Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English

Jídlo chudých? Nikoliv, nová restaurace na bramborách postavila koncept

Erteple, kobzole, či zemáky. Do poloviny 17. století se brambory objevovaly pouze na stolech boháčů jako vybraná pochoutka. Až posléze se staly především jídlem chudých. Popularitu potravině pocházející z Jižní Ameriky přinesly v moderní době třeba hranolky, a že nejde jen o přílohu teď ukazuje i nový podnik na pražské Pankráci. Ten se jmenuje jak jinak než Brambory. Hranolky, patatas…
bramborové meny naaranžované na stole

V restauraci Brambory půjde hlavně o brambory

Gastronomická skupina Together Pod kterou patří například Vinohradský Parlament, Sia, Bruxx či Cukrář Skála, se na začátku listopadu rozrostla o další podnik nabízející poctivou kuchyni. A tentokrát zaměřenou na brambory z celého světa. V restauraci Brambory poznáte, že tahle zelenina není jen pouhou přílohou. Restaurace Brambory Sídlící na Pankráci v blízkosti obchodního centra Arkády, nabízí…

Šéfkuchař Marek Fichtner servíruje zlato na talíři v trezoru bývalé Anglicko-československé banky

Šéfkuchař Marek Fichtner servíruje zlato na talíři v trezoru bývalé Anglicko-československé banky V restauraci Červený jelen v pražském Paláci Špork se koncem září otevřel kulinářský trezor s výběrovým menu šéfkuchaře Marka Fichtnera. V okolí náměstí Republiky a Hybernské ulice vzniká už pár let nové gastronomické centrum Prahy. Ulička Svatého Huberta vás provede okolo asijské restaurace Sia a sladkých lahůdek…
cukrářský dortík ve tvaru hrušky

Luxusní dezerty. Kam se vydat, když rakvička se šlehačkou nestačí

Pryč jsou doby, kdy vrcholem českého cukrářství byly rakvičky se šlehačkou či ovocné dorty ze Světozoru. Už několik let peče celé Česko s Josefem Maršálkem na televizní obrazovce a na cukrářském nebi záři mnoho zajímavých podniků. Brňané mají své Cukrové nebe či Cupcakekárnu na Zelňáku, zaměřenou pouze a výhradně na prezentaci těchto dortových jednohubek. Jejich slávu…
parta přátel na dobrém jídle

Světové chutě v Praze! Víme, kam vyrazit na dánský skořicový šnek i americký donut

S nákupem letenek je většina z nás stále zdrženlivá. A tak nezbývá nic jiného, než si malý výlet, byť pouze gastronomický, udělat po matičce Praze. Věřte, že i v našem hlavním městě můžete ochutnat speciality z blízkých i dalekých krajin. Objevit místo, kde připravují nadýchané donuty s dokonalou náplní a sladkou polevou, chce chvilku trpělivosti. Obzvláště, pokud…
Tomáš Lev a Jan Siuda

Kuchyně duchů. Díky novému trendu vyrostl MyFoodPlace za rok o sto procent

Rozvážka jídla patřila už před koronavirovou pandemií k trendujícím byznysům, které na českém trhu rostly o třicet až čtyřicet procent ročně. Pandemická opatření tento trend ještě posílila a přitáhla k němu pozornost všech relevantních hráčů – jídla v krabičkách dnes nabízejí i gastro hvězdy typu Zdeňka Pohlreicha. Vedle toho přibývají nové koncepty Které s kamennými pobočkami či restauracemi vůbec nepočítají a […]
David Petřík v kuchyni

Mraky dobrot. Together otevírají nový podnik a zkoušejí cloudovou kuchyň

Je libo belgické mušle, moravského vrabce, pekingskou kachnu nebo prémiové zákusky od cukráře Skály? To vše uvařeno pod dohledem zkušených šéfkuchařů a zabaleno v jedné tašce, kterou vám kurýr doveze domů? Právě na takovou nabídku láká Wevar, letošní novinka gastro skupiny Together. „Loni jsem tvrdil, že služba je služba a ta se má odehrát v restauraci. Evidentně jsem se…
jídlo z Bruxxu

Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu

Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle. Bruxx, který na pražských Vinohradech působí…
Ruku na srdce organizační leták

Tipy na víkend 16 – 17. října

Listy se zbarvují do čím dál většího spektra barev, rána už bývají chladná a na obloze se čím dál častěji objevují draci. Podzim – někdo ho miluje, někdo ne, rozhodně se ale na podzim dá dělat spousta zajímavých věcí. Jako každý týden vám přinášíme ty nejzajímavější víkendové typy z každého kraje. Praha  Ta nejvýznamější akce,…
zvěřinové maso s bramborem

Zvěřina až pod nos ve Vinohradském Parlamentu

Říjen je pro zvěřinu jako stvořený a to moc dobře ví i ve Vinohradském Parlamentu. Ten proto i letos pořádá týdenní zvěřinové hody. A na výběr nebude jen divočák, ale i jelen, bažant nebo muflon. Přijďte si dát třeba jelení guláš „na stojáka“ nebo si odnést divočáka v housce. To nejlepší z českých luhů a hájů na…
pepř v zelené mističce

Nejlepší pepř chce do Evropy. Česká firma ho míchá s čokoládou i ginem

Jejich pepř si našel cestu do vyhlášených českých restaurací jako Casa de Carli, Sia nebo Soho. Oblíbili si ho i amatérští kuchaři a firmy ho kupují svým klientům jako luxusní a unikátní dárek. To však Kláře Dohnalové a Davidu Pavlovi, zakladatelům značky Pepper Field, a jejich týmu pořád nestačí. Chtějí víc, chtějí dál, chtějí růst. A proč by ne, když se…

„Restaurace potřebuje lidi, kteří se budou vracet,“ říká Štefan Sabo, generální manažer restaurace Sia

V gastronomii se pohybuje už od 14 let. V rondonu se ale příliš neohřál a zakotvil v manažerských pozicích. Restauraci v bratislavském hotelu Marrol´s dovedl do TOP 10 restaurací na Slovensku a nyní šéfuje asijské restauraci Sia. Seznamte se se Štefanem Sabo a jeho receptem na úspěšnou restauraci. Jak jste se dostal ke gastronomii? Já jsem v gastronomii od…

Podzimní pivní speciál v pražské brasserii Bruxx

Podzimní pivní speciál v pražské brasserii Bruxx Za novinkou stojí R. Vaverka a R. Franěk V těchto dnech se v úvalském pivovaru Libertas připravuje nový pivní speciál, který bude k ochutnání pouze na dvou místech v Praze, a to pouze po dobu jednoho měsíce. Potkali jsme se tak Robertem Vaverkou, který se za restauraci Bruxx podílí na přípravě…
sládci připravující pivo

