Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
asijské jídlo

Ramen není jen jeden!

K nejoblíbenějším, a k ve světě nejrozšířenějším asijským pokrmům patří bezesporu ramen, nebo-li silný vývar s nepostradatelnými nudlemi. Vedle nejznámějšího vývaru z vepřového masa může být ramen také z hovězího, z drůbeže, z ryb a mořských plodů nebo dokonce, podle dnešních módních trendů, vegetariánský.

Hned čtyři druhy této pochoutky můžete od 20. do 27. března ochutnat v asijské restauraci Sia v centru Prahy, kde povede mezinárodní kuchařský tým šéfkuchař Jirka Štift. Ten dal čtyři vybrané recepty dohromady a už teď naznačuje, že rozhodně nepůjde jen o známou klasiku.kuchař zdobící jídlo

„Nechceme se s nikým dohadovat, jak se má správný ramen vařit a jak má vypadat.

Variant jsou stovky a každá restaurace má svůj tajný recept. My nabídneme čtyři různé rameny, jejichž základem budou čtyři rozdílné vývary. Vycházíme z tradičních postupů a receptů, ale necháváme si prostor pro náš rukopis. Věříme, že naše rameny budou hostům chutnat.“ říká šéfkuchař a potvrzuje, že některé z receptů budou opravdu netradiční, originální a bezesporu fusion.

jídlo naservírované na stole

K největším překvapením tak bude patřit miso – yuzu ramen se soba nudlemi, podávaný s lososem s krustou z mořských řas s shiitake houbami a vaječnou omeletou. Nebude chybět ani ramen s křupavým měkkým krabem nebo ramen s vepřovým vývarem tonkotsu.

Pod pojmem ramen si většina lidí představí typické japonské jídlo. Málokdo ale ví, že tato klasika pochází z Číny. Původní verze se připravovala z čínských nudlí lamian, podle nichž i vznikl název ramen, známý v Japonsku asi od 17 století. Opravdová popularizace ramenu začala až po druhé světové válce, kdy v zemi panovala velká neúroda rýže, a tak USA v rámci hospodářské poválečné pomoci dovezlo do Japonska pšenici, z níž se vyráběli nudle. První rameny prodávali převážně stánkaři na tzv. černých trzích.

krémová polévka

 

„Ramen se stal populárním jídlem i u nás v Čechách, je to skvěle vymyšlené a pohodlné jídlo, které vás zasytí, zahřeje a ještě k tomu v sobě skrývá celou řadu chutí.

Spočítat, kolik druhů ramenu existuje, není reálné, vždy záleží na kreativitě kuchaře. Každý ho může připravovat jinak a přidat do něj jiné suroviny,“ říká Jirka Štift, který na menu zařadil i tsukemen ramen s hovězí svíčkovou. Tsukemen je variantou ramenu, kde se nudle a maso podávají zvlášť a v misce s horkým vývarem se pouze namáčejí.

A kdo na konci března ochutná v restauraci SIA všechny čtyři rameny, získá titul Ramen Master!

ZDROJ: https://www.neverdie.cz/gastro/ramen-neni-jen-jeden/