Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
makové knedlíky

Na borůvky nejen do lesa, ale i do Vinohradského Parlamentu

Máte už mrazák plný borůvek, které jste si pilně během léta nasbírali, a najednou jste na ně dostali chuť? Jestli se vám nechce sahat do zásob na zimu, vyrazte na borůvkobraní ve Vinohradském Parlamentu. V menu budou nejen různé varianty borůvkových knedlíků, ale i dušená hovězí žebra s marinovanými borůvkami.

Borůvky, především ty lesní, které si člověk sám nasbírá, chutnají snad každému. Jistě málokdo odolá borůvkovému koktejlu, borůvkovému koláči s drobenkou nebo poctivým borůvkovým knedlíkům s tvarohem. Málokdo ale ví, že borůvky jsou jedním z nejzdravějších druhů ovoce vůbec. Kromě důležitých vitamínů a minerálů zvyšují celkovou obranyschopnost organismu. Proto jejich sběr a konzumace nepatří jen mezi letní skvělou zábavu, ale slouží především jako prevence proti nemocem.

Borůvky nasladko i naslano

Chcete si nechat své vlastní zásoby borůvek na zimu, a přesto jste na ně dostali chuť? Vydejte se do Vinohradského Parlamentu, kde od 24. do 30. srpna pořádají akci Knedlíky a borůvky. Podávat se bude kynutý makový knedlík plněný borůvkami, posypaný tvarohem a moučkovým cukrem nebo tvarohový skořicový knedlík se skořicovým máslem a borůvkovou espumou a skořicovou drobenkou. Pro ty, co mají rádi odpalované těsto, budou k dostání smažené vanilkové knedlíčky s vanilkou a mandlemi, podmáslím, lesními borůvkami a pečenou čokoládou. Máte rádi kombinaci masa a ovoce? Pak si jistě pochutnáte na hovězích žebrech s pikantními marinovanými borůvkami, silnou šťávou a bramborovými knedlíky plněnými liškami.

Borůvky v domácím provedení

Pokud vám doma borůvky přeci jen přetékají a všechny se do mrazáku nevejdou, udělejte si doma výborného osvěžujícího borůvkového žahoura.

Suroviny na 4 porce:

čerstvé lesní borůvky           300 g
máslo                                      1 pl
smetana ke šlehání              0,15l
tučný tvaroh                          150 g
cukr                                         60 g
citrón                                      kůra z půlky
skořice                                    na špičku nože

Postup:

Borůvky povařte s máslem, cukrem a smetanou přibližně 5 minut. Dochuťte skořicí a citrónovou kůrou. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a přidejte tvaroh a důkladně vymíchejte. Žahour se výborně hodí k borůvkovým knedlíkům nebo k lívancům.

ZDROJ: https://www.vecerni-praha.cz/na-boruvky-nejen-do-lesa-ale-i-do-vinohradskeho-parlamentu/