Podzimní pivní speciál v pražské brasserii Bruxx

V těchto dnech se v úvalském pivovaru Libertas připravuje nový pivní speciál, který bude k ochutnání pouze na dvou místech v Praze, a to brasserii Bruxx a také v restaurantu Sia, a to navíc pouze po dobu jednoho měsíce. Bruxx je vyhlášený velkým výběrem belgických piv, ale také tím, že od svého otevření spolupracuje s tuzemskými minipivovary. „Naši hosté si speciál budou moci objednat již od…

Srpen v obrázcích

Srpen byl u mě ve znamení většího klidu než obvykle. Spousta práce vyvrcholila Social Datem, odjela jsem si odpočinout na wellness víkend a rozhoupala se k vyřešení věcí, který jsem měla v hlavě už dlouho. Díky tomu jsem se pak držela víc doma, soustředila se na svoje věci a i proto se k tomuhle shrnutí dostávám až teď. Nakonec to byl…
dvě mladé ženy

Sousedské vztahy se utužují ve vnitrobloku aneb Stěhuji se na Jiřák!

Velkým fenoménem bydlení se v posledních letech staly vnitrobloky! Lákavé prostory, ze stran města ovšem dost opomíjená záležitost. Protože uvnitř města stále roste tlak na využití prostoru, není divu, že takových míst najdeme jako šafránu. Když už ale jsou, stojí rozhodně za to! Lidé prostě milují místa, kde mohou být sami sebou i uprostřed rušného města. Vnitrobloky…
cukrář se zákusky

„Sedavé zaměstnání není nic pro mě, rád komunikuji s lidmi,“ říká stále usměvavý Daniel Cíba

Vypadá to, jako by se pro tuhle práci skoro narodil. Miluje komunikaci s lidmi, k níž patří i umění odhadnout zákazníkovy chutě. Je společenský, neustále dobře naladěný a stejně tak odchází z cukrárny i zákazníci. Navíc za pultem jej nejde přehlédnout. Jeho vlasy obarvené na růžovo ho odhalí na první dobrou. Takový je 22letý Daniel Cíba, prodavač u […]
mušle v jutovém pytli

Mixér: degustace, nové podniky nebo kurz vaření

Tento týden se nám urodilo hned několik dalších novinek z gastronomie, a proto jsme se rozhodli, že se s vámi o ně ještě dnes podělíme. Máme tu nové i znovuotevřené známé podniky, pár speciálních akcí nebo kurz vaření. Myslím si, že se máte na co těšit! Týden mušlí v Bruxxu nabídne slávky napříč Evropou Na slávky…
chilli papričky na prkénku

Sia zve po roce na další pálivou degustaci

Právě dnes startuje v pražské restauraci Sia čtvrtý ročník akce zasvěcené pálivým pokrmům. Novinkou Sia taste: chilli je nová forma ochutnávek v podobě degustačních talířů pro dvě osoby a jiná je i sestava čtyř papriček, s nimiž tým šéfkuchaře Jiřího Štifta v pokrmech pracuje. Hlavními hrdinkami pokrmů jež se budou v restauraci Sia od 16. do 26. září v rámci Sia…
chilli papričky na prkénku

Týden mušlí v Bruxxu nabídne slávky napříč Evropou

RESTAURACE SIA ZVE NA PÁLIVOU DEGUSTACI Aji Amarillo, Habaneros, světová rekordmanka Naga But Jolokia nebo 7 Pot Brain Strain. Tyhle čtyři pálivé papričky budou hrát hlavní roli na 4. ročníku akce asijské restaurace Sia s názvem Sia taste: chilli, která proběhne od 16. do 26. září. Na papričce je důležitá chuť, ne pálivost I letos…
pytel s mušlemi

Týden mušlí v Bruxxu nabídne slávky napříč Evropou

Týden mušlí v Bruxxu nabídne slávky napříč Evropou (15.-21. 9.) Belgická restaurace Bruxx zve na svůj jedinečný festival mušlí, na němž bude možnost ochutnat mušle z šesti evropských zemí. „V Bruxxu standardně používáme dánské slávky, a to jak divoké, tak farmované. Speciálně tento týden však představíme slávky z různých zemí, kromě již zmiňovaných dánských to budou slávky ze…
chilli papričky

Asijská restaurace zve na pálivou degustaci

15. 09. 2021 – PRAHA – Aji Amarillo, Habaneros, světová rekordmanka Naga But Jolokia nebo 7 Pot Brain Strain. Tyhle čtyři pálivé papričky budou hrát hlavní roli na 4. ročníku akce asijské restaurace Sia s názvem Sia taste: chilli, která proběhne od 16. do 26. září. Oproti minulým letům šéfkuchař Jiří Štift zvolil novou formu…
chilli papričky

RESTAURACE SIA ZVE NA PÁLIVOU DEGUSTACI – PRAHA

Aji Amarillo, Habaneros, světová rekordmanka Naga But Jolokia nebo 7 Pot Brain Strain. Tyhle čtyři pálivé papričky budou hrát hlavní roli na 4. ročníku akce asijské restaurace Sia s názvem Sia taste: chilli, která proběhne od 16. do 26. září. Oproti minulým letům šéfkuchař Jiří Štift zvolil novou formu ochutnávek, a tak se můžete těšit na chuťově…
Kančí, segedýn, mango či arašídy. I plněné knedlíky umíme dělat sexy, říká šéfkuchař

Kančí, segedýn, mango či arašídy. I plněné knedlíky umíme dělat sexy, říká šéfkuchař

V tuzemsku je možná největší expert na knedlíky. Kuchař Jan Pípal je v pražské restauraci Vinohradský parlament vaří skoro denně. Jeho specialitou jsou knedlíky plněné. Nejen ovocem, nýbrž i masem. Teď má na menu třeba knedlík plněný uzeným jazykem přelitý křenovou omáčkou. Do knedlíku se dá vlastně schovat skoro jakákoli „česká klasika“. Třeba koprovka nebo segedín.…
houby v kládách

Založili farmu na houby. Měli je za blázny, ale teď prodávají po tunách

Pěstovat houby na stromech? Asijské? V Česku? A ještě si tím vydělávat? Rodinné farmě Sýkorovských se to po letech rozjezdu začalo dařit. „Když jsem začínal, všichni mi říkali, že jsem se zbláznil,“ vzpomíná Dalibor Sýkorovský na své začátky v roce 2015. Nápad si přivezl z Ameriky od kamaráda, který na Harvardu studoval mykologii. „Dodnes nám hodně pomáhá,“ říká farmář,…
káva a zákusek od Lukáše Skály

NA KÁVU A NA NĚCO DOBRÉHO!

