Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English

Zachraňte jídlo, které je až příliš pikantní. Pomůže vám těchto 5 triků

Někdy se zkrátka ruka utrhne. Pokud je to při dochucování pokrmu pálivým kořením, může to pokazit celé jídlo. Přinášíme vám 5 elegantních triků, jak takové jídlo zachránit.

Pokud je pokrm až příliš pálivý a i největší rodinný milovník chilli přiznává, že by pálivosti ubral, zůstaňte v klidu. Jídlo rozhodně nevyhazujte. Pálivosti uberete těmito jednoduchými fígly.

Zamíchejte arašídové máslo

U některých asijských jídel se arašídové máslo přidává běžně. Pálivé plameny tak uhasíte a navíc přidáte extra chuť a krémovou texturu. Stejným způsobem zafunguje sezamová tahini pasta.

Přidejte další ingredience

Pokud máte po ruce zbytky ingrediencí, které jste používali do receptu, využijte je. Můžete i zaimprovizovat a přidat další chutě a textury. Zkrátka si s receptem ještě chvilku pohrajte. Díky většímu množství ingrediencí se pikantnost utlumí. Dobrými kandidáty na přidání do receptu jsou vývar, konzervované fazole, brambory, rajčata, kukuřice, avokádo, kokosové mléko a vařená rýže.

Mléko neutralizuje perfektně

Možná jste už takovou radu slyšeli. Pokud sníte něco hodně pálivého, napijte se mléka. Ukázalo se, že látka kapsaicin v pálivém chilli se ráda váže na sloučeninu v mléce, která pálivost neutralizuje. Jednoduše přidejte štědrou porci zakysané smetany, créme fraîche, mléka nebo jogurtu do horkého chilli a promíchejte. Nejlepších výsledků dosáhnete s plnotučnými mléčnými výrobky. U rajčatových omáček a dušených pokrmů, do kterých se mléčné výrobky nehodí, zkuste nastrouhat sýr.

Sladké potlačí pálivé

Přidání něčeho sladkého do kořeněného pokrmu, je další skvělý způsob, jak pikantnost snížit. Posypka cukru nebo lžička medu by měla stačit. Přidat můžete i trochu sladkého kečupu.

Kyselina vyhraje nad chilli

Nebojte se do omáčky přidat citrusovou šťávu. Trocha citronu nebo limetky rozjasní ostatní chutě. Účinná je také kapka octa.

kung pao na talíři

Vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia

Suroviny

Omáčka

  • sójová omáčka (světlá čínská) 50 ml
  • voda (nebo kuřecí vývar) 75 ml
  • cukr 2 lžíce
  • sójová omáčka (tmavá čínská) 2 lžíce
  • čínské víno (Shaoxing) 3 lžíce

    Postup přípravy

    1. Kuřecí maso nakrájené na kousky ochuťte solí, bílým pepřem, špetkou cukru a obalte je v bramborovém škrobu. Maso smažte v rozpálené wok pánvi ve vysoké vrstvě oleje do křupava a poté nechte okapat na papírových utěrkách.
    2. Arašídy usmažte zvlášť ve vysoké vrstvě oleje a nechte je stranou okapat.
    3. V misce smíchejte všechny přísady na omáčku a nechte ji zatím stranou.
    4. V čisté wok pánvi rozpalte trochu oleje a krátce orestujte nakrájený česnek a zázvor. Přidejte osmažené kuřecí maso, jarní cibulku, sečuánský pepř, chilli a arašídy. Krátce zarestujte a zalijte připravenou omáčkou. Zhruba na půl minuty zavařte a zahustěte dle potřeby bramborovým škrobem rozpuštěným ve studené vodě.
    5. Kung pao podávejte s uvařenou jasmínovou rýží.

    PRIMA TIP: Neloupané arašídy s červenou slupkou najdete v asijských obchodech i ve večerkách. Před restováním buráky obalte utěrkou, promněte a poválejte a poté vyfoukněte odpadlé šlupky.

Šéfkuchař asijské restaurace Sia Jiří Štift se s námi podělil o jeden z nejoblíbenějších receptů na kuřecí kung pao. Často ho najdete i na poledním menu a jde na dračku! Není se co divit, v Sia restauraci je jídlo připravené vždy z čerstvých surovin a skvěle dochucené – kořením i láskou 🙂

ZDROJ: https://fresh.iprima.cz/zachrante-jidlo-ktere-je-az-prilis-pikantni-pomuze-vam-techto-5-triku-201604