Měsíc šéfkuchařů Together

Měsíc šéfkuchařů Together

Seznamte se se šéfkuchaři naší gastro aliance, jejichž specialitám, příběhům, dovednostem a talentu věnujeme tento měsíc. Za úspěchy našich podniků stojí celé týmy lidí nadšených pro gastronomii, tradičně poctivou kuchyni i chuťové experimenty vám ale servírují pod jejich vedením.

Jan Pípal

Jan Pípal

šéfkuchař Bruxx a Vinohradský Parlament

Jan Pípal se kuchařem vyučil v pražském hotelu InterContinental, kde následně pracoval v jeho střešní restauraci Zlatá Praha. V té době se mu dostalo pocty být osobním kuchařem indonéské prezidentky při její oficiální návštěvě České republiky.
Jan Pípal byl jediný, kdo jí mohl jídla vařit i podávat. Své kuchařské umění korunoval titulem v nejprestižnější české kuchařské soutěži Kuchař roku 2003/2004. Velkou zkouškou si prošel při otevírání O2 arény, kde se zhostil nejprve role sous chef, poté ji několik let vedl na pozici šéfkuchaře. V dalších letech přijal výzvu stát se šéfkuchařem karlovarského Grandhotelu Pupp. V roce 2009 otevíral v pozici nejvyšší 5* hotel Sheraton Prague a následně otevíral 5* hotel Sheraton v Ázerbájdžánu (Baku). Absolvoval stáž v michelinské restauraci v belgickém Bruselu, vařil také v Madridu a thajském Bangkoku.

V současné době je spolumajitelem a šéfkuchařem dvou vyhlášených pražských restaurací – belgické restaurace Bruxx se zaměřením na přípravu mušlí a restaurace Vinohradský Parlament, který se zaměřuje na moderní českou gastronomii. Ve svém volném čase se rád věnuje své rodině a svým dvěma synům.
Oldřich Matoušek

Oldřich Matoušek

sous chef Bruxx

Oldřich Matoušek se ve svých patnácti letech rozhodoval, zda jít na střední školu, nebo se vyučit kuchařem. Zvítězila kuchařina a svůj kuchařský zápal v sobě našel v hotelu InterContinental v Praze, kde byl na praxi. Z kuchařských soutěží začal vozit různá ocenění a jeho sebevědomí rostlo. Své zkušenosti sbíral v michelinských restauracích na stážích v Německu a Belgii. V současné době pracuje na pozici sous chef v belgické restauraci Bruxx, u jejíhož zrodu stál. Jako její dobrá duše se v Bruxxu stará o všechno – od jídelních lístků přes festivaly a učení nových lidí, po celkovou kvalitu.

Poznáte ho snadno. Nosí u sebe notýsek s tužkou, kam si zapisuje své nápady na pokrmy, které jsou inspirovány jeho milovanou francouzskou   belgickou kuchyní.
Jiří Štift

Jiří Štift

šéfkuchař Sia

Jiří Štift je uznávaný šéfkuchař a spolumajitel restaurací Sia a Brambory. S kuchařinou začal ve svých čtrnácti letech a jak sám říká, nic jiného vlastně nezná. Díky praxi v hotelu InterContinental zjistil, co obnáší gastronomické umění, a zůstal mu věrný. Asijská kuchyně mu učarovala během práce na zaoceánské lodi Queen Elizabeth II., kde měl možnost ochutnat řadu originálních tamních pokrmů. Své zkušenosti přenesl do hotelu Alcron či restaurace pražského hotelu Mandarin Oriental, kde v obou případech působil několik let na pozici šéfkuchaře.

V roce 2017 stál u zrodu špičkové asijské restaurace Sia, která se velmi brzy stala top podnikem tohoto segmentu na české scéně. Kromě vedení vlastní restaurace si vyzkoušel porotcování v MasterChefu. Ve volném čase se věnuje svým dětem a sportu.
Lukáš Soukup

Lukáš Soukup

šéfkuchař Brambory

Lukáš Soukup je kuchařem tělem i duší. Již při studiu na nástavbě pracoval v restauraci Alcron v hotelu Radisson, kde se seznámil s takovými jmény jako Zdeněk Pohlreich, Jiří Štift či Pavel Sapík. Po škole dostal ve stejném hotelu nabídku stálého angažmá a pod vedením Jiřího Štifta se během čtyř let vypracoval z pozice commi chef na sous chef. Své další bohaté zkušenosti čerpal střídavě v Čechách a Londýně, kde pracoval například ve 2** michelinské restauraci The Square 2, 1* michelinské restauraci Semplice či restauraci Shoreditch House. Po návratu do Čech se nakonec usadil v asijské restauraci Sia.

