Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
cukrárna Povidloň

Povidlové mámení láká na Šumavu. Cukrárna Povidloň v sobě mísí francouzský šarm a vzpomínky na prázdniny u babičky

Cukrárna Povidloň v Lipně nad Vltavou získala jméno podle tradičního šumavského dezertu. Zákusek z nadýchaného odpalovaného těsta s tvarohem a povidly ale zdejší šéfcukrář Michal Mandys, který se učil šest let u vyhlášeného pražského cukráře Skály, povýšil na francouzský éclair. A povedlo se. Měsíčně se ho tu prodá víc než 6 000 kousků. Harmonické spojení dobře osvědčené tradice a inovace se ale propsalo i do interiéru cukrárny od ateliéru A8000. Jemné pastelové tóny doplňuje černé moderní logo a lehce pop-artové ilustrace od grafického a designového studia Bechynsky. Hravý vizuální koncept se odráží také v architektonické podobě prostoru.

interiér cukrárny Povidloň

Sladká vzpomínka na dětství u babičky, ale i inovativní zákusky v moderním provedení. Pohodlí šumavské cukrárny, ale i minimalistický design a odhalené stropy. Taková je Cukrárna Povidloň v Lipně nad Vltavou. Investor HOREKA LIPNO, stojící mimo jiné za zdejším hotelem Element nebo restaurací Stodola, oslovil pro spolupráci šéfcukráře Michala Mandyse, který ctí tradice, ale zároveň drží krok s moderní cukrařinou. Tomu dokonale notuje i interiér. Architektonický ateliér A8000 citlivě převedl do prostoru jemný a minimalistický grafický koncept od studia Bechynsky.

„Základním architektonickým principem je spojení tradice s 21. stoletím. Stejně jako pracuje šéfcukrář Michal Mandys, který povýšil do moderní podoby známý lokální dezert, jsme postupovali i při úpravách prostoru. Samotnou výrobu jsme přivedli do odbytových prostor. Vznikl tak společný prostor, ve kterém si plně užijete zážitek z nakupování a ochutnávání lahodných zákusků, a ještě můžete pozorovat výrobu na vlastní oči, popisuje architekt Martin Krupauer.

Strop prostoru cukrárny je otevřený a přiznává rozvody technologií včetně vzduchotechniky. Ta je však obarvena na růžovo, čímž jsou odlehčeny tvrdé linie interiéru. Dispozici cukrárny vévodí průhled do výrobny zákusků, která je viditelná už z ulice velkým výkladem. Návštěvníci mohou výrobu dezertu sledovat ale i uvnitř, a to u barového pultu umístěného pod oknem. Ilustrace od studia Bechynsky jsou vidět také v malbě na stěnách. Vizuální identita a interiér cukrárny tak tvoří nerozdělitelný celek.

zákusek s povidly

Hlavní prvky vybavení cukrárny jsou svařené z černých kovových jacklových prvků. Doplněné bílou kovovou mřížovinou a akustickými lamelami tvoří kontrast k pastelovým barvám krabic, balicích papírů a propagačních materiálů vystavených za pultem cukrárny. Tradičně tvarované židle od firmy TON v pastelových odstínech reflektují barevnost značky cukrárny. Retro dlažba zase dotváří atmosféru kontrastů.

ZDROJ: https://www.czechdesign.cz/temata-a-rubriky/povidlove-mameni-laka-na-sumavu-cukrarna-povidlon-v-sobe-misi-francouzsky-sarm-a-vzpominky-na-prazdniny-u-babicky