Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
exteriér Sia

Zažijte nejpálivější týden v Sia restaurantu

Sia restaurant představí během zářijového chilli festu i habanero papričku zapsanou v Guinnessově knize rekordů

Jiří Štift, šéfkuchař restaurace Sia, která je součástí gastronomické skupiny TOGETHER, chystá pro své hosty doslova pálivý festival. Ve dnech 20. – 27. září bude servírovat jídla z chilli papriček ze všech koutů světa. Při sestavování menu spojil síly s odborníkem na pálivé papričky Pavlem Koudelkou, společně připravili výběr od méně pálivých Jalapeno papriček až po ty nejpálivější Carolina Reaper, které mají na Scovilleho stupnici pálivost 2,2 milionu a jsou držitelem rekordu v Guinnesově knize.

Podstatné je zvýraznit chuť

Během chilli festivalu se bude v Sia restaurantu servírovat pět chodů, které budou rozdělené podle pálivosti a hosté si tak budou moci vybrat, jak moc pálivé jídlo chtějí. „Cílem není uvařit co nejpálivější jídlo, ale připravit ho tak, aby vynikla chuť papričky a chutě k sobě dobře ladily,“ zdůrazňuje šéfkuchař Jiří Štift. Nejméně pálivý pokrm bude tuňáková rolka a sashimi ze svatojakubských mušlí s Jalapeno chilli pastou, v dalších pokrmech se objeví odrůdy, jako je Madagaskar, odrůda známých habanero Fataly nebo Ghostpepper. Připravují také dezert – palačinky z kokosového mléka s jack fruit, kešu, jogurtovou zmrzlinou s limetou a chilli sirupem.

Pěstování a pojídání chilli papriček je v současnosti velkým trendem nejenom u nás v České republice, ale po celém světě. „Češi v rámci Evropy ve svých chutích nikterak nevybočují. Průměrný Čech nejčastěji snese, co se pálivosti týče, u nás hojně rozšířenou papričku Jalapeno,“ vysvětluje český chilli master Pavel Koudelka.

Věděli jste, že …?

    • Při překládání anglického výrazu pepper, angličtina nerozlišuje pepř a papriku.
    • Kajenský pepř není pepř, ale pouze usušená a namletá paprička odrůdy Cayenne.
    • Kapsaicin (tj. látka, která způsobuje pálivost paprik) v těle aktivuje receptory vnímající teplotu, fyzicky se nic neděje, všechno to hoření a pálení se odehrává pouze v hlavě.
    • Kapsaicin je také specifický tím, že na sebe váže tuky, pokud tedy něco pálivého zapijete vodou, pouze opláchnete pohárky a dostanete se k nim více kapsaicinu, pro zchlazení je dobré zvolit něco tučného, například nápoj lassí.

Během pálivého týdne v Sia restaurantu bude na zchlazení k dostání mangové lassí, citronový šerbet se syrovátkou nebo avokádový šerbet s jogurtem, limetou a koriandrem.

ZDROJ: https://www.idnes.cz/jenprozeny/volny-cas/zazijte-nejpalivejsi-tyden-v-sia-restaurantu.A180923_154246_jpz-volny-cas_jph1