V současné době šéfuje kuchyni v restauraci Brambory na Pankráci, kde se snaží o bramborovou osvětu. Ve svém volném čase se věnuje rodině a svým třem dětem.
Kateřina Čížková

Kateřina Čížková

manažerka Bistro Sisters

Kateřina Čížková už od dětství věděla, že její srdce patří gastronomii, protože vždy ráda vařila a měla ráda dobrá jídla. Již během studií na hotelové škole jezdila se Zátiším Catering na akce po celé Evropě a učila se, jak má správná gastronomie vypadat. Své organizační schopnosti uplatnila v Potrefené Huse na Smíchově, kde měla na starosti přípravu různých akcí. Vždy toužila mít vlastní bistro, a tak začala sbírat zkušenosti v kuchyni. Nejdříve v hotelu Klárov, pak v několika dalších bistrech, kde se např. učila péct chleby. Nakonec si během coronavirové pandemie splnila svůj sen a otevřela si vlastní bistro, které ale jako řízením osudu po pár dnech skončilo.

Nyní pracuje jako manažerka Bistra Sisters, kam ji přivedl Roman Kaňák, šéfkuchař Foodway Cateringu. Práce v Sisters je pro ni spojením všeho, co má ráda – dobré jídlo a práce s lidmi. Jejím cílem je, aby se hosté do bistra znovu a s nadšením vraceli. Mezi její oblíbené činnosti patří vymýšlení nových chuťových kombinací pro chlebíčky Sisters a jejich ladění do posledního detailu. Kromě práci se věnuje studiu na fakultě humanitních věd UK a slouží jako aktivní záloha AČR.
Lukáš Skála

Lukáš Skála

šéfcukrář Cukrář Skála

Lukáš Skála patří mezi ty případy, u nichž platí, že jablko nepadlo daleko od stromu. Narodil se totiž do ryze cukrářské rodiny a u svého otce se dokonce cukřáskému řemeslu vyučil. Dnes se řadí mezi absolutní špičku české cukrařiny. Svůj talent a um stvrdil mnoha úspěchy v mezinárodních soutěžích, z nichž vyniká zlatá medaile z cukrářské olympiády v Erfurtu. Před otevřením vlastní cukrárny Cukrář Skála působil v hotelu InterContinental a také v belgické restauraci Bruxx. V jeho továrně na sladkosti připravují veškerý sortiment od základních surovin. Přestože zákusky ohromují moderním vzhledem, jejich základ leží v klasických receptech, které Lukáš Skála převzal od svého otce. Inspiraci rovněž hledá na cestách do zahraničí. Ve svém volném čase se rád věnuje své ženě a dvěma dětem.

Všechny jejich zkušenosti ochutnáte v jedinečných specialitách, které na celý únor, jakožto v Čechách oblíbené tajemství šéfkuchaře, zařadili do menu jednotlivých restaurací.

Grilovaná kachní prsa
s levandulovým medem a citronem,
cappelletti plněné kachními játry,
pěna Kasteel Rouge a májová řepa.
Dušené hovězí žebro
v silné omáčce z černého piva,
pikantní máslové fazole, houbová kroketa,
nakládaný černý jeřáb a špek.
Konfitované kachní stehno
s pekařskými brambory Jacky grenaille,
pečenou čekankou se sušenou šunkou
a lanýžovou omáčkou.
Asijská bouillabaisse
z ryb a mořských plodů
vařená v clay potu, černá rýže.
Trhané vepřové kolínko,
jablečná hořčice, čerstvý křen,
pečené zelí na bramborovém chlebu.
Čokoládová kremrole
s krémy z mléčné čokolády s kokosem,
mučenky a maliny.
 
Zpět do obchodu