Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
chilli papričky na prkénku

Sia zve po roce na další pálivou degustaci

Právě dnes startuje v pražské restauraci Sia čtvrtý ročník akce zasvěcené pálivým pokrmům. Novinkou Sia taste: chilli je nová forma ochutnávek v podobě degustačních talířů pro dvě osoby a jiná je i sestava čtyř papriček, s nimiž tým šéfkuchaře Jiřího Štifta v pokrmech pracuje.

Hlavními hrdinkami pokrmů

jež se budou v restauraci Sia od 16. do 26. září v rámci Sia taste: chilli servírovat, budou papričky habanero, Naga Bhut Jolokia, 7 Pot Brain Strain a Aji Amarillo. Posledně jmenovaná se na pravidelné zářijové akci objeví úplně poprvé. „Jde o nejčastěji pěstovanou papričku v Jižní Americe. Typická je především pro peruánskou kuchyni, je ale také oblíbenou přísadou japonských pokrmů. Má kouřové aroma s ovocnou příchutí a její pálivost dosahuje 100 000 SHU. Patří tedy k těm méně pálivým,“ objasňuje šéfkuchař Jiří Štift.

Z papriček

které restauraci opět dodala rodinná firma Pálíto, Jiří vyzdvihuje ještě Naga Bhut Jolokia, jež byla svého času díky pálivosti přesahující jeden milion Scovilleho jednotek zapsána v Guinnessově knize rekordů jako nejpálivější na světě. „Je to paprička typická pro Indii a Bangladéš, kde místnímu curry dodává typickou chuť a pálivost. Ta nastupuje postupně, proto je celkem zrádná. Líbí se mi na ní její charakteristické ovocné aroma. Právě chuť je u papriček podle mě důležitější než pálivost. Podle ní se určuje kombinace s dalšími surovinami,“ říká.

chilli papričky

Výběrem papriček novinky čtvrtého ročníku Sia taste: chilli nekončí.

Změny doznal také servis pokrmů, jenž nově dostal podobu degustačních talířů. První předkrm je postaven na kombinaci ryb a mořských plodů. Zahrnuje například irské ústřice se 7 Pot Brain Strain, melounem cantaloupe a okurkou nebo třeba krabí koláčky s papričkami habanero. Druhý předkrm sestává z napařovaných a smažených pokrmů a zahrnuje mimo jiné gyoza knedlíčky s vepřovým masem, Aji Amarillo, japonskou sójovou omáčkou a sezamem nebo třeba shao mai s kuřecím masem a olejem ochuceným Naga Bhut Jolokia. Hlavnímu chodu dominuje grilované maso. Na talíři hosté dostanou například celé baby kuře tandoori s indickou masalou ochucenou Naga Bhut Jolokia, ale také indonéské hovězí satay s omáčkou z papriček habanero. Ke snížení pálivosti všech pokrmů jim bude k dispozici mangové lasí.

ZDROJ: https://www.atbars.com/2021/09/16/sia-zve-po-roce-na-dalsi-palivou-degustaci/#!