Tak jsme opět zavřeli dveře a otevřeli výdejní okénka, v kterých na vás čekáme denně do 20:00. Jídlo a potraviny si můžete objednat také předem po telefonu, on-line nebo nechat přivézt domů. Vše najdete na stránkách jednotlivých restaurací a v jejich instastories.
Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Návštěvnické centrum Staropramen
Kariéra
Together
English

Firmy dostanou rok na žádosti o pandemické náhrady. Ušlý zisk se nepočítá 1/6

Živnostníci a firmy budou moci žádat o odškodnění například za uzavřené provozovny celý rok místo dosavadních šesti měsíců. Náhrady nebudou mít strop, stát však vyrovná jen skutečnou škodu, nikoli ušlý zisk. Počítá s tím návrh pandemického zákona, na kterém se v Poslanecké sněmovně v prvním kole shodla vláda s opozicí. Norma má už od přespříštího týdne nahrazovat…
Bruxx

Gastronomy on the Verge of Collapse: How These Restaurants Are Minimizing the Impact of COVID-19

Prague’s restaurant businesses have been innovating and coming up with new ways to keep attracting customers and catch up with their sales. Some sell two portions for the price of one, and some offer weekly home menus, for example. As E15.cz reports, According to a study conducted by Dotykačka, sales for many restaurants fell by 63 billion CZK…

Láska prochází žaludkem. Co jíst, ať už slavíte svátek zamilovaných, nebo ne

Vaše chuťové buňky mohou zažít degustační orgasmus během Valentýna i za časů korony. A to i v případě, že vám importovaný svátek není po chuti. Příležitost ochutnat speciální menu nabízí restaurace, které kvůli pandemii přichází o další důležitý moment sezony: o tržby z romantických večeří. Výhodou domácího Valentýna je, že nemusíte dodržovat přesné pořadí chodů a můžete si klidně…

Svátek zamilovaných podle horoskopu

Ať už Valentýna berete vážně, nebo naopak s humorem, podívejte se, čím potěšit svůj protějšek podle horoskopu, který je tentokrát o lásce úplně doslova.   Oheň & led Ohňová znamení, mezi něž patří Beran, Lev a Střelec, nejvíce potěšíte něčím akčním. Jsou temperamentní, sebestřední a občas to vypadá, že mají srdce z ledu. Zdání naštěstí klame. Beran Stejně nevymyslíte nic, co…

Gastronomie na pokraji sil. Jak si restaurace snaží udržet zákazníky i během koronakrize

Dvě porce za cenu jedné, týdenní menu na doma nebo krabičková dieta. To jsou cesty, kterými se vydávají pražští restauratéři při snaze překonat uzavírku svých podniků a dohnat alespoň část svých tržeb. Následující reportáž přestavuje pětici z nich. Tržby gastronomických zařízení se loni kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím vládním opatřením podle analýzy společnosti Dotykačka propadly o 63 miliard korun…
Indiánky Lukáše Skály

Cukrář Skála se dělí o recept na své legendární indiánky

Bílkový krém potažený hořkou čokoládou, posazený na pečeném piškotu. Sbíhají se vám sliny? Stačí kliknout na „Přidat do košíku“. Anebo si legendární zákusek od Lukáše Skály upéct doma.   V březnové Vogue můžete natrefit na krátký rozhovor s Lukášem Skálou, jehož pražské cukrárny (ve Šporskovském paláci a v Dlouhé 39) představují absolutní nebe pro každého, koho honí mlsná. Pokud…

GUIDE TO VALENTINE’S DAY TAKE-OUT MEALS IN PRAGUE

St Valentine’s Day is quickly approaching, and what better way to show your love and appreciation for your better half than not kill them and yourself after a year of being stuck in quarantine together? Oh yeah, a Valentine’s Day dinner. Sure, forgot about that one.But unless a miracle happens in the next few days, Prague will still…

Dnes bych si nafackoval, jídlo doma a roli onlinu jsem podcenil, říká spolumajitel Together David Petřík

Pětkrát Kasteel Rouge, hromada hranolek, příjemná konverzace a všude kolem život. Nenápadně silné třešňové pivo vždy způsobilo, že cestou domů šlo získat pocit, že je člověk v Bruggách. Takto vypadaly – minimálně mé – návštěvy vyhlášené pražské restaurace Bruxx. A celé to bylo krásné. Podobně to bylo v restauraci Sia, kde jste zase mohli zapomenout, že nejste kdesi v Hongkongu,…
Zabijačkové hody

Zabijačkové hody podle skupiny Together

Znáte pokrmy oblíbené kulinářské zimní akce – tradiční české zabijačky? Zopakujete si je s gastronomickou skupinou Together, která připravila zabijačkové hody a k nim i slovníček typických pochoutek. Ten dali dohromady skvělí šéfkuchaři Jan Pípal z Vinohradského Parlamentu, Tomáš Kuchyňka z Foodway Cateringu a Petr Břenek z Potrefené Husy v Pardubicích. Jitrnice se připravuje z vařeného vepřového…

Mám rád kuchařský stres a pořád se chci učit nové věci. Nedovedu si představit, že bych dělal něco jiného, říká Štift

V restauraci Sia si šéfkuchař Jiří Štift plní svůj sen. Za sebou má bohatou kariéru v Česku i po světě, včetně půlročního angažmá na zaoceánské lodi a sám otevřeně přiznává, že si vlastně nedovede představit, že by dělal cokoliv jiného než kuchařinu. „Mám nádherné povolání. V kuchyni jsem třicet let a pořád je co se…
Jak jsem potkala Brusel

Recenze: Jak jsem potkala Brusel

I když jsem v Bruselu strávil pět a půl roku, moc jsem se toho o něm nedozvěděl. Mezi věčným cestováním do Štrasburku a zpátky do Prahy, uzavřeností v eurobublině, neschopností mluvit s domorodci jejich jazykem, popíjením belgických piv a trčením v metru kvůli technickým poruchám mi nezbylo příliš času na poznání tohoto mého druhého domova. Naštěstí nejsou všichni takové netykavky jako my eurokrati.…
Půl tuctu zapečených šneků

Půl tuctu zapečených vánočních šneků. Jak je připravit doma?

Jak si připravit šneky v pohodlí domova? Původem francouzskou pochoutku připravuje šéfkuchař belgické restaurace Bruxx Jan Pípal zapečenou s bylinkami a česnekem. V České republice se šneci připravovali už za dob první republiky, kdy především vyšší vrstva chodila na šneky při sváteční procházce městem, jednalo se především o vıvar z uzeného kolene. Půl tuctu zapečených vánočních šneků 200 g šneků 1…
Test vaječných likérů

Redakční test vaječných likérů. Jaký si nás získal a který je jen pro drsňáky?

Bez dobrého vaječného likéru by to nebyly ty pravé české Vánoce. Proto jsme vám ve Forbes připravili test a vyrazili jsme pro tuhle specialitu do našich oblíbených podniků. Od každého jsme si v redakci dali skleničku a rozdíly byly překvapivě snadno rozpoznatelné. Ačkoliv jsme původně nezamýšleli určit vítěze a poražené, ale spíš popsat chutě a speciality, jeden z testovaných nakonec přece…

Podnikatelé chtějí věřit v dobrý rok

Česko letos zažilo druhý nejhorší propad ekonomiky v novodobé historii. Hůř bylo jen v transformačním roce 1991, kdy hrubý domácí produkt klesl o více než 11 procent. Letos to podle posledních odhadů bude “jen” o 6,5 procenta. Hospodářská krize vyvolaná koronavirem je ale jiná než všechny předchozí. Ekonomika dostala naprosto nečekanou ránu zvenčí, nešlo o žádné nahromaděné a přehlížené vnitřní problémy.…
Vánoční cukroví

Tady seženete to nejlepší vánoční cukroví

Nemáte čas péct vlastní cukroví nebo to jednoduše není aktivita, ve které byste si libovali a která by se pojila s „klidem a mírem“? Nevadí. Doporučíme vám, kde si vánoční sladkosti koupit. Přišel čas na to řešit cukroví. Pokud se jím sami vůbec nehodláte zabývat nebo zvládáte upéct třeba jen jeden druh, zkontaktujte profíky a buďte…
Zákusky od opravdového mistra - Cukrář Skála

Cukrář Skála – cukrářská továrna 3x v Praze

Cukrářskou továrnu na výrobu zákusků podle receptur Lukáše Skály jsme otevřeli v prosinci 2017 ve Šporkovském paláci, a to s cílem přiblížit nejsladší řemeslo na světě, ukázat výrobní proces cukrárny a nabízet kvalitní zákusy tradičních, ale také zcela inovativních chutí. Od poloviny dubna 2018 najdete naši pobočkku také v ulici Dlouhá 39, a to s […]
Adventní Praha

Letošní Vánoce v Praze budou jiné a možná krásnější než jindy: bez obvyklého shonu, bez davů cizinců a bez přeplněných adventních trhů. Vychutnejte si advent takový, jaký má být, jako čas klidu a ztišení, a užijte si to, co se nabízí: lákavé ceny v hotelech, otevřené zahrady, cukroví od nejlepších cukrářů i krásná zákoutí, kde…
Nejlepší restaurace

Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy

  Ocenění kvality pečetí se Zlatými lvy bylo rozdáno. Celkový počet restaurací oceněných pro sezónu 2021 je 93. Tři, dva a jeden Zlatý lev reprezentují výjimečnou kvalitu služeb a jsou zárukou zážitku pro hosty oceněných restaurací. Zlatí lvi jsou udělováni každoročně na základě hodnocení inspektorů projektu Nejlepší restaurace, který realizuje nakladatelství a vydavatelství TopLife Czech. Významní partneři garantují…
Jan Pípal

Vařit pro tisíc lidí je vlastně málo. Přeučit se na hospodského kuchaře bylo krušné, říká Pípal

Šéfkuchař Jan Pípal díky angažmá v Sazka Aréně (dnešní O2 Aréna) ví, jaké to je vařit i pro téměř dvacet tisíc lidí. „Pouhé“ tisícovky strávníků se tak nezalekne, jak sám říká v nové epizodě podcastu Chef Arena. „Je to pro mě vlastně málo. Jde jen o to, jak si to člověk zorganizuje a jaký má na to prostor,“ vysvětluje…
Chtěli jsme podpořit restaurace. Zákazníci si v krizi vaří jinak, říká šéf Rohlíku

Chtěli jsme podpořit restaurace. Zákazníci si v krizi vaří jinak, říká šéf Rohlíku

