Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
šunkové chlebíčky na talířku

Obložené chlebíčky jsou s námi přes sto let. Ty nejlepší musí potěšit chuť i oko

Neobejde se bez něj žádná rodinná oslava (silvestrovská už vůbec ne). Existují na něj tisíce receptů a je prý českým vynálezem. Řeč je o obloženém chlebíčku. Je čas chystat ty nejlepší na silvestrovský mejdan!

Obložený chlebíček – ta banální a umělecká záležitost současně – zahájil svoji pouť českou gastrohistorií v roce 1916, a to v kuchyni proslulého pražského lahůdkáře Jana Paukerta na Národní třídě. Jeho vznik prý inspirovaly chutě hudebníka a malíře Jana Skramlíka, který si do nedalekého ateliéru nechal od Paukertů nosit různé svačinky. A protože obložené chleby byly moc velké a jednohubky zase malé, Jan Paukert přímo pro mistra Skramlíka vytvořil obložené chlebíčky – svačinku na dvě tři kousnutí.

Nápad to byl zjevně geniální, protože k Paukertovi na světovou novinku náhle houfně začala chodit tehdejší umělecká smetánka: Hugo Haas, Ema Destinnová, Oldřich Nový nebo Vlasta Burian. Jejich chutě i Paukertova nabídka byly vybrané: slavný lahůdkář veku obkládal mimo jiné humry, paštikou a lanýži, kaviárem nebo salátem z raků.

Chlebíčky trošku jinak

Chlebíček musí být krásný

Sláva obložených chlebíčků tehdy rychle pronikla i do prostších vrstev. V běžných domácnostech zdobily malé krajíčky bílého pšeničného chleba zbytky masa a nakládaná zelenina ze spíže – běžně dostupné suroviny. A slovo „zdobily“ je víc než na místě – povinností chlebíčku totiž vždy bylo a je být krásný, ať je na něm cokoliv. Potřebuje také strukturu, překvapení a křupavý prvek, tvrdí Jana Florentýna Zatloukalová na svém webu Kuchařka pro dceru.

Stará láska nerezaví

Šunkovej, s vlašákem! Tak odpovídá drtivá většina oslovených v mém nejbližším okolí na výzvu Tvůj nejmilovanější obložený chlebíček je…… Chlebíček s vlašským (nebo bramborovým) salátem, šunkou a vejcem zvaným ruské byla dlouhá (převážně socialistická) léta dostupnou variantou pro masy. Po slavné prvorepublikové etapě zmizel z jídelníčku i ze slovníku humr i s lanýžem, hned po nich salát z račích klepýtek, a kaviár v obchodech nahradil „kaviár“. Po kterém se jednak nikdo moc neutloukl, jednak zaváněl buržoazními choutkami, a to nebylo radno pokoušet.

Klasický šunkový chlebíček je dodnes pevnou součástí nabídek nejen mléčných barů, bister a kaváren. Ale i mnoha místních e-shopů s čerstvými potravinami a drobným občerstvením. Český strávník je totiž trochu konzerva a s onou klasikou má spojené četné vzpomínky na dávné veselé časy.  Podnikové večírky (tři kusy na osobu), oslavy MDŽ (taktéž) a spoustu rodinných mejdanů (bez limitu). Znám dokonce několik lidí, kteří dosud považují na nejlepší možnou variantu šunkového chlebíčku tu den starou, s lehce oschlou vekou a okoralým okrajem šunky nebo debrecínky.

Pohledný, dobrý a schůdný

Naštěstí (naštěstí!) se v posledních letech fenomén obložený chlebíček vydal na znovuobjevenou cestu za vzrušením z nových chutí a jejich krásných kombinací. A v neposlední řadě má opět ambice být pastvou pro oko. A taky důstojným partnerem pro elegantní pojídání mezi společenskou konverzací (což ten archaický s půlkou vejcete v majonéze a náloží vlašáku, který šel sníst pouze za cenu ztráty cti, pokecané kravaty a upatlaných rukou, které i po otření do ubrousku zůstaly tak trochu smrduté a lepkavé, opravdu nesplňoval).

Koneckonců Instagram je plný důkazů, kam až jde obložený chlebíček posunout. Fotky i videa ukazují, jak české a moravské chlebíčkové mistryně kombinují téměř průsvitné plátky rostbífu, do vějířku rozkrájené kornišonky a pinzetou na předem promyšlená místa pokládají napáskovanou feferonku.

Ano, pinzeta je tady nezbytnou součástí finální práce – stébla pažitky, mikroproužky kapie, kapary, čerstvě vyrašené lístečky bazalky nebo klíčky z cizrny, krystaly černé soli, drobounká vařená křepelčí vajíčka nebo kostičky lehce přimražené lahodné šťávy z pečeného masa, která se má roztéct a pokrýt ten plátek masa vůní a leskem a božskou chutí, umí správně rozmístit jen člověk s pinzetou a trpělivostí neurochirurga.

V tom je znovuobjevené kouzlo obloženého chlebíčku, které měl na srdci i Jan Paukert: v jednoduché kombinaci chutí a úchvatné výsledné kráse. Je vcelku jedno, jestli je jeho základem šunka – zvonařkou počínaje a variantou jamon serrano konče, uzený losos, francouzská celerová remuláda, kombinace dobrých sýrů, výrazná domácí pomazánka (klidně včetně škvarkové), slavný uherák a jemu podobné dobré uzeniny, nebo třeba pečená cuketa. Chuť i oči si musí přijít na své – na tu chvilku, než si na talířku najdou další. A další…

naaranžované chlebíčky na stole

Skvělé chlebíčky napříč republikou

Sisters, Praha

Tým bistra Sisters v Dlouhé ulici se proslavil poctivými surovinami a novými, naprosto neotřelými a často překvapivými kombinacemi chutí. Na chlebíčky pro vegany, vegetariány i milovníky masa se tady stojí fronty.

To je Bistro, Hradec Králové

Bistro, pekárna a cukrárna v srdci města Hradec Králové. Je libo kávu, víno, polévku a hlavní jídlo na oběd, čerstvý chlebík, bábovičku, baklavu, brownies, croissanty, focacciu, zákusek, chlebíčky?

Chlebíček Store, Praha

Chlebíček Store v Libni nabízí veganské občerstvení. Hlavním produktem tu jsou chlebíčky, připravované pouze z rostlinných surovin. V bistru je připravují čerstvé po celý den, přímo před zraky zákazníků.

Chlebíčkárna Ema, Brno

V brněnské Pekařské ulici je vyhlášený zdroj těch nejlepších obložených chlebíčků široko daleko. Sází na jednoduché kombinace těch nejlepších surovin a různých druhů chleba. Nabízí i rozvážkovou službu.

ZDROJ: https://www.denik.cz/gastronomie/oblozene-chlebicky-jsou-s-nami-pres-to-let-ty-nejlepsi-musi-potesit-chut-i-oko-2.html