Mezinárodní filmový festival v  Karlových Varech bude opět patřit výjimečným filmům a k  nim náleží i prémiová káva. Nespresso je partnerem festivalu již sedmým rokem. V  kavárně Nespresso Café u hotelu Thermal si návštěvníci vychutnají nejen výbornou kávu, ale tentokrát i exkluzivní dezerty z  dílny špičkového cukráře Lukáše Skály. V  rámci festivalu vyvrcholí i české…
kuchař nandavá guláš

Restaurace zdražují, a hned tak s tím nepřestanou

Na růst cen surovin a dalších provozních nákladů musejí čeští restauratéři reagovat zvýšením cen, a to v průměru od tří až do 15 procent. Provozům chybí turisté i pracovní síly, se zdražování tak zřejmě zdaleka nejsou u konce. Vlivem pandemických uzavírek muselo definitivně skončit asi 15 až 20 procent provozů. A vzhledem k tomu, že náklady jako…
hovězí maso naservírované na stole

Vyzkoušeno: V pražské restauraci Sia ochutnejte do 22. srpna asijské BBQ, užijete si koncert chutí

Měli jsme možnost testovat BBQ v asijské restauraci Sia. Šéfkuchař Jiří Štift se svými asijskými kolegy připravili BBQ v jiném stylu, než jste zvyklí. Nečekají na vás totiž žádné klasické steaky s marinádou a pečeným bramborem, ale dva nekompromisní, chuťově i vizuálně dokonale sladěné sety pro dva a více hostů. Tyto dva sety jsme se…
zákusek a káva

Užijte si filmový festival plnými doušky

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech bude opět patřit výjimečným filmům a k nim náleží i prémiová káva. Nespresso je partnerem festivalu již sedmým rokem. V kavárně Nespresso Café u hotelu Thermal si návštěvníci vychutnají nejen výbornou kávu, ale tentokrát i exkluzivní dezerty z dílny špičkového cukráře Lukáše Skály. V rámci festivalu vyvrcholí i české…
City Beekend

Nový cirkus na Letné, Indie na Florenci, Japonsko v baru a pozitivní budoucnost

Velevážené panstvo a damstvo! Račte vstoupit do naší online manéže a vidět, co jste dosud neviděli, slyšet, co jste neslyšeli, a zažít, co jste nezažili! Novocirkusový festival Letní Letná právě začal a nabízí unikátní podívanou a kaskadérské kousky tak krkolomné, že na jejich základě by Isaac Newton musel přehodnotit své gravitační zákony. Večer si zažonglujte se skleničkami na ochutnávce vína a…
Covid kříže na Staroměstském náměstí

Anketa: Jestli se obáváme? To je skoro zbytečná otázka!

Field, Masné krámy, Yalta Craft Bistro, Pivovar Červený Vlk i Bruxx… Co mají tyto restaurace společného? Kromě dobré kuchyně a piva i stejné problémy. V anketě se ptáme na několik zásadních neduhů postcovidové gastronomie v Čechách. Anketní otázky: 1. Sezóna je v plném proudu, jak ji hodnotíte? Personál jste si udrželi nebo máte problém obsadit volná…
Jiří Štift se svými pokrmy

RESTAURACE SIA SERVÍRUJE BBQ PO ASIJSKU – PRAHA

Hovězí karb steak s kostí, korejská vepřová žebra, vepřová pluma v citrónové šťávě, grilované ústřice, kalamáry nebo mečoun. To je jen krátký výčet z toho, co můžete ochutnat na akci Sia taste: BBQ v asijské restauraci Sia. Známé i neznámé poklady asijského grilování doplní originální chuťový koncert omáček s kampotským pepřem i ryze neevropské marinády.…
Jirka Vošáhlík

Zahrádka je pro bary přidanou hodnotou

Pandemie koronaviru proměnila gastronomii v mnoha ohledech. Majitele podniků kupříkladu přiměla hledat nové možnosti, jak se k hostům dostat. Zejména v období postupného rozvolňování byly velkým plus zahrádky a výhodou zůstávají i nadále. Není proto divu, že se do jejich zřizování pustili i majitelé koktejlových barů, které jimi dříve nedisponovaly. A ty, které je měly, se snaží zatraktivnit jejich nabídku. Anketa mezi…
Eminente Social Club

RUMOVÍ NADŠENCI POZOR! DVEŘE CASA EMINENTE SE ZNOVU OTEVŘOU VE ČTVRTEK 5. SRPNA!

První ze série eventů Eminente Social Club proběhla 1. července na doposud utajeném místě Casa Eminente, prostoru spojující potěšení pro chuťové buňky rumových znalců s atmosférou autentické Kuby. Návštěvníci si užili večer, kde kromě degustace kubánského rumu Eminente nechyběly ani koktejly od známého baru AnonymouS, jídlo od Ideas are bulletproof nebo víno a bublinky od vinárny…

Co by to bylo za měsíc bez várky gastronomických novinek? Tentokrát jsme pro vás Fresh vymačkali z tipů na náhradu jednorázových plastů, dvou pořadů pro foodies a otevíračky nového spotu pražského Manifesta. Konec plastů se blíží – za co je vyměnit? Od července začala platit evropská směrnice o zákazu jednorázových plastů, což znamená jediné: už…
cukrář Lukáš Skála

Lukáš Skála: Zaplať pánbůh za Michelinské hvězdy v Praze!

Lukáš Skála: Zaplať pánbůh za Michelinské hvězdy v Praze! Ve které restauraci slavný cukrář dostal jídlo, na které nezapomene? A co si myslí o pořadu MasterChef? „Dvakrát do stejné řeky nevstoupím,“ říká Lukáš Skála v rozhovoru s Tomášem Levým. U tebe mě jako první napadá otázka, jestli byla cukrařina tvoje jasná volba hned od začátku? Upřímně, když…

Meruňka, borůvka i višeň. Kam na tu nejlepší sezonní zmrzlinu v Praze?