Zatímco během jarní vlny pandemie museli zákazníci internetového supermarketu Rohlík.cz čekat na nákup klidně i tři dny a některé zboží bylo vyprodané, na podzim žádné velké omezení při svém nákupu nepociťují. Rohlík se nyní díky novému skladu v Horních Počernicích mohl předzásobit, a zvládá tak obsloužit více lidí. “V říjnu jsme pouze dočasně omezili nákup na 35 položek a zákazník mohl objednat jen jeden nákup denně. Platby jsme přijímali…
Výdejové okénko Vinohradského parlamentu

Otevřít hospody? Jak které

I pokud by vláda v neděli rozhodla o přechodu Česka do méně přísné epidemiologické kategorie, zůstane řada restaurací v pondělí nadále zavřená. PRAHA Roman Prymula s Jaroslavem Faltýnkem či Miroslav Kalousek v restauraci, Jurečka s pivem na na ulici? Politici nedávno přistižení při porušení vládních opatření by si možná už od příští- ho pondělí nemuseli dělat ze svých přešlapů těžkou hlavu.…
Belgická restaurace Bruxx

Zlatí lvi pro sezónu 2021 rozdáni

Nakladatelství TopLife Czech udělilo nejlepším restauracím Zlaté lvy. Jde o jediný tuzemský počin svého druhu, kdy inspektoři Zlatých lvů navštěvují restaurace zcela anonymně a autenticky hodnotí kvalitu svého zážitku. Zároveň s udílením lvů vychází knižně gastronomický průvodce Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021. Všechny oceněné podniky zde mají dvoustránkovou česko-anglickou prezentaci, kterou si nelze zaplatit, ale jedině zasloužit.…
Výdejové okénko Vinohradského parlamemtu

Plasty v restauracích nahrazuje papír i třtina. Přesto někde chybí boxy

Zvýšené množství objednávek jídla domů znamená vyšší spotřebu plastových obalů. Některé restaurace pociťují jejich nedostatek, většina ale problémy nemá. Zřejmě i proto, že přecházejí na jiné materiály. K tomu je donutila legislativa, od července 2021 už totiž nebudou moci používat jednorázové plasty. Koronavirus jde proti trendu, který říká plastům jasné ne. Více plastů se letos používá…
Výdejové okénko Vinohradského parlamemtu

Dnešní rozvolnění je pro nás k ničemu, míní restaurace, divadla i autoškoly

Česko v pondělí přešlo do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Změna přinesla drobné rozvolnění některých opatření například pro restaurace, divadla či autoškoly. Lidé pracující v těchto odvětvích se však shodují, že pro ně přechod na nižší stupeň prakticky žádnou změnu nepřinesl. Opatření by se měla výrazněji uvolnit až v třetím stupni. Čtvrtý stupeň v Česku platí díky tomu, že…
Objednejte si vánoční cukroví od cukrářtsví Skála

Objednat si vánoční cukroví není ostuda. Tady je výběr nejlepšího

Teď je pravý čas objednat si vánoční cukroví. Některá cukrářství už dokonce hlásí stop stav. Čím dál více lidí se totiž rozhoduje mít Vánoce v klidu, upéct si třeba jeden dva druhy a se zbytkem se spolehnout na profesionály. Loni si nechalo napéct vánoční dobroty celých 63 procent Čechů, takže jestli se ostýcháte, není důvod. A neváhejte, teď…
Ovocn knedlíky z restaurace Vinohradský parlament

I knedlík může být sexy

V pražské restauraci Vinohradský parlament jsou specialisté na knedlíky. Servírují je tady v nejrůznějších variantách i kombinacích. Zatímco omáčky zvládám na jedničku, knedlíky jsem nikdy moc neuměla. U rodinných obědů totiž roli knedlíkové bohyně zastává babička a já mívám knedlíky od ní uložené v mrazáku. Když mi ale přišla pozvánku na „knedlíkový workshop“, vzplála ve mně touha udělat si…
Sushi Sashimi v Sia restauraci

Chobotnice nebo syrový mořský vlk – zahajte léto jako opravdoví gurmáni

Co si takhle konečně spolu s drahou polovičkou a dětmi vyrazit za gurmánskými zážitky? Oslavte letos konec trochu bláznivého školního roku a začátek prázdnin netradičně. Gastronomická síť Together připravila na poslední dny v červnu speciální gastroakce, z nichž vám potečou sliny… Na chobotnici v kokosovém mléce do belgické restaurace Bruxx Poslední týden v červnu od 24. do 30. vám šéfkuchaři Jan Pípal…
Nové otevřené bistro u Šlechtovy restaurace

U Šlechtovky stojí dočasné bistro Together

Jednou z podmínek, kterou si pražský magistrát při výběru nájemce Šlechtovy restaurace ve Stromovce stanovil, bylo otevření stánku s občerstvením, jež bude v provozu až do dokončení rekonstrukce. Od začátku prázdnin tak ve Stromovce stojí bistro gastronomické sítě Together. Historie objektu v pražské Stromovce, pro nějž se vžilo označení Šlechtovka, sahá až do závěru 17. století. Původně barokní lovecký zámeček byl…
Bistro Sisters

Kvůli neustupující pandemii koronaviru zkusme využít domácí wellness

Aktuální situace nedovoluje ani návštěvy fitness center, ani oblíbených restaurací či barů. A tak máte dvě možnosti – buď pověsit sport a dobrou gastronomii na hřebík, anebo nadále pracovat na své postavě a podporovat podniky, v nichž vám chutnalo. Nevzdávejte se proto věcí, které vás dělají šťastnými, jen proto, že je tu další vlna lockdownu. Sociální kontakt, pobyt na…
Výdejové okénko Vinohradského parlamemtu

Dva extrémy. Nejohroženější jsou hospody na vsi a v Praze

Nejvíce na ráně jsou podle zástupců gastronomické scény podniky v Praze a hospody na venkově. Pokud se do konce roku nezmění režim, restaurační sektor letos ztratí na tržbách 60 až 70 miliard korun, tedy zhruba třetinu, odhadla společnost Nielsen. „Nejzasaženějším formátem je hospoda. Opravdu se obáváme, že krize zasáhne i sociální život na menších městech a v obcích.…
Český herec, režisér a milovník zeleného čaje Jan Jiráň

Muž mnoha tváří na setkání dámského klubu

Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club, který je nedílnou součástí Podnikatelské Platformy Helas, již více jak 22 let propojuje ženy s aktivním přístupem k životu. Není určen jen zkušeným podnikatelkám, ale i těm začínajícím, své v něm nenaleznou jen „ostřílené“ manažerky, ale i ty, které svou cestu v profesní kariéře právě nastoupily, nebo ji naopak již opustily. Ty všechny se…
Vinohradsý parlament

Stáňu zaujalo

Ve Vinohradském Parlamentu, pražské restauraci s vyhlášenými knedlíkovými specialitami, jsem se pod vedením šéfkuchaře Jana Pípala učila vařit skvělé knedlíky. Zkuste špekové: Nakrájejte 20 rohlíků (na silná kolečka) a nechte je do druhého dne zaschnout. Na 150 g špeku, na kostičky, opečte 1 střední cibuli, na kostičky. Spolu s 50 g hrubmouky, špetkou muškátového oříšku, nasekanou hrstí petrželové…
Belgická restaurace Bruxx

Online koučink, originální mapa nebo relaxační pobyt. Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu

Pro potěchu chuťových pohárků Pokud mate doma gurmány, jistě jim uděláte radost voucherem do světa poctivé a smyslné gastronomie podniků skupiny TOGETHER. Díky voucheru tak mohou vyzkoušet tajemství belgické kuchyně v restauraci Bruxx, ponořit se do smyslnosti asijské kuchyně v Sia restaurantu, na českou klasiku v moderním hávu zajít do Vinohradského Parlamentu či Potrefené husy v Hybernské a Pardubicích, na odpolední…
Propad nedokáží zastavit ani výdejní okénka

Výdejní okénka propad tržeb nezastaví

Prodej jídla a nápojů ve výdejních okénkách představuje pro restaurace jen zlomek obvyklých tržeb, ale pomáhá jim přežít současná vládní opatření, která mají bránit šíření koronaviru. Vyplývá to z ankety ČTK mezi otevřenými podniky v Praze. Řada z nich se snaží nevyužívat rozvážkové služby, protože jejich provize činí prodej neekonomickým. Navíc upozorňují na degradaci zážitku z jídla podávaného v plastu. Podnikatelské…
Vinohradsý parlament

OUR PRAGUE GUIDE TO ST MARTIN’S GOOSE AND WINE

WHAT IS ST MARTIN’S DAY AND WHY SHOULD YOU CARE? Easy. St Martin’s Day falls on the 11th of November and it celebrates St Martin of Tours, one of the first „non-Martyr saints“, a soldier-turned-Bishop who lived in the 4th Century. There are many legends surrounding his life, but only a few are relevant for us specifically.…
Cukrář Skála

V mé cukrárně nikdy nebudou makronky. V Česku máme vlastní skvělé dezerty, říká cukrář Skála

Lukáš Skála je považován za nejlepšího českého cukráře. I jako profesionál umí ocenit nadšené cukráře amatéry, kteří jsou podle jeho slov občas schopni udělat lépe vypadající svatební dorty než cukráři, kteří se tím živí. „Pro mě je spíše než Instagram důležitější, že k nám do cukrárny někdo přijde, dá si náš zákusek a pochutná si na něm,“ popisuje…
Pokrm z restaurace Sia

MOJI PRAŽŠTÍ GASTRO OBLÍBENCI

Že letošní rok gastru (a vlastně obecně čemukoliv) nepřeje, vnímáme asi všichni. Kdy jindy vám teda představit podniky, který jsou mojí srdcovou záležitostí nejen proto, že působěj chuťový exploze na mým rozmazleným jazýčku, ale i proto, že maj všechny svou vlastní kouzelnou atmosféru, kvůli který se chci vracet zas a znova. Ať už se rozhodnete je podpořit teď…
Tradičním pokrmem České kuchyně jsou knedlíky

Česká klasika nebo varianta fast foodu. Jak se připravují knedlíky ve Vinohradském Parlamentu?

