Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
design mezi nábytkem a cukrovinkami

Kde vládne šlehačka a design. Vybíráme nejsladší místa, která mají vyladěný interiér i zákusky

Vybíráme nejsladší místa, která mají vyladěný interiér i zákusky Cukr, káva, limonáda, design! To jsou hlavní atributy dnešního článku a nekrásnějších míst, kde si na své přijdou mlsné jazýčky. Servírovat se bude abstraktní umění v podobě čokoládových pralinek, poctivých kremrolí nebo českého kubismu v cukrařině. Nebudete vědět, kam dříve. Kristyjan Chocolateries Naši první zastávkou je barvami rozzářená čokoládovna v pražském Bubenči. Za konceptem podniku Kristyjan Chocolateries stojí…
víkend

Restaurace Brambory

Dnes vám ukážeme několik barmanů, protože se Češi řadí mezi ty nejlepší na světě. Brambory mají v Česku ústav, ale i restauraci. A budeme vám vyprávět příběh olympionika, který porazil Hitlera. Dívejte se ve 22:50 na Nově! ZDROJ: https://www.facebook.com/vikendtvnova/posts/10160035570787700
cukrovinka velikonoční vájíčko

Velikonoce s chutěmi Together

Chcete si letošní Velikonoce užít doslova dosyta? Pak vsaďte na sváteční nadílku podniků gastronomické skupiny Together. Ať už se během svátků od 15. do 18. dubna vydáte na celé menu, osladíte si procházku výtečným zákuskem, nebo si zpestříte den lehkou svačinkou, můžete očekávat chutě s jarním závanem i tradicí. Anebo můžete zůstat doma a nechat…
zajímavá místnost plných věcí

(Ne)zbytnosti: Kateřina Šantrochová

Na Novém Světě, na dohled od Pražského hradu, míchá osobité vůně, jako kdyby psala symfonii. Ostatně studovala hudební skladbu, a když mluví o výrobě parfémů na míru, používá termíny kompozice či tóny. Vůně ji vždy fascinovaly, jako samouk je začala kombinovat a před třemi lety založila značku Scent Roche. Její flakony a vonné vázy z ručně foukaného skla podle návrhu Elišky Monsportové mají uzávěr z opáleného…
knedlík BLBOUN na talíři

Ve Vinohradském Parlamentu se usadil nový knedlík. Říkají mu Blboun

Milujete knedlíky? Pak na ně jistě chodíte do Vinohradského Parlamentu, který je jejich sladkými i slanými variantami proslulý. Od 6. dubna tu budou každou středu v měsíci servírovat speciální obří kynutý knedlík zvaný Blboun, který bude servírován vždy první středu v měsíci po dobu jednoho týdne a přinese netradiční náplně a kombinace chutí. „Nejoblíbenějšími knedlíky ve Vinohradském Parlamenu jsou…

Ukrajinci se hlásí o práci. Češi musí počítat, že v restauracích budou mluvit anglicky

Restaurace, hospody i hotely Během pandemie covidu-19 zažily úprk zaměstnanců a podle podnikatelů se jich od té doby vrátila jen malá část. Tenhle problém by teď mohli vyřešit uprchlíci z Ukrajiny, kterých během měsíce do země přišlo skoro 300 tisíc. Pomůže to? Šance Jak zalátat zoufalou zaměstnaneckou díru, to pro gastrosegment je. Podle Asociace hotelů a […]
pizza a salát na stole

Věnečkový butik, jarní koktejlový vánek a Itálie v Krkonošské aneb kombinace, kterým neodoláte

Do jakých podniků nás zavál čerstvý jarní vítr? Třeba tam, kde se servírují barevné věnečky. Pak také na místo, které vábí svými koktejly. A v neposlední řadě do nefalšované italské restaurace na Krkonošské ulici. Poznejte s námi další krásy české gastronomické scény v novém, jubilejním vydání newsletteru Deli. 4pokoje + BKN Čerstvý jarní vítr zavál do…
věnečky na táce

Kam za nejlepšími věnečky v Praze a kde stojí stovku a kde dvacku?

Kde se v Praze dobře peče? Tentokrát jsme vyrazili sladkou cestou. A sice za věnečky. Ty patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Dát si věneček s kávou je tak trochu synonymem návštěvy cukrárny. Na věnečky zkrátka spousta lidí nedá dopustit a v nabídce zákusků volí právě tyto kroužky z odpalovaného těsta plněné žloutkovým krémem. I proto se věnečky dají použít…
šéfkuchař v kuchyni s jídly

Gastroaliance Together boduje s cloudovou kuchyní. Šest restaurací v jedné tašce

Jedním z často opakovaných gastronomických trendů pro tento rok je nárůst online objednávek pokrmů z restaurací.  Tzv. cloudové kuchyně, které by bylo možné popsat jako restauraci bez restaurace. Jsou na vzestupu. A i když v našich končinách zatím nejsou obvyklou záležitostí, lze již zaznamenat první průkopníky. Například Wevar, jeden z nejnovějších počinů gastroaliance Together. Přestože se hosté…
Kopečková zmrzlina

Na zmrzlinu! Nabízíme tipy na vyhlášené zmrzlinárny, kam můžete zajít ve slunečné dny

Počasí začíná poslední dny připomínat jaro – a i konec týdne vypadá velmi slibně. A tak nabízíme tipy na vyhlášené české zmrzlinárny, kde si můžete slunečné dny ještě více zpříjemnit. Tady je náš výběr osmičky zmrzlináren, kde neuděláte chybu: 2AD – Kačice u Kladna Jednu z nejlepších zmrzlin, ne-li vůbec tu nejlepší v Česku, dělají…
maso v těstíčku s bramborovou kaši

Láska prochází žaludkem. Kam na večeři, ať už jste zamilovaní, nebo hladoví

Nemáte plán na večer, protože jste k dnešnímu Valentýnu nenašli ten správný vztah? Nevadí. Pořád je to příležitost ochutnat nový podnik, speciální menu nebo si jen dát opravdu prvotřídní dezert. Zde jsou tipy, kterým rádi zaprodáte své dietní návyky i cynické představy o tom, že svátek zamilovaných slaví jen ti, kdo se nechali pobláznit cizí tradicí. La…
Jiří Štift a Lukáš Soukup v kuchyni

Restaurace Brambory zve na ochutnávku peruánských specialit

Co se vám jako první vybaví, když se řekne Peru? Cestovatelům nejspíš bájné Machu Picchu, gurmánům rozhodně brambory. Za bohatou peruánskou gastronomií nemusíte nikam cestovat, stačí v týdnu od 23. února do 1. března zajít do restaurace Brambory na Pankráci, kde se budou podávat tradiční místní pokrmy jako empanadas, ceviche, polévka z brambor s avokádem nebo…
šéfkuchař kuchyni

Srdcovky šéfkuchařů: Co má nejradši Pavel Býček z The Eatery?

Vezmeme-li v potaz, že se narodil v roce 1989, tak toho stihl už docela dost. Pavel Býček vařil v několika michelinských restauracích ve Velké Británii, šest let v Alcronu a v roce 2018 si spolu s Davidem Pátkem otevřeli vlastní byznys. Ale popořadě. Pavel se narodil v Rožnově pod Radhoštěm a jeho dětství formovala rodina a domácí kuchyně. „Babička s dědou i moje máma hodně vařili. Základ,…
krásný zákusek od cukráře Skály

Oslavte svatého Valentýna s podniky Together

Valentýnský dortíček cukráře Skály, mušle sv. Jakuba, Valentýnské plato pro dva, Hovězí svíčková Wellington se zauzenou bramborovou kaší či růžový koktejl Sayuri. V podnicích gastronomické skupiny Together pro svátek všech zamilovaných připravili výjimečné menu, díky němuž se zamilujete podruhé. Rezervujte si včas místa ve své oblíbené restauraci, nebo využijte služby Wevar.cz, který vám vybrané lahůdky přiveze…
výdejní okénko ve Vinohradským parlamentu

Vláda zastavuje pomoc zombie firmám. Místo dvanácti miliard rozdělí tři

Přibližně jedenáct tisíc živnostníků a firem zasažených covidovými zákazy a omezeními dostane pomoc od státu. Odhaduje to ministerstvo průmyslu a obchodu, které chce na kompenzacích rozdělit 2,5 až tři miliardy korun. To je zhruba čtvrtina sumy, kterou na podzim slibovala bývalá vláda. Kabinet Petra Fialy má programy definitivně schválit příští týden po diskuzích se svazy…

Praha bude po devadesáti letech bez Hotelu Alcron. Které další skvosty přišly o název?