 Je snad něco, co nám v létě vykouzlí větší úsměv na tváři než chuťově vyvážená zmrzlina? Možná ještě chuťově vyvážený drink, ale i ten si můžete v parných měsících dát ve formě zmrzlého kopečku v kornoutu. Dali jsme dohromady tipy na místa, kam můžete vyrazit na ty nejzajímavější sezonní zmrzlinové příchutě. Vedle proseccové, aperolové nebo…
Šlechtovka

Chodil sem císař, Palacký i Masaryk. Slavná Šlechtovka ve Stromovce opět ožívá

Šlechta tam chodila, Šlechta ji vlastnil. A kromě aristokracie vítal i všechny další, výletníky, měšťany. Aktuálně sice Šlechtova restaurace v pražské Stromovce nenaplňuje vlastní název. Poněvadž v novogotickém letohrádku žádná restaurace není, ale to by se mělo v dohledné době změnit. Rekonstrukce hlavního sálu skončila tento týden, teď je na řadě gastronomické zázemí. Provoz kdysi slavného podniku s působivou…
laskonka s čokoládou a oříšky

Kokosovo-mandlové laskonky s griliášovým krémem podle cukráře Skály

Lukáš Skála patří mezi nejznámější české cukráře a svou práci dělá poctivě a s láskou. Ve své vyhlášené pražské cukrárně nabízí zákusky podle tradičních receptů v moderní podobě. Právě laskonka kubistických tvarů patří mezi nejoblíbenější. Vypadá skvěle a chutná ještě lépe! SUROVINY (15 KS PORCÍ) TĚSTO: bílky ze středně velkých vajec 6 ks cukr krystal 360 g voda 100 ml strouhaný jemný…
mořské plody v zelenině

Kranas, krevety, mušle, ale i ovocné knedlíky – zahajte léto ve velkém stylu

Těšíte se, že si konečně zajdete do restaurace na oběd nebo příjemnou letní večeři? Co takhle z nich udělat gurmánský zážitek? Tři podniky spojené pod gastronomickou skupinu Together připravily na týden od 23. do 29. června speciální menu. Nalaďte se na léto chobotnicemi, kalamáry, kranasem, ale i meruňkovými či třešňovými knedlíky. Na duo kalamár a krevet…
bramborová kaše s masem a hráškovou omáčkou

Objevte poctivou českou klasiku z Vinohradského Parlamentu, která nikdy nezklame!

Chcete si pochutnat na tradiční domácí kuchyni? Objednejte si dovážku až domů z Vinohradského Parlamentu, který má vždy na výběr hned z několika poctivých českých lahůdek, a to od polévek přes hlavní chody až po dezerty. Občas každý z nás dostane chuť dát si pořádný guláš nebo babiččinu svíčkovou – a právě v ten moment…

Potěšit všechny smysly. Restaurace plné přírody od Pavla Kříže poznáte na první pohled

Restaurace navržené Pavlem Křížem poznáte na první pohled. Přírodní motivy, výrazné prvky a útulné prostředí, třeba jako v jeho nejznámější olomoucké Entrée. Olomouc se pomalu probouzí do líného sobotního dopoledne. Má za sebou rušný páteční večer, který patřil festivalu Olomouc (o)žije! Na každém rohu vyhrávali zpěváci a kapely a ulice města zaplnili nadšení místní i přespolní. Teploty mezitím šplhají k letním hodnotám, a tak se zahrádky kaváren rychle…
nazdobené krevety na talíři s citrónem

Restaurants, E-Shops, Food Stands: Where to Enjoy Seafood in Prague

Despite the fact that fried carp is the Christmas meal, the Czechs do not consume much fish. However, in recent years, restaurants and online companies have started offering more local freshwater and imported seafood dishes. Fish lovers Praha It is a venue that offers you fresh seafood dishes every week from Tuesday to Saturday from…
lahve na plnění piva

COVID PŘEŽIL, TEĎ PIVOVAR LIBERTAS PŘIBÍRÁ AKCIONÁŘE

Tuzemské minipivovary se většinou s covidem popasovaly dobře. Najely na rozvoz i prodeje v řetězcích. Úvalský Libertas teď prodává akcie za 20 milionů a chystá se na výčepy v Praze. Nebylo to nejšťastnější načasování. Úplně nový minipivovar na dostřel od hlavního města, v Úvalech u Prahy, se naplno rozjel na konci roku 2019, ačkoli ho…

Současné ceny? Zapomeňte. Zdraží i pivovary, očekává David Petřík ze sítě Together

Nečekaně brzy, ale totálně naplno. Ještě před víkendem podniky sítě Together, kam spadají například pražské restaurace Bruxx, Sia nebo Vinohradský parlament, počítaly s tím, že až do poloviny června pojedou v  „režimu zahrádka“. Pátek to změnil. Stačilo jedno vystoupení ministra zdravotnictví a víkend tisíců lidí byl rázem úplně jiný. Platilo to i pro zaměstnance sítě Together, včetně jejího…
indiáni

Tak dobré „indiánky“, že nich ztratíte slov, upekl cukrář Lukáš Skála pro Marii Tomsovou

Vydali jsme se tentokrát do cukrářské dílny Lukáše Skály nazvané jednoduše Cukrář. Chtěli jsme naučit dělat slavné české „indiánky“ od základu. Triky prozradil Nadě Konvalinkové a Patriku Rozehnalovi v pořadu Pochoutky na talíři a nadchla se pro ně jinak odpůrkyně sladkého – bývalá televizní hlasatelka Marie Tomsová. Indiánky Recept na takový indiánek sestává ze tří…
Nezapomenutelná laskonka od Cukráře Skály

Rakvičku nebo věneček. Kam zajít na nejlepší tradiční české dezerty?

Dopřejte svým chuťovým buňkám pořádnou dávku patriotismu a na makronky nebo donuty si (chvíli) ani nevzpomenout. I když, zrovna s Francií toho mají klasické české větrníky a kremrole hodně společného. Větrníky totiž nezapřou podobu s dezertem profiteroles, kuličkami z odpalovaného těsta. Jenže český větrník je bohatší o karamelovou šlehačku a fontánovou polevu. Laskonky jsou zase podobné svým těstem výše zmíněným makronkám, jen se…

Nejen pro profesionály. Firma Diana – svět oříšků na trhu „svítí“

BIO původ a skvělé reference. Které ořechy jsou nejlepší na trhu? Z pohledu gastra je nejdál právě Diana – svět oříšků. Mít odběratele jako Field, Cukrář Skála, Mlýnec restaurant, Sia restaurant, Ambiente, IPPA Café nebo Puro Gelato zní hodně fajn. Co za tím stojí? BIO certifikace Bio výroba musí být časově nebo prostorově oddělena. Biopotraviny, bioprodukty…

Restaurace otevřely zahrádky. Snad už vždy budeme servírovat na talíř, ne do krabiček, doufají kuchaři