Ani řízek a ani svíčková. Typickým českým jídlem jsou knedlíky plněné švestkami nebo borůvkami na sladko. A nejenom ty se staly základem jídelního lístku pražského Vinohradského Parlamentu. V restauraci poblíž náměstí Míru (reportáž ze zákulisí kuchyně vznikla ještě před uzavřením restaurací pozn. aut.) českou klasiku servírují jako přílohu k lososovi nebo ho plní jehněčím.  „Chceme, aby hosté viděli celý…
Marek Massl, manažer Foodway Cateringu

Kbelští podnikatelé

VÝDEJNA obědů, kterou máte za rohem Dokonalá chuť jídel i zákusků. Poctivá kuchyně založená na kvalitních a čerstvých surovinách. Takový je kbelský Foodway Catering, který v polovině září otevřel v Park areálu KBELY VÝDEJNU (hala č. 3), kam si můžete zajít pro vynikající oběd za skvělé ceny. Nejen o ní jsme si povídali s manažerem Markem Masslem. V polovině září…
Michal Šzěpínek - majitel Prosekárny

Prosecco v krvi

Zhruba před týdnem sedělo v nově otevřené Prosekárně na Petrském náměstí v Praze, kde dřevěné stoly ještě voní novotou, několik párů nad skleničkou italského šumivého vína. Teď smí podnik fungovat jen jako prodejna a z příkazu vlády s cílem omezit šíření koronaviru to tak zůstane prozatím do 3. listopadu. Majitel sítě pěti vinných barů a velkoobchodu s proseccem Michal Štěpánek ale…
Sia, asijská restaurace

Pro oběd do okna: Pražské restaurace se opět proměnily ve výdejny. Kam si zajít pro jídlo?

Mimořádné nařízení vlády kvůli koronavirové krizi udělalo většině gastropodniků pořádnou čáru přes rozpočet. Hosty přes práh pouštět nesmějí. „Hladová okna“, kam si lidé přijdou pro jídlo s sebou, ale fungovat mohou, a tak se mnohé pražské restaurace rychle přizpůsobily, aby měly alespoň část zisků. Podívejte se, ve kterých restauracích v jednotlivých městských částech funguje výdejní okénko. Praha 1…
Obložené chlebíčky

Chlebíček: česká specialita, bez níž se neobejde žádná oslava

Říká se, že český obložený chlebíček nemá ve světě obdoby. Inu, pravda to bohužel není. Obložených chlebů a tzv. otevřených sendvičů najdete celou řadu – od italské bruschetty až po skandinávský smørrebrød. A přece chlebíčky vnímáme jako svého druhu národní bohatství. Jejich obliba neklesá ani po více než sto letech od jejich „vynalezení“ a staly se pevnou součástí…
Technologie pomáhají k přežití v Gastru

Technologie pomáhají gastronomii přežít

Přinejmenším čtrnáct dnů budou restaurace a bary fungovat v nouzovém režimu. Musejí zavírat v osm hodin a omezený je i počet hostů u stolu. Jarní vlnu epidemie gastronomický sektor, sice s obrovskými ztrátami, ale přece jenom zvládl. Nyní jsou majitelé hospod a barů daleko skeptičtější. „Přemýšlím, zda má cenu otevírat. Lidé se bojí chodit už i na obědy. Když může být otevřeno…
Restované krevety po šanghajsku

Restované krevety po šanghajsku z restaurace Sia

Tohle jídlo má šmrnc a oplývá dokonalou souhrou chutí. Asijské kuchyně se nemusíte bát, příprava je bleskurychlá, stačí pár surovin a pod vedením šéfkuchaře Jiřího Štifta zvládnete i tuhle lahůdku, kterou najdete na menu pražské restaurace Sia, která si už dávno získala srdce všech milovníků asijských chutí. SUROVINY (4 PORCE) celé neloupané krevety velikost 16/20 24 ks sůl…
Slávky na bílém víně s česnekem a petrželkou

3x salát se slávkami – Zkuste projednou něco jiného…

Thajské seafood kari se slávkami, citronovou trávou a thajskou bazalkou Thajská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších kuchyní na světě. Jídla jsou kreativní, pikantní, ale také velmi zdravá. A to i proto, že velmi často sázejí na čerstvé mořské plody. Za chutí Thajska samozřejmě nemusíte jen cestovat, díky tomuto receptu si ji vychutnáte i ve vlastní kuchyni. Recept vznikl…
Belgická restaurace Bruxx

„Počítáme s tím, že zavíračkou v deset hodin to nekončí,“ říká šéf sítě gastroskupiny Together

David Petřík společně s Viktorem Kaplanem stojí za gastroskupinou Together. Mají pod sebou 11 podniků, které jim za normální situace generují půlmiliardový obrat. Mezi ty nejviditelnější patří asijská Sia, belgická restaurace Bruxx, na česká jídla zaměřený Vinohradský Parlament, dvojice cukráren nesoucích jméno šéfcukráře Lukáše Skály nebo cateringová firma Foodway. Na první pohled skvěle našlápnutý byznys, jenže…
Mnoho restaurací musí zavírat do 22. hodin

Dřívější zavíračka? Ty pozdní hodiny jsou stěžejní, lamentují pražští hospodští

Zkrácení otvírací doby hospod je problém a budeme tratit na tržbách, shodují se pracovníci pražských restaurací oslovení Novinkami. Opaření začalo platit ve čtvrtek, restaurace a bary, které dosud musely zavřít do půlnoci, tak nyní musí učinit do 22 hodin. Opatření by mělo platit dva týdny. „Budeme muset zavřít dříve, je to pro nás dost velký problém,” okomentoval…
Ovocné knedlíky z Vinohradského parlamentu

Knedlíkárna Vinohradského parlamentu. Tomu neodoláte.

Český národ patří mezi milovníky jídla. Svíčková na smetaně, řízek s bramborovým salátem, hovězí guláš, rajská omáčka, a tak bychom mohli pokračovat. Oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům jsou pak knedlíky. Ruku na srdce, co by to bylo za vepřové se zelím, kdyby k tomu nebyl bramborový knedlík? Knedlo, zelo, vepřo, tomu zkrátka málokdo odolá. A pak tu jsou knedlíky karlovarské,…
Sous-chef Oldřich Matoušek

K zelenině se člověk musí chovat uctivě – Oldřich Matoušek

Miluji zahradničení a zahrada je můj palác, kde se rodí ty  nejlepší nápady. Vedle okrasné zahrady, do níž jsem si  chodil odpočinout a vyčistit si hlavu, jsem propadl pěstování  zeleniny a s nadšením každý rok sleduji svou rostoucí úrodu.  A protože jsem zastánce kreativní, lehké a barevné kuchyně, stejně to vypadá i na zahradě. Nespokojím se s běžnými odrůdami, a tak  u mě…
Slávky Bruxx

Slávky Bruxx

Belgická brasserie z pražských Vinohrad je vyhlášená nejen skvělými hranolky a opravdu širokým výběrem belgického piva, ale také výtečnými pokrmy z mořských plodů. Slávky Bruxx, signature dish šéfkuchaře Jana Pípala, si nyní můžete zkusit připravit i doma. Ingredience: Porce pro 2 osoby: 1 kg čerstvých slávek 50 g karotky 30 g uzené slaniny 30 g másla 150 ml…
Kalamáry s pomerančovým máslem a chilli z restaurace Bruxx

Kalamáry s pomerančovým máslem a chilli z restaurace Bruxx

Pražská restaurace Bruxx je proslulá především čerstvými slávkami, ale na menu najdete i jiné mořské plody. Sous-chef Oldřich Matoušek se s námi podělil o recept na přípravu čerstvých kalamár. Jejich příprava je velmi rychlá a s pomerančovým máslem s chilli uděláte dojem i na největšího gurmána! SUROVINY (4 PORCE) čerstvé kalamáry 800 g pórek 300 g česnek 50 g zeleninový vývar 300 ml…
Šéfkuchař Jiří Štift

Dokonale připravené zrnko rýže

Nejradši mám stejně jídla z jednoho hrnce, říká Jiří Štift, šéf pražské restaurace Sia specializované na asijský family dining. Jsme rádi, že znovu jedeme, když vaříte jen pro prodej přes ulici, jste na nějakých pěti procentech obratu, říká jeden největších odborníků na asijskou kuchyni v Česku Jiří Štift, známý také jako porotce oblíbené televizní soutěže MasterChef.…
Příprava pokrmu z mušlí

TENTO MĚSÍC SE TĚŠÍME

Úspěšný food festival Prague Mussel Week, který loni k ochutnání mušlových specialit zlákal přes 13 tisíc lidí, se letos od 21. do 27. září vrátí ve druhém ročníku. To nám všem, co milujeme dary moře, činí obzvláštní potěšení. Zájemci si na webu festivalu praguemusselweek.cz mohou zdarma vygenerovat voucher na 1+1 porci mušlových delikates. Ty si budete moci…
Ponořte se do moře chutí.

Ponořte se do moře chutí.

Úspěšný food festival Prague mussel week, který loni k ochutnání mušlových specialit zlákal přes 13 tisíc lidí, se letos od 21. do 27. 9. vrátí ve druhém ročníku. Zájemci si na webu festivalu praguemusselweek.cz mohou zdarma vygenerovat voucher na 1+1 porci mušlových delikates. Ty si budete moci vychutnat ve více než 30 restauracích, včetně pražských špiček na přípravu…
Together uspořádala několik eventů

Together a AnonymouS třikrát společně

Gastronomická skupina Together, pod jejíž křídla patří například restaurace Bruxx, Sia a Vinohradský Parlament, bistra Sisters a cukrárny Cukrář Skála, na sklonku léta spojila síly s barem AnonymouS a společně uspořádaly tři eventy zasvěcené dobrému jídlu a koktejlům. První akce se uskutečnila v restauraci Sia, která je vyhlášená asijskými pokrmy připravovanými týmem šéfkuchaře Jiřího Štifta. Barmani z AnonymouS zde hostům představili tři…
Sia restaurant

Kanceláře s fantazií. Fialovi se podařilo osobitě rekonstruovat Swéerts-Sporckův palác v Praze

Pustit se do rekonstrukce historicky cenné budovy a vytvořit z ní moderní funkční komplex, který přitom neztratí nic z původního kouzla, není snadný úkol. Jedním z těch, kdo se takového úkolu nebojí, je architekt Stanislav Fiala. Nejen Drn – tedy nová polyfunkční budova na Národní třídě v centru metropole (psali jsme o ní v Orientaci 17. 3. 2018) –, ale také dostavba…
Máte rádi chilli papričky?