Přejmenovávají se ulice, kde žijí, tak jak se mění režim a majitelé. Některé hotely jsou na tom podobně. Koupí je jiný vlastník, jiný hotelový řetězec. A přizpůsobí obchodní politice firmy. Hosté budou i nadále jezdit do stejného místa, jen název bude jiný. Po devadesáti letech zmizí z mapy hlavního města Hotel Alcron. Současní majitelé ho…
Kaiser a Lábus převlečeni za prodavačky

Neseď doma a jdi ven! Kam v týdnu od 17. 1.? (víkendové tipy)

Neseď doma a jdi ven! Kam v týdnu od 17. 1.? (víkendové tipy) Led 22, 2022053 Koronavirová pandemie opět sílí, ale zachovejte klid. Raději si zajděte vyčistit hlavu na nějakou zajímavou akci anebo si udělejte výlet do přírody. Co se o víkendu děje zajímavého? Gastro / Vinohradská zabijačka Jitrnice, jelita, prejt, prdelačka… Neříkejte, že nemáte chuť.…
brambory na více způsobů

Kam dřív: 6 nově otevřených podniků

Tentokrát tu máme podniky z nejrůznějších oblastí. Každý je originální svým konceptem i odpovídající atmosférou, kterou prezentuje. Gastronomie se stále rozvíjí a kreativita nápadů nezná mezí i přes dlouhotrvající pandemické překážky, se kterými majitelé podniků bojují. A to je jedině dobře. Nezbývá než je podpořit a podniky postupně navštívit.    Brambora na výsluní Nová restaurace…
Spokojená zákaznice u jídla

Cena poledního menu roste. Kde se najíme nejlevněji?

Hodnota optimální stravenky, u které nejvýrazněji uspoří na daních a odvodech jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci, vzrostla po Novém roce na 150 korun. Ale i přes razantní zvýšení nebude na český oběd stačit. Průměrné menu totiž přesáhlo cenu 150 korun už na konci loňského roku. Bydlení a jídlo, to jsou dvě položky, které podle aktuálního průzkumu…
jitrnice, prdelačka vyfocené na stánku

3 tipy na zimní gastroakce: zabijačka, bramborové hody a zážitky v Manifestu

Dlouho jsme pro vás nepřipravili žádné tipy na gastroakce, tak jsme se to rozhodli napravit! I v zimě se totiž můžete vydat za gatronomickými zážitky – obzvlášť pokud máte rádi zabijačkové hody, bramboráky nebo jste si zamilovali známý prostor Manifesto a rádi v něm trávíte čas. Tak jdeme na to! V centru Prahy bude vonět zabijačka…
Foto z divadla na Fidlovačce

Tipy na čtvrtek 20. ledna

Víkend se blíží, ale ještě je tu čtvrtek… Zpestřete si ho účastí na nějaké akci. Kulturní a společenské organizace si v této době dávají ještě trochu novoročního volna, ale i dnes se dá užít zábavu na zajímavé akci. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační…
bramboráky ozdobené

Kam na bramboráky XXL? Přeci do Brambor

Vošouch, cmunda, krompelák, erteplák, smraska, nebo prostě bramborák? Ať už nazýváme oblíbené bramborové placky jakkoli, v restauraci Brambory na Pankráci jim věnovali svou první velkou akci. A to doslova. Přes jejich velikost totiž neuvidíte na konec stolu. Bramboráky od profesionálů můžete přijít ochutnat od středy 19. ledna. V restauraci Brambory Která se specializuje na bramborovou osvětu,…
bramboráky na stole různě ochucené

Od středy 19. do úterý 25. ledna budou v restauraci Brambory hrát hlavní roli obří bramborák

Vošouch, cmunda, krompelák, erteplák, smraska, nebo prostě bramborák? Ať už nazýváme oblíbené bramborové placky jakkoli, v restauraci Brambory na Pankráci jim věnovali svou první velkou akci. A to doslova. Přes jejich velikost totiž neuvidíte na konec stolu. Bramboráky od profesionálů můžete přijít ochutnat od středy 19. ledna. V restauraci Brambory, která se specializuje na bramborovou osvětu, budou od středy 19. do…
tlačenka

Speciality české zabijačky na vás čekají od 20. do 23. ledna ve Vinohradském Parlamentu

Jitrnice, jelito, krvavá tlačenka, ale i grilovaná prasečí ouška nebo škvarky v kornoutu. Nejen to, ale i další speciality české zabijačky na vás čekají od 20. do 23. ledna ve Vinohradském Parlamentu. Tradiční pokrmy v moderním hávu si můžete přijít vychutnat v klidu v restauraci, nebo si dát na stojáka třeba klasiku v podobě guláše. A nebude chybět ani venkovní prodej zabijačkových produktů. Ve Vinohradském…

6 tipů, jak být kids friendly restaurace a mapa nejhravějších podniků v Čechách

Mít restauraci přátelskou k dětem může být velkým přínosem. Přece jen, rodiny s malými dětmi představují lukrativní demografickou skupinu a děti jsou mnohdy těmi nejnáročnějšími zákazníky. První otázka, kterou byste si ale měli položit, je ta, jestli je status kids friendly správný pro koncept vaší restaurace. Jestli váš podnik nabídkou oslovuje spíše luxusnější klientelu, pak…
foto ze stránky prague

NEW PRAGUE OPENINGS OF 2021 – HAVE YOU BEEN?

At the end of every year, we write a piece on new openings in Prague. And every year we’re surprised by how many good or decent places actually opened. And boy oh boy, while 2021 sure was a difficult year. We have edited our count down to 52, which means one opening per week. Not…
rýže v misce

Prokletí Čechů? Rýže v pytlíku! kleje šéfkuchař

Podle šéfkuchaře Jiřího Štifta (46) neumí většina národa kvalitně připravit rýži. Provozovatel známé asijské restaurace v centru Prahy prozradil, jak na to! Našinec podle někdejšího nástupce Zděnka Pohlreicha (64) v pražském Alcronu rýži prostě připravit neumí. „Bohužel moc ne, největší peklo je rýže vařená v pytlíku! Je to hnusné, když to v tom vaříte, pořádně to ani…

21 nejzajímavějších nových podniků, které v Praze otevřely v roce 21

Klobouk dolů před všemi, kdo otevřeli nový podnik v nelehkém roce 2021, který byl plný uzavírek, omezování, restrikcí, kontrol apod. Vybrat jen 21 nováčků bylo složité, protože zajímavých konceptů se letos urodilo opravdu hodně. Přesto jsme se o to pokusili. Mrkněte na náš seznam a vyrazte vyzkoušet něco nového! Nové Manifesto Anděl je místo plné dobrého jídla…
asijský kuchař v restauraci

SIA Restaurant

Tříetážová restaurace, kuchaři až devíti národností, mimořádné suroviny a sortiment tradičních asijských receptur vlastní invencí vnímavě upravených. To je Sia.
cukrář v dětském i dospělém věku

Cukrář je umělec, říká v rozhovoru pro dětský Deník šéfcukrář Michal Mandys

Vyhlášený jihočeský cukrář Michal Mandys, který působí na Lipně, odpověděl na několik dotazů Aničce Krejčí z Košic na Táborsku. Tato pětiletá dívka navštěvuje Mateřskou školu Pohádka v Plané nad Lužnicí a ráda by se stala cukrářkou. Baví ji pečení cukroví i vyrábění různých dezertů. Miluje sladké a také zmrzlinu, proto se zajímala o to, co…
Praha

2021 PRAGUE CHRISTMAS DINING AND NYE DINING GUIDE

So after last year’s Christmas lockdown, take-out boxes and a whole lotta eggnog, Christmas dining is back in 2021. We’ve been personally eating out on Christmas Eve for years now, for one simple reason: we can’t be bothered. Spending the special day in the kitchen, alternating between swearing and drinking, and then trying to avoid…
Interiér restaurace

Štědrý den v restauraci? Objevte kluzkou tradici s renesančními kořeny

Loni touhle dobou jsme si o tom mohli nechat zdát, nyní je situace příznivější a restaurace jsou otevřené. A některé z nich dokonce nabízejí speciální menu na Štědrý den. Připadá vám to neslýchané? Přitom jde o tradici. Naši předkové za první republiky například vyráželi do restauračních zařízení, aby si užili tradiční postní pokrm: šneky. Z původního jídla pro chudé se…
zdobení vánočního stromku

Pronájem stromku, retro ozdoby nebo eko balící papír. 10 tipů, jak prožít Vánoce naplno a originálně

Přinášíme ti 10 tipů, jak zvládnout svátky vánoční z pohodlí domova, klidně i v karanténě. Doba jde kupředu a na internetu už dnes seženeš takřka vše, včetně lahodného vaječného likéru nebo těsta na vanilkové rohlíčky. Hotové cukroví nebo připravené těsto? Žádný problém, vybírat můžeš z obojího K oslavám Vánoc neodmyslitelně patří cukroví, kterého existují stovky druhů a je jen na tobě, co se rozhodneš upéct. Pokud…

Shánění dárků bez stresu? S našimi tipy navíc zabodujete

Docházejí vám nápady, co darovat pod stromeček? Máme pro vás tipy na dárky pro celou rodinu, ze kterých budou mít všichni radost. Co třeba neokoukanou mikinu od NeverEnough, gurmánský balíček od gastroaliance Together nebo lístky na kouzelnické představení Továrna na zázraky. Nemusíte ani nikam chodit, většinu snadno objednáte online. Díky tomu ušetřený čas můžete strávit…
různé druhy brambor

