Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
David Petřík

Tohle je kniha, díky které milujete Cukráře Skálu, Bruxx nebo Siu

Co?  „Anthony Bourdain – Nevábné chuťovky.“

Proč? Kniha je ze syrového kuchařského prostředí newyorských kuchyní a je psána jazykem, kterému porozumí snad jedině kuchaři. Jelikož jsem z kuchařské rodiny, nadchla mě svým pravdivým a jasným jazykem každodenního života od sporáku. Vzpomenu si na ni pokaždé, když si někdo v dnešní době stěžuje na dřinu v našem oboru.

Byť nenásilně a možná nevědomky mě kniha neuvěřitelně inspirovala při tvoření konceptů našich restaurací. Obecně preferujeme kvalitu a autenticitu jídla před přehnaným food stylingem a škrobeností.

Také chceme, aby se hosté u nás nebáli položit si lokty na stůl, vyhrnout rukávy a jíst například krevety nebo mušle rukama. Vlastně jsme rádi, když například Sia přenese na zákazníka atmosféru asijského tržiště a ten má pak alespoň zčásti šanci zažít to, co popisuje Anthony Bourdain ve svých knihách.

Na knihu si navíc vzpomenu, když řešíme kvalitu našich kuchyní. Každému, takže i nám, se občas stane, že narazíme na lajdáctví, které nesnáším. Nedokonalosti dokážu prominout jen v tom případě, když pramení z velkého tlaku objednávek. Zkrátka stejně jako v Nevábných chuťovkách – kvalita surovin a jídla je to nejdůležitější, co se nesmí odbýt. Vždycky si tak uvědomím, jak náročné gastronomické povolání je a že má můj velký respekt.

Kdy?  „Před 12 lety.“

Co konkrétně vás zaujalo?  „Na knížce se mi líbí nejvíc právě ten neomalený, drsný, ale zároveň laskavý a hravý jazyk.“

Jak?  „Čtu poměrně málo, často před spaním, nebo když jsem chvíli sám na dovolené – to si pak čtení doslova užívám.“

 

ZDROJ:https://forbes.cz/tohle-je-kniha-diky-ktere-milujete-cukrare-skalu-bruxx-nebo-siu/