Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English

Pravé asijské jídlo si připravíte i doma v Česku. Šéfkuchař prozradil recepty i fígle

Když už nemůžete cestovat a ochutnávat autentické jídlo dálek, naučte se připravovat tradiční asijské pokrmy, které zvládnete i v domácích podmínkách.

Pálivý salát som tam z Thajska, známé kung-pao z Číny nebo salát gado gado z oblasti Indonésie. Za pokrmy necestujte, ale připravte je i doma. Šéfkuchař asijské restaurace Sia Jiří Štift prozradil své recepty, díky kterým vykouzlíte autentické skvosty z asijských dálek.

Pálivý Som Tam z Thaiska

Pálivý Som Tam

Je libo něco exoticky pálivého? Zkuste som tam thai – pálivý salát z nezralé papáji. Tento thajský pokrm dokáže skvěle osvěžit a rozbouřit chuťové buňky.

Salát Som Tam původně pochází z Laosu a do Thajska jej přinesli s sebou laoští dělníci. Nejvíce oblíbený je v severovýchodní části Thajska Isánu, kde ho najdete na každém rohu, ale na talíř vám ho naservírují i v Bangkoku, na ostrovech Phuket či Koh Samui, v pobřežní oblasti Khao Lak nebo v provincii Krabi. V překladu „som“ znamená kyselý a „tam“ drtit, to díky tomu, že k jeho přípravě potřebujete ideálně hmoždíř.

Pikantní studený salát ze zelné papáji má mnoho variant. Ve světě je nejznámější variace bez kraba, méně pálivá, sladší a s přidanými arašídy. Někdy se místo papáji používají i jiné druhy ovoce jako třeba banán, mango nebo pomelo. „V našich podmínkách nezralou papáju hravě nahradí okurka, kedlubna nebo bílá ředkev,“ radí šéfkuchař z asijské restaurace Sia. Prozradil také recept, který ctí místní thajské tradice. Můžete si ho připravit i v domácích podmínkách.

Salát Som Tam Thai (4 porce)

Salát Tom ThaiIngredience na dresing

  • 1 stroužek česneku, nakrájený najemno
  • 1-2 kusy ravit čili papričky červené, nadrobno nasekaná
  • 50 g palmového cukru
  • 50 ml limetové šťávy
  • 25 ml vody
  • 25 ml rybí omáčky

Ingredience na salát 

  • 15 g sušených krevet
  • 50 g arašídů
  • 1-2 ks ravit čili papričky, nakrájená najemno
  • 16 ks cherry rajčátek, překrojené na polovinu
  • 16 ks zelených fazolek, zblanšírované a překrojené na polovinu
  • 240 g zelené papáji, oloupaná a nakrájená na nudličky
  • 120 g okurky, nakrájené na nudličky
  • 120 g sójových klíčků
  • 12 g thajské bazalky, natrhané lístky
  • 12 g koriandru, nahrubo nakrájený
  • 8 g máty, natrhané lístky

Na karamelizované kešu

  • 80 g kešu ořechů
  • 80 g třtinového cukru
  • 8 g zázvoru, nakrájený na drobné kostičky

Postup na dresing

  1. Palmový cukr nasekáme nahrubo nožem a rozpustíme v rendlíku s rybí omáčkou a trochou vody.
  2. Svar necháme trochu prochladnout a přidáme nadrobno nasekanou čili papričku a česnek. Dle potřeby dochutíme limetovou šťávou.

Postup na karamelizované kešu

  1. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme nakrájený zázvor a ořechy. Vše promícháme a vylijeme na pečicí papír. Necháme vychladnout.
  2. Karamelizované ořechy přendáme do igelitového sáčku a paličkou je rozbijeme na menší kousky.

Postup na som tam salát 

  1. V hmoždíři rozdrtíme arašídy, sušené krevety a dle chuti čili papričky.
  2. Přidáme ostatní zeleninu a ovoce, vše ochutíme dresingem a promícháme.
  3. Salát přendáme do misky a ozdobíme karamelizovanými kešu

Tradiční knedlíčky z Číny

Tradiční knedlíčky z číny

Tradiční čínské knedlíčky shao mai pochází z Hohhot, hlavního města vnitřního Mongolska, které je čínskou provincií. Původně se podávaly jako zákusek v čajovnách. Jejich historie spadá až do doby dynastie Čching, kdy jejich náplň určovalo roční období. Jaro se neslo v duchu česneku a pažitky, v létě bylo typické skopové, podzimní náplň představovalo delikátní krabí maso a v zimních měsících byly shao mai plněny směsí mořských plodů.

