Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English

Co by to bylo za měsíc bez várky gastronomických novinek? Tentokrát jsme pro vás Fresh vymačkali z tipů na náhradu jednorázových plastů, dvou pořadů pro foodies a otevíračky nového spotu pražského Manifesta.

Konec plastů se blíží – za co je vyměnit?

Od července začala platit evropská směrnice o zákazu jednorázových plastů, což znamená jediné: už brzy vejde v platnost taky v Česku. Je proto nejvyšší čas začít řešit, jakým způsobem nahradíte plasty ve vašem podniku. Zákaz se dotkne všech krabiček na jídlo, brček, kelímků a taky tašek. My šetření přírody fandíme, ale zároveň chápeme, že vymyslet, za co je vyměnit, může dát celkem zabrat. Nejkomplikovanější k náhradě jsou jednoznačně příbory, a to hlavně z praktických důvodů. Pokud máte udržitelnost ve svých top prioritách, pak doporučujeme sáhnout po lokální variantě příborů vyrobených z dřevěných pilin od Refork. Vyrábí se v místní továrně, nezatěžují životní prostředí a jsou čistě z přírodních surovin. Takže když je vy nebo vaši hosté vyhodíte do kompostu, jednoduše se do několika měsíců rozloží. Taky jsou o dost elegantnější, pevnější a odolnější než klasické jednorázové dřevěné příbory a pokud by si je snad vaši zákazníci chtěli schovat a jíst s nimi opakovaně, klidně můžou. A víte, co je další skvělá zpráva? Máme pro vás teď až do konce srpna 20 % slevu na první nákup u Refork. Stačí, když při dokončení objednávky do objednávkového formuláře zadáte slevový kód STORYOUS20.

K šetření přírody ale můžete motivovat své zákazníky i jinak – třeba tím, že jim poskytnete slevu na polední menu s sebou, když si přinesou vlastní krabičku nebo jim jídlo rovnou vydáte v zálohovaných krabičkách.

Cestovatelsko-foodie novinka na Streamu

Lukáš Hejlík

Internetová televize Stream divákům začátek léta zpestřila pořadem Kudy, foodie?, kterým propojuje jídlo, cestování po Česku a Lukáše Hejlíka v hlavní roli. Ten svým typicky osobitým způsobem provádí po českých městech a ukazuje podniky, které byste při jejich návštěvě neměli minout. Své průvodcování odstartoval dílem v Liberci, kde kromě povinných gastronomických zastávek představil třeba i místní food blogery Markétu a Františka Lorencovi, alias Neplecha na plechu. V dalších dílech navázal gastro prohlídkou Zlína, Chebu nebo Ostravy. Tenhle pořad doporučujeme všem milovníkům jídla a cestování, kteří chtějí v 10 minutách stihnout ve zrychlené verzi obojí. I my jsme pro vás připravili gastro průvodce Libercem – už jste ho četli?

Várka kulinářské akce na Nově

Přemek Forejt, Jan Punčochář a Radek Kašpárek

Milovníci vaření, roadshow a pořadu MasterChef, těště se – chystá se nový kulinářský pořad přesně pro vás. Přemek Forejt, Jan Punčochář a Radek Kašpárek, které si většina vybaví v roli porotců z pořadu MasterChef, se tu před kamerami předvedou s tím, co jim jde nejlépe – se svým kulinářským uměním. Nový pořad, Souboj na talíři, který se ještě tento rok objeví na televizi Nova, stojí na jednoduchém principu. Jeden ze tří kuchařů v každém díle vybere místo v Česku a zároveň specialitu, která je pro místo typická, a tu uvaří. Zbývající dva kuchaři se tímto jídlem inspirují a snaží se připravit vylepšenou verzi tohoto jídla.

Smíchov končí, Anděl otevírá

Manifesto na Andělu

Manifesto Smíchov v neděli 25. července ukončilo svůj bezmála dvouletý provoz. Místo něj ale už 17. srpna otevře nové Manifesto na Andělu a taky to patřičně oslaví. Celý týden budou hosty v plechovém městečku vítat hudebním doprovodem, workshopy a speciální edicí koktejlů. A téma? Pastelové barvy, do kterých nabádají k obléknutí i návštěvníky. Celkem tu představí 15 podniků, z nichž většinu budou mít hosté možnost navštívit úplně poprvé. Novinkou je panasijská sekce, jejíž součástí bude třeba japonská restaurace Taiko, kde si pochutnají na ramenu a dalších delikatesách japonského street foodu, ale na své si v tu přijdou i milovníci korejské kuchyně. Nováčkem mezi podniky bude brazilská restaurace Favela nebo mexická restaurace Alebrijes. Stánek tu ale budou mít i důvěrně známí Ben & Jerry’s, Faency Fries nebo Napoké. Na zapití přijde k chuti pivo z pivního baru nebo koktejly ze Sootu.

Když už jsme na začátku nakousli udržitelnost – taky v Manifestu se na ni soustředí. Už v předchozích pobočkách podávali drinky výhradně do skla a v podstatě odstranili použití jednorázových plastů. Nově začnou jídlo servírovat na porcelánové talíře a místo plastových příborů budou používat ty klasické. Manifesto téma udržitelnosti posouvá ještě dál – kromě toho, že je tohle místo doslova napráskáné zelení, využívají také energii z obnovitelných zdrojů Nano Energies.

A na závěr pár inspirativních mini freshů:

Svijany aGin

Yuzu už i ve Svijanech

Citrusový asijský kříženec si pomalu ale jistě získává nápojový svět. Tohle ovoce se svěží příchutí si prodírá cestu do kaváren i na prodejní pulty. Dorazilo už i mezi pivovarníky – právě na Yuze staví Svijany svou novou bezalkoholovou verzi piva.

Zmrzlinové hody u Skály

Cukrář Skála udělal radost všem milovníkům zmrzliny a připravil si pro ně osvěžující letní akci. Každý týden pro hosty do stálé nabídky přiřadil speciální zmrzlinovou příchuť. První týden to byla citrusová s bazalkou, druhý višeň s rozmarýnem, třetí banánová stracciatella a ten poslední černý rybíz s kokosem… Tak šup pro ní, než ji zase vymění za jinou.

Koupí Bohemia Ginu podpoříte dobrou věc

Bohemian Gin se spojil s neziskovou organizací Debra, která podporuje pacienty s nemocí motýlích křídel. Tuhle dobročinnou limitovanou edici ginu pořídíte za 1495 Kč, z nichž 500 Kč poputuje Debře. Dobrý skutek můžete udělat tady.

ZDROJ: https://magazin.storyous.com/fresh-4-cerstve-novinky-z-gastra/