Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
kuchař Jiří Štift

Kouzlo obyčejné brambory. V restauraci na Pankráci hraje prim v krásné gastronomii

Brambory

Brambory patří mezi suroviny, které mnoho z nás bere za samozřejmé a nad jejich mnohostranností se nejspíš nepozastavujeme. Tak nějak přirozeně víme, že některé se hodí víc na hranolky, jiné na kaši a na vánoční bramborový salát.

Zapomeňte ale na varný typ A, B a C, jejich druhů existuje na tisíce! A právě v restauraci Brambory, jak už název sám napovídá, dostaly velký prostor a hlavní slovo.

Restaurace

Otevřela zhruba po dvou letech příprav na začátku listopadu loňského roku v rámci sítě Together restaurants, kam patří dnes už etablované restaurace jako Sia, Vinohradský Parlament nebo Bruxx. Podle spolumajitele skupiny Davida Petříka neměl žádný z podniků, kromě výše zmíněné Sii, rychlejší náběh obratu.

„Začátky nebyly úplně jednoduché a byly lehce za očekáváním reálného pohledu na nový podnik. Bojovali jsme s vysokými personálními náklady a nezvykle vysokým food costem. U nového podniku je vždy nutná trpělivost a víra v nastavenou koncepci,“ říká Petřík.

jídlo z brambor

„Po pěti měsících, což je na gastro podnik dost rychlý růst, začal podnik výrazně stoupat ve všech ukazatelích a nyní nás vývoj velmi těší,“ dodává Petřík k úspěšnému rozjezdu.

Šéfkuchař Lukáš Soukup sbíral zkušenosti řadu let v restauraci Sia pod vedením Jiřího Štifta. Právě Štift stojí za myšlenkou konceptu Brambor a s Lukášem se podílí na tvorbě menu a přípravě speciálních akcí.

„Brambory jsme si vybrali proto, že jde o obyčejnou surovinu, ze které se dá opravdu kreativně tvořit. Každá odrůda má navíc svá specifika a styl, které je třeba dodržovat, aby nejlépe vynikla chuť a struktura,“ popisují volbu této základní suroviny jako stavebního kamene šéfkuchař spolu s manažerem Janem Holečkem.

Designový vzdušný prostor s otevřenou kuchyní odpovídají prostředí moderního gastropubu v tom pravém smyslu slova. A nápadité menu rozhodně nezůstává pozadu. Stejně tak, jak se mění menu podle sezony, podléhají sezonnosti i jednotlivé odrůdy.

Aktuálně jich mají jedenáct druhů, z nichž je většina vypěstována v Česku. Nechybějí ale ani francouzské, německé nebo i exkluzivní unikátní druhy, jejichž cena za kilo dosahuje klidně i stovek korun. Denně v Bramborách spotřebují 300 kilo této suroviny.

Mezi předkrmy najdete třeba domácí hranolky z odrůdy Agria, která je na hranolky zdaleka nejlepší. A to hned ve dvou variantách. Jednak smažené v hovězím loji doplněné rostbífem s pepřovou omáčkou, nebo smažené v husím sádle se strouhanými foie gras, lanýžovou omáčkou a uzenými husími prsy – kombinace, která podle mě hranolky povznesla na úplně jiný level.

Nebo na začátek můžete sáhnout po něčem lehčím, křehkém bílém chřestu s opečenou strouhankou, oříškovým máslem a bramborou pečenou na soli s pažitkovým tvarohem. Nasládlá až krémová chuť brambory chřest skvěle doplňuje.

bramborové jídlo

Hlavní jídla jsou stejně lákavá, ale abyste pochopili, o čem brambory v Bramborách opravdu jsou. Dejte si místní signature „Brambor, co sníš“. Pod tímto názvem se skrývá výběr ze dvou druhů mas a k nim pět příloh, kterých logicky můžete sníst, kolik budete chtít.

Jednou z variant je vyzrálá hovězí špička a kořenová zelenina pečená na dřevěném uhlí s pepřovou omáčkou a k ní bramborová přehlídka  – zapečené brambory Ballerina se smetanou a sýry Gouda a Pecorino. Bramborové halušky z odrůdy Red Anna s brynzou a špekem, pečené brambory Laura grenaille gratinované sýrem a ořechy se smetanovou omáčkou se slaninou, brambory Valdivie grenaille dušené na lanýžovém másle se solí a jarní bramborový salát z odrůdy Cheyenne se zeleným hráškem, karotkou a polníčkem.

když si poetické názvy brambor nejspíš nezapamatujete, zcela jistě vám utkví v paměti zážitek ze servírování a výkladu a v neposlední řadě dokonale připravené brambory, jak jste je pravděpodobně nikdy neochutnali. A nejen kvůli tomu se vyplatí na Pankrác do Brambor vydat.

Adresa: Na Pankráci 1724/129, Praha 4

ZDROJ: https://forbes.cz/kouzlo-obycejne-brambory-v-restauraci-na-pankraci-hraje-prim-v-krasne-gastronomii/