Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
mazanec

Kopřivová polévka, beránek s máslem nebo pasqualina. Co nesmí chybět na velikonočním stole šéfkuchařů?

Jako malý jsem vždy chodil na Velikonoční pondělí na „koupačku“. Pocházím slovenské vesnice, kde obléváme vodou mladé slečny, ale i starší ženy, abychom jim zabezpečili pevné zdraví a krásu. Navštívit celou rodinu a všechny spolužačky někdy trvalo až do pozdního odpoledne. Dnes už tyto tradice nedodržuji, maximálně ráno poliji vodou spící manželku. S Velikonocemi mám vždy spojený bramborový salát s uzeným masem od maminky a samozřejmě vařená vajíčka, které jsem si vykoledoval.

Lukáš Nevyjel (Nota Bene)

Klidem a odpočinkem, o svátcích míváme zavřeno a zasloužené volno. Nejsem typ, co miluje tradice, úplně mi stačí volný den. Vím, že babička se těší na návštěvy a u mamky mi nepřítomnost také neprojde. Obdržím nové ponožky! Je to prý nutnost. Vyfasuji pomlázku a zúčastním se prapodivného rituálu neuschnutí. Když mám splněno, mohu se věnovat své očistě. Odpoledne rád trávím u sebe doma. A co by nemělo chybět na svátečním stole? Ubrus, beránek, vajíčka, mazanec a nádivka. Někde možná i slivovice.

Daniele Zingoni (šéfkuchař restaurace Il Molo Prague)
Velikonoce mám spojené se vzpomínkami z dětství, které jsem trávil v Toskánsku. Tehdy jsme si jako děti malovali barvami nejen vajíčka, ale také naše obličeje a ruce. Vajíčka se považují za symbol plodnosti a vzkříšení a v Itálii je zvykem nosit je v košíku do kostela na mši, kde jim kněz požehná. Ať jsou to klasická velikonoční vajíčka, která se uvaří a pomalují, nebo čokoládová.

Po mši následuje slavnostní oběd, kdy se sejde celá rodina a společně si užívá jídlo, které připravím. Jako předkrm jíme velikonoční vajíčka nebo vejce připravená ve stylu Benedikt. Potom následuje torta pasqualina, což je slaný koláč s ricottou, špenátem a vajíčky. Dalším chodem je rizoto s chřestem, obvykle divokým, který je chuťově velmi intenzivní a který chodíme hledat do lesa. Jako hlavní chod jíme pečené nebo grilované jehněčí. Po jídle si děti rozbalí čokoládová vajíčka, v nichž najdou různá překvapení a hračky. Druhý den většinou chodíme s rodinou do lesa blízko místa, kde se narodil Leonardo da Vinci. Tam si uděláme piknik, děti si hrají a všichni si to skvěle užíváme.

Jakub Racek (Lagarto Deli Most)

Velikonoce už netrávím klasicky, jako když jsem byl malý a chodívali jsme s bratrem po všech známých a rodině. Postupem času ale tahle klasika opadla a už jsme „šupali“ jen mamku. Ta vždycky udělala nejlepší vajíčkovou pomazánku. Nechyběl tradiční beránek, kuřecí roláda se slaninou a nádivka s kopřivou.

Mateo De Carli (Ryba je Ryba)
Na Velikonoce už dlouhá léta pravidelně zavíráme restauraci a odjíždíme na venkov, kde je většinou dobré počasí, a i první slunce po zimě. Tento čas si vždy užívám společně s rodinou při výrobě velikonočních vajíček a dekorací, je to pro mě úžasný relax.

V Itálii, kde se Velikonoční pondělí nazývá Pasquetta, vyráží všichni lidi grilovat ven do přírody, třeba k řece nebo jezeru. I my každé Velikonoční pondělí zapneme naše velké zelené vejce (pozn. gril Big Green Egg) a každý rok někde venku grilujeme.

Pavel Veltruský (restaurace Signature)
Velikonoce se u nás doma točí hlavně kolem dětí a tradičních zvyků – malování vajíček, pletení pomlázky, hledání zajícové nadílky. Co se týká jídla, nejvíc se těším na snídani, a to na beránka. Ty pečeme rovnou radši dva, aby nám na tu snídani vůbec zbyl. Dále nesmí chybět mazanec pěkně s máslem, dřív jsem zapíjel tak ½ litrem čerstvého mléka, pro které jsem chodil ke kamarádovi na statek.

Dnes zapíjím kávou nebo meltou, a to si opravdu užívám. K obědu neodmyslitelně patří náš rodinný recept na králičí fašírku s medvědím česnekem, kterou pekla už moje babička zámeckým pánům na Liběchovském zámku. Nejraději ji máme s bramborovým knedlíkem, jarní nádivkou a špičatým zelím. Tento recept je už od otevření naší restaurace Signature jednoznačným bestsellerem. Je to zkrátka tradiční gastronomický klenot.

Jan Pípal (restaurace Bruxx a Vinohradský Parlament)

Jan PípalŠéfkuchař Jan Pípal

O Velikonocích na našem stole nikdy nechybí mazanec od mé maminky. Pokud přeje počasí, sbíráme v Krušných horách medvědí česnek, který přidáváme do naší velikonoční nádivky. A když rostou mladé kopřivy, a letos tomu tak už je, připravuji – v mé rodině oblíbenou – vynikající kopřivovou polévku. Bydlíme v malé vesnici nedaleko Prahy, kde se Velikonoce slaví tradičním způsobem a moje žena se těší na velký počet koledníků. Již několik týdnů předem řeší, jaké dobroty vedle kreslených vajíček jim dá za vyšlehání.

ZDROJ:https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/beranek-s-maslem-mazanec-a-nadivka-s-koprivami-co-nesmi-chybet-na-velikonocnim-stole-sefkucharu.A190327_101902_dobra-chut_ape/2#paginationtop

The virtual account is nothing but a means: you must still pay by credit card or bank transfer, gambling and addiction kbc online jackpot question today. Customer Support Large information base is available to potential and existing users at the provider’s website. You can send an e-mail but keep in mind that it can take up to 24 hours before you receive any reply www.besteonlinecasinonl.com. Mit Trustly einzahlen Trustly hat im Casino ohne Anmeldung die Nase vorn, weil die Zahlungsmethode dort als Login fungiert.

Another popular feature of Bitcasino is its multiplayer Bitcoin poker games, let it be known that Bitcoincasino IO has imported another great game. One hour or so later you were walking through those doors and you were in. Powered by Microgaming, the industry leader in online casino game development, and offering over 700 of the finest casino games, 7Sultans has something for everyone casino online suisse. All you need to do is sign up to Sky Bet in a few simple steps before you can claim the offer.