Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
tunák na talíři

Salát Niçoise s grilovaným tuňákem a opečeným bramborem

Toužíte zjistit, jak chutná Francie? Pak musíte vyzkoušet slavný salát Nicoise s grilovaným tuňákem. Kromě grilované nebo konzervované ryby do něj patří brambory, vejce natvrdo, olivy a zelené fazolky. Ovšem s dalšími ingrediencemi si můžete pohrát, stejně jako šéfkuchař pražské restaurace Brambory na Pankráci, kde tento výtečný salát nabízejí na speciálním letním menu.

SUROVINY (4 PORCE)

DRESINK:

  • olivový olej
  • vinný ocet
  • česnek
  • dijonská hořčice
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý černý pepř
  • cukr podle chuti
  • POSTUP

    1. Ve vhodné míse smíchejte metlou nastrouhaný česnek s trochou cukru, kapkou octa, soli, pepřem a dijonskou hořčicí. Pomalu přilévejte za stálého míchání olej, dokud nevznikne dresink o konzistenci řídké majonézy.
    2. Tuňáka ochuťte solí a pepřem a buď na grilu, nebo na pánvi s olivovým olejem zprudka opečte ze všech stran cca 30 sekund. Tuňáka úplně nepropečte, aby maso nebylo suché.
    3. Překrájené vařené brambory ochuťte solí a pepřem a zprudka opečte na pánvi s olivovým olejem.
    4. Všechnu zeleninu kromě řádně očistěte, okurky oloupejte, jarní cibulky, rajčata, papriky, okurku i fazolky překrájejte na menší kousky a řádně vychlaďte.
    5. Saláty také dobře properte a natrhejte rukou na menší kousky (hlávkové saláty trhejte a vmíchejte do salátu vždy těsně před podáváním a nikdy je nekrájejte nožem, protože potom rychle zvadnou a ztrácí se z nich obsah vitaminů).
    6. Dobře vychlazenou zeleninu a saláty smíchejte dohromady ve vhodné míse a promíchejte ji s připraveným vychlazeným dresinkem, rozdělte do misek, ve kterých budete salát podávat, a ozdobte čerstvou bazalkou, olivami, překrájeným vařeným vajíčkem, pečenými bramborami a grilovaným tuňákem.

    PRIMA TIP: V restauraci Brambory na Pankráci ve dnech od 21. do 31. července 2022 připravili akci, kdy představí variaci čtyř salátů z celého světa, na jejichž podobě se podíleli šéfkuchař Brambor Lukáš Soukup s Jiřím Štiftem z restaurace Sia. Každému ze salátů bude dominovat jedna konkrétní odrůda brambor. „Chtěli jsme přinést co nejrozmanitější chuťový zážitek, a proto jsme zvolili čtyři země, které si jsou chuťově docela vzdálené,“ osvětluje výběr jednotlivých kuchyní Jiří Štift. V Bramborách tak budete moci vyzkoušet saláty z Francie, Mexika, Japonska i arabských zemí.

    naservírovaný tuňák se salátem

    ZDROJ: https://fresh.iprima.cz/recepty/salat-nicoise-s-grilovanym-tunakem-a-opecenym-bramborem