Své jméno údajně získaly podle Madeleine Paulmierové, služebné polského krále a lotrinského vévody Stanislava I. Leszczyńského. Ta je upekla pro jeho zetě, francouzského krále Ludvíka XV., jemuž zachutnaly natolik, že jim začal říkat madelenky. Je to jedna z verzí, kterou jsme překvapili i cukráře Lukáše Skálu.

Lukáš Skála

Dělá cukrařinu způsobem, aby chutnala i jemu. Vyučil se u svého otce a výuční list na cukráře získal v hotelu InterContinental. Dodnes tvrdí, že nejlepší bábovku peče jeho maminka. Sám doma peče akorát kachnu, sladkému se věnuje jen v práci. V prosinci 2017 si splnil sen a otevřel si cukrářskou továrnu – podnik, který nese jeho jméno a kde peče ty nejlepší české i mezinárodní zákusky.