Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
chřest

Jde to i na sladko. Připravte si chřestový koláč podle cukráře

Chřestová sezona stále ještě neskončila, pokud si chcete dopřát ještě jeden neobvyklý pokrm z královské zeleniny, zkuste chřestový koláč od cukráře Lukáše Skály.

Chřestový koláč

Suroviny na těsto

  • 200 g másla
  • 100 g cukr moučka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 5 g kypřícího prášku
  • 4 g soli

Suroviny na náplň

  • 600 g chřestu hrubé váhy
  • 300 ml pomerančové vymačkané šťávy
  • 200 g cukr krupice
  • 1 ks 8 cm dlouhé skořice
  • snítku meduňky
  • 1/2 vanilkového lusku

Suroviny na zálivku

  • 250 g krém fresh
  • 100 ml čerstvé smetany
  • 140 g třtinového cukru
  • kůra z jedné limetky
  • 4 žloutky
  • 1 vejce

Suroviny na ozdobu

  • 4 bílky
  • 200 g cukr krupice

Postup: Máslo necháme změknout v pokojové teplotě. Poté ho vyšleháme s cukrem do bílé pěny. Přidáme rovnou celé vejce, následně prosetou mouku s kypřícím práškem a solí. Těsto necháme do druhého dne v lednici odležet.

Vezmeme bílý chřest a očistíme ho. Připravíme si z cukru světlý karamel, který zalejeme šťávou z pomerančů. Přidáme celou skořici, rozkrojený vanilkový lusk. Poté necháme vystydnout na 50 °C. Přidáme meduňku. Chřest dáme do vakuovacího sáčku, zalejeme rozvarem z karamelu a koření, zavakuujem a necháme vařit na 50°C na 40 min, aby chřest do sebe natáhl všechny chutě z rozvaru. Chřest necháme do druhého dne v sáčku s rozvarem vychladnout.

Druhý den rozválíme těsto, vyložíme koláčovou formu a pečeme v peci předehřáté na 170 stupňů 7min. Po upečení vyndáme, okrájíme přebytečné těsto z okrajů a dáme dopéct na 4 minuty. Po vychladnutí narovnáme chřest na těsto a připravíme zálivku.

Všechny ingredience na zálivku zamícháme a necháme stát přibližně 30 min, než se nám rozpustí cukr. Po rozpuštění cukru dáme zálivku na chřest a pečeme na 160 stupňů přibližně 30 minut. Po uplynutí této doby koláč vyndáme a necháme ho vychladnout. Než nám koláč vychladne, připravíme si z bílků a cukru sníh, kterým ozdobíme koláč dle své fantazie.

ZDROJ:https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/jde-to-i-na-sladko-pripravte-si-chrestovy-kolac-podle-cukrare.A180529_145900_dobra-chut_ape