Restaurace Sia zve na třetí ročník festivalu Sia taste: chilli

V asijské restauraci Sia letos můžete opět ochutnat různorodost chutí pálivých papriček chilli. Od 10. do 20. září pro vás šéfkuchař Jiří Štift připravil speciální menu, v němž bude na výběr ze šesti chodů s různou intenzitou pálivosti. Těšit se tak můžete na pokrmy nejen s tradičními papričkami Jalapeno, ale i Habanero nebo Trinidad Scorpion Moruga, chilli dezert…
Rohlík bistro míří do Brna

Speciality i z brněnských restaurací. Rohlík Bistro rozšiřuje nabídku

Rohlík Bistro, ucelená nabídka jídel z vybraných restaurací, rozšiřuje svůj sortiment. Nově si na specialitách z oblíbených podniků mohou kromě pražských zákazníků pochutnat i ti brněnští. Služba Rohlík Bistro fungovala v Brně již na jaře v době nouzového stavu vyhlášeného kvůli pandemii koronaviru. Nyní se tato služba v on-line supermarketu Rohlik.cz stává součástí stálé nabídky. Od středy 2. září si…
Prague mussel week

Týden mušlí letos přesáhne hranice metropole

Na čtvrtý zářijový týden je naplánován druhý ročník festivalu Prague mussel week, který prostřednictvím několika desítek restaurací nabízí zvýhodněná mušlová menu. Navzdory názvu do něj nejsou zapojeny výhradně pražské podniky. Cílem festivalu Prague mussel week, jenž se letos koná teprve podruhé, je ukázat, že si mušle nezaslouží nálepku luxusního a nedostupného zboží a že naopak mohou být chuťově výbornou, nutričně…
Prague mussel week

Zajděte si na slávky během Prague mussel week do vyhlášených podniků

Dobře a správně připravené slávky jsou jeden z vrcholů nekomplikované gastronomie. V klasickém receptu s bílým vínem je zvládne uvařit každý, ve trocchu složitějších receptech je lepší ochutnat je na osvědčených místech. A na to je ideální navštívit některé z vybraných restaurací během Prague mussel week. Co jiného začít dělat během konce září, obzvláště, když má extrémně pršet, než jíst dobré…
Prague mussel week

Prague mussel week nabídne jedinečné mušlové delikatesy. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září bude v desítkách restaurací patřit holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabídne zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojí se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací budou dostupné i na webu PMW. Druhý ročník food festivalu Prague mussel…
Servírované mušle

Prague mussel week

Loňský Prague mussel week ukázal Čechům, že mušle nejsou luxusem, ale dostupným, chutným a velmi zdravím jídlem, které si mohou vychutnat i u nás ve vnitrozemí. Úspěšný food festival se 21. až 27. září představí se svým druhým ročníkem. Na zájemce čekají vouchery na 1+1 porci mušlových delikates zdarma. Speciální menu se slávkami pro ně připraví kulinářské…
Slávky

Slávky na bílém víně s česnekem a petrželkou

Jakkoliv exoticky mohou na českých stolech mušle vypadat, mají pokrmy se slávkami řadu výhod. Jsou mimořádně zdravé, velmi chutné a jejich příprava bývá velice často opravdu rychlá a jednoduchá. Ověřit si to můžete třeba na tomto receptu. 1 PORCE DOBA PŘÍPRAVY DO 30 MINUT čerstvé slávky< 400 g olivový olej 60 ml česnek 2 stroužky bílé víno…
Roušky se vracejí ve velkém

Vůbec se mi to nelíbí, uvedl Babiš k povinným rouškám. Nařízení chce s Vojtěchem ještě probrat

Změna přišla rychle. Plošná opatření už zavádět nebudeme, tvrdil před dvěma měsíci premiér Andrej Babiš a ještě při tom stihl vynadat opozici, že straší lidi, pokud tvrdí opak. Tento týden však vláda oznámila návrat k povinnému nošení roušek ve většině vnitřních veřejných prostorů od 1. září do odvolání. Ve středu rozsah plošných omezení stvrdil ministr zdravotnictví Adam…
Lehký cheesecake

Lehký cheesecake

Podle doslovného překladu se jedná o sýrový koláč, ale v našich končinách se připravuje i z tvarohu nebo zakysané smetany, často se přidává ovoce. Žádnou z těchto obměn neuděláte chybu.
Sia restaurace

Vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia

Šéfkuchař asijské restaurace Sia Jiří Štift se s námi podělil o jeden z nejoblíbenějších receptů na kuřecí kung pao. Často ho najdete i na poledním menu a jde na dračku! Není se co divit, v Sia restauraci je jídlo připravené vždy z čerstvých surovin a skvěle dochucené – kořením i láskou 🙂 SUROVINY (4 PORCE) kuřecí stehenní plátky 480 g jarní cibulka nakrájená…
Nejlepší cukrárny v Praze

Nejlepší pražské cukrárny

Máte chuť na něco sladkého, ale potrpíte si na kvalitu a chcete, aby návštěva cukrárny pro vás byla nevšedním zážitkem? V Praze najdete celou řadu podniků, které obšťastní nejen vaše chuťové pohárky, ale zaujmou vás svým designem, vřelou atmosférou a pohladí na duši. Mnohé z těchto cukráren využívají tradičních, ale i moderních receptur z Česka, Francie či USA, a jejich zákusky mezi ty nejchutnější a nejkrásnější sladké pokrmy, které v pražské gastronomii najdete. Cukrárna…
Šlechtovka v Praze

Šlechtovka v mezičase

Teď provizorní bistro. Co bude dál? “Je to pouze dočasné řešení, pracovně mu s úsměvem říkáme Bistro na stavbě,” komentuje spolumajitel gastronomické skupiny Together David Petřík. Zmíněná síť restaurací Together dále spravuje restaurace Bruxx, Sia, Vinohradský parlament, patří do ní také provozy pod značkou Cukrář Skála, Foodway Catering (právě ten se stará o provoz dočasného bistra ve…
Zona Bistro

Zona Bistro nabízí focacciu, bagetu i nachos

V gastro pasáži v Dlouhé ulici v centru Prahy přibyl před pár týdny nový podnik. Zona Bistro se zaměřuje na mezinárodní street food, přičemž inspiraci pro své menu nachází v Itálii, Francii i Mexiku. Dát si tu tak lze třeba focacciu nebo bagetu, ale taky nachos. Gurmet Pasáž v Dlouhé ulici už nějaký ten pátek obývá například řeznictví Naše maso, bistro…

5 tipů na famózní zmrzlinárny v Praze

Léto bez zmrzliny? Tak to by nešlo ani náhodou! Vyberte si z našich pěti tipů na skvělé zmrzlinárny, kde se při výběru gelata nemůžete splést. Zmrzlinárna GROM Špičkovou italskou zmrzlinu GROM, která se prodává po celém světě od New Yorku přes Paříž až po Dubaj, si můžou nyní vychutnat i čeští zákazníci! V Praze na Václavském náměstí otevřeli 2.…

Ochutnávka svatebního dortu

Zbývá posledních pár týdnů do svatby, a tak jsme se s Kubou zase trochu opřeli do zařizování a plánování posledních detailů. Dáváme dohromady konečný seznam hostů, sepisujeme si všechno, co je ještě potřeba koupit a komunikujeme se všemi dodavateli, aby měli veškeré informace, které před svatbou potřebují. A jsme taky nejvíc vděční za to, že jsme se nakonec rozhodli spolupracovat s koordinátorkou Terkou, která…
Již otevřené bistro Šlechtovka

U Šlechtovy vily stojí nové bistro

Na začátku prázdnin se vedle Šlechtovy vily v pražské Stromovce objevilo nové, provizorní bistro, které slouží návštěvníkům k občerstvení. Provozuje ho gastroskupina Together. “Je to pouze dočasné řešení, pracovně mu s uměvem říkáme Bistro na stavbě,” říká spolumajitel Together David Petřík. U Šlechtovy vily stojí nové bistro od majitelů Bruxxu nebo cukráře Skály Bývalý lodní kontejner předělaný na…
Nové otevřené bistro u Šlechtovy restaurace

U Šlechtovy vily stojí nové bistro

Na začátku prázdnin se vedle Šlechtovy vily v pražské Stromovce objevilo nové, provizorní bistro, které slouží návštěvníkům k občerstvení. Provozuje ho gastroskupina Together. “Je to pouze dočasné řešení, pracovně mu s uměvem říkáme Bistro na stavbě,” říká spolumajitel Together David Petřík. Bývalý lodní kontejner předělaný na designové bistro je dočasné řešení do dokončení rekonstrukce krásné vily ze 17. století, která…
Již otevřené bistro Šlechtovka

U Šlechtovy restaurace je dočasné bistro. Jak hodnotí černý kontejner místní?

Šlechtova restaurace v pražské Stromovce se pomalu přibližuje otevření po rekonstrukci, která započala v roce 2017. Magistrát hlavního města nyní dokončil úpravu okolí před historickou budovou. Jelikož slibovaný start provozovny uvnitř opraveného památkově chráněného objektu se odložil, vyrostlo u „Šlechtovky“ v černém kontejneru bistro. Koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) převzala projekt, o němž se mluví od začátku devadesátých let,…
Nový stánek u Šlechtovy restaurace

„Vypadá jako rakev.“ Moderní stánek vedle historické Šlechtovky rozčilil místní, bude v něm dočasné bistro

Šlechtova restaurace ve Stromovce prochází již několik let rekonstrukcí, která se snaží obnovit zašlou slávu barokního letohrádku. Hlavně místní rekonstrukci památkově chráněné budovy pečlivě sledují. Tento týden se vedle historického objektu objevil černý přenosný kontejner v moderním designu. Jeho přítomnost vyvolala u místních obrovské pozdvižení. K čemu bude sloužit? Na nového souseda památky, která léta chátrala, upozornil na…

Zmrzlinové léto začíná u Cukráře Skály

Vanilková, čokoládová, stracciatella, to jsou už „nudné“ zmrzlinové klasiky, ale taková rybízová s kokosem, mandarinková s koriandrem nebo jahodová s thajskou bazalkou, to jsou chutě letošního léta. Alespoň podle vyhlášeného Cukráře Skály, který ve svých cukrárnách ve Šporkovském paláci a v ulici Dlouhá rozehraje koncert originálních a neotřelých chuťových kombinací. Každý týden si vyberete ze 7 druhů zmrzlin + 1…
Zahajte léto jako opravdoví gurmáni

Na jediné ceviche v Česku

Pokud chcete zažít skutečnou exotiku a prožít nevšední gurmánský zážitek, vypravte se na „syrové“ menu do asijské restaurace Sia. Šéfkuchař Jiří Štift a sous chef Tomáš Homůlka na dny od 24. 6. do 3. 7. vybrali pokrmy pro skutečné labužníky. Čeká vás neobvyklá fusion variace asijských a latinsko-amerických pokrmů sashimi a ceviche, připravované ze syrového rybího masa. Ceviche má…
Chobotnice na kokosovém mléce v Bruxx

Na chobotnici v kokosovém mléce

Zahajte léto jako opravdoví gurmáni v Bruxxu Poslední týden v červnu od 24. do 30. vám šéfkuchaři Jan Pípal a Oldřich Matoušek naservírují delikatesy z podmořské hladiny. Milovníci mořských plodů se můžou těšit na překvapující přehlídku chutí a vůní, v nichž hlavní roli si střihnou chobotnice, krevety nebo kalamáry. Poškádlete své chuťové buňky chobotnicí vařenou v kokosovém mléce, grilovanými kalamáry s celerovými vločkami…
Knedlíky ve Vinohradském parlamentu

