Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
Kančí, segedýn, mango či arašídy. I plněné knedlíky umíme dělat sexy, říká šéfkuchař

Kančí, segedýn, mango či arašídy. I plněné knedlíky umíme dělat sexy, říká šéfkuchař

V tuzemsku je možná největší expert na knedlíky. Kuchař Jan Pípal je v pražské restauraci Vinohradský parlament vaří skoro denně. Jeho specialitou jsou knedlíky plněné. Nejen ovocem, nýbrž i masem. Teď má na menu třeba knedlík plněný uzeným jazykem přelitý křenovou omáčkou. Do knedlíku se dá vlastně schovat skoro jakákoli „česká klasika“. Třeba koprovka nebo segedín. Co pro něj bylo největším kulinářským zážitkem spojeným s knedlíkem? Který je na výrobu nejtěžší? A proč?

Kolik nejvíc jste snědl knedlíků?
Když mi bylo dvanáct, spořádal jsem dvaadvacet bramborových. To říkám trochu v legraci. Dnes? Těžko říct. V kuchyni pořád něco ochutnávám. Když mám chuť v práci třeba na koprovku, poprosím kluky, ať mi k ní ohřejí tři knedlíky. Kdybych si jich dal šest, asi bych se odkutálel. Ovocné? Kynuté si dám tak tři a mám toho plný brejle. Ovocných tvarohových maximálně pět šest. Ale doma se někdy umím najíst pořádně.

Všechny knedlíky se dají udělat podle oka, kromě houskového. Na ten je potřeba mít recept a dodržet ho. Jan Pípal

ZDROJ: https://www.idnes.cz/hobby/domov/jan-pipal-kuchar-knedliky-ceska-kuchyne-knedlikarna.A210708_134843_lidicky_jum