Tak jsme opět zavřeli dveře a otevřeli výdejní okénka, v kterých na vás čekáme denně do 20:00. Jídlo a potraviny si můžete objednat také předem po telefonu, on-line nebo nechat přivézt domů. Vše najdete na stránkách jednotlivých restaurací a v jejich instastories.
Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Návštěvnické centrum Staropramen
Kariéra
Together
English
výdejové okénko paní podává kávu

Lidé už začali šetřit, den ode dne je to slabší, říká manažer. Situace českých hospod začíná být kritická

Lidé už začali šetřit, den ode dne je to slabší, říká manažer. Situace českých hospod začíná být kritická

Koronavirus výrazně ovlivňuje životy Čechů a zcela převrací i trh práce. Opatření, která mají zabránit masivnímu šíření nákazy, se mnohých profesí dotýkají existenčně. Jako jedny z prvních přišly na řadu gastronomické služby. Restaurace se snaží zachovat chod alespoň rozvozem jídel či prodejem z okének. To je ale při životě neudrží, shodují se zástupci třech českých provozoven.

Dopady jsou viditelné

Zejména v sektoru gastronomických služeb, restauracím hrozí ztráty v desítkách miliard a mnohé z nich už propustily většinu personálu, zejména číšníky. Ale ani kuchaři a další zaměstnanci na tom nejsou lépe. Některé podniky se snaží situaci zvládnout prodejem s sebou, ale stejně podle aktuálních údajů aspoň omezeně funguje jen každý čtvrtý nebo pátý podnik. Uvedl to portál Profesia.cz.příprava jídla v restauraci

Síť, která se zaměřuje hlavně na italskou kuchyni

Z důvodu kritické situace v Itálii okamžitě zrušila veškerý dovoz surovin. „Momentálně čerpáme z centrálního skladu a pracujeme s potravinami, které nám zbyly,“ říká Malec. Restaurace tomu podle něj musí přizpůsobovat menu. Například síť italských restaurací Coloseum rozváží jídla pomocí distribuční společnosti Dáme jídlo. Podle manažera řetězce Jiřího Malce zájem o objednávky hotových jídel postupně klesá. „Je vidět, že lidé už začali šetřit nebo si sami vařit. Den ode dne je to slabší,“ zklamaně popisuje pro Lidovky.cz. Restaurace funguje ve velmi zúženém provozu.

Zkrachujeme, nebo nezaplatímeProblém ale nastává s čerstvými surovinami. „Spekulujeme o tom, že bychom pro naši kuchyni začali využívat tuzemské dodavatele a nebo služby budeme muset zrušit úplně,“ předpovídá Malec, který se bojí, že situace bude pro celou síť Coloseum likvidační.

V podobném duchu funguje i oblíbená česká rodinná restaurace U Bansethů v pražských Nuslí, která se snaží zajistit přežití okénkovým výdejem. „Nabízíme dva až tři druhy jídel každý den a denně vydáváme asi 150 objednávek. Balíme je do krabiček a přes okno na dálku předáváme,“ říká pro Lidovky.cz Jaroslava Baštová z vedení restaurace.foto kuchyňky

Poptávku se snaží zvládnout samotný management restaurace, zaměstnanci do práce nechodí. „Snažíme se to zvládnout v pár lidech. Chodí jen jeden kuchař, šéf, já jako zástupkyně šéfa a provozní pivovaru,“ sdělila Baštová. „Vaříme českou klasiku a suroviny využíváme místní, takže se s jejich sháněním nemáme problém,“ říká Baštová.

Podle ní je ale situace kritická a restauraci přímo ohrožuje na životě. „Už teď dotujeme výplaty zaměstnancům z vlastních peněz. Jak to uděláme příští měsíc, to vůbec netuším. Buď zkrachujeme, nebo něco nezaplatíme,“ dodává s hořkým úsměvem. „Uvidíme, jestli nám nějak pomůže vláda,“ doufá.

O práci přijde téměř půl milionu Čechů

Opatření proti šíření koronaviru se zásadně dotkla i extravagantní restaurace Sia s provozovnou na pražské adrese v Celnici. Asijská restaurace také vsadila na poslední možnost – okénkový provoz. Podle vrchního Filipa mají v denní nabídce asi 5 až 6 jídel. Zájem ale není velký. „V okolí ještě zůstaly nějaké kanceláře v provozu, ale je jich málo. Průměrně vydáme jen asi 30 až 40 odběrů za den. Je to nepříjemné,“ sdělil serveru Lidovky.cz.

Podle odhadů ekonomického portálu Roklen24 vypadne příjem v současné době 412 tisícům pracujících, přičemž zejména v oblasti maloobchodu, restaurací a služeb jsou velkou měrou zastoupení také drobní živnostníci a pracovníci na IČO. Většina těchto pracovníků přitom nevytváří takové zisky, které by jim umožnily dlouhodobější přerušení činnosti, takže lze očekávat, že současná situace bude pro mnohé z nich likvidační.

Alžběta Tesárková