Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
exteriér kuchyně

Revoluce v gastronomii? Cloudové kuchyně přitahují milionové investice

Nízké provozní náklady a schopnost se rychle přizpůsobit přáním nabízí takzvané ghost kitchen, tedy virtuální restaurace. Podniky, ve kterých se vaří pouze jídla s sebou, nemají obsluhu ani místa k sezení, přibývají ve velkém po celém světě. I v Česku.

Covid a s ním spjatá opatření, která tíživě dopadla na segment pohostinství, trend jen umocnila.

„Virtuální restaurace vznikají všude ve Spojených státem, protože zatímco zájem o stravování v restauracích svižně klesá, zájem o rozvoz jídla prudce stoupá. Místa, kde lze vařit hned pro několik restaurací, tak přitahují zájem investorů i restauratérů,“ upozorňuje server Wall Street Journal.

Virtuální kuchyně skýtají řadu výhod, třeba tu v podobě sdílených nákladů na režie. Brand kvalitní restaurace lze vytvořit i bez vysokých nákladů na pronájem prostoru na atraktivním místě. Navíc nepotřebují ani tolik pracovníků, o jejichž nedostatku se v gastronomii hovoří čím dál častěji.

Cloudové kuchyně přitahují zájem investorů

Ve světe už do cloudových kuchyní investují stovky milionů dolarů. Mezi nejznámější patří určitě prejekt CloudKitchens zakladatele Uberu Travise Kalanicka. Společnost už loni investovala do nákupu 40 nemovitostí ve dvou desítkách amerických měst více než 130 milionů dolarů.Nejvíc „ghost kitchen“ se podle analýzy britské společnosti Eurominotor, na níž upozornil server Statista, je v provozu v Číně (více než 7500) a Indii (více než 3500). Ve Velké Británii je odhadem 750 sdílených prostor pro vaření a ve Spojených státech 1500.

Velikost globálního trhu cloudových kuchyní podle Euromonitoru v roce 2019 dosáhla úrovně 43 miliard dolarů, do šesti let by to mělo být o více než 28 miliard dolarů víc. Bilionovou hodnotu by trh mohl mít už v roce 2030.

Sdílená kuchyně je i v Praze

V Praze vznikla první cloudová kuchyně v roce 2019. MyFoodPlace založili v Krči Jan Siuda a Tomáš Lvov. Začínali s osmi podniky, dnes jich ve sdílené kuchyni sdružují kolem třiceti.

Do byznysu cloudových kuchyní naskočila i gastro síť Together s projektem kuchyní Wevar s rozvážkou jídel domů. Do projektu vkládají jeho zakladatelé velké naděje a věští slibnou perspektivu. „Chceme mu postavit vlastní centrálu a vybudovat vlastní logistiku rozvozů, to vše s vývojem softwaru pro zdokonalování a zjednodušování nákupu. Učíme se poznávat, jak tento pro nás zcela nový trh a online prostředí funguje,“ řekl již dříve Newstreamu spoluzakladatel sítě David Petřík.

ZDROJ: https://www.newstream.cz/enjoy/revoluce-v-gastronomii-virtualni-kuchyne