Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English

Šéfkuchař Marek Fichtner servíruje zlato na talíři v trezoru bývalé Anglicko-československé banky

Šéfkuchař Marek Fichtner servíruje zlato na talíři v trezoru bývalé Anglicko-československé banky

V restauraci Červený jelen v pražském Paláci Špork se koncem září otevřel kulinářský trezor s výběrovým menu šéfkuchaře Marka Fichtnera.

V okolí náměstí Republiky a Hybernské ulice vzniká už pár let nové gastronomické centrum Prahy. Ulička Svatého Huberta vás provede okolo asijské restaurace Sia a sladkých lahůdek Cukráře Skály až k branám bývalého Swéerts-Sporckova klasicistního paláce a sídla Anglicko-československé banky od Josefa Gočára. Obě stavby se pod taktovkou architekta Stanislava Fialy dočkaly rekonstrukce a v říjnu 2019 zde byla otevřena restaurace Červený jelen. Provozuje ji Hospodska, stejná skupina, která v Plzni stojí za podniky jako Kozlovna, Lékárna nebo Plzeňka.

interiěr ČervenýJelen

interír

Interiér restaurace navrhl Stanislav Fiala ve spolupráci s michelinským šéfkuchařem a jedním ze společníků, Patrikem Jarošem. Cílem bylo vytvořit útulná a zajímavá zákoutí pomocí mixu českých a zahraničních značek i vybavení na míru.

Čtyřpatrová restaurace nasytí až tisíc hostů najednou a kromě toho, že staví na kombinaci jedinečné architektury, láká na dobře načepované plzeňské pivo, prémiové japonské steaky Wagyu z amerického grilu Inferno, vlastní pálenky, ale hlavně moderní středoevropskou gastronomii pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera. Mezi nejoblíbenější pokrmy zdejšího à la carte menu patří například tradiční rakouský tafelspitz nebo dvanáct hodin pečený brisket.

hříbkové pelmeně

Po úspěšném startu s několika nucenými pandemickými přestávkami se v Červeném jelenovi koncem září konečně podařilo zpřístupnit také prostor bývalého bankovního trezoru. Ten s°hlavní částí restaurace zvanou banka pojí masivní kubistický řez v mramorové podlaze. „Už během obhlídek jsme věděli, že sem musíme dostat denní světlo. Standa Fiala odvážně pronesl, že to probouráme. Po roce jednání s památkáři a osmi týdnech řezání se nám to povedlo. Ten kubistický vzor byl jednou z podmínek,“ vysvětluje jeden z majitelů, Jiří Panuška. Suterén nabízí oproti živějšímu otevřenému přízemí a zcela odděleným salonkům prvního patra intimnější sezení pro čtyřicet hostů. Ukrývá ale také bar, kuchyni i přípravné a skladovací prostory. Ještě o patro níž vznikl další společenský prostor, menší přípravná kuchyně a od podlahy se tu přes tři patra tyčí téměř třicetimetrová měděná pivní tanková věž.

šefkuchař Marek Fichtner

Šéfkuchař Marek Fichtner považuje za splněný sen velkorysou a moderně vybavenou kuchyni, která odolá náročnému provozu deset až dvacet let, a kvalitní vzduchotechniku, jež zaručuje kuchařům dobré pracovní podmínky.

„Dá se říct, že si u nás na různých patrech přijde každý na své. V trezoru nenajdete lepší gastronomii, jen jinou, výběrovější,“ apeluje Fichtner. Masivní dveře trezoru se otvírají každou středu a čtvrtek večer. Hosté si mohou vybrat z několika předkrmů a hlavních chodů a gastronomický zážitek završit výběrem dezertů cukrářky Kláry Řezníčkové. To vše s párováním vín či fermentovaných domácích limonád. „Volili jsme ingredience, které jsou zajímavé a které si málokterý z našich hostů připraví sám doma. Na menu tak najdete například telecí brzlík, foie gras, topinambury, smrže, soufflé, hovězí žebro v Rioja a další. Měnit jej chceme čtyřikrát do roka s ohledem na sezonnost a regionální potraviny, přičemž mám na mysli také Rakousko a Neměcko,“ uzavírá Fichtner.

ZDROJ: https://www.dolcevita.cz/lifestyle/sefkuchar-marek-fichtner-serviruje-zlato-na-taliri-v-trezoru-byvale-anglicko-ceskoslovenske-banky/