Olomouc se pomalu probouzí do líného sobotního dopoledne. Má za sebou rušný páteční večer, který patřil festivalu Olomouc (o)žije! Na každém rohu vyhrávali zpěváci a kapely a ulice města zaplnili nadšení místní i přespolní. Teploty mezitím šplhají k letním hodnotám, a tak se zahrádky kaváren rychle plní. Mezi nimi i ta u Caffé Trieste na Dolním náměstí. U té však obzvlášť stojí za to nahlédnout dovnitř: interiér plný dřeva působí pokojnou atmosférou, kde klidně strávíte půl odpoledne.

Když do něj kolem desáté hodiny vstoupí usměvavý muž v černém triku a kšiltovce, kdekdo se s ním zdraví.

Pavel Kříž celý prostor navrhl, a zatímco vedle něj cupitá jeho pomeranian jménem Abby, dáváme se do řeči. „Chtěl jsem vytvořit prostor, kde by se všichni cítili jako doma, proto jsem použil kov a dřevo, příjemné materiály. Však se tady všichni známe a potkáváme, jsme něco jako jedna rodina,“ říká.

V české gastronomii je jeho jméno dobře známé, navrhoval interiér pro několik výjimečných podniků.

Všechno to začalo v roce 2016 v olomouckém Entrée. Pak přišel Mlýnec či La Gare v Praze, STK opět v Olomouci a Signature v Brně. Kříž se ale nevěnuje jen designu restaurací, jeho dílem jsou třeba také zelené kanceláře firmy Nano Energies sídlící v pražském DRN. Gastronomické realizace ho ovšem baví nejvíc: „K jídlu jsem měl vždycky pozitivní vztah a u restaurací má člověk nejvíc svobody.“