The “Potatoes” Restaurant Opens in Prague, Offering Original… Potato Recipes

Antonie, Bluestar, Ballerina or Laura. These are the name of domestic potato varieties. And it is with them that a new restaurant concept has been born. Brambory (Potatoes), yes this is the name (blunt and to the point, we like it), is being opened by the gastronomic group Together in Pankrác, Prague. And yes, potatoes will obviously…
Lukáš Soukup

Nový podnik Together staví na bramborech

Gastronomická skupina Together, pod kterou patří například pražské restaurace Sia a Bruxx, ale také bistro Sisters a Cukrář Skála. Na začátku listopadu otevřela na Pankráci nový podnik, jehož nabídka se točí kolem jedné hlavní suroviny – brambor. Restaurace Brambory je situována v Praze na Pankráci nedaleko obchodního centra Arkády. Opanuje poměrně rozlehlé industriální prostory, jež pojmou…
humři na prkénku se zeleninou

KANADŠTÍ HUMŘI V PRAZE – PRAHA

Vařený humr s champagne omáčkou, pošírovaný humr s madagaskarskou vanilkou nebo grilovaný humr s malajsijskou laksou. To je jen krátká ochutnávka toho, co vás čeká během gastronomické akce v týdnu od 24. do 30. listopadu v restauraci Bruxx, Kam můžete přijít tuto mořskou delikatesu ochutnat. Menu láká na humry, vafle i šampaňské  V pražské belgické restauraci Bruxx začíná humrový týden. „Vždy je…
bramborové menu na stole

Together otevřela Brambory

V restauraci Brambory mají hosté poznat, že tahle zelenina není jen pouhou přílohou. Gastronomická skupina Together, pod kterou patří například Vinohradský Parlament, Sia, Bruxx či Cukrář Skála, se na začátku listopadu rozrostla o další podnik nabízející poctivou kuchyni. A tentokrát zaměřenou na brambory z celého světa. V restauraci Brambory poznáte, že tahle zelenina není jen pouhou přílohou. Restaurace Brambory Sídlící…
bramborové pochoutky v hrncích

Jídlo chudých? Nikoliv, nová restaurace na bramborách postavila koncept

Erteple, kobzole, či zemáky. Do poloviny 17. století se brambory objevovaly pouze na stolech boháčů jako vybraná pochoutka. Až posléze se staly především jídlem chudých. Popularitu potravině pocházející z Jižní Ameriky přinesly v moderní době třeba hranolky, a že nejde jen o přílohu teď ukazuje i nový podnik na pražské Pankráci. Ten se jmenuje jak jinak než Brambory. Hranolky, patatas…
restaurace brambory

Ochutnejte rozmanitost brambor v jediné restauraci svého druhu u nás

Gastronomická skupina Together, pod kterou patří například Vinohradský Parlament, Sia, Bruxx či Cukrář Skála. Na začátku listopadu rozrostla o další podnik nabízející poctivou kuchyni. A tentokrát zaměřenou na brambory z celého světa. V restauraci Brambory poznáte, že tahle zelenina není jen pouhou přílohou. Ochutnejte rozmanitost brambor v jediné restauraci svého druhu u nás Restaurace Brambory, sídlící na Pankráci v blízkosti obchodního centra…
bramborové meny naaranžované na stole

V restauraci Brambory půjde hlavně o brambory

Gastronomická skupina Together Pod kterou patří například Vinohradský Parlament, Sia, Bruxx či Cukrář Skála, se na začátku listopadu rozrostla o další podnik nabízející poctivou kuchyni. A tentokrát zaměřenou na brambory z celého světa. V restauraci Brambory poznáte, že tahle zelenina není jen pouhou přílohou. Restaurace Brambory Sídlící na Pankráci v blízkosti obchodního centra Arkády, nabízí…
cukrářský dortík ve tvaru hrušky

Luxusní dezerty. Kam se vydat, když rakvička se šlehačkou nestačí

Pryč jsou doby, kdy vrcholem českého cukrářství byly rakvičky se šlehačkou či ovocné dorty ze Světozoru. Už několik let peče celé Česko s Josefem Maršálkem na televizní obrazovce a na cukrářském nebi záři mnoho zajímavých podniků. Brňané mají své Cukrové nebe či Cupcakekárnu na Zelňáku, zaměřenou pouze a výhradně na prezentaci těchto dortových jednohubek. Jejich slávu…
parta přátel na dobrém jídle

Světové chutě v Praze! Víme, kam vyrazit na dánský skořicový šnek i americký donut

S nákupem letenek je většina z nás stále zdrženlivá. A tak nezbývá nic jiného, než si malý výlet, byť pouze gastronomický, udělat po matičce Praze. Věřte, že i v našem hlavním městě můžete ochutnat speciality z blízkých i dalekých krajin. Objevit místo, kde připravují nadýchané donuty s dokonalou náplní a sladkou polevou, chce chvilku trpělivosti. Obzvláště, pokud…
Tomáš Lev a Jan Siuda

Kuchyně duchů. Díky novému trendu vyrostl MyFoodPlace za rok o sto procent

Rozvážka jídla patřila už před koronavirovou pandemií k trendujícím byznysům, které na českém trhu rostly o třicet až čtyřicet procent ročně. Pandemická opatření tento trend ještě posílila a přitáhla k němu pozornost všech relevantních hráčů – jídla v krabičkách dnes nabízejí i gastro hvězdy typu Zdeňka Pohlreicha. Vedle toho přibývají nové koncepty Které s kamennými pobočkami či restauracemi vůbec nepočítají a […]
David Petřík v kuchyni

Mraky dobrot. Together otevírají nový podnik a zkoušejí cloudovou kuchyň

Je libo belgické mušle, moravského vrabce, pekingskou kachnu nebo prémiové zákusky od cukráře Skály? To vše uvařeno pod dohledem zkušených šéfkuchařů a zabaleno v jedné tašce, kterou vám kurýr doveze domů? Právě na takovou nabídku láká Wevar, letošní novinka gastro skupiny Together. „Loni jsem tvrdil, že služba je služba a ta se má odehrát v restauraci. Evidentně jsem se…
jídlo z Bruxxu

Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu

Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle. Bruxx, který na pražských Vinohradech působí…
Ruku na srdce organizační leták

Tipy na víkend 16 – 17. října

Listy se zbarvují do čím dál většího spektra barev, rána už bývají chladná a na obloze se čím dál častěji objevují draci. Podzim – někdo ho miluje, někdo ne, rozhodně se ale na podzim dá dělat spousta zajímavých věcí. Jako každý týden vám přinášíme ty nejzajímavější víkendové typy z každého kraje. Praha  Ta nejvýznamější akce,…
zvěřinové maso s bramborem

Zvěřina až pod nos ve Vinohradském Parlamentu

Říjen je pro zvěřinu jako stvořený a to moc dobře ví i ve Vinohradském Parlamentu. Ten proto i letos pořádá týdenní zvěřinové hody. A na výběr nebude jen divočák, ale i jelen, bažant nebo muflon. Přijďte si dát třeba jelení guláš „na stojáka“ nebo si odnést divočáka v housce. To nejlepší z českých luhů a hájů na…
pepř v zelené mističce

Nejlepší pepř chce do Evropy. Česká firma ho míchá s čokoládou i ginem

Jejich pepř si našel cestu do vyhlášených českých restaurací jako Casa de Carli, Sia nebo Soho. Oblíbili si ho i amatérští kuchaři a firmy ho kupují svým klientům jako luxusní a unikátní dárek. To však Kláře Dohnalové a Davidu Pavlovi, zakladatelům značky Pepper Field, a jejich týmu pořád nestačí. Chtějí víc, chtějí dál, chtějí růst. A proč by ne, když se…

„Restaurace potřebuje lidi, kteří se budou vracet,“ říká Štefan Sabo, generální manažer restaurace Sia

V gastronomii se pohybuje už od 14 let. V rondonu se ale příliš neohřál a zakotvil v manažerských pozicích. Restauraci v bratislavském hotelu Marrol´s dovedl do TOP 10 restaurací na Slovensku a nyní šéfuje asijské restauraci Sia. Seznamte se se Štefanem Sabo a jeho receptem na úspěšnou restauraci. Jak jste se dostal ke gastronomii? Já jsem v gastronomii od…
sládci připravující pivo

Podzimní pivní speciál v pražské brasserii Bruxx

V těchto dnech se v úvalském pivovaru Libertas připravuje nový pivní speciál, který bude k ochutnání pouze na dvou místech v Praze, a to brasserii Bruxx a také v restaurantu Sia, a to navíc pouze po dobu jednoho měsíce. Bruxx je vyhlášený velkým výběrem belgických piv, ale také tím, že od svého otevření spolupracuje s tuzemskými minipivovary. „Naši hosté si speciál budou moci objednat již od…

Srpen v obrázcích

Srpen byl u mě ve znamení většího klidu než obvykle. Spousta práce vyvrcholila Social Datem, odjela jsem si odpočinout na wellness víkend a rozhoupala se k vyřešení věcí, který jsem měla v hlavě už dlouho. Díky tomu jsem se pak držela víc doma, soustředila se na svoje věci a i proto se k tomuhle shrnutí dostávám až teď. Nakonec to byl…
dvě mladé ženy

Sousedské vztahy se utužují ve vnitrobloku aneb Stěhuji se na Jiřák!

