Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English

Vánoční šnečí menu. Připravte si tradiční vánoční pokrmy doma

Vánoční šnečí menu. Připravte si tradiční vánoční pokrmy doma

šneci na talířiŠéfkuchař belgické restaurace Bruxx a Vinohradského Parlamentu Jan Pípal radí, jak si připravit šneky z pohodlí domova. Původem francouzskou pochoutku připravuje zapečenou s bylinkami a česnekem. V České republice se šneci připravovali už za dob první republiky, kdy především vyšší vrstva chodila na šneky při sváteční procházce městem, jednalo se především o vývar z uzeného kolene.

Polévka ze šneků a uzeného kolene (4 porce)

Suroviny

  • 400 g uzeného vepřového kolene
  • 200 g šneků
  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele
  • 200 g celeru
  • divoké koření
  • máslová jíška – máslo 200 g a hladká mouka 200 g
  • 100 g česneku
  • sůl
  • čerstvý pepř

Postup: Uzené koleno uvaříme s kořenovou zeleninou a divokým kořením do měkka. Máslovou jíšku zalijeme vývarem z uzeného kolene a dobře provaříme, přidáme česnek, uvařené šneky, kořenovou zeleninu a uvařené nakrájené koleno, poté lehce povaříme. Nakonec dochutíme solí a čerstvým pepřem. Podáváme s opečeným bílým chlebem.

Půl tuctu zapečených vánočních šneků (4 porce)

  • 200 g šneků
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 šalotky
  • 150 g másla
  • 100 g česneku
  • 50 g čerstvého kerblíku
  • muškátový oříšek, petrželka, majoránka, tymián, bobkový list, sůl, strouhanka na zapečení

Postup: Šneky si uvaříme v hovězím vývaru s bylinkami (tymián, bobkový list, majoránka) a necháme vychladit. Poté si připravíme máslo – máslo v pokojové teplotě vymícháme s nasekaným čerstvým kerblíkem, utřeným česnekem se solí, strouhaným muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou, vše dobře promícháme. Do vyčištěných šnečích ulit dáme trochu připraveného másla, uvařeného šneka a opět zamázneme připraveným máslem. Nakonec posypeme strouhankou a dáme zapéct do trouby cca na 7 minut.

ZDROJ:https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/vanocni-sneci-menu-pripravte-si-tradicni-vanocni-pokrmy-doma.A191205_105921_dobra-chut_ape