Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
Jirka Vošáhlík

Zahrádka je pro bary přidanou hodnotou

Pandemie koronaviru proměnila gastronomii v mnoha ohledech.

Majitele podniků kupříkladu přiměla hledat nové možnosti, jak se k hostům dostat. Zejména v období postupného rozvolňování byly velkým plus zahrádky a výhodou zůstávají i nadále. Není proto divu, že se do jejich zřizování pustili i majitelé koktejlových barů, které jimi dříve nedisponovaly. A ty, které je měly, se snaží zatraktivnit jejich nabídku. Anketa mezi zástupci sedmi českých i zahraničních barů to jenom potvrzuje.

„Bar Termini je situován v srdci londýnské čtvrti Soho

A tak pro nás bylo vždy téměř nemožné získat licenci na venkovní posezení. Podařilo se nám to vlastně jen díky loňské kampani Soho Summer 2020, do které se zapojilo množství lidí, aby podpořili malé a rodinné provozy, jako jsme i my. Úřady na léto schválily uzavření celé ulice, a tím místním podnikům umožnily vytvořit festivalovou atmosféru.

Bylo to pro nás všechny poprvé, což s sebou nese určitou dávku stresu. Navíc si každý stůl musel objednat i něco na zub, jinak bychom ho nemohli obsloužit, což už teď naštěstí neplatí. Obecně se toho pro nás změnilo dost. Máme jinou otevírací dobu, více stolů, take-away drinky…, takže jsme neustále v pohybu. Ale tak jako všechno má své plusy, má to i své mínusy.

Náš bar je kapacitně postaven na sedm stolů a pětadvacet míst a co se skladových nebo úložných prostor týče, je to jako hrát známou hru Tetris.

Momentálně máme včetně zahrádky čtrnáct stolů, takže je velmi obtížné najít pro všechny věci své místo. Ale snažíme se! Dvojnásobná kapacita se odráží i v samotném provozu. Odjakživa jsme měli striktně nastavený vysoký standard servisu a teď je obtížné některé věci dodržovat. Je třeba si to umět ulehčit a zjistit, co je momentální prioritou servisu a hlavně zůstat pozitivní, a to nejen vůči hostům, ale i vůči sobě samým.

Licenci na terasu bychom měli mít do konce září, takže se to snažíme brát spíš jako zábavu. I když je to skvělé mít zahrádku a díky ní víc vydělat, s kolegy jsme se shodli, že nám chybí ta atmosféra, když máme plný bar lidí, přes které se sotva prodereme s tácem, ale ten vibe stojí za to!“ / Yveta Bobáková, Termini, Londýn

„Zahrádku jsme nikdy v minulosti neprovozovali, letošní situace tomu ale učinila přítrž.

V prostorách vnitrobloku jsme využili plochy terasy a připravili tam alespoň tři stolečky. Další dva jsme umístili před barem. Dá se říct, že pandemie a s ní spojená nařízení dokážou každého vyvést z komfortní zóny a přimět ho zkoušet a objevoval další pro něj netradiční možnosti. V našem případě je to právě ona zahrádka, od které mnoho nečekáme, na straně druhé nás právě proto může jenom příjemně překvapit.

Pro naše hosty tak navíc vznikla další místa, kde u nás mohou příjemně strávit čas. V nabídce se vyjma stálého menu snažíme využít toho, co jsme si během zavření měli šanci připravit, vyzkoušet a namíchat.“ / Jirka Vošahlík, Hemingway bar, PrahaSarah Proietti

„Pro nás jakožto specifičtější koncept baru byla představa zahrádky velmi těžce uchopitelná.

Podstatou Super Panda Circusu je vtáhnout lidi do úplně jiného světa, kde se budou cítit jako Alenka v Říši divů a dostanou chuť zažít třeba cestu samuraje či šamanky. Přenést tento koncept do otevřeného prosluněného prostoru je dost výzva a nemůže to fungovat všude. Vhodné místo nám poskytl park pod Špilberkem, kde jsme vybudovali Žardán.

Nechtěli jsme kopírovat prvky z Pandy, ta je přece jen jenom jedna, šlo nám ale o zachování její atmosféry a vytvoření interaktivní zahrady, kde si sami vyberete, čím se necháte unést. Jestli je den pro pozorování okolí z lehátka za šumění fontány, lovení divé zvěře bublinkovačem nebo stavění Jengy uprostřed kašny. A taky z naší strany vnímáme, že nás mega baví tvořit tuhle malou bláznivou oázu klidu na Špilberku. Určitě je to něco, co se bude tvořit a ucelovat i další sezony, než to dotáhneme k úplné spokojenosti.