Velkým fenoménem bydlení se v posledních letech staly vnitrobloky! Lákavé prostory, ze stran města ovšem dost opomíjená záležitost. Protože uvnitř města stále roste tlak na využití prostoru, není divu, že takových míst najdeme jako šafránu. Když už ale jsou, stojí rozhodně za to! Lidé prostě milují místa, kde mohou být sami sebou i uprostřed rušného města. Vnitrobloky…
cukrář se zákusky

„Sedavé zaměstnání není nic pro mě, rád komunikuji s lidmi,“ říká stále usměvavý Daniel Cíba

Vypadá to, jako by se pro tuhle práci skoro narodil. Miluje komunikaci s lidmi, k níž patří i umění odhadnout zákazníkovy chutě. Je společenský, neustále dobře naladěný a stejně tak odchází z cukrárny i zákazníci. Navíc za pultem jej nejde přehlédnout. Jeho vlasy obarvené na růžovo ho odhalí na první dobrou. Takový je 22letý Daniel Cíba, prodavač u […]
mušle v jutovém pytli

Mixér: degustace, nové podniky nebo kurz vaření

Tento týden se nám urodilo hned několik dalších novinek z gastronomie, a proto jsme se rozhodli, že se s vámi o ně ještě dnes podělíme. Máme tu nové i znovuotevřené známé podniky, pár speciálních akcí nebo kurz vaření. Myslím si, že se máte na co těšit! Týden mušlí v Bruxxu nabídne slávky napříč Evropou Na slávky…
chilli papričky na prkénku

Sia zve po roce na další pálivou degustaci

Právě dnes startuje v pražské restauraci Sia čtvrtý ročník akce zasvěcené pálivým pokrmům. Novinkou Sia taste: chilli je nová forma ochutnávek v podobě degustačních talířů pro dvě osoby a jiná je i sestava čtyř papriček, s nimiž tým šéfkuchaře Jiřího Štifta v pokrmech pracuje. Hlavními hrdinkami pokrmů jež se budou v restauraci Sia od 16. do 26. září v rámci Sia…
chilli papričky na prkénku

Týden mušlí v Bruxxu nabídne slávky napříč Evropou

RESTAURACE SIA ZVE NA PÁLIVOU DEGUSTACI Aji Amarillo, Habaneros, světová rekordmanka Naga But Jolokia nebo 7 Pot Brain Strain. Tyhle čtyři pálivé papričky budou hrát hlavní roli na 4. ročníku akce asijské restaurace Sia s názvem Sia taste: chilli, která proběhne od 16. do 26. září. Na papričce je důležitá chuť, ne pálivost I letos…
pytel s mušlemi

Týden mušlí v Bruxxu nabídne slávky napříč Evropou

Týden mušlí v Bruxxu nabídne slávky napříč Evropou (15.-21. 9.) Belgická restaurace Bruxx zve na svůj jedinečný festival mušlí, na němž bude možnost ochutnat mušle z šesti evropských zemí. „V Bruxxu standardně používáme dánské slávky, a to jak divoké, tak farmované. Speciálně tento týden však představíme slávky z různých zemí, kromě již zmiňovaných dánských to budou slávky ze…
chilli papričky

Asijská restaurace zve na pálivou degustaci

15. 09. 2021 – PRAHA – Aji Amarillo, Habaneros, světová rekordmanka Naga But Jolokia nebo 7 Pot Brain Strain. Tyhle čtyři pálivé papričky budou hrát hlavní roli na 4. ročníku akce asijské restaurace Sia s názvem Sia taste: chilli, která proběhne od 16. do 26. září. Oproti minulým letům šéfkuchař Jiří Štift zvolil novou formu…
chilli papričky

RESTAURACE SIA ZVE NA PÁLIVOU DEGUSTACI – PRAHA

Aji Amarillo, Habaneros, světová rekordmanka Naga But Jolokia nebo 7 Pot Brain Strain. Tyhle čtyři pálivé papričky budou hrát hlavní roli na 4. ročníku akce asijské restaurace Sia s názvem Sia taste: chilli, která proběhne od 16. do 26. září. Oproti minulým letům šéfkuchař Jiří Štift zvolil novou formu ochutnávek, a tak se můžete těšit na chuťově…
Kančí, segedýn, mango či arašídy. I plněné knedlíky umíme dělat sexy, říká šéfkuchař

Kančí, segedýn, mango či arašídy. I plněné knedlíky umíme dělat sexy, říká šéfkuchař

V tuzemsku je možná největší expert na knedlíky. Kuchař Jan Pípal je v pražské restauraci Vinohradský parlament vaří skoro denně. Jeho specialitou jsou knedlíky plněné. Nejen ovocem, nýbrž i masem. Teď má na menu třeba knedlík plněný uzeným jazykem přelitý křenovou omáčkou. Do knedlíku se dá vlastně schovat skoro jakákoli „česká klasika“. Třeba koprovka nebo segedín.…
houby v kládách

Založili farmu na houby. Měli je za blázny, ale teď prodávají po tunách

Pěstovat houby na stromech? Asijské? V Česku? A ještě si tím vydělávat? Rodinné farmě Sýkorovských se to po letech rozjezdu začalo dařit. „Když jsem začínal, všichni mi říkali, že jsem se zbláznil,“ vzpomíná Dalibor Sýkorovský na své začátky v roce 2015. Nápad si přivezl z Ameriky od kamaráda, který na Harvardu studoval mykologii. „Dodnes nám hodně pomáhá,“ říká farmář,…
káva a zákusek od Lukáše Skály

NA KÁVU A NA NĚCO DOBRÉHO!

Mezinárodní filmový festival v  Karlových Varech bude opět patřit výjimečným filmům a k  nim náleží i prémiová káva. Nespresso je partnerem festivalu již sedmým rokem. V  kavárně Nespresso Café u hotelu Thermal si návštěvníci vychutnají nejen výbornou kávu, ale tentokrát i exkluzivní dezerty z  dílny špičkového cukráře Lukáše Skály. V  rámci festivalu vyvrcholí i české…
kuchař nandavá guláš

Restaurace zdražují, a hned tak s tím nepřestanou

Na růst cen surovin a dalších provozních nákladů musejí čeští restauratéři reagovat zvýšením cen, a to v průměru od tří až do 15 procent. Provozům chybí turisté i pracovní síly, se zdražování tak zřejmě zdaleka nejsou u konce. Vlivem pandemických uzavírek muselo definitivně skončit asi 15 až 20 procent provozů. A vzhledem k tomu, že náklady jako…
hovězí maso naservírované na stole

Vyzkoušeno: V pražské restauraci Sia ochutnejte do 22. srpna asijské BBQ, užijete si koncert chutí

Měli jsme možnost testovat BBQ v asijské restauraci Sia. Šéfkuchař Jiří Štift se svými asijskými kolegy připravili BBQ v jiném stylu, než jste zvyklí. Nečekají na vás totiž žádné klasické steaky s marinádou a pečeným bramborem, ale dva nekompromisní, chuťově i vizuálně dokonale sladěné sety pro dva a více hostů. Tyto dva sety jsme se…
zákusek a káva

Užijte si filmový festival plnými doušky

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech bude opět patřit výjimečným filmům a k nim náleží i prémiová káva. Nespresso je partnerem festivalu již sedmým rokem. V kavárně Nespresso Café u hotelu Thermal si návštěvníci vychutnají nejen výbornou kávu, ale tentokrát i exkluzivní dezerty z dílny špičkového cukráře Lukáše Skály. V rámci festivalu vyvrcholí i české…
City Beekend

Nový cirkus na Letné, Indie na Florenci, Japonsko v baru a pozitivní budoucnost

Velevážené panstvo a damstvo! Račte vstoupit do naší online manéže a vidět, co jste dosud neviděli, slyšet, co jste neslyšeli, a zažít, co jste nezažili! Novocirkusový festival Letní Letná právě začal a nabízí unikátní podívanou a kaskadérské kousky tak krkolomné, že na jejich základě by Isaac Newton musel přehodnotit své gravitační zákony. Večer si zažonglujte se skleničkami na ochutnávce vína a…
Covid kříže na Staroměstském náměstí

Anketa: Jestli se obáváme? To je skoro zbytečná otázka!