Na domácí ovocné knedlíky

Na týden od 22. do 28. června šéfkuchař Jan Pípal z Vinohradského Parlamentu vymyslel speciální a chuťově nabité menu svých vyhlášených ovocných knedlíků. V Praze totiž široko daleko na lepší nenarazíte. Na své si přijdou jak milovníci kynutých, které budou s jahodami, mandlovou drobenkou, jahodovou pěnou a lahodnou makronkou, odpalovaných, které budou plněny meruňkami sypanými karamelem s vanilkovou espumou, tak tvarohových…
Mořské hody v Pražských restauracích

Chobotnice, syrový mořský vlk i ovocné knedlíky – zahajte léto jako opravdoví gurmáni

Co si takhle vyrazit s dětmi za gurmánskými zážitky? Oslavte letos konec trochu bláznivého školního roku a začátek prázdnin netradičně. Gastronomická síť Together připravila na poslední dny v červnu speciální gastroakce, z nichž vám potečou sliny… Na chobotnici v kokosovém mléce do belgické restaurace Bruxx Poslední týden v červnu od 24. do 30. vám šéfkuchaři Jan Pípal a Oldřich Matoušek naservírují delikatesy…
Gastrotoulky Lukáše Hejlíka

České perly bez turistů

Lukáš Hejlík – herec, milovník gastronomie a foodblogger. Ví o všem, co se v gastronomii šustne. Lukášovi neunikne díky neustálému cestování jediný trend či novinka. Tentokrát vybral podniky, které chce navštívit letošní léto, protože bez turistů budou mít úplně jinou atmosféru.
Ojedinělý servis Rohlík.cz - Premium

NOVÝ KLUB PREMIUM ROHLIK.CZ PŘINÁŠÍ OJEDINĚLÝ ZÁKAZNICKÝ SERVIS

„PREMIUM je klub pro chytré lidi a milovníky skvělých chutí, kteří ví, že důležitější než sbírat body na pánve, je užívat si kvalitní jídlo a život. Je tu pro všechny, kteří umí se svým časem i penězi smysluplně nakládat. Jednoduše je to zhmotnění naší esence pomáhat lidem jíst a žít lépe,” představuje nový klub Tomáš Čupr, zakladatel Rohlik.cz.…
Kvalitní menu v Praze

Kam na kvalitní menu v Praze

Každý skvělý výlet musí být obohacen skvělým jídlem. My vám přinášíme ten nejlepší možný výběr, abychom vaše chuťové buňky poslali do ráje. Také bereme v potaz poměr ceny a kvality, abyste nemuseli sáhnout až na samotné dno vaší peněženky. Na prvním místě pro nás především to, aby vám chutnalo! Grosseto Výborná italská restaurace s vynikajícím jídlem a příjemným servisem. Pokud máte děti, určitě…
U Šlechotovy restaurace bude stát stánek

U Šlechtovky bude stánek

BUBENEČ U rekonstruované Šlechtovy restaurace ve Stromovce by se v polovině června měl otevřít stánek s občerstvením a toalety. Památkově chráněná budova se opravuje od roku 2017, celá zahradní restaurace se otevře patrně až příštírok na jaře. O památku se bude starat městská firma Obecní dům, která nedávno vysoutěžila provozovatele restaurace. „Od poloviny června počítáme s umístěním prodejního stánku s občerstvením. Návštěvníkům budou…
Jeden z majitelů skupiny Together (například restaurace Bruxx či Sia) David Petřík.

Majitel restaurací: Krach hrozí všem, šroubování mezd končí, propouštíme

Spolu se Zdeňkem Pohlreichem a dalšími restauratéry podepsal otevřený dopis vládě, ve kterém žádá o pomoc. Ačkoli jeho podniky patří mezi vyhlášená místa pražských gurmetů, jak sám přiznává, současná situace ohrožuje i je. Spolumajitel Together Restaurants (Bruxx nebo Sia) David Petřík mluvil v rozhovoru pro deník FORUM 24 o tom, co bude v následujících dnech a měsících rozhodující, ale i jak změní koronavirus…
Výdej jídla s sebou během koronavirové pandemie

Už nejde jen o úsporná opatření. Je to kolaps celého podnikání, tvrdí restauratéři

Je jen málo odvětví, které epidemie koronaviru decimuje tak výrazně jako gastroprůmysl. České restaurace a hospody hlásí propad tržeb v průměru o 90 procent a obávají se o vlastní budoucnost, majitelé čelí likvidačním podmínkám. „Je to kolaps celého podnikání,“ říká jeden z majitelů gastronomické skupiny Together David Petřík. Restaurace jsou už přes týden nařízením vlády uzavřené a tato situace potrvá nejméně do 1. dubna.…
Jana Najbrtová pomáhá starším lidem dlouhodobě

Můžeme si pomáhat

Jana Najbrtová pomáhá starším lidem dlouhodobě, nyní se snaží spolupracovat s nově vznikajícími organizacemi. Jednou z nich je SousedskaPomoc.cz, možností pomáhat je však mnohem více. Několik tipů, jakou pomoc lze využívat i nabídnout, najdete na konci článku. Pomáhat starším se rozhodla už ve dvanácti letech kvůli svojí babičce, která později onemocněla Alzheimerovou chorobou, a také kvůli tatínkovi. „Když jsem se narodila, bylo…
majitel Café Louvre - Sylvio Spohr,

Za hospodské i zaměstnance se bude bít Apron

Sedmnáct osobností české gastronomie včetně Tomáše Karpíška z Ambiente nebo třeba šéfkuchařů Zdeňka Pohlreicha, Radka Kašpárka či Jana Punčocháře podepsalo Otevřený dopis provozovatelů restaurací a kaváren k dopadům nařízení proti koronaviru, v němž po vládě žádají záruky přímé finanční pomoci ze strany státu. Zároveň se všichni podepsaní stali zakládajícími členy Asociace restauratérů Apron, k níž se mohou přidat všichni majitelé restaurací, kaváren a barů z celé České republiky. „Upřímně věřím,…
Jeden z majitelů skupiny Together (například restaurace Bruxx či Sia) David Petřík.

Michelinská hvězda nám za to nestojí, říká majitel skupiny restaurací Together David Petřík

Bylo by fajn ji mít, ale náš cíl to určitě není, říká o Michelinské hvězdě jeden z majitelů skupiny Together (například restaurace Bruxx či Sia) David Petřík.  „Neříkám, že nás Michelin vůbec nezajímá, ale není to náš cíl. Vždy se budeme soustředit – a vždycky jsme to říkali naprosto otevřeně – na vydělávání peněz,“ tvrdí podnikatel v rozhovoru, který vznikal ještě…
výdejové okénko s jídlem

Tipy na gastro, kulturu i módu v době karantény

Společná pomoc potřebným i sladší izolace Ani v této nelehké době nezapomíná Together na své příznivce a připravuje pro ně co nejlepší, posilňující a zdravá jídla take away. Jídla objednávejte ideálně telefonicky, aby byla hned připravená a nemuseli jste čekat před restauracemi. Například u Cukráře Skály ví, že nejúčinnějším bojem proti trudomyslnosti je poctivý zákusek,…
Šéfkuchař a restauratér Zdeněk Pohlreich

Kašpárek, Pohlreich a spol. píší vládě: Restaurace a kavárny jsou v ohrožení

Známi čeští šéfkuchaři, restauratéři, majitelé barů a kaváren, poslali o víkendu otevřený dopis adresovaný premiérovi a vládě. „Většina gastronomických podniků v České republice je dnes ve vážném ohrožení,“ upozorňují v dopise, pod kterým jsou podepsaní kuchaři Radek Kašpárek, Zdeněk Pohlreich, Jan Punčochář nebo známý restauratér Tomáš Karpíšek. Šéfkuchaři dále zmiňují, že podle rozboru právních kanceláří na současnou situaci pamatuje zákon…
BISTRO RESTAURACE OMAM V LIBERCI NABÍZÍ JÍDLO SLOŽKÁM IZS ZDARMA.

Lidé už začali šetřit, den ode dne je to slabší, říká manažer. Situace českých hospod začíná být kritická

Koronavirus výrazně ovlivňuje životy Čechů a zcela převrací i trh práce. Opatření, která mají zabránit masivnímu šíření nákazy, se mnohých profesí dotýkají existenčně. Jako jedny z prvních přišly na řadu gastronomické služby. Restaurace se snaží zachovat chod alespoň rozvozem jídel či prodejem z okének. To je ale při životě neudrží, shodují se zástupci třech českých provozoven. Dopady jsou…

Každý teď pomáhá podle svých možností

Výroba dezinfekce, poskytování kávy nebo nealkoholických nápojů záchranářům A dalším profesím, které jsou teď v první linii, vaření obědů pro seniory, ale i on-line směny pro barmany – každý teď zkrátka pomáhá podle svých možností. Zkraje tohoto týdne proběhla médii informace, že se společnosti Stock Plzeň-Božkov a Rudolf Jelínek rozhodly využít uvolněných produkčních kapacit a pustily se do…
výdejové okénko paní podává kávu

Lidé už začali šetřit, den ode dne je to slabší, říká manažer. Situace českých hospod začíná být kritická

Lidé už začali šetřit, den ode dne je to slabší, říká manažer. Situace českých hospod začíná být kritická Koronavirus výrazně ovlivňuje životy Čechů a zcela převrací i trh práce. Opatření, která mají zabránit masivnímu šíření nákazy, se mnohých profesí dotýkají existenčně. Jako jedny z prvních přišly na řadu gastronomické služby. Restaurace se snaží zachovat chod…
Šéfkuchař a restauratér Zdeněk Pohlreich

Pohlreich, Karpíšek, Punčochář a spol. píšou Babišovi: Jsme ve vážném ohrožení

Stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními, připomíná česká gastronomická špička premiéru Babišovi znění zákona č.  240/2000 Sb. v otevřeném dopise, pod který se podepsali například šéfkuchaři Radek Kašpárek, Jan Punčochář či Zdeněk Pohlreich a také provozovatelé úspěšných restaurací, jako jsou Tomáš Karpíšek nebo David Petřík. „Většina gastronomických podniků v České republice je…

Pohlreich, Karpíšek, Punčochář a spol. píšou Babišovi: Jsme ve vážném ohrožení

Stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními, připomíná česká gastronomická špička premiéru Babišovi znění zákona č.  240/2000 Sb. v otevřeném dopise, pod který se podepsali například šéfkuchaři Radek Kašpárek, Jan Punčochář či Zdeněk Pohlreich a také provozovatelé úspěšných restaurací, jako jsou Tomáš Karpíšek nebo David Petřík. „Většina gastronomických podniků v České republice je…
Roušky šijí všichni, kteří mají dostupné šicí stroje

Několik tipů na gastronomii, kulturu a módu v době karantény

České firmy se snaží zpříjemnit a zjednodušit lidem současnou nelehkou situaci. Síť restaurací Together i Pizza Coloseum zavádí “okénkový” provoz i rozvoz. Posílit imunitu můžete nově s rostlinným Nemlékem Golden s kurkumou. Náladu zlepší nakupování, které podpoří české značky, jako jsou boty Vasky nebo ručně vyráběné batohy Bagind. Společná pomoc potřebným Ani v této nelehké době nezapomíná Together na…
Výdejní okénko restaurace, prodej s sebou z důvodu uzavření restaurace epidemie koronaviru

Restaurace hlásí milionové ztráty. Bojují o přežití

Příští dny a týdny budou velkým testem pro gastronomická zařízení. Oslovené restaurace hovoří v posledních dnech o propadu tržeb od sedmdesáti až do sta procent u těch, které zavřely. „Během víkendu jsme zaznamenali mezitýdenní pokles tržeb až o 84 procent ve více než třech tisícovkách gastronomických podniků, kterým dodáváme pokladní systémy. Takové výpadky příjmů jsou pro gastroprovozovny likvidační, i kdyby…
CITY BEEKEND - Oslaďte si trochu tyto dny třeba klasikou od Cukráře Skály.

