Pražská restaurace Bruxx pro své hosty po roce opět připravila humří týden. Od 23. do 29. listopadu si budou moci vybírat z menu sestaveného sous chefem Oldřichem Matouškem, který si libuje v chuťové kontroverzních kombinacích.
Doménou restaurace Bruxx jsou speciality belgické kuchyně v čele se slávkami na několik způsobů. Na sklonku listopadu se ale jejím hlavním lákadlem na pouhých sedm dnů stane úplně jiný z darů moře – humr. „Pro mě je humr svátek a oslava mořského jídla. Jeho chuť je nezaměnitelná a ničím ji nenahradíte. Je to zkrátka ta pravá chuť moře,“ říká sous chef Oldřich Matoušek a pokračuje: „Na tuto akci se těším celý rok. Pokaždé chci přijít s něčím novým, originálním a rád experimentuji s chutěmi. Baví mě skládat humra s různými surovinami. Skvělý je s kořenovou zeleninou, perfektně se snoubí s šampaňským či bílým vínem, máslem i rybími vývary. Já jsem ale letos zvolil mírně kontroverzní kombinace a jsem zvědavý, jak je hosté přijmou.“
Předkrmy budou ve speciálním menu dva – bisque z humřích skeletů, presovaného jablka a avokádové pěny a humr s novozélandskými slávkami a kuřecími rillettes. Jako hlavní chod Oldřich Matoušek zvolil například humra s omáčkou béarnaise. „Bude k tomu espuma a tartaletka s okurkou a lososovým kaviárem jako studený komponent. Mám rád, když hosté dostanou k teplému pokrmu drobné překvapení,“ objasňuje. Konkurovat této kombinaci bude ještě humr s velouté z uzené makrely, chicharrónem a kapustovými válečky nebo humr s houbovou tapenádou a želé z barbecue cibule. „Vždy se snažím o to, aby hosté na chutě, které u nás najdou, nezapomněli. I kdyby měli říct, že se kuchař zbláznil. Ale ta zkušenost jim zůstane,“ uzavírá sous chef.
Categories: Bruxx
Tags: Oldřich Matoušek