Field, Masné krámy, Yalta Craft Bistro, Pivovar Červený Vlk i Bruxx… Co mají tyto restaurace společného? Kromě dobré kuchyně a piva i stejné problémy. V anketě se ptáme na několik zásadních neduhů postcovidové gastronomie v Čechách. Anketní otázky: 1. Sezóna je v plném proudu, jak ji hodnotíte? Personál jste si udrželi nebo máte problém obsadit volná…
Jiří Štift se svými pokrmy

RESTAURACE SIA SERVÍRUJE BBQ PO ASIJSKU – PRAHA

Hovězí karb steak s kostí, korejská vepřová žebra, vepřová pluma v citrónové šťávě, grilované ústřice, kalamáry nebo mečoun. To je jen krátký výčet z toho, co můžete ochutnat na akci Sia taste: BBQ v asijské restauraci Sia. Známé i neznámé poklady asijského grilování doplní originální chuťový koncert omáček s kampotským pepřem i ryze neevropské marinády.…
Jirka Vošáhlík

Zahrádka je pro bary přidanou hodnotou

Pandemie koronaviru proměnila gastronomii v mnoha ohledech. Majitele podniků kupříkladu přiměla hledat nové možnosti, jak se k hostům dostat. Zejména v období postupného rozvolňování byly velkým plus zahrádky a výhodou zůstávají i nadále. Není proto divu, že se do jejich zřizování pustili i majitelé koktejlových barů, které jimi dříve nedisponovaly. A ty, které je měly, se snaží zatraktivnit jejich nabídku. Anketa mezi…
Eminente Social Club

RUMOVÍ NADŠENCI POZOR! DVEŘE CASA EMINENTE SE ZNOVU OTEVŘOU VE ČTVRTEK 5. SRPNA!

První ze série eventů Eminente Social Club proběhla 1. července na doposud utajeném místě Casa Eminente, prostoru spojující potěšení pro chuťové buňky rumových znalců s atmosférou autentické Kuby. Návštěvníci si užili večer, kde kromě degustace kubánského rumu Eminente nechyběly ani koktejly od známého baru AnonymouS, jídlo od Ideas are bulletproof nebo víno a bublinky od vinárny…

Co by to bylo za měsíc bez várky gastronomických novinek? Tentokrát jsme pro vás Fresh vymačkali z tipů na náhradu jednorázových plastů, dvou pořadů pro foodies a otevíračky nového spotu pražského Manifesta. Konec plastů se blíží – za co je vyměnit? Od července začala platit evropská směrnice o zákazu jednorázových plastů, což znamená jediné: už…
cukrář Lukáš Skála

Lukáš Skála: Zaplať pánbůh za Michelinské hvězdy v Praze!

Lukáš Skála: Zaplať pánbůh za Michelinské hvězdy v Praze! Ve které restauraci slavný cukrář dostal jídlo, na které nezapomene? A co si myslí o pořadu MasterChef? „Dvakrát do stejné řeky nevstoupím,“ říká Lukáš Skála v rozhovoru s Tomášem Levým. U tebe mě jako první napadá otázka, jestli byla cukrařina tvoje jasná volba hned od začátku? Upřímně, když…

Meruňka, borůvka i višeň. Kam na tu nejlepší sezonní zmrzlinu v Praze?

 Je snad něco, co nám v létě vykouzlí větší úsměv na tváři než chuťově vyvážená zmrzlina? Možná ještě chuťově vyvážený drink, ale i ten si můžete v parných měsících dát ve formě zmrzlého kopečku v kornoutu. Dali jsme dohromady tipy na místa, kam můžete vyrazit na ty nejzajímavější sezonní zmrzlinové příchutě. Vedle proseccové, aperolové nebo…
Šlechtovka

Chodil sem císař, Palacký i Masaryk. Slavná Šlechtovka ve Stromovce opět ožívá

Šlechta tam chodila, Šlechta ji vlastnil. A kromě aristokracie vítal i všechny další, výletníky, měšťany. Aktuálně sice Šlechtova restaurace v pražské Stromovce nenaplňuje vlastní název. Poněvadž v novogotickém letohrádku žádná restaurace není, ale to by se mělo v dohledné době změnit. Rekonstrukce hlavního sálu skončila tento týden, teď je na řadě gastronomické zázemí. Provoz kdysi slavného podniku s působivou…
laskonka s čokoládou a oříšky

Kokosovo-mandlové laskonky s griliášovým krémem podle cukráře Skály

Lukáš Skála patří mezi nejznámější české cukráře a svou práci dělá poctivě a s láskou. Ve své vyhlášené pražské cukrárně nabízí zákusky podle tradičních receptů v moderní podobě. Právě laskonka kubistických tvarů patří mezi nejoblíbenější. Vypadá skvěle a chutná ještě lépe! SUROVINY (15 KS PORCÍ) TĚSTO: bílky ze středně velkých vajec 6 ks cukr krystal 360 g voda 100 ml strouhaný jemný…
mořské plody v zelenině

Kranas, krevety, mušle, ale i ovocné knedlíky – zahajte léto ve velkém stylu

Těšíte se, že si konečně zajdete do restaurace na oběd nebo příjemnou letní večeři? Co takhle z nich udělat gurmánský zážitek? Tři podniky spojené pod gastronomickou skupinu Together připravily na týden od 23. do 29. června speciální menu. Nalaďte se na léto chobotnicemi, kalamáry, kranasem, ale i meruňkovými či třešňovými knedlíky. Na duo kalamár a krevet…
bramborová kaše s masem a hráškovou omáčkou

Objevte poctivou českou klasiku z Vinohradského Parlamentu, která nikdy nezklame!

Chcete si pochutnat na tradiční domácí kuchyni? Objednejte si dovážku až domů z Vinohradského Parlamentu, který má vždy na výběr hned z několika poctivých českých lahůdek, a to od polévek přes hlavní chody až po dezerty. Občas každý z nás dostane chuť dát si pořádný guláš nebo babiččinu svíčkovou – a právě v ten moment…

Potěšit všechny smysly. Restaurace plné přírody od Pavla Kříže poznáte na první pohled

Restaurace navržené Pavlem Křížem poznáte na první pohled. Přírodní motivy, výrazné prvky a útulné prostředí, třeba jako v jeho nejznámější olomoucké Entrée. Olomouc se pomalu probouzí do líného sobotního dopoledne. Má za sebou rušný páteční večer, který patřil festivalu Olomouc (o)žije! Na každém rohu vyhrávali zpěváci a kapely a ulice města zaplnili nadšení místní i přespolní. Teploty mezitím šplhají k letním hodnotám, a tak se zahrádky kaváren rychle…
nazdobené krevety na talíři s citrónem

Restaurants, E-Shops, Food Stands: Where to Enjoy Seafood in Prague

Despite the fact that fried carp is the Christmas meal, the Czechs do not consume much fish. However, in recent years, restaurants and online companies have started offering more local freshwater and imported seafood dishes. Fish lovers Praha It is a venue that offers you fresh seafood dishes every week from Tuesday to Saturday from…
lahve na plnění piva

COVID PŘEŽIL, TEĎ PIVOVAR LIBERTAS PŘIBÍRÁ AKCIONÁŘE

Tuzemské minipivovary se většinou s covidem popasovaly dobře. Najely na rozvoz i prodeje v řetězcích. Úvalský Libertas teď prodává akcie za 20 milionů a chystá se na výčepy v Praze. Nebylo to nejšťastnější načasování. Úplně nový minipivovar na dostřel od hlavního města, v Úvalech u Prahy, se naplno rozjel na konci roku 2019, ačkoli ho…

Současné ceny? Zapomeňte. Zdraží i pivovary, očekává David Petřík ze sítě Together

Nečekaně brzy, ale totálně naplno. Ještě před víkendem podniky sítě Together, kam spadají například pražské restaurace Bruxx, Sia nebo Vinohradský parlament, počítaly s tím, že až do poloviny června pojedou v  „režimu zahrádka“. Pátek to změnil. Stačilo jedno vystoupení ministra zdravotnictví a víkend tisíců lidí byl rázem úplně jiný. Platilo to i pro zaměstnance sítě Together, včetně jejího…
indiáni

Tak dobré „indiánky“, že nich ztratíte slov, upekl cukrář Lukáš Skála pro Marii Tomsovou

Vydali jsme se tentokrát do cukrářské dílny Lukáše Skály nazvané jednoduše Cukrář. Chtěli jsme naučit dělat slavné české „indiánky“ od základu. Triky prozradil Nadě Konvalinkové a Patriku Rozehnalovi v pořadu Pochoutky na talíři a nadchla se pro ně jinak odpůrkyně sladkého – bývalá televizní hlasatelka Marie Tomsová. Indiánky Recept na takový indiánek sestává ze tří…
Nezapomenutelná laskonka od Cukráře Skály

Rakvičku nebo věneček. Kam zajít na nejlepší tradiční české dezerty?

