Tak jsme opět zavřeli dveře a otevřeli výdejní okénka, v kterých na vás čekáme denně do 21:00. Jídlo a potraviny si můžete objednat také předem po telefonu, on-line nebo nechat přivézt domů. Vše najdete na stránkách jednotlivých restaurací a v jejich instastories.
Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English

CHILLI FESTIVAL! OCHUTNÁTE JÍDLA Z CHILLI PAPRIČEK ZE VŠECH KOUTŮ SVĚTA

27. 8. 2018 – Jiří Štift, šéfkuchař restaurace Sia, chystá pro své hosty doslova pálivý festival. Ve dnech 20. – 27. září bude servírovat jídla z chilli papriček ze všech koutů světa.

Při sestavování menu spojil síly s odborníkem na pálivé papričky Pavlem Koudelkou, společně připravili výběr od méně pálivých Jalapeño papriček až po ty nejpálivější Carolina Reaper, které mají na Scovilleho stupnici pálivost 2,2 milionu a jsou držitelem rekordu v Guinnesově knize.

 

 

Podstatné je zvýraznit chuť

Během chilli festivalu se bude v Sia restaurantu servírovat pět chodů, které budou rozdělené podle pálivosti a hosté si tak budou moci vybrat, jak moc pálivé jídlo chtějí. „Cílem není uvařit co nejpálivější jídlo, ale připravit ho tak, aby vynikla chuť papričky a chutě k sobě dobře ladily,“ zdůrazňuje šéfkuchař Jiří Štift. Nejméně pálivý pokrm bude tuňáková rolka a sashimi ze svatojakubských mušlí s Jalapeño chilli pastou, v dalších pokrmech se objeví odrůdy, jako je Madagaskar, odrůda známých habanero Fataly nebo Ghostpepper. Připravují také dezert – palačinky z kokosového mléka s jack fruit, kešu, jogurtovou zmrzlinou s limetou a chilli sirupem.

Pěstování a pojídání chilli papriček je v současnosti velkým trendem nejenom u nás v České republice, ale po celém světě. „Češi v rámci Evropy ve svých chutích nikterak nevybočují. Průměrný Čech nejčastěji snese, co se pálivosti týče, u nás hojně rozšířenou papričku Jalapeño,“ vysvětluje český chilli master Pavel Koudelka.

ingredience na vaření asijského jídla

Věděli jste, že …?

  • Při překládání anglického výrazu pepper, angličtina nerozlišuje pepř a papriku.
  • Kajenský pepř není pepř, ale pouze usušená a namletá paprička odrůdy Cayenne.
  • Kapsaicin (tj. látka, která způsobuje pálivost paprik) v těle aktivuje receptory vnímající teplotu, fyzicky se nic neděje, všechno to hoření a pálení se odehrává pouze v hlavě.
  • Kapsaicin je také specifický tím, že na sebe váže tuky, pokud tedy něco pálivého zapijete vodou, pouze opláchnete pohárky a dostanete se k nim více kapsaicinu, pro zchlazení je dobré zvolit něco tučného, například nápoj lassí.

 

Během pálivého týdne v Sia restaurantu bude na zchlazení k dostání mangové lassí, citronový šerbet se syrovátkou nebo avokádový šerbet s jogurtem, limetou a koriandrem.

Chilli menu v restauraci Sia – 20. – 27. září

 

Jalapeño

Tuňáková rolka a sashimi ze svatojakubských mušlí, Jalapeño chilli pasta

 

Madagaskar
„Chilli Beef“ s madagaskar čili, česnekové výhonky, shiitake

 

Fatalii
Jhinga krevety a salát ze zelené papáji s arašídy, melounem cantaloupe a fatalii chilli papričkou

 

Ghost chilli
Grilovaný mečoun, kolhapuri rybí kari, pappadum a broskvové chutney se zázvorem a ghost chilli

 

Carolina Reaper
Grilované jehněčí hřebínky,  Vindaloo kari, paratha a mango chutney s Carolina Reaper

 

Bhut Jolokia Peach

Palačinky z kokosového mléka s jack fruit, kešu, jogurtová zmrzlina s limetou a chilli sirup

Na snížení pálivosti
Mangové lassí
Citronový šerbet se syrovátkou
Avokádový šerbet s jogurtem, limetou a koriandrem

 

Více informací najdete na webových či facebookových stránkách.

ZDROJ:https://stamgastagurman.cz/aktualita.php?id=4391