Nouzový plán na víkend: Kam vyrazit v Praze & Tipy, co dělat doma

Tohle je pátek třináctého se vším všudy… 🙁 Většina pražských akcí byla zrušena nebo přeložena na později. Podniky, pokud taky nejsou zavřené, tak mají omezenou otevírací dobu. Přinášíme vám proto hodně osekaný a netradiční CityBeekend coby průvodce prvním víkendem v nouzovém stavu. Všechny pozvánky zde i u nás na webu prosím berte s rezervou a raději je ověřte přímo u daného organizátora (třeba na…
Velkorysé prostory restaurace Bruxx

Restaurace Bruxx

Velkorysé prostory restaurace se nacházejí v novorenesančním Národním domě a jsou rozděleny do několika místností a dvou pater. Šéfkuchař a spolumajitel Jan Pípal připravuje pokrmy podle originálních belgických receptur a z originálních surovin. V Bruxxu jsou základem mušle, které se čerstvé dovážejí několikrát do týdne a podávají spolu se smaženými hranolky a domácí majonézou. Jejich…
Gastronomický koncept Manifesto

Gastronomický koncept Manifesto otevře. Zavedl přísná hygienická opatření

Manifesto plánuje otevřít v Praze na Florenci v pátek a na Smíchově v sobotu. Zakladatel Manifesta Martin Barry nařídil zvláštní opatření k prevenci koronaviru již během příprav. “V minulých týdnech jsme upravili provozní protokol a proškolili personál. S ohledem na opatření jsme velmi pečlivě zvažovali všechny okolnosti a detaily oficiálních výroků členů vlády,” uvedl Barry. Naší zásadou je zachovat klid a chovat se zodpovědně.…
Loga - Catering Foodmasters 3000, design: Nikola Wilde; Long story short, design: studio Kosatko; Vinohradský pivovar, design: Petr Šabach; skupina Together, design: Petr Štěpán

Zdéňo, promiň! Jde u nás dobrá gastronomie ruku v ruce s dobrým designem?

Vedle otázky migrantů, fotbalu, a nově i sazeb DPH na pivo se, jak známo, každý Čech dokonale vyzná ještě ve dvou věcech – v grafickém designu a ve vaření. Vzpomeňme na diskuze pod články o nedávno ukončené soutěži na nové logo Prahy 3. „Já bych to po třech pivech namaloval líp“, myslí si půlka národa. Druhá půlka, ač nepolíbena…
Foto barmanské show

Pořád se něco děje

ZDÁ SE, ŽE ANI V ROCE 2020 NEBUDE NOUZE O ZAJÍMAVÉ AKCE, SOUTĚŽE A FESTIVALY. JEN ZA POSLEDNÍ TŘI MĚSÍCE SE TOHO UDÁLO VÍCE NEŽ DOST. PREMIER WINES & SPIRITS USPOŘÁDALI TRADIČNÍ GALADEGUSTACI V KAISERŠTEJNSKÉM PALÁCI A NOVÁ DISTRIBUČNÍ SPOLEČNOST WITHOUT VE SPOLUPRÁCI S BAREM HEMINGWAY PŘEDSTAVILA U PŘÍLEŽITOSTI SUCHÉHO ÚNORA PRVNÍ POP-UP S RYZE NEALKOHOLICKÝMI KOKTEJLY U NÁS. V TUTO CHVÍLI UŽ JSOU TAKÉ…

Z kuchařské olympiády přivezli stříbro a bronz. Měli jsme vyšší ambice, shodují se čeští reprezentanti

Na olympiádě se šéfkuchaři naučí spoustu technik, zoceluje je to a inspiruje, shrnují šéfkuchař Martin Svatek a manažer Tomáš Popp. Nejsme spokojeni, budeme makat ještě víc, shodují se. Zkusili jsme tlačit národní gastronomii, ale pro komisaře byl muflon příliš zvěřinový. Je potřeba se vrátit k drahým surovinám, které pochopí i komisaři z Asie nebo Ameriky.…
Čeští kuchaři s medailemi

Čeští kuchaři si vezou z olympiády stříbro za regiony

Ve dnech 15.-19. února 2020 proběhl v německém Stuttgartu už osmý ročník kuchařské olympiády, na kterou přijelo až 2000 kuchařů z 59 zemí světa. Soutěže se zúčastnily národní seniorské a juniorské týmy, dále vojenské, catering, regionální týmy ale i  jednotlivci. Letošní olympiády se podruhé zúčastnil i kuchařský tým společnosti InterGast složený z bývalých členů národního týmu České republiky,…
Žije a pracuje v Londýně. Tomáše Kubarta vyhlásil Institut pro pohostinství manažerem roku za Velkou Británii

Hosty se učím zpaměti

Tomáš Kubart byl vyhlášen jednou z nejvlivnějších osobností britského pohostinství. Jak se to šestadvacetiletému rodákovi z Kutné Hory povedlo ? A proč i dnes coby generální manažer utírá v restauraci stoly, omlouvá se za chyby a hodně často na place impovizuje?
Tradiční potraviny používané v podniku Vladimíra Suchého.

První čínská restaurace v Praze vařila vlaštovčí hnízda. Chodil tam Gott i Werich

Vodičkova 19. Na téhle adrese kdysi stávala první čínská restaurace v Praze. Hosté v ní v dobách tuhé totality mohli ochutnat kung-pao, ale i polévku z vlaštovčích hnízd. Deset let v ní působil kuchař Vladimír Suchý, podle jehož receptů v rámci speciální akce trvající do 1. března vaří pražská restaurace Sia. Při téhle příležitosti Suchý zavzpomínal na dobu legendárního podniku, kde…
Příprava sushi v restauraci Ginza running sushi

Kam na nejlepší sushi v Praze?

Ať už jste milovník Asijské kuchyně nebo jen ujíždíte na sushi, tenhle článek je jak dělaný pro vás. Většina lidí má oblíbený podnik, do kterého chodí stále dokola. Co zkusit něco nového? Přinášíme vám pár typů na nejlepší podniky, kde sushi musíte ochutnat! Sia restaurant Asijská restaurace, která patří pod řetězec Together. Její zvláštností je…
Soutěžní talířové dezerty českého týmu

Tak chutná úspěch! Češi přivezli stříbrné medaile z olympiády

Ve dnech 15.–19. února 2020 proběhl v německém Stuttgartu už osmý ročník kuchařské olympiády, na kterou přijelo až 2000 kuchařů z 59 zemí světa. Soutěže se zúčastnily národní seniorské a juniorské týmy, dále vojenské, catering, regionální týmy, ale i jednotlivci. Letošní olympiády se podruhé zúčastnil i kuchařský tým společnosti InterGast složený z bývalých členů národního týmu České republiky, jmenovitě:…

Svůj život zasvětil čínským pokrmům

Lucie Fialová Švejžužu, kung pao, kantonské závitky s masovou náplní nebo zelný salát přesně tak, jak je před lety nabízela proslulá čínská restaurace ve Vodičkově ulici, bude příští týden servírovat asijská Sia ve Šporkovském paláci. K plotně se vedle šéfkuchaře Jiřího Štifta postaví Vladimír Suchý, který v první čínské restauraci v Česku a druhé v Evropě vařil v letech 1977 až…
Tradiční čínské Kung Pao a švejžužu

Kung Pao a švejžužu revival

Je mezi našimi čtenáři někdo, kdo pamatuje legendární čínskou restauraci, která stála dlouhá léta na adrese Vodičkova 19? Chodili do ní všichni, rodiny při speciálních příležitostech, předrevoluční byznysmeni na pracovní schůzky a také slavné osobnosti, Karla Gotta či Miloše Formana nevyjímaje. Vladimír Suchý, který ve „Vodičkovce“ dlouhá léta vařil, nyní kývnul na spolupráci s šéfkuchařem restaurace Sia…
Bezedné slávky se špekem v pražském Bruxxu.

Bezedné slávky se špekem i asijské pečené bůčky. Čtyřicítka restaurací oslaví Tučný čtvrtek

Do oslav dnešního tzv. Tučného čtvrtku se letos zapojí 40 restaurací z Prahy, Brna, Plzně a Tábora. Kromě tučných masitých jídel budou podávat přídavky některých pokrmů zdarma, bezedné polévky nebo například bůček jako předkrm na účet podniku. Loni se na podpoře této akce domluvily tři velké gastronomické skupiny – Together, Ambiente a La Collezione – s dalšími podniky, například…
Tučný čtvrtek v Polsku.

Bezedné přežírání je dnes povoleno. Restaurace nabídnou přídavky

Do oslav tzv. Tučného čtvrtku se letos zapojí 40 restaurací z Prahy, Brna, Plzně a Tábora. Vedle tučných masitých jídel budou podávat přídavky některých pokrmů zdarma, bezedné polévky nebo například bůček jako předkrm na účet podniku. Loni se na podpoře této akce domluvily tři velké gastronomické skupiny – Together, Ambiente a La Collezione – s […]
Šéfkuchař Vladimír Suchý

V kuchyni jsme ukrývali veksláky, když je naháněli policajti, vzpomíná kuchař z první ‚číny‘ ve Vodičkově

Vařil v první čínské restauraci, která byla v Praze otevřena v době tuhého socialismu v roce 1958. Vařili zde kuchaři, kteří přijeli z Pekingu a české kolegy učili pokrmy takzvané Palácové kuchyně. Na jídlo sem chodily takové celebrity jako Karel Gott, Helena Vondráčková či Jan Werich. Šéfkuchař Vladimír Suchý tu vařil i po revoluci, pak se slavná restaurace stěhovala na nejrůznější…
Tučný čtvrtek

PROMOTION Tučný čtvrtek již tento čtvrtek!