Dopřejte svým chuťovým buňkám pořádnou dávku patriotismu a na makronky nebo donuty si (chvíli) ani nevzpomenout. I když, zrovna s Francií toho mají klasické české větrníky a kremrole hodně společného. Větrníky totiž nezapřou podobu s dezertem profiteroles, kuličkami z odpalovaného těsta. Jenže český větrník je bohatší o karamelovou šlehačku a fontánovou polevu. Laskonky jsou zase podobné svým těstem výše zmíněným makronkám, jen se…

Nejen pro profesionály. Firma Diana – svět oříšků na trhu „svítí“

BIO původ a skvělé reference. Které ořechy jsou nejlepší na trhu? Z pohledu gastra je nejdál právě Diana – svět oříšků. Mít odběratele jako Field, Cukrář Skála, Mlýnec restaurant, Sia restaurant, Ambiente, IPPA Café nebo Puro Gelato zní hodně fajn. Co za tím stojí? BIO certifikace Bio výroba musí být časově nebo prostorově oddělena. Biopotraviny, bioprodukty…

Restaurace otevřely zahrádky. Snad už vždy budeme servírovat na talíř, ne do krabiček, doufají kuchaři

Před pražskou restaurací Vinohradský Parlament sedí skupinka lidí. Na stole talíře s jídlem, pití ve sklenicích, a ne v plastových kelímcích. „Testy máme! Byli jsme všichni testováni ráno v práci,“ hlásí jeden z hostů s půllitrem v ruce. „Na otevření zahrádek jsme se těšili. Je fajn si dát oběd normálně z talíře, a ne z […]
kremrole

Cukrář Skála nabízí v Dlouhé kremrole na několik způsobů

Není to tak dlouho, co byl v pražské ulici V Celnici otevřen první z cukrářských podniků, jehož hlavní postavou se stal Lukáš Skála. Po něm ostatně dostal i název – Cukrář Skála. Nyní byl nedaleko od první provozovny otevřen i druhý cukrářský butik, který nabízí především kremrole.Nový podnik se nachází kousek od Gurmet Pasáže v […]
Sia

Večeře jako od šéfkuchaře. Zkraťte si čekání na svou oblíbenou restauraci

Na otevřenou zahrádku gurmánských slastí si budeme muset ještě chvíli počkat. Podle všeho by se měly otevřít 17. května, ale finální slovo nás ještě čeká. Lepší tedy věřit sami sobě a svým schopnostem. Pokud vám už krabičky a rozvozy lezou krkem, nežehrejte nad smutným osudem a vezměte sami do ruky vařečku. Ostatně i doma se dá vytvořit hostina srovnatelná s tou…

#jídlove Lukáše Hejlíka

Ve Škvorci je Statek U Prahy, moderní, pěkné místo na ubytování, s možností využití pro svatby nebo školení a s wellness. Stojí za ním manželé Pecháčkovi, kteří si s rekonstrukcí fakt mákli, ale opravdu se jim povedla. A stejně skvěle se tu dneska daří i v kuchyni jejich Restaurace Pavlač. Když statek v roce 2014 koupili, měli krátce po vlastní svatbě. A právě na pořádání svateb tehdy mysleli. Dnes na to mají dokonalou „instagramovou“ stodolu.…

6 Places in Prague to Satisfy Your Sweet Tooth

If you have a sweet tooth, there’s no better time to be in Prague. Ice cream, donut, and pastry newcomers abound. To help you satisfy your sweet tooth, here are some of the top confections being served in the city. Parlor These are a must-try with the increasingly warmer weather. Choose from eight types of homemade cookies and…

Nejdříve vzbudili rozporuplné emoce, nyní soutěží o prestižní cenu. Autoři nové a sjednocené podoby hromadné dopravy PID přibližují svůj návrh

V létě 2020 jsme oznámili vítěze soutěže na jednotný vizuální styl městské a příměstské hromadné dopravy v Praze a Středních Čechách. Po pár měsících se návrh dočkal svých prvních realizací a my přinášíme rozhovor s autory vítězného řešení. Text je doplněn unikátními fotografiemi, které vznikly při redesignu autobusu v lakovacím boxu. Představíme vám také podobu…

Get the Scoop: 7 Best Ice Cream Shops in Prague

Summers in Prague can be oppressive with highs climbing to near 35 degrees Celsius on occasion. Especially in the past few years, as the Czech Republic has been getting more tropical weather from the South. But where to go for great ice cream in Prague? So, here is the top list of my favorite places.…

Víkend: Zveme na Tour de Cukr, Show must go home!, virtuální výlet do Louvru

Politiku stranou – o víkendu bude líp! Fakt, zase se vrátí jaro a teploty porostou až k 20 stupňům. Pokud by vám sluneční doping nestačil, vyrazte za nejlepšími pražskými cukráři a pekaři na netradiční dobroty a natankujte cukr do zásoby. Kalorie pak vytancujete třeba při online koncertu kapely Queenie či Mňágy. Nebo energii spálíte při obchůzce kulturních artefaktů vystavených pod širým nebem. Tak krásný víkend! Při pouti za…
Originální croblihy

Máte rádi asijskou kuchyni? Nejsou to jen nudle či rýže s masem, tentokrát vyzkoušejte zajímavou a sytou polévku s originální chutí.

Pokud se o vás pokouší deprese, jarní únava nebo máte jen chuť na netradiční zákusek ke kávě, mrkněte na náš seznam a vyrazte si osladit život při procházce uličkami Prahy. Novoroční předsevzetí už jsou stejně v trapu a hubnutí do plavek počká na květen. Tak hurá za cukrovým potěšením! (Nebo že byste si objednali jenom…
Kukuřičná polévka s kuřetem

Kukuřičná polévka s kuřetem

Máte rádi asijskou kuchyni? Nejsou to jen nudle či rýže s masem, tentokrát vyzkoušejte zajímavou a sytou polévku s originální chutí. Výrazné koření a sladká kukuřice vytvoří výtečný základ, který doplníte opečeným kuřecím masem. SUROVINY (4–6 PORCE) kuřecí prsa s kůží 2 ks rozmražená kukuřičná zrna 250 g cibule 200 g česnek 30 g čerstvý zázvor 25 g kurkuma 1 lžička…
Velikonoční menu

BERÁNKY, MAZANCE, ALE I CELODENNÍ MENU PRO 2 OSOBY

Na koledu to letos opět nevypadá, tak co si Velikonoce zpříjemnit jarní gastronomií ve velkém stylu v podání podniků gastronomické sítě Together? Ty pro vás připravily velikonoční menu, při kterém zapomenete na všechno, co se kolem děje. Dojít si pro ně můžete buď k okýnku, nebo objednat přes e-shop. 30.03.2021 – 05.04.2021 Velikonoční chutě Vinohradského Parlamentu a […]
Velikonoční nádivkové muffiny

Velikonoční nádivkové muffiny s masem z Bistra Sisters

Nádivka patří k Velkonocům, ale není důvod, proč ji nepřipravit kdykoliv během roku? Zvlášť pokud vyzkoušíte tuto verzi s masem upečenou ve formě muffinů. Je to totiž skvělý tip na svačinu, který užijete na výletech nebo na delších cestách. Mimo sezonu můžete místo kopřiv přidat do nádivky jiné bylinky nebo špenát, mangold, na podzim pak…
Tipy na měsíc březen

TIPY | BŘEZEN 2021

Když vám píšu tyhle řádky, užívám si poslední chvíle svobody. Slunce mi hřeje spálené tváře, usrkávám ledové cold brew a pozoruji mořské vlny, které se rozbíjejí o písečnou pláž. Týden, který jsem na Gran Canaria strávila, utekl jako voda, ale než vám ukážu, jak krásně nám tu bylo, mám pro vás dnes další várku tipů na nové kavárny, kosmetiku a […]

Tipy BŘEZEN

Když vám píšu tyhle řádky, užívám si poslední chvíle svobody. Slunce mi hřeje spálené tváře, usrkávám ledové cold brew a pozoruji mořské vlny, které se rozbíjejí o písečnou pláž. Týden, který jsem na Gran Canaria strávila, utekl jako voda, ale než vám ukážu, jak krásně nám tu bylo, mám pro vás dnes další várku tipů na nové kavárny, kosmetiku a […]
Velikonoce v TOGETHER

Beránky, mazance, ale i celodenní menu pro 2 osoby. Oslavte Velikonoce s Together

Na koledu to letos opět nevypadá, tak co si Velikonoce zpříjemnit jarní gastronomií ve velkém stylu v podání podniků gastronomické sítě Together? Ty pro vás připravily vymazlené velikonoční menu, při kterém zapomenete na všechno, co se kolem děje. Dojít si pro ně můžete buď k okýnku, nebo objednat přes e-shop. Velikonoční chutě Vinohradského Parlamentu a Potrefené Husy Od…
Velikonoční vaječná tlačenka

Velikonoční vaječná tlačenka

Vyzkoušejte si recept na tradiční velikonoční tlačenku v moderním podání od šéfkuchaře restaurace Potrefená Husa v Pardubicích Petra Břenka. 4 PORCE DOBA PŘÍPRAVY DO 1 HODINY vařená vejce 6 kusů karotka 200 g mražený hrášek 150 g sterilovaná kapie 100 g šunka nebo měkký salám 150 g bílá cibule 150 g kyselé okurky 100 g majonéza 3 – 4 lžíce hořčice 2 lžíce zakysaná…

