Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
chilli papričky

RESTAURACE SIA ZVE NA PÁLIVOU DEGUSTACI – PRAHA

Aji Amarillo, Habaneros, světová rekordmanka Naga But Jolokia nebo 7 Pot Brain Strain. Tyhle čtyři pálivé papričky budou hrát hlavní roli na 4. ročníku akce asijské restaurace Sia s názvem Sia taste: chilli, která proběhne od 16. do 26. září. Oproti minulým letům šéfkuchař Jiří Štift zvolil novou formu ochutnávek, a tak se můžete těšit na chuťově dokonale vyladěné degustační talíře pro dvě osoby.

Na papričce je důležitá chuť, ne pálivost

I letos si do restaurace Sia můžete zajít otestovat svou odolnost vůči pálivým chilli papričkám, které na akci Sia taste: chilli dodala opět rodinná firma Pálíto. Na které druhy papriček se můžete těšit, prozradil šéfkuchař Jiří Štift: „Letos jsme zvolili čtyři druhy. Nově v pokrmech představíme papričku typickou pro peruánskou kuchyni Aji Amarillo. Ta patří mezi nejčastěji pěstované papričky v Jižní Americe. Má kouřové aroma s ovocnou příchutí a její pálivost dosahuje 100 tis. SHU. Jedná se tedy o méně pálivou papričku a je oblíbenou oblíbenou přísadou peruánské a japonské kuchyně. 

Do letošního výběru se dostala znovu paprička, která je rozšířená po celém světě – Habaneros. Ta pochází z Mexika a poznáte ji tak, že má hladký lesklý povrch a špičatý tvar. Má svěží ovocné aroma a pálivost až 350 000 SHU. Mezi „stálice“ patří i 7 Pot Brain Strain neboli „žlutá moruga“, která dosahuje pálivosti až 1 400 tis. SHU. Svým tvarem připomíná lidský mozek a používá se především k dochucení omáček. Samotná se jíst ale nedá. 

Pálivou čtveřici zakončuje opět novinka – paprička Naga But Jolokia. V roce 2007 byla dokonce zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako tehdy nejpálivější paprička na světě s pálivostí přes 1 000 000 SHU. Jiří Štift o ní prozradil: „Je to paprička typická pro Indii a Bangladéš, kde místnímu curry dodává typickou chuť a pálivost. Ta nastupuje postupně, proto je celkem zrádná. Líbí se mi na ní její charakteristické ovocné aroma. Právě chuť je u papriček podle mě důležitější než pálivost. Podle ní se určuje kombinace s dalšími surovinami.“

Degustační talíře vás provedou světem chilli

Kromě nových druhů papriček přichází Sia i s další novinkou – degustačními talíři. Dva jsou koncipovány jako malý a velký předkrm a třetí jako hlavní jídlo. První předkrm je sestaven kompletně z ryb a mořských plodů. Těšit se můžete na irské ústřice s 7 Pot Brain Strain, melounem cantalupe a okurkou, lososa z ekochovu a tartarem z Aji Amarillo, krabí koláčky s Habanero chilli majonézou a salát z medúzy, soba nudlí a mořských řas s tobikko kaviárem.

Druhý velký předkrm nabízí kombinaci napařovaných a smažených pokrmů jako Gyoza s vepřovým masem a Aji Amarillo, japonskou sójovou omáčkou a sezamem, Shao mai s kuřecím masem a olejem ochuceným Naga But Jolokia, rybí koláčky s Habanero a Thajský salát ze zelené papáji s arašídy a kešu se 7 Pot Brain Strain.

Hlavnímu chodu dominuje převážně grilované maso. Na talíři tak najdete celé baby kuře tandoori s indickou masalou ochucenou o Naga But Jolokia, indonéské hovězí satay s omáčkou z Habanero, kampotského pepře a citrónové trávy, jehněčí kotletky tandoory s kukuřičným kari se 7 Pot Brain Strain, basmati rýži se šafránem, rozinkami, kešu a ořechy, čočkový chléb a salát z rajčat a okry s koriandrem.

Ke snížení pálivosti všech pokrmů poslouží dobře mangové lasí. 

ZDROJ: https://www.atlasceska.cz/kalendar-akci/restaurace-sia-zve-na-palivou-degustaci-praha-128419