Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
Lukáš Soukup

Nový podnik Together staví na bramborech

Gastronomická skupina Together, pod kterou patří například pražské restaurace Sia a Bruxx, ale také bistro Sisters a Cukrář Skála. Na začátku listopadu otevřela na Pankráci nový podnik, jehož nabídka se točí kolem jedné hlavní suroviny – brambor.

Restaurace Brambory je situována v Praze na Pankráci nedaleko obchodního centra Arkády. Opanuje poměrně rozlehlé industriální prostory, jež pojmou 160 hostů. Dalších pět desítek míst přibude v lednu na celoročně zastřešené zahradě. Za návrhem interiéru, jenž je laděn do antracitové a hnědé, stojí architekt Václav Červenka.

Kuchyni dostal na starost šéfkuchař Lukáš Soukup, který doposud působil v asijské restauraci Sia pod vedením Jiřího Štifta.

Pracovat se v ní bude s brambory různých odrůd, jako jsou české Antonie, Blue Star, Ballerina a Laura, německá Annabelle, holandská Agria nebo třeba francouzská Celtiane. „Po knedlíkách ve Vinohradském Parlamentu jsme chtěli navázat na další, u nás často opomíjenou, a přitom velmi běžnou přílohu. Čím více jsme se začali zajímat o detaily okolo brambor, přišlo nám zajímavé ukázat, že brambora není jen ve vodě vařená nebo smažená příloha. Brambor jsou na světě stovky druhů a jejich chuť ovlivňuje půda stejně jako víno. Mají neskutečně rozmanité tvary, barvy, chuťové odlišnosti, navíc jsou zastoupeny v jídelníčcích napříč kontinenty. Chtěli bychom ukázat, že tato plodina si zaslouží pozornost,“. Rozkrývá motivaci k otevření podniku s netradičním konceptem David Petřík, jeden z majitelů skupiny Together.

bramborové meny naaranžované na stole

Hosté tak budou moci ochutnat brambory vařené, pečené i brasírované, dušené, zapečené, smažené, a to jako hranolky, krokety nebo taky patatas bravas, ale i brambory v polévce či salátu, šťouchané, zpracované na knedlíky, kaši a lokše, popřípadě v podobě tortilly, nebo dokonce jako „ceviche“ s koriandrem a chilli. Z brambor se v nové restauraci dělá také majonéza či remuláda. Mezi dezerty pak hosté najdou bramborové vdolečky s tvarohem a švestkovými povidly s rumem a bramborovo-tvarohový knedlík s marcipánem, sušenými švestkami, mandlemi a tvarohem.

Kdo bude chtít, může si vybrat odrůdu, a kuchařský tým mu z ní připraví pokrm, který k ní nejvíce sedí. Možné je i zvolit preferovanou národní kuchyni a následně si vybrat z jejích bramborových specialit.

ZDROJ: https://www.atbars.com/2021/11/25/novy-podnik-together-stavi-na-bramborech/