Restaurace vítají jaro

Rozmanité receptury mají v této neutěšené době pomoci k pozvednutí naší nálady alespoň skrze nevšední zážitek z jídla Hned dnes, to jest v úterý 23. března, bych se rozhodně zamyslel nad nabídkou Restaurace Na Verandách. Taková „MUSAKA“ – hovězí ragú s lilkem a loupanými rajčaty zapečené s bramborami a sýrem fetta, šťavnatá a překypující chutěmi jak ji ustrojili zde, vás dostane do báječné nálady…

Hlavní bitva je před námi. V restauracích čekali veselejší rok, teď hledají recept na přežití

Zavřít, otevřít jen zahrádku, otevřít bez omezení, potom zase jen do deseti večer, ubrat židle a snížit kapacitu, zavřít v osm večer, zavřít úplně, jídlo s pitím maximálně s sebou… Je za námi rok, kdy začali majitelé hospod a restaurací tuhle divočinu zažívat naplno. Velcí šéfkuchaři ale zbraně neskládají. Proud rok trvajících omezení, která zmizela jen během léta a na tři…

Pravé asijské jídlo si připravíte i doma v Česku. Šéfkuchař prozradil recepty i fígle

Když už nemůžete cestovat a ochutnávat autentické jídlo dálek, naučte se připravovat tradiční asijské pokrmy, které zvládnete i v domácích podmínkách. Pálivý salát som tam z Thajska, známé kung-pao z Číny nebo salát gado gado z oblasti Indonésie. Za pokrmy necestujte, ale připravte je i doma. Šéfkuchař asijské restaurace Sia Jiří Štift prozradil své recepty,…
Jiří Štift

Největší problém bude v gastronomii s personálem. Lidé jsou demotivovaní, tvrdí šéf restaurace Štift

Gastronomie prochází krizí, kterou ještě nikdy nezažila. „Uspěje, respektive přežije ten, kdo se dokáže situaci přizpůsobit,“ tvrdí host pořadu Hovory a šéf pražské restaurace Jiří Štift. V době zavřených restaurací by měli restauratéři neustále o svých zákaznicích přemýšlet, radí: „Musím si říct, tak fajn, musíme začít řešit, co můžeme nabídnout, aby se k nám vraceli. Aby na nás…
Palác Špork

Palác Špork v centru Prahy

Mezi ulicemi V Celnici a Hybernská v samém centru Prahy najdete unikátní soubor tří budov známý jako Swéerts-Sporckův palác neboli Palác Špork. Původně klasicistní stavba byla postavená koncem 18. století a ve 20. letech minulého století došlo k radikální přestavbě, na které se podílel známý architekt Josef Gočár, který zde pro potřeby Anglo-Československé banky vybudoval několikapatrovou…

Domácí chleba je šišatý a je s ním legrace

Tvrdí, že chleba není věda. Vždyť je to jen mouka, sůl, kmín – a kvas. A právě posledně jmenovaná ingredience je tou, kvůli které bych si za sebe tvrzení Honzy Šmikmátora troufla rozporovat. Připravit doma vlastní kvásek a následně upéct chleba podle mne věda je. A ne ledajaká. Uznávám ale, že právě Honza Šmikmátor, známý…

Restaurace se brání

Přituhuje, ale pohostinství se vládě dosud nepodařilo knokautovat Mnoho restaurací je na kolenou, ale stále je dost těch, které skrze okénka stále připravují klientům příjemná překvapení. Jdou zájemcům o dobré jídlo naproti, a to stále blíž.  Nejde již jen o to je nakrmit, ale nakrmit je dobře, dopřát jim maximální možný požitek. Rozhlédněme se tedy po…
šneci na talíři

Kam letos v Praze na šneky: Užijte si díky nim vánoční atmosféru jako za první republiky

Prožíváte každý rok Štědrý den ve shonu, že nic nestíháte a zastavíte se až u stromečku? Co si ho letos užít trochu víc v klidu a vyrazit přes den na procházku a na oběd do restaurace. Již na počátku minulého století se chodilo tradičně na šneky. Které restaurace je ale nabízejí letos? Prvorepubliková sváteční specialita Šneci…

Firmy dostanou rok na žádosti o pandemické náhrady. Ušlý zisk se nepočítá 1/6

Živnostníci a firmy budou moci žádat o odškodnění například za uzavřené provozovny celý rok místo dosavadních šesti měsíců. Náhrady nebudou mít strop, stát však vyrovná jen skutečnou škodu, nikoli ušlý zisk. Počítá s tím návrh pandemického zákona, na kterém se v Poslanecké sněmovně v prvním kole shodla vláda s opozicí. Norma má už od přespříštího týdne nahrazovat…
Bruxx

Gastronomy on the Verge of Collapse: How These Restaurants Are Minimizing the Impact of COVID-19

Prague’s restaurant businesses have been innovating and coming up with new ways to keep attracting customers and catch up with their sales. Some sell two portions for the price of one, and some offer weekly home menus, for example. As E15.cz reports, According to a study conducted by Dotykačka, sales for many restaurants fell by 63 billion CZK…

Láska prochází žaludkem. Co jíst, ať už slavíte svátek zamilovaných, nebo ne

Vaše chuťové buňky mohou zažít degustační orgasmus během Valentýna i za časů korony. A to i v případě, že vám importovaný svátek není po chuti. Příležitost ochutnat speciální menu nabízí restaurace, které kvůli pandemii přichází o další důležitý moment sezony: o tržby z romantických večeří. Výhodou domácího Valentýna je, že nemusíte dodržovat přesné pořadí chodů a můžete si klidně…

Svátek zamilovaných podle horoskopu

Ať už Valentýna berete vážně, nebo naopak s humorem, podívejte se, čím potěšit svůj protějšek podle horoskopu, který je tentokrát o lásce úplně doslova.   Oheň & led Ohňová znamení, mezi něž patří Beran, Lev a Střelec, nejvíce potěšíte něčím akčním. Jsou temperamentní, sebestřední a občas to vypadá, že mají srdce z ledu. Zdání naštěstí klame. Beran Stejně nevymyslíte nic, co…

Gastronomie na pokraji sil. Jak si restaurace snaží udržet zákazníky i během koronakrize

Dvě porce za cenu jedné, týdenní menu na doma nebo krabičková dieta. To jsou cesty, kterými se vydávají pražští restauratéři při snaze překonat uzavírku svých podniků a dohnat alespoň část svých tržeb. Následující reportáž přestavuje pětici z nich. Tržby gastronomických zařízení se loni kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím vládním opatřením podle analýzy společnosti Dotykačka propadly o 63 miliard korun…
Indiánky Lukáše Skály

Cukrář Skála se dělí o recept na své legendární indiánky

Bílkový krém potažený hořkou čokoládou, posazený na pečeném piškotu. Sbíhají se vám sliny? Stačí kliknout na „Přidat do košíku“. Anebo si legendární zákusek od Lukáše Skály upéct doma.   V březnové Vogue můžete natrefit na krátký rozhovor s Lukášem Skálou, jehož pražské cukrárny (ve Šporskovském paláci a v Dlouhé 39) představují absolutní nebe pro každého, koho honí mlsná. Pokud…

GUIDE TO VALENTINE’S DAY TAKE-OUT MEALS IN PRAGUE

St Valentine’s Day is quickly approaching, and what better way to show your love and appreciation for your better half than not kill them and yourself after a year of being stuck in quarantine together? Oh yeah, a Valentine’s Day dinner. Sure, forgot about that one.But unless a miracle happens in the next few days, Prague will still…

Dnes bych si nafackoval, jídlo doma a roli onlinu jsem podcenil, říká spolumajitel Together David Petřík

Pětkrát Kasteel Rouge, hromada hranolek, příjemná konverzace a všude kolem život. Nenápadně silné třešňové pivo vždy způsobilo, že cestou domů šlo získat pocit, že je člověk v Bruggách. Takto vypadaly – minimálně mé – návštěvy vyhlášené pražské restaurace Bruxx. A celé to bylo krásné. Podobně to bylo v restauraci Sia, kde jste zase mohli zapomenout, že nejste kdesi v Hongkongu,…
Zabijačkové hody

Zabijačkové hody podle skupiny Together

Znáte pokrmy oblíbené kulinářské zimní akce – tradiční české zabijačky? Zopakujete si je s gastronomickou skupinou Together, která připravila zabijačkové hody a k nim i slovníček typických pochoutek. Ten dali dohromady skvělí šéfkuchaři Jan Pípal z Vinohradského Parlamentu, Tomáš Kuchyňka z Foodway Cateringu a Petr Břenek z Potrefené Husy v Pardubicích. Jitrnice se připravuje z vařeného vepřového…

Mám rád kuchařský stres a pořád se chci učit nové věci. Nedovedu si představit, že bych dělal něco jiného, říká Štift

V restauraci Sia si šéfkuchař Jiří Štift plní svůj sen. Za sebou má bohatou kariéru v Česku i po světě, včetně půlročního angažmá na zaoceánské lodi a sám otevřeně přiznává, že si vlastně nedovede představit, že by dělal cokoliv jiného než kuchařinu. „Mám nádherné povolání. V kuchyni jsem třicet let a pořád je co se…
Jak jsem potkala Brusel

Recenze: Jak jsem potkala Brusel

I když jsem v Bruselu strávil pět a půl roku, moc jsem se toho o něm nedozvěděl. Mezi věčným cestováním do Štrasburku a zpátky do Prahy, uzavřeností v eurobublině, neschopností mluvit s domorodci jejich jazykem, popíjením belgických piv a trčením v metru kvůli technickým poruchám mi nezbylo příliš času na poznání tohoto mého druhého domova. Naštěstí nejsou všichni takové netykavky jako my eurokrati.…
Půl tuctu zapečených šneků

Půl tuctu zapečených vánočních šneků. Jak je připravit doma?