Před pražskou restaurací Vinohradský Parlament sedí skupinka lidí. Na stole talíře s jídlem, pití ve sklenicích, a ne v plastových kelímcích. „Testy máme! Byli jsme všichni testováni ráno v práci,“ hlásí jeden z hostů s půllitrem v ruce. „Na otevření zahrádek jsme se těšili. Je fajn si dát oběd normálně z talíře, a ne z […]
kremrole

Cukrář Skála nabízí v Dlouhé kremrole na několik způsobů

Není to tak dlouho, co byl v pražské ulici V Celnici otevřen první z cukrářských podniků, jehož hlavní postavou se stal Lukáš Skála. Po něm ostatně dostal i název – Cukrář Skála. Nyní byl nedaleko od první provozovny otevřen i druhý cukrářský butik, který nabízí především kremrole.Nový podnik se nachází kousek od Gurmet Pasáže v […]
Sia

Večeře jako od šéfkuchaře. Zkraťte si čekání na svou oblíbenou restauraci

Na otevřenou zahrádku gurmánských slastí si budeme muset ještě chvíli počkat. Podle všeho by se měly otevřít 17. května, ale finální slovo nás ještě čeká. Lepší tedy věřit sami sobě a svým schopnostem. Pokud vám už krabičky a rozvozy lezou krkem, nežehrejte nad smutným osudem a vezměte sami do ruky vařečku. Ostatně i doma se dá vytvořit hostina srovnatelná s tou…

#jídlove Lukáše Hejlíka

Ve Škvorci je Statek U Prahy, moderní, pěkné místo na ubytování, s možností využití pro svatby nebo školení a s wellness. Stojí za ním manželé Pecháčkovi, kteří si s rekonstrukcí fakt mákli, ale opravdu se jim povedla. A stejně skvěle se tu dneska daří i v kuchyni jejich Restaurace Pavlač. Když statek v roce 2014 koupili, měli krátce po vlastní svatbě. A právě na pořádání svateb tehdy mysleli. Dnes na to mají dokonalou „instagramovou“ stodolu.…

6 Places in Prague to Satisfy Your Sweet Tooth

If you have a sweet tooth, there’s no better time to be in Prague. Ice cream, donut, and pastry newcomers abound. To help you satisfy your sweet tooth, here are some of the top confections being served in the city. Parlor These are a must-try with the increasingly warmer weather. Choose from eight types of homemade cookies and…

Nejdříve vzbudili rozporuplné emoce, nyní soutěží o prestižní cenu. Autoři nové a sjednocené podoby hromadné dopravy PID přibližují svůj návrh

V létě 2020 jsme oznámili vítěze soutěže na jednotný vizuální styl městské a příměstské hromadné dopravy v Praze a Středních Čechách. Po pár měsících se návrh dočkal svých prvních realizací a my přinášíme rozhovor s autory vítězného řešení. Text je doplněn unikátními fotografiemi, které vznikly při redesignu autobusu v lakovacím boxu. Představíme vám také podobu…

Get the Scoop: 7 Best Ice Cream Shops in Prague

Summers in Prague can be oppressive with highs climbing to near 35 degrees Celsius on occasion. Especially in the past few years, as the Czech Republic has been getting more tropical weather from the South. But where to go for great ice cream in Prague? So, here is the top list of my favorite places.…

Víkend: Zveme na Tour de Cukr, Show must go home!, virtuální výlet do Louvru

Politiku stranou – o víkendu bude líp! Fakt, zase se vrátí jaro a teploty porostou až k 20 stupňům. Pokud by vám sluneční doping nestačil, vyrazte za nejlepšími pražskými cukráři a pekaři na netradiční dobroty a natankujte cukr do zásoby. Kalorie pak vytancujete třeba při online koncertu kapely Queenie či Mňágy. Nebo energii spálíte při obchůzce kulturních artefaktů vystavených pod širým nebem. Tak krásný víkend! Při pouti za…
Originální croblihy

Máte rádi asijskou kuchyni? Nejsou to jen nudle či rýže s masem, tentokrát vyzkoušejte zajímavou a sytou polévku s originální chutí.

Pokud se o vás pokouší deprese, jarní únava nebo máte jen chuť na netradiční zákusek ke kávě, mrkněte na náš seznam a vyrazte si osladit život při procházce uličkami Prahy. Novoroční předsevzetí už jsou stejně v trapu a hubnutí do plavek počká na květen. Tak hurá za cukrovým potěšením! (Nebo že byste si objednali jenom…
Kukuřičná polévka s kuřetem

Kukuřičná polévka s kuřetem

Máte rádi asijskou kuchyni? Nejsou to jen nudle či rýže s masem, tentokrát vyzkoušejte zajímavou a sytou polévku s originální chutí. Výrazné koření a sladká kukuřice vytvoří výtečný základ, který doplníte opečeným kuřecím masem. SUROVINY (4–6 PORCE) kuřecí prsa s kůží 2 ks rozmražená kukuřičná zrna 250 g cibule 200 g česnek 30 g čerstvý zázvor 25 g kurkuma 1 lžička…
Velikonoční menu

BERÁNKY, MAZANCE, ALE I CELODENNÍ MENU PRO 2 OSOBY

Na koledu to letos opět nevypadá, tak co si Velikonoce zpříjemnit jarní gastronomií ve velkém stylu v podání podniků gastronomické sítě Together? Ty pro vás připravily velikonoční menu, při kterém zapomenete na všechno, co se kolem děje. Dojít si pro ně můžete buď k okýnku, nebo objednat přes e-shop. 30.03.2021 – 05.04.2021 Velikonoční chutě Vinohradského Parlamentu a […]
Velikonoční nádivkové muffiny

Velikonoční nádivkové muffiny s masem z Bistra Sisters

Nádivka patří k Velkonocům, ale není důvod, proč ji nepřipravit kdykoliv během roku? Zvlášť pokud vyzkoušíte tuto verzi s masem upečenou ve formě muffinů. Je to totiž skvělý tip na svačinu, který užijete na výletech nebo na delších cestách. Mimo sezonu můžete místo kopřiv přidat do nádivky jiné bylinky nebo špenát, mangold, na podzim pak…
Tipy na měsíc březen

TIPY | BŘEZEN 2021

Když vám píšu tyhle řádky, užívám si poslední chvíle svobody. Slunce mi hřeje spálené tváře, usrkávám ledové cold brew a pozoruji mořské vlny, které se rozbíjejí o písečnou pláž. Týden, který jsem na Gran Canaria strávila, utekl jako voda, ale než vám ukážu, jak krásně nám tu bylo, mám pro vás dnes další várku tipů na nové kavárny, kosmetiku a […]