Z Hohhotu se rychle dostaly prostřednictvím obchodníků do Pekingu a Tiencinu a odtud do všech koutů Číny. To se odráží v různorodosti variant, protože každá oblast si recept upravila dle místních zvyklostí. A nezůstaly jen v Číně. Různé variace shao mai najdete také v japonské, filipínské, indonéské i vietnamské kuchyni.

Čínské shao mai, v horní části otevřené knedlíčky z pšeničné mouky s náplní z masa a zeleniny, se vám zaručeně povedou. Recept najdete dále.

Shao mai s vepřovým masem a krevetami (10 porcí)

 

Ingredience na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 100 ml vody
  • solamyl

Ingredience na náplň

  • 500 g vepřové krkovice, namleté
  • 300 g krevet, nevařené nahrubo nasekané
  • 100 g vepřového sádla, nakrájené na drobné kostičky
  • 100 g sušených shitake, namočené, uvařené a nakrájené na kostičky
  • 10 g sezamový olej
  • 3 kusy jarní cibulky
  • sůl
  • cukr
  • solamyl
  • voda

Na ozdobu: jarní cibulka, vařený bílek a žloutek

Ingredience na omáčku

  • 1 díl sójové omáčky Mega chef
  • ½ dílu mirinu (sladkého rýžového vína)

Postup

  1. Mouku, vejce a vodu propracujeme na vláčné těsto, které zpracujeme ve vyvalovačce na nudle, aby těsto dostalo elasticitu.
  2. Těsto vyválíme ve vyvalovačce na tenké pláty, které posypeme solamylem a poskládáme na sebe. Kulatým vykrajovátkem vykrájíme porce těsta. Těsto musíme až do zpracování držet přikryté, aby neoschlo.
  3. Mezitím si připravíme náplň. Krevety, sůl, cukr, vodu a solamyl pomalu mícháme v kotlíku cca 5 minut. Přidáme namleté maso, houby a vepřové sádlo. Vše necháme v kolíku dobře promísit. Směs dobře vychladíme.
  4. Vychlazenou směsí plníme porce těsta, které přendáme do bambusového košíku s pečicím papírem.
  5. Knedlíčky vaříme překryté na páře 9 minut. Ozdobíme je vařeným nastrouhaným žloutkem, bílkem a jarní cibulkou.
  6. Podáváme se sójovou omáčkou zjemněnou mirinem.

Kung-pao z Číny

Kung-pao z Číny

Kuřecí kung-pao je nejznámější čínský pokrm, který dobyl nejen srdce Evropanů. Jeho tajemství tkví v ingrediencích, které z něj dělají chuťový koncert. Nečekejte, až otevřou restaurace, a uvařte si ho podle receptu šéfkuchaře asijské restaurace Sia Jiřího Štifta, který ctí tradice.

Kdo by neznal kuřecí kung-pao. Samotný název by se dal přeložit jako „pražené maso podle Pao-a“. Ať už byl Pao kdokoliv, pokrm podle něj si oblíbil celý svět. Původně kung-pao pochází z jihozápadní čínské provincie Sʼ-čchuan, která je proslulá jídly z hovězího a kuřecího masa, jež bývají hodně ostrá. A kung-pao není výjimka. V jeho chuti vyniká chilli, zázvor i sečuánský pepř.

Původně ryze masové jídlo, které se jen zprudka osmahlo ve woku, na západě je často doplněno o červenou papriku či mrkev. Ty ovšem do tradičního receptu nepatří. To pravé kung-pao je totiž složeno jen z kuřete a arašídů. V Čechách si svou oblibu ovšem našla i verze s vepřovým masem. Nicméně existuje také vegetariánská varianta, a to s cuketou nebo tofu.

Kung-pao hraje všemi chutěmi – není jen slané, ale i nasládlé a kyselé. V původním receptu se objevuje typické rýžové víno shaoxing. Koupit se dá ve speciálkách asijských surovin, ale je možno jej nahradit například cherry nebo portským.

