Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
šneci na talíři a pivo

Češi tráví štědrovečerní večeři v restauracích stále raději, počet rezervací vzrostl meziročně o 50 %

Průvodce RESTU, který usadil ke stolu v restauracích už více než 10 milionů hostů,  přináší společně s gastronomickou skupinou TOGETHER tipy, na co a kam zavítat během vánočních svátků. V nabídce je česká rybí klasika, stále oblíbenější prvorepublikové šnečí menu nebo naopak zcela netradiční asijské pokrmy.  Na Štědrý den eviduje Restu.cz  nárůst rezervací o 50 % v porovnání se stejným obdobím loňského roku.

Praha a Brno

„Nejvíce lidí vyráží do restaurací během svátků v Praze. Kromě sociodemografického vlivu místních obyvatel má na konečné číslo dopad i stále rostoucí počet turistů, kteří si chtějí dopřát sváteční večeři v dobré restauraci,“ popisuje Jiří Moskal, CEO RESTU.cz.  O tom, že si lidé během Vánoc užívají větší luxus než obvykle, svědčí i výše průměrné útraty. „Tři čtvrtiny vánočních rezervací míří do restaurací ve vyšším cenovém segmentu, kde se utratí více než 600 Kč na osobu,“ doplňuje Moskal. V Praze má otevřeno každá třetí restaurace, v Brně každá čtvrtá.

Nejvíce je párů

Štědrý den v restauraci si nejvíce dopřávají páry, Restu letos zaznamenalo 41 % rezervací pro dva, 37 % pro 3 až 5 osob. Jíst ven vyráží i singles, tvoří 2 % rezervací.

Kam zajdeme?

V hlavním městě můžete zavítat například na Vinohrady do belgické restaurace Bruxx, kde přímo na Štědrý den a na první svátek vánoční bude šéfkuchař Jan Pípal servírovat hostům vánoční šneky v kombinaci s belgickými pivy. Původem francouzskou pochoutku připravuje zapečenou s bylinkami a česnekem.

https://www.restu.cz/bruxx/

 

Vánoční menu bude servírovat také Kalina Kampa, mimo staročeské vánoční rybí polévky nabízí šneky hned ve třech variantách – po pražsku, po burgundsku nebo s omáčkou Bérnaise.

https://www.restu.cz/kalina-kampa/akce-a-slevy/vanocni-sneci-v-kaline/

 

Pokud nedáte dopustit na tradici, navštivte restauraci Pod Zámkem. V romantickém zámeckém prostředí si vychutnáte tradičního houbové kubu, rybí polévku a smaženého kapra bez kosti s bramborovým salátem.

https://www.restu.cz/pod-zamkem/akce-a-slevy/zamecke-vanoce/

 

Láká vás něco exotičtějšího? Udělejte si rezervaci v restauraci Sia. Je to jediné místo v Praze, kde si můžete dát pravou Pekingskou kachnu. Složitá příprava jednoho z nejslavnějších čínských receptů trvá dva dny. Kuchyni velí šéfkuchař Jiří Štift patřící k největším znalcům asijské gastronomie v České republice.

https://www.restu.cz/sia-restaurant/

 

V moravské metropoli bude otevřena například designová restaurace SIGNATURE, kde servírují dvojí menu. Jedno české se šnečím tartiflette, rybí polévkou a smaženým kaprem a jedno odvážnější, které nabízí marinovaného sivena, humrový bisque a jehněčí hřbet.

https://www.restu.cz/signature-restaurant/

ZDROJ:https://protisedi.cz/cesi-travi-stedrovecerni-veceri-v-restauracich-stale-radeji-pocet-rezervaci-vzrostl-mezirocne-o-50/