Tipy BŘEZEN

Když vám píšu tyhle řádky, užívám si poslední chvíle svobody. Slunce mi hřeje spálené tváře, usrkávám ledové cold brew a pozoruji mořské vlny, které se rozbíjejí o písečnou pláž. Týden, který jsem na Gran Canaria strávila, utekl jako voda, ale než vám ukážu, jak krásně nám tu bylo, mám pro vás dnes další várku tipů na nové kavárny, kosmetiku a […]
Velikonoce v TOGETHER

Beránky, mazance, ale i celodenní menu pro 2 osoby. Oslavte Velikonoce s Together

Na koledu to letos opět nevypadá, tak co si Velikonoce zpříjemnit jarní gastronomií ve velkém stylu v podání podniků gastronomické sítě Together? Ty pro vás připravily vymazlené velikonoční menu, při kterém zapomenete na všechno, co se kolem děje. Dojít si pro ně můžete buď k okýnku, nebo objednat přes e-shop. Velikonoční chutě Vinohradského Parlamentu a Potrefené Husy Od…
Velikonoční vaječná tlačenka

Velikonoční vaječná tlačenka

Vyzkoušejte si recept na tradiční velikonoční tlačenku v moderním podání od šéfkuchaře restaurace Potrefená Husa v Pardubicích Petra Břenka. 4 PORCE DOBA PŘÍPRAVY DO 1 HODINY vařená vejce 6 kusů karotka 200 g mražený hrášek 150 g sterilovaná kapie 100 g šunka nebo měkký salám 150 g bílá cibule 150 g kyselé okurky 100 g majonéza 3 – 4 lžíce hořčice 2 lžíce zakysaná…

Restaurace vítají jaro

Rozmanité receptury mají v této neutěšené době pomoci k pozvednutí naší nálady alespoň skrze nevšední zážitek z jídla Hned dnes, to jest v úterý 23. března, bych se rozhodně zamyslel nad nabídkou Restaurace Na Verandách. Taková „MUSAKA“ – hovězí ragú s lilkem a loupanými rajčaty zapečené s bramborami a sýrem fetta, šťavnatá a překypující chutěmi jak ji ustrojili zde, vás dostane do báječné nálady…

Hlavní bitva je před námi. V restauracích čekali veselejší rok, teď hledají recept na přežití

Zavřít, otevřít jen zahrádku, otevřít bez omezení, potom zase jen do deseti večer, ubrat židle a snížit kapacitu, zavřít v osm večer, zavřít úplně, jídlo s pitím maximálně s sebou… Je za námi rok, kdy začali majitelé hospod a restaurací tuhle divočinu zažívat naplno. Velcí šéfkuchaři ale zbraně neskládají. Proud rok trvajících omezení, která zmizela jen během léta a na tři…

Pravé asijské jídlo si připravíte i doma v Česku. Šéfkuchař prozradil recepty i fígle

Když už nemůžete cestovat a ochutnávat autentické jídlo dálek, naučte se připravovat tradiční asijské pokrmy, které zvládnete i v domácích podmínkách. Pálivý salát som tam z Thajska, známé kung-pao z Číny nebo salát gado gado z oblasti Indonésie. Za pokrmy necestujte, ale připravte je i doma. Šéfkuchař asijské restaurace Sia Jiří Štift prozradil své recepty,…
Jiří Štift

Největší problém bude v gastronomii s personálem. Lidé jsou demotivovaní, tvrdí šéf restaurace Štift

Gastronomie prochází krizí, kterou ještě nikdy nezažila. „Uspěje, respektive přežije ten, kdo se dokáže situaci přizpůsobit,“ tvrdí host pořadu Hovory a šéf pražské restaurace Jiří Štift. V době zavřených restaurací by měli restauratéři neustále o svých zákaznicích přemýšlet, radí: „Musím si říct, tak fajn, musíme začít řešit, co můžeme nabídnout, aby se k nám vraceli. Aby na nás…
Palác Špork

Palác Špork v centru Prahy

Mezi ulicemi V Celnici a Hybernská v samém centru Prahy najdete unikátní soubor tří budov známý jako Swéerts-Sporckův palác neboli Palác Špork. Původně klasicistní stavba byla postavená koncem 18. století a ve 20. letech minulého století došlo k radikální přestavbě, na které se podílel známý architekt Josef Gočár, který zde pro potřeby Anglo-Československé banky vybudoval několikapatrovou…

Domácí chleba je šišatý a je s ním legrace

Tvrdí, že chleba není věda. Vždyť je to jen mouka, sůl, kmín – a kvas. A právě posledně jmenovaná ingredience je tou, kvůli které bych si za sebe tvrzení Honzy Šmikmátora troufla rozporovat. Připravit doma vlastní kvásek a následně upéct chleba podle mne věda je. A ne ledajaká. Uznávám ale, že právě Honza Šmikmátor, známý…

Restaurace se brání

Přituhuje, ale pohostinství se vládě dosud nepodařilo knokautovat Mnoho restaurací je na kolenou, ale stále je dost těch, které skrze okénka stále připravují klientům příjemná překvapení. Jdou zájemcům o dobré jídlo naproti, a to stále blíž.  Nejde již jen o to je nakrmit, ale nakrmit je dobře, dopřát jim maximální možný požitek. Rozhlédněme se tedy po…

Firmy dostanou rok na žádosti o pandemické náhrady. Ušlý zisk se nepočítá 1/6

Živnostníci a firmy budou moci žádat o odškodnění například za uzavřené provozovny celý rok místo dosavadních šesti měsíců. Náhrady nebudou mít strop, stát však vyrovná jen skutečnou škodu, nikoli ušlý zisk. Počítá s tím návrh pandemického zákona, na kterém se v Poslanecké sněmovně v prvním kole shodla vláda s opozicí. Norma má už od přespříštího týdne nahrazovat…
Bruxx

Gastronomy on the Verge of Collapse: How These Restaurants Are Minimizing the Impact of COVID-19

Prague’s restaurant businesses have been innovating and coming up with new ways to keep attracting customers and catch up with their sales. Some sell two portions for the price of one, and some offer weekly home menus, for example. As E15.cz reports, According to a study conducted by Dotykačka, sales for many restaurants fell by 63 billion CZK…

Láska prochází žaludkem. Co jíst, ať už slavíte svátek zamilovaných, nebo ne

Vaše chuťové buňky mohou zažít degustační orgasmus během Valentýna i za časů korony. A to i v případě, že vám importovaný svátek není po chuti. Příležitost ochutnat speciální menu nabízí restaurace, které kvůli pandemii přichází o další důležitý moment sezony: o tržby z romantických večeří. Výhodou domácího Valentýna je, že nemusíte dodržovat přesné pořadí chodů a můžete si klidně…