Kung-pao (4 porce)

Ingredience 

  • 480 g kuřecích stehenních plátků bez kosti, nakrájené na menší kousky
  • 4 jarní cibulky, nakrájené na 3cm špalíčky
  • 8 ks sušených čili papriček, středně pálivé
  • 160 g arašídy (ve slupce, ale vyloupané ze skořápky)
  • 4 stroužky česneku, nadrobno nakrájený
  • 20 g zázvoru, nadrobno nakrájený
  • ½ polévkové lžíce sečuánského pepře celého
  • bramborový škrob na obalení kuřecích stehen + na zahuštění omáčky
  • olej na smažení
  • sůl, bílý pepř a cukr na ochucení kuřecích stehen

Ingredience na omáčku

  • 1 dcl světlé čínské sójové omáčky
  • 2-2,5 dcl vody nebo kuřecího vývaru
  • 2 lžíce cukru
  • 4 lžíce tmavé čínské sójové omáčky
  • 6 lžic rýžového vína shaoxing

Postup

  1. Všechny suroviny na omáčku smícháme v misce dohromady.
  2. Kuřecí stehna ochutíme solí, bílým pepřem, špetkou cukru a obalíme je v bramborovém škrobu. Stehna usmažíme ve wok pánvi do křupava ve vysoké vrstvě oleje a necháme okapat. Arašídy usmažíme ve vysoké vrstvě oleje a necháme je okapat.
  3. V čisté wok pánvi rozpálíme trochu oleje a krátce orestujeme nakrájený česnek a zázvor. Přidáme smažené kuřecí maso, jarní cibulku, sečuánský pepř, čili a arašídy. Krátce zarestujeme a zalijeme připravenou omáčkou. Zhruba na půl minuty zavaříme a zahustíme dle potřeby bramborovým škrobem rozpuštěným ve vodě.
  4. Kung-pao podáváme s jasmínovou rýží.

Ochutnejte Indonésii s gado gado salátem

Recept na gado gado salát pochází původně z Jávy, ale v Indonésii se stal natolik oblíbeným, že je považován za jedno z národních jídel a patří do základní nabídky lidových jídelen. V překladu gado gado znamená mix-mix – směs, a to různých druhů zeleniny nakrájených na větší kousky.

Hlavními ingrediencemi jsou brambory, blanšírované batáty, plody chlebovníku, fazolové lusky, momordika, čajot, kukuřice, hlávkové zelí, špenát nebo syrové okurky, rajčata a sójové klíčky. Existuje mnoho obměn základního receptu, například karetok je ryze ze syrové zeleniny a pecel zase neobsahuje kokosové mléko. Zajímavé na gado gado salátu je určitě to, že jako jedno z mála indonéských jídel vůbec neobsahuje rýži.

Nalákali jsme vás na gado gado? Zkuste si ho uvařit doma a zpestřete si jídelníček. Vyberte si zeleninu, která vám chutná, a připravte k ní arašídovou omáčku. A pokud nechcete sami experimentovat, zkuste recept podle Jiřího Štifta, šéfkuchaře asijské restaurace Sia.

Gado gado salát (2 porce)

Ingredience na dresing

  • 75 gramů arašídového másla
  • 4 lžičky červené kari pasty
  • 3 lžičky kecap manis (sladká sójová omáčka)
  • 1 lžička čili pasty
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z 1 limety
  • 125 ml kokosového mléka
  • 125 ml vody
  • sůl dle potřeby

Zelenina na salát

  • 2 ks mini bok choi, nakrájené na silné nudličky
  • 1 ks římského salátu mini little gem, nakrájený na silné nudličky
  • 2 hrsti sójových výhonků
  • 1 větší karotka, nakrájená na jemné nudličky

Ostatní ingredience 

  • 2 vařená vejce
  • 1 limeta
  • 2 ks smaženého krevetového chipsu
  • 2 ks menších brambor, uvařených ve slupce, nakrájených na kostičky a usmažených v oleji
  • 160 g tempehu, nakrájený na kostičky a usmažený v oleji
  • 2 lžíce nesolených opražených arašídů
  • 2 lžíce sambal badjak (čili pasta)
  • koriandr čerstvý na ozdobu

Postup

  1. Všechny suroviny na dresing smícháme v rendlíku dohromady a krátce je zahřejeme. Pokud je směs příliš hustá, doředíme trochu vodou.
  2. Nakrájenou zeleninu promícháme s vlažným dresingem a salát rozdělíme do servírovacích misek.
  3. Porce ozdobíme polovinou limety, vejcem, smaženými bramborami a tempehem, krevetovým chipsem se sambal badjak, koriandrem a posypeme rozdrcenými arašídy.

