Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
Nezapomenutelná laskonka od Cukráře Skály

Rakvičku nebo věneček. Kam zajít na nejlepší tradiční české dezerty?

Dopřejte svým chuťovým buňkám pořádnou dávku patriotismu a na makronky nebo donuty si (chvíli) ani nevzpomenout. I když, zrovna s Francií toho mají klasické české větrníky a kremrole hodně společného.

Větrníky totiž nezapřou podobu s dezertem profiteroles, kuličkami z odpalovaného těsta. Jenže český větrník je bohatší o karamelovou šlehačku a fontánovou polevu. Laskonky jsou zase podobné svým těstem výše zmíněným makronkám, jen se plní máslovo-karamelovým krémem.

Kremrole jsou téměř dvojčaty sladkosti cornettes, tedy kornoutů plněných šlehačkou. To indiánek do našich zemí přišel z Vídně, kde se na začátku 19. století měl podávat po vystoupení indického mága, kterého pozval do svého divadla uherský šlechtic Ferdinand Pálffy.

Původ rakvičky je ale záhadou, jméno vychází nikoli z morbidní příležitosti, ale formy zákusku. O věnečku hovoří již Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové.

Kam zajít na nejlepší tradiční české dezerty?

Věnečky od Janečka

Roman Janeček pracuje v  jednom z luxusních butiků v Pařížské ulici, ale brzy změní kariéru. Otevře si vlastní podnik, kde bude prodávat své nadýchané věnečky, o kterých tvrdí, že jsou těmi nejlepšími v Praze. Mezi jeho klienty patří řada českých influencerů, kteří mu svými referencemi pomohli stát se opravdu populárním cukrářem, aniž by měl svou vlastní prodejnu.

Kremrole z Esky

Složitě se jí a cukr i bílkový krém budete mít všude. Zrovna tak, jako když jste byli malí. Recept na ně si cukrářka Ilona Tunková pamatuje ještě od dětství, ale na rozdíl od těch kremrolí, které jsme byli zvyklí v divokých devadesátých i nultých letech pojídat, zde najdete hlavně spoustu dobrého másla a vajec.

Laskonka od Skály

Je tak křehká, že si musíte dát dvě, aby vám došlo, že to nebyl jen sen. Bílkové plátky s mandlemi se samy rozpadají na jazyku. Lukáš Skála je peče podle prvorepublikového receptu, kdy máslový krém míchá s lískooříškovým griliášem a vršek zákusku dozdobí hořkou čokoládou a lískovými oříšky.

Laskonka od Lukáše Skály

Větrník od Hájka & Hájkové

Tahle cukrárna je pro pamětníky nebo milovníky časů, které jsou rozhodně staré, ale nikoli bezvýhradně dobré. Nicméně, tento větrník prvotřídní skutečně je. Obsahuje pravou šlehačku, jako ve všech high-endových cukrárnách. Hájek & Hájková jim nemíní konkurovat, ale nabízet obstojný produkt, což se jim daří.

ZDROJ: https://forbes.cz/rakvicku-nebo-venecek-kam-zajit-na-nejlepsi-tradicni-ceske-dezerty/