Jak si připravit šneky v pohodlí domova? Původem francouzskou pochoutku připravuje šéfkuchař belgické restaurace Bruxx Jan Pípal zapečenou s bylinkami a česnekem. V České republice se šneci připravovali už za dob první republiky, kdy především vyšší vrstva chodila na šneky při sváteční procházce městem, jednalo se především o vıvar z uzeného kolene. Půl tuctu zapečených vánočních šneků 200 g šneků 1…
Test vaječných likérů

Redakční test vaječných likérů. Jaký si nás získal a který je jen pro drsňáky?

Bez dobrého vaječného likéru by to nebyly ty pravé české Vánoce. Proto jsme vám ve Forbes připravili test a vyrazili jsme pro tuhle specialitu do našich oblíbených podniků. Od každého jsme si v redakci dali skleničku a rozdíly byly překvapivě snadno rozpoznatelné. Ačkoliv jsme původně nezamýšleli určit vítěze a poražené, ale spíš popsat chutě a speciality, jeden z testovaných nakonec přece…

Podnikatelé chtějí věřit v dobrý rok

Česko letos zažilo druhý nejhorší propad ekonomiky v novodobé historii. Hůř bylo jen v transformačním roce 1991, kdy hrubý domácí produkt klesl o více než 11 procent. Letos to podle posledních odhadů bude „jen“ o 6,5 procenta. Hospodářská krize vyvolaná koronavirem je ale jiná než všechny předchozí. Ekonomika dostala naprosto nečekanou ránu zvenčí, nešlo o žádné nahromaděné a přehlížené vnitřní problémy.…

Pochoutky

Recept na linecké cukroví Lukáše Skály, Škola etikety – jídlo, které máme neradi, historie vánočky a soutěž o kuchařku Pochoutkový rok. Poslechnout záznam si můžete ZDE.

Tip Juliany Maškrtnice: Když tradiční chlebíček není dost, vyzkoušejte rohlíček

Tento týden pro vás pekařka a foodblogerka Juliana Fischerová Maškrtnica vybírala doporučení na zajímavé podniky v Praze. Na moderní verzi tradičního českého chlebíčku zajděte do Bistra Sisters. Vybírat můžete hned z několika, chutí i vzhledem originálních možností. Nově mají otevřenou také druhou pobočku ve Spálené ulici, kde je hlavní nabídkou aktualizovaná verze klasického chlebíčku – rohlíček. Menu pro…
linecké cukroví

Linecké slepované těsto podle Lukáše Skály

Nejoblíbenějším cukrovím v Česku je linecké a vanilkové rohlíčky. Na vánočním stole má tyto dva druhy skoro každá rodina. Jak linecké dělá vyhlášený cukrář Lukáš Skála? Nechte se inspirovat. Linecké slepované těsto 600 g hladké výběrové mouky 400 g jihočeského másla 200 g moučkové cukru 1 žloutek špetka soli citronová kůra   Postup přípravy těsta: Máslo, žloutek a cukr…
Vánoční cukroví

Tady seženete to nejlepší vánoční cukroví

Nemáte čas péct vlastní cukroví nebo to jednoduše není aktivita, ve které byste si libovali a která by se pojila s „klidem a mírem“? Nevadí. Doporučíme vám, kde si vánoční sladkosti koupit. Přišel čas na to řešit cukroví. Pokud se jím sami vůbec nehodláte zabývat nebo zvládáte upéct třeba jen jeden druh, zkontaktujte profíky a buďte…
Zákusky od opravdového mistra - Cukrář Skála

Cukrář Skála – cukrářská továrna 3x v Praze

Cukrářskou továrnu na výrobu zákusků podle receptur Lukáše Skály jsme otevřeli v prosinci 2017 ve Šporkovském paláci, a to s cílem přiblížit nejsladší řemeslo na světě, ukázat výrobní proces cukrárny a nabízet kvalitní zákusy tradičních, ale také zcela inovativních chutí. Od poloviny dubna 2018 najdete naši pobočkku také v ulici Dlouhá 39, a to s […]
Adventní Praha

Letošní Vánoce v Praze budou jiné a možná krásnější než jindy: bez obvyklého shonu, bez davů cizinců a bez přeplněných adventních trhů. Vychutnejte si advent takový, jaký má být, jako čas klidu a ztišení, a užijte si to, co se nabízí: lákavé ceny v hotelech, otevřené zahrady, cukroví od nejlepších cukrářů i krásná zákoutí, kde…
Nejlepší restaurace

Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy

  Ocenění kvality pečetí se Zlatými lvy bylo rozdáno. Celkový počet restaurací oceněných pro sezónu 2021 je 93. Tři, dva a jeden Zlatý lev reprezentují výjimečnou kvalitu služeb a jsou zárukou zážitku pro hosty oceněných restaurací. Zlatí lvi jsou udělováni každoročně na základě hodnocení inspektorů projektu Nejlepší restaurace, který realizuje nakladatelství a vydavatelství TopLife Czech. Významní partneři garantují…
Jan Pípal

Vařit pro tisíc lidí je vlastně málo. Přeučit se na hospodského kuchaře bylo krušné, říká Pípal

Šéfkuchař Jan Pípal díky angažmá v Sazka Aréně (dnešní O2 Aréna) ví, jaké to je vařit i pro téměř dvacet tisíc lidí. „Pouhé“ tisícovky strávníků se tak nezalekne, jak sám říká v nové epizodě podcastu Chef Arena. „Je to pro mě vlastně málo. Jde jen o to, jak si to člověk zorganizuje a jaký má na to prostor,“ vysvětluje…
Chtěli jsme podpořit restaurace. Zákazníci si v krizi vaří jinak, říká šéf Rohlíku

Chtěli jsme podpořit restaurace. Zákazníci si v krizi vaří jinak, říká šéf Rohlíku

Zatímco během jarní vlny pandemie museli zákazníci internetového supermarketu Rohlík.cz čekat na nákup klidně i tři dny a některé zboží bylo vyprodané, na podzim žádné velké omezení při svém nákupu nepociťují. Rohlík se nyní díky novému skladu v Horních Počernicích mohl předzásobit, a zvládá tak obsloužit více lidí. „V říjnu jsme pouze dočasně omezili nákup na 35 položek a zákazník mohl objednat jen jeden nákup denně. Platby jsme přijímali…
Výdejové okénko Vinohradského parlamentu

Otevřít hospody? Jak které

I pokud by vláda v neděli rozhodla o přechodu Česka do méně přísné epidemiologické kategorie, zůstane řada restaurací v pondělí nadále zavřená. PRAHA Roman Prymula s Jaroslavem Faltýnkem či Miroslav Kalousek v restauraci, Jurečka s pivem na na ulici? Politici nedávno přistižení při porušení vládních opatření by si možná už od příští- ho pondělí nemuseli dělat ze svých přešlapů těžkou hlavu.…
Belgická restaurace Bruxx

Zlatí lvi pro sezónu 2021 rozdáni

Nakladatelství TopLife Czech udělilo nejlepším restauracím Zlaté lvy. Jde o jediný tuzemský počin svého druhu, kdy inspektoři Zlatých lvů navštěvují restaurace zcela anonymně a autenticky hodnotí kvalitu svého zážitku. Zároveň s udílením lvů vychází knižně gastronomický průvodce Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021. Všechny oceněné podniky zde mají dvoustránkovou česko-anglickou prezentaci, kterou si nelze zaplatit, ale jedině zasloužit.…
Výdejové okénko Vinohradského parlamemtu

Plasty v restauracích nahrazuje papír i třtina. Přesto někde chybí boxy

Zvýšené množství objednávek jídla domů znamená vyšší spotřebu plastových obalů. Některé restaurace pociťují jejich nedostatek, většina ale problémy nemá. Zřejmě i proto, že přecházejí na jiné materiály. K tomu je donutila legislativa, od července 2021 už totiž nebudou moci používat jednorázové plasty. Koronavirus jde proti trendu, který říká plastům jasné ne. Více plastů se letos používá…