Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
Sous-chef Oldřich Matoušek

K zelenině se člověk musí chovat uctivě – Oldřich Matoušek

Sous-chef Oldřich Matoušek

Miluji zahradničení a zahrada je můj palác, kde se rodí ty  nejlepší nápady. Vedle okrasné zahrady, do níž jsem si  chodil odpočinout a vyčistit si hlavu, jsem propadl pěstování  zeleniny a s nadšením každý rok sleduji svou rostoucí úrodu.  A protože jsem zastánce kreativní, lehké a barevné kuchyně, stejně to vypadá i na zahradě. Nespokojím se s běžnými odrůdami, a tak  u mě najdete netradiční fialovou nebo žlutou mrkev nebo třeba černý kořen.  Propadl jsem chuti domácí zeleniny, protože té se nic nevyrovná. A protože  tou chutí chci nakazit i naše zákazníky, každý den ráno se na zahradě zastavím  a něco natrhám, abych tak obohatil naši kuchyni v Bruxxu. Stejně to dělám  s bylinkami. Ostříhám jedlé květy a bylinky a pak vyrazím na své vespě do okolí  Lipence, kde rostou další divoké bylinky, a stříhám je po cestě. Člověk by neřekl,  co všechno stojí za chutí, která se line z talíře. A všem radím, aby ze zeleniny  nic nevyhazovali. Ze šlupek od brambor jsou třeba vynikající chipsy. Odkrojky  z kořenové zeleniny sušíme a děláme z nich prach, kterým sypeme jídla – tím  báječně zvýrazníme jejich chuť.

Sous-chef a duše belgické restaurace Bruxx v Praze, u jejíhož zrodu stál. Přestože ještě v 15 letech nevěděl, zda jít na střední školu, nebo se vyučit  kuchařem, nakonec po dvouletém trápení v sobě našel kuchařský zápal  v Hotelu InterContinental v Praze, kde byl na praxi. Ocenění ze soutěží na  sebe nenechaly dlouho čekat a jeho sebevědomí rostlo. Své zkušenosti sbíral  v michelinských restauracích na stážích v Německu a Belgii. V současné době má na starosti kompletní provoz Bruxxu. Od jídelních lístků přes festivaly, učení  nových lidí až po celkovou kvalitu. Poznáte ho snadno – nosí u sebe notýsek  s tužkou, kam si zapisuje své nápady na pokrmy, které jsou inspirovány jeho  milovanou francouzskou a belgickou kuchyní. A každý měsíc mají v BruxxuOldovo okénko, kdy je po tři dny v nabídce speciálně upravené menu zaměřené  na sezonní suroviny. Nejvíce ho těší pohled na zaplněnou restauraci.