Tak jsme opět zavřeli dveře a otevřeli výdejní okénka, v kterých na vás čekáme denně do 21:00. Jídlo a potraviny si můžete objednat také předem po telefonu, on-line nebo nechat přivézt domů. Vše najdete na stránkách jednotlivých restaurací a v jejich instastories.
Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English

Kapr? Zapomeňte. Dejte si šneky a ústřice!

Nechce se vám na Štědrý den sedět doma a sledovat pohádky nebo se vám při představě vyvařování a celodenních stresů s přípravami rosí čelo hrůzou? Tak přesně pro vás některé restaurace servírují speciální sváteční menu.

Výjimečné menu chystá restaurace Ginger & Fred, sídlící v sedmém patře ikonického Tančícího domu, s jedinečným výhledem na Hradčany. „Namísto kapra bych doporučil například jesetera. Jeseteří maso je jemné a kompaktní a rozhodně ozvláštní štědrovečerní tabuli. Připravit ho můžete v trojobalu a servírovat s bramborovým salátem. Já ovšem preferuji pečení na pánvi a přepuštěném másle a v kombinaci, kterou najdete v našem vánočním menu,“ zve šéfkuchař Rudolf Doležal. K jeseterovi bude podávat dušený špenát, bramborové pyré, kaviár Osetra a omáčku z Champagne Legras. Jako předkrm zvolil krevetový salát s ananasovo-mangovou salsou, koriandrem, kokosovou pěnou a rýžovým chipsem; sladkou tečkou bude financier s krémem z lískových oříšků, křupavou bílou čokoládou a kaštanovou zmrzlinou. A k tomu vybrané víno a variace sýrů.

Kapří hranolky i pekingská kachna
Sváteční večeři nabídnou také v restauraci Oblaca v žižkovské věži, kde vám kromě mnohachodového menu, profesionálně spárovaného s víny, naservírují bombastický výhled na pražské panoráma. Hosté se mohou těšit na foie gras marinovaná s badyánem, k tomu perníkové pyré, pomeranč, fíkovou marmeládu a želé ze svařeného vína. Polévka se bude podávat krémová rybí s kořenovou zeleninou, doplněná kouskem smaženého třeboňského kapra s citronovou pěnou. Hlavní chod bude candát pečený se špekem, s vanilkovým pyré, máslovým hráškem, černou čočkou, espumou (pěnou) z červené řepy a crunchem z máslové vánočky. A jako dezert skořicová panna cotta s marinovanými jablky, karamelizovanými ořechy, černým kaviárem a citronovým sponge. Zapíjet ho budete prvotřídním tokajským.

Na Vánoce mají otevřeno i v pražském zámku Château st. Havel, kde restauraci vede vyhlášený šéfkuchař Ondřej Slanina. „Hostům bych doporučila naši specialitu – hranolky ze zámeckého kapra doplněné čočkovým salátem a cibulovou espumou. Součástí vánočního menu jsou samozřejmě rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem – dovolím si říct, že rybu umí naši kuchaři připravit skvěle. Zajímavý chuťový zážitek skýtá panenka z divočáka v houbovém prachu se smotkem vinné klobásy na celerové placce se smaženým zelňákem a smržovou omáčkou. Mezi dezerty nemůže chybět jak zámecké cukroví, tak náš velmi oblíbený sachr dort,“ prozrazuje manažerka restaurace Kateřina Dvořáková.

Kromě kapřích hranolků nachystali jako předkrm šneky v tomatové omáčce s česnekovou fregolou, restovaným fenyklem a bramborovými chipsy. Lákavě vypadá i mrkvový dort se skořicí, jablečnou pralinkou, espumou z baileys a čokoládovým gelem.

Pravá pekingská kachna
Milovníci mořských plodů, ústřic, šneků a belgických piv si přijdou na své v restauraci Bruxx. Přímo na Štědrý den a na první svátek vánoční bude šéfkuchař Jan Pípal servírovat vánoční šneky v kombinaci s belgickými pivy. Pochoutku pocházející z Francie připravuje zapečenou s bylinkami a česnekem. Barman Jan Pína zase umíchá neobvyklé koktejly.

Také ve spřáteleném Vinohradském parlamentu budou hrát roli šneci, tentokrát v polévce připravované podle staročeského receptu. Šneky přidají do vývaru z uzeného kolene. Tato tradice pochází z období první republiky, kdy si především vyšší společenská vrstva dopřávala hlemýždě při sváteční procházce městem.

I když vánoční menu v asijské restauraci Sia neplánují, protože svou pozornost zaměřují spíš k čínskému Novému roku (5. února 2019), můžete tam vyzkoušet nefalšovanou pekingskou kachnu. Její příprava trvá dva dny – nejprve se kachna ochutí kořením a marinádou z hoisin omáčky, poté se její kůže polévá horkou vodou a potírá směsí sirupu, medu a octa. Druhý den se pak ochucený opeřenec peče dokřupava ve speciální peci. Interiér podniku, odkazující na exotickou poetiku asijských tržišť a vzdálených přímořských lokalit, v zimních dnech navíc příjemně zahřeje.

ZDROJ:https://www.metro.cz/kapr-zapomente-dejte-si-sneky-a-ustrice-d9y-/spolecnost.aspx?c=A181217_133320_metro-spolecnost_hyr