…aneb V jakých restauracích dostanete 20. 2. “tučńáka” na talíři. Masopust je v plném proudu. Na náměstích se to hemží průvody masek, zabijačkami a živou muzikou. Vrcholem tohoto období je takzvaný Tučný čtvrtek, který letos připadá na 20. února. Jeho cíl je jediný, pořádně si nacpat břicho, aby během následujícího půstu bylo jednoduše „kde brát“. Následující Popeleční středou totiž…
Tučný čtvrtek

Na Tučný čtvrtek si dejte nášup!

Do oslav Tučného čtvrtka, kterým začíná vrchol masopustu, se každý rok zapojuje více podniků. Ambiente letos ke společným oslavám vyzvalo přes 40 restaurací z Prahy, Brna, Plzně a Tábora. Každá z nich nabídne hostům něco v duchu tradice Tučného čtvrtka – kromě tučných masitých jídel to budou přídavky, bezedné polévky, větší porce nebo třeba bůček jako předkrm na účet podniku.…
Tučný čtvrtek

Ve čtvrtek si dejte nášup!

Tučňák – oslava jídla a pití – letos připadá na 20. února. Už víte, co budete vařit a jíst? Do oslav Tučného čtvrtka, kterým začíná vrchol masopustu, se každý rok zapojuje více podniků. Ambiente letos ke společným oslavám vyzvalo přes 40 restaurací z Prahy, Brna, Plzně a Tábora. Každá z nich nabídne hostům něco v duchu tradice Tučného čtvrtka – kromě…
Průběh rekonstrukce Šlechtovy restaurace

Konečně v novém. Rekonstrukce Šlechtovy restaurace finišuje

Obnova Šlechtovy restaurace ve Stromovce pokračuje podle plánů. „Jakmile bude dokončena rekonstrukce a provedena kolaudace, jsme připraveni celý objekt převzít,” řekla Pražskému deníku Karolína Ouředníčková, mluvčí organizace Obecní dům, která bude mít správu Šlechtovky na starost. Novináři si mohli 13. srpna 2019 prohlédnout práce na rekonstrukci Šlechtovy restaurace v parku Stromovka v Praze. Život by se do známé restaurace…
Opravená Šlechtova restaurace v Praze

KONEČNĚ V NOVÉM

Obnova Šlechtovy restaurace ve Stromovce je u konce. „Rekonstrukce je hotová, nyní se čeká na kolaudaci. Termín otevření závisí na magistrátu,“ řekla Pražskému deníku Karolína Ouředníčková, mluvčí organizace Obecní dům, která má správu Šlechtovky na starost. Život by se do známé restaurace měl alespoň částečně vrátit začátkem letní sezony. Město již vybralo provozovatele, jímž bude…
Rekonstrukce Šlechtovi restaurace v Praze

Šlechtova restaurace by mohla otevřít v dubnu, ale částečně

Vedení hlavního města zamýšlí v dubnu částečně otevřít Šlechtovu restauraci, v současné době prověřuje a řeší možnost částečné kolaudace rekonstruované památky. Oprava restaurace začala v roce 2017. „Částečně už by mohla mít Šlechtova restaurace nějaké funkce pro veřejnost v dubnu. Já si hlavně přeji, aby tam byla možnost občerstvení a zajít si na toalety. Děláme…

Vítr raději v puse. Kam na ten nejlepší větrník v Praze?

Venku zuří bouře Sabine. Prudký vítr roztočil vrtule evropských větrných elektráren natolik, že v Německu i u nás padaly rekordy a elektrárny vyráběly až dvojnásobek energie. My v redakci Forbesu jsme mezitím energii vynaložili na to, aby větrníky padaly v rekordním čase do nás. A napadlo nás jen tak z plezíru sepsat ta nejlepší místa, kam na ně můžete ve městě, kde…
Rekonstrukce Šlechtovy restaurace ve Stromovce (únor 2020)

Chodili sem císaři, Masaryk a slavil tu Palacký. Oprava Šlechtovy restaurace pokračuje, Praha našla nového provozovatele

Generální rekonstrukce desítky let zavřené a chátrající památkově chráněné Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce pokračuje. Na jaře by měla být zkolaudovaná první etapa, hotový by měl být barokní sál s grottou, ale co dál? Situaci zkomplikoval spor v pražské koalici kvůli údajnému střetu zájmů mezi Prahou sobě a vybranou společností Vinohradský pivovar a následné zrušení tendru. Nové výběrové řízení, do kterého…
Obložené rohlíčky v novém bistru Sisters začínají na 49 korunách za kus.

Je libo rohlíček?

Desátý podnik v gastronomické síti Together zacílil na rohlíčkové speciality. Druhá pobočka bistra Sisters je, na rozdíl od své sestry v Dlouhé ulici, zaměřená na obložené rohlíky a jednohubky. Ve Spálené ulici číslo 16 se lze vrátit do doby, kdy studená česká kuchyně zažívala svou největší slávu. Moderní  lahůdkářství si zakládá na poctivých salátech a domácích pomazánkách. Tvůrcem menu…
Vladimír Čech

Sisters Bistro: Czech Tradition with a Modern Touch

Why have you decided to expand the Sisters Bistro with another branch? Could you describe the concept of the new store? Because we believe that the Sisters brand can build the same position among our customers as our sweet-shop concept „Cukrář Skála“. Both projects are based on the same principles – we want to bring…

Úúúnor si oslaďte o trochu víc!

Kdyby vás někdo na sklonku zimy náhodou chtěl nutit do nějakého drastického detoxu, nenechte se zmanipulovat. Pěkně si místo toho užívejte zaslouženého klidu, odpočiňte si a naberte sílu, než udeří jaro. Pak si uklidíte. Co třeba zajít po roztančené party na nejlepší kremrole na světě – do vyhlášené pražské cukrárny Cukrář Skála – nebo se…
Sia Restaurant - Pověsti o skvělém autentickém jídle nelžou. Možná by ale v interiéru mohlo být „Asie“ malinko méně

RECENZE: SIA

Podle mnohých představuje třípatrová restaurace v centru, která je určitě vyšší než širší, to nejlepší, co lze z asijské kuchyně ve městě ochutnat. Mezinárodní tým v čele se zkušeným šéfkuchařem Jiřím Štiftem tu předvádí jídla z Číny, Vietnamu, Thajska, Koreje, Japonska… Zajít sem lze i na oběd. Polední menu je ke kapse přívětivé a já jsem si na karotkové polévce…
Zabijačkové hody

Zimní gastrotipy: tradiční zabijačka, michelinské menu i souboj omáček

Menu od michelinského šéfkuchaře, krevetové menu, omáčkový souboj či tradiční česká zabijačka. I v zimě se můžete těšit na spoustu dobrého jídla a pití. Server Lidovky.cz přináší pár tipů na originální gastroakce. Hranolkování Široké francouzské pojmenované podle pařížského mostu Pont-Neuf, klasické belgické z odrůdy Diego či tenké z odrůdy Sokrates. Ke každému jídlu jiné hranolky. Restaurace Bruxx si pro své hosty…
Na snímku obraz Ďáblovy šaty III, 2011

CityBeekend = první pomoc pro váš akční víkend v metropoli

Poslední lednový víkend je tu a vy ještě nemáte plány, jak jej strávit? CityBeekend opět přináší první pomoc. A tentokrát doslova. Nedělní lekce první pomoci bude možná ta nejlepší investice do vašeho životního portfolia. Pokud už toto know-how ovládáte, můžete vyrazit na filmovou premiéru bizarní válečné satiry, v restauraci Sia oslavit příchod nového lunárního roku Krysy, v Kavárně dobrodruha zdolat nejtěžší…
Pokrmy v Sia restauraci

3 tipy na lednové gastroakce: zabijačka, oslava nového roku a hody v Bangkoku

Tradiční zabijačka, oslavy nového roku a výlet do Bangkoku. Tipy na lednové akce jsou tu! Zabijačky sněz, co můžeš Vedle naprosté klasiky, jako jsou jitrnice a tlačenky přichází Vinohradský Parlament s novinkou, kdy si hosté mohou dát za 299 Kč „all you can eat“. V základu dostanou tři chody  – vepřový sulc, polévku „prdelačku“ a zabijačkový talíř. Pokud nebudou mít dost,…

Rýžový koláč, závitky i nakládaná zelenina. Co se jí v Asii při oslavách nového lunárního roku?

Už v sobotu bude celá Asie slavit nový lunární rok, kdy se období prasete přehoupne do období krysy. Oslavy nového čínského roku už dávno nejsou výsadou pouze asijského kontinentu, stále větší oblibě se těší i u nás v České republice. Nasát slavnostní atmosféru a ochutnat typické asijské delikatesy můžete poslední lednový víkend v restauraci Sia. Speciální menu dával dohromady šéfkuchař…

Zabijačka v Praze. Prase přivezeme zabité, ale jinak je vše jako na vesnici, říká šéfkuchař 

Praha Škvarky, jitrnice, prdelačka, ale i slivovice. Již poněkolikáté proběhne na Vinohradech tradiční česká zabijačka. Jak probíhá a proč se přijít podívat? „Jsme v centru Prahy, proto spolupracujeme s řezníkem Bartoněm, který nám dodá prase už zabité, poté pokračujeme stejně jako na vesnicích. Veškeré produkty připravujeme od základních surovin, celkově vyrobíme tisíce kusů,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz šéfkuchař…

Parlament chystá zabijačku, Sia nový rok

Už tento čtvrtek uspořádá restaurace Vinohradský Parlament klasickou českou zabijačku. Asijská Sia, jež rovněž patří do gastronomické skupiny Together, se zase chystá přivítat nový lunární rok, který se láme z pátku na sobotu. Tradiční zabijačka se ve Vinohradském Parlamentu a v prostorách před ním uskuteční 23. ledna. Šéfkuchař Jan Pípal si kromě svého týmu vezme na pomoc…

Gastronomický zážitek nový lunární rok v Sia – Praha

V asijské Sie proběhly 24. a 25. ledna oslavy nového čínského roku, menu, v němž nechybí pravé vietnamské a čínské pokrmy, sestavoval šéfkuchař Jiří Štift ve spolupráci s vietnamským kuchařem Kevinem Nguyen Vietem. Oslavy nového lunárního roku dle asijských zvyklostí Den, kdy období prasete přejde do období krysy, letos připadá na sobotu 25. ledna. Pod vedením vietnamského kuchaře Kevina…