Grilovaný bůček z Vietnamu

Grilovaný vepřový bůček s rýžovými nudlemi, to je tradiční jídlo z Hanoje bún chả.
Bún v překladu znamená kulaté rýžové nudle a chả zase grilované vepřové maso.

První zmínka o tomto pokrmu pochází z roku 1959 z Hanoje, jídlo se stalo natolik oblíbené, že se rozšířilo po celém Vietnamu.
Maso má většinou dvě podoby. Buď je bůček nakrájený na plátky, které se marinují a grilují na uhlících, nebo se použije mleté vepřové maso, které se taktéž namarinované griluje ve formě karbanátků. V restauracích často na talíř dostanete obě varianty. Nedílnou součástí je směs zelených salátů a chybět nesmí čerstvé bylinky. V Česku jsou nejdostupnější máta a koriandr, ale použít můžete i perilu či thajskou bazalku. V původní receptuře je také rýžový ocet, který se dá ovšem v našich podmínkách nahradit umeoctem nebo jablečným octem.

Bún chả (4 porce)

Bún chả (4 porce)

Ingredience

  • 700 g vepřové plumy nebo vepřového boku bez kůže a kosti, nakrájený na plátky cca 1 cm
  • 1 ks citronové trávy, nakrájená najemno
  • 10 g galangalu, oloupaný a překrájený nadrobno
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší kus šalotky
  • ½ ks ravit čili
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce karamelu
  • špetka soli, pepř mletý
  • 1 lžíce oleje

Ingredience na omáčku

  • 1 dcl vody
  • 3-4 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • ½ ks ravit čili, nasekaná najemno
  • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno

Ingredience na salát

  • 4 hrsti ledového salátu, nakrájený na nudličky
  • 1 ks červené cibule, nakrájená na nudličky
  • 2 hrsti sójových výhonků
  • 1 větší karotka, nakrájená na jemné nudličky
  • 1 hrst lístků perily
  • 20 lístků máty
  • 1 hrst koriandru, nahrubo nasekaný

Ostatní ingredience

  • 250 g tenkých kulatých rýžových nudlí bun
  • 4 lžíce smažené cibulky
  • 4 lžíce drcených arašídů

Postup

  1. Všechny suroviny na marinádu rozmixujeme dohromady a ke konci přidáme olej. Do marinády naložíme plátky masa a necháme přes noc proležet v lednici.
    Postup na omáčku:
    Suroviny na omáčku smícháme dohromady. Omáčku dle potřeby ochutíme rybí
    omáčkou, cukrem a limetou. Připravenou omáčku rozdělíme do menších
    servírovacích misek.
    Postup na maso:
    Namarinované plátky masa upečeme na grilu na dřevěném uhlí. Pečeme na nižší
    teplotu delší dobu, aby se maso dobře propeklo, zkaramelizovalo, ale nespálilo se.
    Pečené plátky masa nakrájíme na nudličky.
    Postup na nudle:
    Rýžové nudle cca 1 hod. dopředu namočíme do studené vody. Před podáváním
    nudle na chvíli ponoříme do vroucí vody. Jakmile změknou, scedíme je a rozdělíme
    na talíře.
    Talíře s vařenými nudlemi doplníme grilovaným masem a smíchaným zeleninovým
    salátem a ozdobíme smaženou cibulkou. Omáčku podáváme vedle v misce a
    namáčíme v ní jednotlivá sousta.

ZDROJ: https://zena.aktualne.cz/recepty/po-asii-jedine-na-taliri-chutove-cestovani-podle-sefkuchare/r~511d9aa27c3b11eb89ccac1f6b220ee8/