Svátek zamilovaných podle horoskopu

Ať už Valentýna berete vážně, nebo naopak s humorem, podívejte se, čím potěšit svůj protějšek podle horoskopu, který je tentokrát o lásce úplně doslova.   Oheň & led Ohňová znamení, mezi něž patří Beran, Lev a Střelec, nejvíce potěšíte něčím akčním. Jsou temperamentní, sebestřední a občas to vypadá, že mají srdce z ledu. Zdání naštěstí klame. Beran Stejně nevymyslíte nic, co…

Gastronomie na pokraji sil. Jak si restaurace snaží udržet zákazníky i během koronakrize

Dvě porce za cenu jedné, týdenní menu na doma nebo krabičková dieta. To jsou cesty, kterými se vydávají pražští restauratéři při snaze překonat uzavírku svých podniků a dohnat alespoň část svých tržeb. Následující reportáž přestavuje pětici z nich. Tržby gastronomických zařízení se loni kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím vládním opatřením podle analýzy společnosti Dotykačka propadly o 63 miliard korun…
Indiánky Lukáše Skály

Cukrář Skála se dělí o recept na své legendární indiánky

Bílkový krém potažený hořkou čokoládou, posazený na pečeném piškotu. Sbíhají se vám sliny? Stačí kliknout na „Přidat do košíku“. Anebo si legendární zákusek od Lukáše Skály upéct doma.   V březnové Vogue můžete natrefit na krátký rozhovor s Lukášem Skálou, jehož pražské cukrárny (ve Šporskovském paláci a v Dlouhé 39) představují absolutní nebe pro každého, koho honí mlsná. Pokud…

GUIDE TO VALENTINE’S DAY TAKE-OUT MEALS IN PRAGUE

St Valentine’s Day is quickly approaching, and what better way to show your love and appreciation for your better half than not kill them and yourself after a year of being stuck in quarantine together? Oh yeah, a Valentine’s Day dinner. Sure, forgot about that one.But unless a miracle happens in the next few days, Prague will still…

Dnes bych si nafackoval, jídlo doma a roli onlinu jsem podcenil, říká spolumajitel Together David Petřík

Pětkrát Kasteel Rouge, hromada hranolek, příjemná konverzace a všude kolem život. Nenápadně silné třešňové pivo vždy způsobilo, že cestou domů šlo získat pocit, že je člověk v Bruggách. Takto vypadaly – minimálně mé – návštěvy vyhlášené pražské restaurace Bruxx. A celé to bylo krásné. Podobně to bylo v restauraci Sia, kde jste zase mohli zapomenout, že nejste kdesi v Hongkongu,…
Zabijačkové hody

Zabijačkové hody podle skupiny Together

Znáte pokrmy oblíbené kulinářské zimní akce – tradiční české zabijačky? Zopakujete si je s gastronomickou skupinou Together, která připravila zabijačkové hody a k nim i slovníček typických pochoutek. Ten dali dohromady skvělí šéfkuchaři Jan Pípal z Vinohradského Parlamentu, Tomáš Kuchyňka z Foodway Cateringu a Petr Břenek z Potrefené Husy v Pardubicích. Jitrnice se připravuje z vařeného vepřového…

Mám rád kuchařský stres a pořád se chci učit nové věci. Nedovedu si představit, že bych dělal něco jiného, říká Štift

V restauraci Sia si šéfkuchař Jiří Štift plní svůj sen. Za sebou má bohatou kariéru v Česku i po světě, včetně půlročního angažmá na zaoceánské lodi a sám otevřeně přiznává, že si vlastně nedovede představit, že by dělal cokoliv jiného než kuchařinu. „Mám nádherné povolání. V kuchyni jsem třicet let a pořád je co se…
Jak jsem potkala Brusel

Recenze: Jak jsem potkala Brusel

I když jsem v Bruselu strávil pět a půl roku, moc jsem se toho o něm nedozvěděl. Mezi věčným cestováním do Štrasburku a zpátky do Prahy, uzavřeností v eurobublině, neschopností mluvit s domorodci jejich jazykem, popíjením belgických piv a trčením v metru kvůli technickým poruchám mi nezbylo příliš času na poznání tohoto mého druhého domova. Naštěstí nejsou všichni takové netykavky jako my eurokrati.…
Půl tuctu zapečených šneků

Půl tuctu zapečených vánočních šneků. Jak je připravit doma?

Jak si připravit šneky v pohodlí domova? Původem francouzskou pochoutku připravuje šéfkuchař belgické restaurace Bruxx Jan Pípal zapečenou s bylinkami a česnekem. V České republice se šneci připravovali už za dob první republiky, kdy především vyšší vrstva chodila na šneky při sváteční procházce městem, jednalo se především o vıvar z uzeného kolene. Půl tuctu zapečených vánočních šneků 200 g šneků 1…
Test vaječných likérů

Redakční test vaječných likérů. Jaký si nás získal a který je jen pro drsňáky?

Bez dobrého vaječného likéru by to nebyly ty pravé české Vánoce. Proto jsme vám ve Forbes připravili test a vyrazili jsme pro tuhle specialitu do našich oblíbených podniků. Od každého jsme si v redakci dali skleničku a rozdíly byly překvapivě snadno rozpoznatelné. Ačkoliv jsme původně nezamýšleli určit vítěze a poražené, ale spíš popsat chutě a speciality, jeden z testovaných nakonec přece…

Podnikatelé chtějí věřit v dobrý rok

Česko letos zažilo druhý nejhorší propad ekonomiky v novodobé historii. Hůř bylo jen v transformačním roce 1991, kdy hrubý domácí produkt klesl o více než 11 procent. Letos to podle posledních odhadů bude „jen“ o 6,5 procenta. Hospodářská krize vyvolaná koronavirem je ale jiná než všechny předchozí. Ekonomika dostala naprosto nečekanou ránu zvenčí, nešlo o žádné nahromaděné a přehlížené vnitřní problémy.…

Pochoutky

Recept na linecké cukroví Lukáše Skály, Škola etikety – jídlo, které máme neradi, historie vánočky a soutěž o kuchařku Pochoutkový rok. Poslechnout záznam si můžete ZDE.