Vinohradská zabíjačka Praha

Ve čtvrtek 23. ledna proběhla tradiční zabíjačka Vinohradského Parlamentu. Šéfkuchař Jan Pípal a jeho tým ve spolupráci s řezníkem Janem Bartoněm chystají pro své hosty typické zabíjačkové pochoutky, které si můžete dát za zvuku harmoniky přímo na místě nebo si je vzít s sebou. Zabíjačky sněz, co můžeš Vedle naprosté klasiky, jako jsou jitrnice a tlačenky přichází Vinohradský Parlament…

Škola vaření – Učíme se od mistra

Knedlíky jsou naše zlato a ve Vinohradském parlamentu jsou na ně specialisti. Uchvátila nás zdejší verze koprovky s kynutými knedlíky, plněnými hovězím hrudím. Tradiční a zároveň elegantní verzi nás naučil šéfkuchař Jan Pípal. Vinohradský parlament je typ restaurace, jakou byste chtěli v každé čtvrti. Pořádně rozlehlý lokál s řízným pivem a poctivou českou kuchyní, osvěženou nápady a moderními postupy, přesto však stále…
chlebíčky v ruce

Sisters Bistro at Spálená: Charm of Cold Cuisine a Bit Differently

Not far from Národní třída, precisely at Spálená Street number 16, the Together gastronomic group has opened its tenth business. In the centre of Prague, you will find Sisters Bistro Spálená, with a classic retro style interior inspired by the 1970s and 1980s, and a simple but surprisingly menu. The second Sisters Bistro focuses on delicious open sandwiches and…
maso ze zabijačky

Experience a Traditional Czech Pig-Slaughter Feast at Vinohradský Parlament

Real pork lovers are worth to visit the Czech traditional meat celebration Vinohradská zabíjačka. January 23, the Vinohradský Parlament Restaurant will host annual pork festival, together with famous butcher Honza Bartoň. Late January and early February are the meatiest months in the Czech Republic. According to the medieval tradition, at this period, Czech and Moravian farmers…

České textilní potrubí pro klimatizaci mají i v Medině. Firma šije látkové rukávy i v Číně a Mexiku

Čerstvý vzduch může do restaurací a dalších veřejných prostor proudit nejen plechovým potrubím. Šířit jej mohou i pod stropy zavěšené pestrobarevné textilní rukávy. Takové, jaké vyrábí česká rodinná firma Příhoda. Z Hlinska své produkty vyváží do celého světa. Když zvednete hlavu v kanceláři, továrně nebo kavárně, pravděpodobně pod stropem uvidíte vzduchotechniku nebo vyústění klimatizace. Různé mřížky, trysky, plechová…

České textilní potrubí mají i v Medině

Čerstvý vzduch může do restaurací a dalších veřejných prostor proudit nejen plechovým potrubím. Šířit jej mohou i podstropy zavěšené pestrobarevné textilní rukávy.Takové, jaké vyrábí česká rodinná firma Příhoda. Z Hlinska své produkty vyváží do celého světa.

Restaurace / kavárny s dětským koutkem

Nevíte kam v Praze s kočárkem na procházku? Nechceš sedět doma a hledáš dětské herničky v Praze? Tři maminky poradí kam zajít a užit si s dětmi jakéhokoliv věku. RESTAURACE / KAVÁRNY s dětským koutkem Praha 1 FOOD LAB (Haštalská), velkorysý dětský koutek MISTRAL CAFE (Valentinská), dětský koutek CAFFÉ THERAPY (Školská), dětský koutek AMBIENTE PIZZA NUOVA (Revoluční), dětský koutek MANU (Revoluční), dětský…

Z Nepálu až do Prahy: Shajan (30) tu vaří tradiční asijské dobroty, nejvíce ho zaujaly české knedlíky

Odmalička se Shajan Thokar (30) pohyboval v kuchyni. Své první jídlo prý navařil někdy okolo osmi let, a když dospíval, bylo nasnadě, čím by se jednou chtěl živit: kuchařinou. Touha po poznání a „novém dobrodružství“ ho z dalekého Nepálu přilákala až do Prahy, kde už rok připravuje ty nejvybranější asijské pokrmy. Které by vám doporučil? Shajan pochází z kraje Dolakha,…
personám Ambiente

Jaký byl rok 2019 v Ambiente?

Nový Lokál, několik faceliftů, obhájení michelinských ocenění, restartování Grils a Myšáka, nový web a spousta dalšího. Tady je souhrn toho, co zaměstnávalo lidi z Ambiente v roce 2019.   Lokál Korunní V pořadí šestý pražský Lokál otevřel v květnu na Královských Vinohradech. Od ostatních se liší tím, že má v interiéru kachlová kamna, na kterých se hřeje…

Kachna se zelím nebo houby na kyselo. Na chlebíčky můžete dát cokoli

Kachna se zelím nebo houby na kyselo. Na chlebíčky můžete dát cokoli V gastronomii se pohybuje 25 let, pracoval v restauraci Mlýnec či U Patrona, ale zkušenosti sbíral i v zahraničí. Nyní se věnuje české klasice – chlebíčkům. „V 70. letech měla klasická lahůdkářství velkou tradici a Češi je milovali. Není naším cíle vytvořit falešnou…

Vánoční šnečí menu. Připravte si tradiční vánoční pokrmy doma

Vánoční šnečí menu. Připravte si tradiční vánoční pokrmy doma Šéfkuchař belgické restaurace Bruxx a Vinohradského Parlamentu Jan Pípal radí, jak si připravit šneky z pohodlí domova. Původem francouzskou pochoutku připravuje zapečenou s bylinkami a česnekem. V České republice se šneci připravovali už za dob první republiky, kdy především vyšší vrstva chodila na šneky při sváteční…

Štědrovečerní večeři přímo ke dveřím nebo v restauraci. Trend stále roste

V Česku stále přibývá lidí, kteří chtějí Štědrý večer trávit jinak, než přípravou tradičních vánočních pokrmů. I když ještě před nedávnem by pro některé bylo nemyslitelné, že by si sváteční večeři nechali připravit ve vybrané restauraci nebo nechali doručit až ke dveřím, stále více Čechů obě varianty využívá. Podle největšího rezervačního portálu Restu.cz si štědrovečerní…

Nejdelší noc v roce! A před ní betlémy, kokedamy, kafe-drinky, rohlíčky a Rybovka

Nejdelší noc v roce! A před ní betlémy, kokedamy, kafe-drinky, rohlíčky a Rybovka Čeká nás nejkratší den a nejdelší noc v roce. V neděli totiž nastane zimní slunovrat, takže oficiálně začne astronomická zima. Podle předpovědi ale Vánoce nebudou bílé… Nenechte se tím rozladit! Máme pro vás tipy, kde koupit dárky za pět minut dvanáct. Pak by tu bylo nějaké to sváteční…

Nakládaný kapr, treska, ale i chobotnice. Co večeří na Vánoce šéfkuchaři?

Nakládaný kapr, treska, ale i chobotnice. Co večeří na Vánoce šéfkuchaři? Kapr a bramborový salát. Klasika českých Vánoc a tradice. Ne ale každá česká rodina ji dodržuje. Server Lidovky.cz se zeptal, co večeří na Štědrý den šéfkuchaři. 1) Co večeříte na Štědrý den? 2) Kterou jinou rybu byste si dali, pokud večeříte kapra? Pavel Veltruský,…

Když kuchaři soutěží

Když kuchaři soutěží V množství soutěží, kterými nás veřejnoprávní a komerční televize zásobují, si asi běžný smrtelník ani nevšimne, že mimo velmi sledované StarDance, či Česko-Slovensko má talent v Čechách též probíhají ne tak sledované,přesto velmi důležité soutěže kuchařské. Já sám jsem byl před lety členem týmu Kuchařů a cukrářů ČR. A být členem této organizace jsem vždy…
rybí polévka

Drobky z gastra: 22 novinek, které stojí za pozornost

Vánoční atmosféra nás již téměř pohltila a od vytouženého klidu nás dělí posledních pár dní. Svět se přesto točí dál a ani gastronomická scéna neusíná na vavřínech. Pořád se něco děje: restaurace připravují nové menu, silvestrovské programy, oslavy nového roku. Zkrátka to, co pro nás je obdobím klidu a pohody, je pro profesionály z řad…
boxy s bagetami

Mixér: nové pobočky, catering nebo vánoční drinky

Mixér: nové pobočky, catering nebo vánoční drinky Pár novinek a zajímavostí z gastronomie? Rozhodně! Máme pro vás dva tipy na nové podniky, možnost cateringu na vánoční večírek nebo tip na osvěžující drink. Pročtěte si náš předvánoční Mixér! Vánoční večírky se letos stále častěji přesouvají z restaurací do firem Sezona vánočních večírků vrcholí a už teď…
koláčky na plechu

11 nově otevřených podniků – listopadová edice

Vánoce na nás křičí z každé strany, teploty pomalu atakují mínusové hodnoty a všichni už nedočkavě vyhlíží příchod nového roku. To všechno je listopad. Měsíc, který už připomíná zimu a slibuje příchod nových začátků. A nové začátky se zrodily i mezi restauracemi a gastro podniky. V uplynulých 30 dnech jsme postřehli celkem 12 nováčků. A […]
moderní obchod

Týden designu, vzrušující poslech i retro rohlíčky. Podívejte se na výběr redakčních tipů

Akce, místa a novinky, které by vám podle magazínu PročNe neměly uniknout. FESTIVAL Týden designu v Praze Šestý ročník festivalu Czech Design Week představí to nejlepší z českého skla, porcelánu, šperků, originálních hraček i papírenských potřeb, interiérového designu, ale také parfémů či kožených doplňků. Nebudou chybět ani tematické workshopy a přednášky. Czech Design Week, 12. až 15. 12. 2019, Kongresové centrum Praha APLIKACE Vzrušující…

Chceme šéfkuchaře, který pije pivo, říká spolumajitel restaurace Sia David Petřík

David Petřík a Viktor Kaplan provozují již sedm restaurací. „Sázíme na velikost a stabilitu, proto máme provozovny velké. To by pomohlo ustát možný příchod krizového období, kdy klesne kupní síla a malé podniky krachují,“ říká David Petřík v dalším dílu pořadu Recept na úspěch. Podívejte se. Gastronomická skupina Together provozuje restauraci Sia, cukrárny Cukrář Skála, restaurace Bruxx a Vinohradský Parlament,…