No a pak bude na čase realizovat další koncept… Nedílnou součástí podnikání je samozřejmě i ta sušší ekonomická stránka. Asi každý podnik věnující se gastronomii je vděčný za možnost rozšíření kapacity svého působení a podporu od okolí, která se projevuje v tržbách pomalu lezoucích zpod Titaniku. Bonusem jsou pak nadšené reakce, které nám dodávají větší energii a chuť Žardán rozvíjet než adrenalinová injekce.“ / Václav Luštinský, Super Panda Circus, Brno

„Hned po uzavření podniků jsme renovovali naše venkovní prostory a vybudovali zahrádku

Na níž obsluhujeme až osmatřicet hostů. Stalo se tak v rámci iniciativy podporované australskou vládou, jejímž cílem bylo pomoci malým podnikům zasaženým covidem. Podařilo se nám vytvořit pulzující otevřený prostor s minimalistickým skládacím nábytkem, který nám umožňuje flexibilně reagovat třeba na změny počasí, nadčasovými designovými pruhovanými deštníky a několika ohřívači, protože ano, občas je i tady zima.

V rámci možností jsme tak navzdory všem omezením měli neuvěřitelně úspěšnou sezonu. Obecně se dá říci, že pro nás venkovní prostory byly jednoznačně velkým přínosem, a to nejen proto, že nám pomohly podstatně navýšit příjmy. Moc nás potěšilo, že jsme mohli navýšit kapacitu podniku, a poskytnout tak možnost užít si zážitek z Maybe Sammy více hostům. Přivítat jsme je navíc mohli i s jejich chlupatými mazlíčky. Rozrostl se také náš tým a jsme moc rádi, že jsme mohli přibrat na palubu nové talentované barmany. / Sarah Proietti, Maybe Sammy, Sydney

„Na otevření zahrádek jsme se velmi těšili, jelikož sami máme celoroční zahrádku nově vybudovanou.

Plánovali jsme ji zprovoznit už minulý rok, ale kvůli okolnostem jsme to museli odložit. I když jsme během uzavření prodávali koktejly s sebou, nebylo to ono. Ted už k nám nejen díky zahrádce zase hosté chodí víc a víc. Plánujeme navázat na předchozí letní sezonu, budeme pokračovat v pořádání tematických večerů, degustací rumů či whisky.“ / Michaela Koňaříková, Bar 1931, Zlín

Petr Švanda

„Naši zahrádku, která čítá patnáct míst, využíváme od otevření baru. Hosté ji dokážou ocenit, zvlášť teď v létě, kdy jsme upravili otevírací dobu na celodenní provoz. Podařilo se nám dokončit kuchyni, takže jsme od července spustili snídaňové a tapas menu s odlehčeným denním koktejlovým menu, které se zaměřuje na spritzy a afterwork drinky. Věříme, že se v letním počasí na zahrádce určitě skvěle chytnou.“ / Petr Švanda, Black Wall, Jihlava

„AnonymouS Bar zahrádkou vždycky disponoval

A tak jsme se moc těšili, až ji budeme moct v rámci rozvolňování otevřít. První týden jsme hned poznaly změny, hosté chodili každý den. Po dvou týdnech už vláda nechala otevřít i vnitřky provozoven. A tak jsme se vrátili k normálnímu provozu a vše nachystali tak, aby si hosté mohli užít kompletní anonymní zážitek. Zahrádka je teď v provozu stejně jako dřív od středy do neděle, a to vždy od pěti odpoledne do jedenácti večer.

Chystáme i různé akce. Druhým rokem spolupracujeme s vodkou Belvedere, která nám pomáhá s tvorbou eventu pro širší veřejnost i pro barmanskou komunitu, nebo třeba s restaurací Sia. V plánu je i hostování kolegů z jiných barů a restaurací. Připravili jsme taky sezonní menu obohacené jídlem v podobě jerky, které si děláme v Bulletproofu. Máme taky chipsy přímo z fritézy anebo klasický sendvič s masem i bez masa.“ / Filip Stránský, AnonymouS Bar, Praha

ZDROJ: https://www.atbars.com/2021/08/06/zahradka-je-pro-bary-pridanou-hodnotou/#!