Tip Juliany Maškrtnice: Když tradiční chlebíček není dost, vyzkoušejte rohlíček

Tento týden pro vás pekařka a foodblogerka Juliana Fischerová Maškrtnica vybírala doporučení na zajímavé podniky v Praze. Na moderní verzi tradičního českého chlebíčku zajděte do Bistra Sisters. Vybírat můžete hned z několika, chutí i vzhledem originálních možností. Nově mají otevřenou také druhou pobočku ve Spálené ulici, kde je hlavní nabídkou aktualizovaná verze klasického chlebíčku – rohlíček. Menu pro…
linecké cukroví

Linecké slepované těsto podle Lukáše Skály

Nejoblíbenějším cukrovím v Česku je linecké a vanilkové rohlíčky. Na vánočním stole má tyto dva druhy skoro každá rodina. Jak linecké dělá vyhlášený cukrář Lukáš Skála? Nechte se inspirovat. Linecké slepované těsto 600 g hladké výběrové mouky 400 g jihočeského másla 200 g moučkové cukru 1 žloutek špetka soli citronová kůra   Postup přípravy těsta: Máslo, žloutek a cukr…
Vánoční cukroví

Tady seženete to nejlepší vánoční cukroví

Nemáte čas péct vlastní cukroví nebo to jednoduše není aktivita, ve které byste si libovali a která by se pojila s „klidem a mírem“? Nevadí. Doporučíme vám, kde si vánoční sladkosti koupit. Přišel čas na to řešit cukroví. Pokud se jím sami vůbec nehodláte zabývat nebo zvládáte upéct třeba jen jeden druh, zkontaktujte profíky a buďte…
Zákusky od opravdového mistra - Cukrář Skála

Cukrář Skála – cukrářská továrna 3x v Praze

Cukrářskou továrnu na výrobu zákusků podle receptur Lukáše Skály jsme otevřeli v prosinci 2017 ve Šporkovském paláci, a to s cílem přiblížit nejsladší řemeslo na světě, ukázat výrobní proces cukrárny a nabízet kvalitní zákusy tradičních, ale také zcela inovativních chutí. Od poloviny dubna 2018 najdete naši pobočkku také v ulici Dlouhá 39, a to s […]
Adventní Praha

Letošní Vánoce v Praze budou jiné a možná krásnější než jindy: bez obvyklého shonu, bez davů cizinců a bez přeplněných adventních trhů. Vychutnejte si advent takový, jaký má být, jako čas klidu a ztišení, a užijte si to, co se nabízí: lákavé ceny v hotelech, otevřené zahrady, cukroví od nejlepších cukrářů i krásná zákoutí, kde…
Nejlepší restaurace

Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy

  Ocenění kvality pečetí se Zlatými lvy bylo rozdáno. Celkový počet restaurací oceněných pro sezónu 2021 je 93. Tři, dva a jeden Zlatý lev reprezentují výjimečnou kvalitu služeb a jsou zárukou zážitku pro hosty oceněných restaurací. Zlatí lvi jsou udělováni každoročně na základě hodnocení inspektorů projektu Nejlepší restaurace, který realizuje nakladatelství a vydavatelství TopLife Czech. Významní partneři garantují…
Jan Pípal

Vařit pro tisíc lidí je vlastně málo. Přeučit se na hospodského kuchaře bylo krušné, říká Pípal

Šéfkuchař Jan Pípal díky angažmá v Sazka Aréně (dnešní O2 Aréna) ví, jaké to je vařit i pro téměř dvacet tisíc lidí. „Pouhé“ tisícovky strávníků se tak nezalekne, jak sám říká v nové epizodě podcastu Chef Arena. „Je to pro mě vlastně málo. Jde jen o to, jak si to člověk zorganizuje a jaký má na to prostor,“ vysvětluje…
Chtěli jsme podpořit restaurace. Zákazníci si v krizi vaří jinak, říká šéf Rohlíku

Chtěli jsme podpořit restaurace. Zákazníci si v krizi vaří jinak, říká šéf Rohlíku

Zatímco během jarní vlny pandemie museli zákazníci internetového supermarketu Rohlík.cz čekat na nákup klidně i tři dny a některé zboží bylo vyprodané, na podzim žádné velké omezení při svém nákupu nepociťují. Rohlík se nyní díky novému skladu v Horních Počernicích mohl předzásobit, a zvládá tak obsloužit více lidí. „V říjnu jsme pouze dočasně omezili nákup na 35 položek a zákazník mohl objednat jen jeden nákup denně. Platby jsme přijímali…
Výdejové okénko Vinohradského parlamentu

Otevřít hospody? Jak které

I pokud by vláda v neděli rozhodla o přechodu Česka do méně přísné epidemiologické kategorie, zůstane řada restaurací v pondělí nadále zavřená. PRAHA Roman Prymula s Jaroslavem Faltýnkem či Miroslav Kalousek v restauraci, Jurečka s pivem na na ulici? Politici nedávno přistižení při porušení vládních opatření by si možná už od příští- ho pondělí nemuseli dělat ze svých přešlapů těžkou hlavu.…
Belgická restaurace Bruxx

Zlatí lvi pro sezónu 2021 rozdáni

Nakladatelství TopLife Czech udělilo nejlepším restauracím Zlaté lvy. Jde o jediný tuzemský počin svého druhu, kdy inspektoři Zlatých lvů navštěvují restaurace zcela anonymně a autenticky hodnotí kvalitu svého zážitku. Zároveň s udílením lvů vychází knižně gastronomický průvodce Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021. Všechny oceněné podniky zde mají dvoustránkovou česko-anglickou prezentaci, kterou si nelze zaplatit, ale jedině zasloužit.…
Výdejové okénko Vinohradského parlamemtu

Plasty v restauracích nahrazuje papír i třtina. Přesto někde chybí boxy

Zvýšené množství objednávek jídla domů znamená vyšší spotřebu plastových obalů. Některé restaurace pociťují jejich nedostatek, většina ale problémy nemá. Zřejmě i proto, že přecházejí na jiné materiály. K tomu je donutila legislativa, od července 2021 už totiž nebudou moci používat jednorázové plasty. Koronavirus jde proti trendu, který říká plastům jasné ne. Více plastů se letos používá…
Výdejové okénko Vinohradského parlamemtu

Dnešní rozvolnění je pro nás k ničemu, míní restaurace, divadla i autoškoly

Česko v pondělí přešlo do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Změna přinesla drobné rozvolnění některých opatření například pro restaurace, divadla či autoškoly. Lidé pracující v těchto odvětvích se však shodují, že pro ně přechod na nižší stupeň prakticky žádnou změnu nepřinesl. Opatření by se měla výrazněji uvolnit až v třetím stupni. Čtvrtý stupeň v Česku platí díky tomu, že…
Objednejte si vánoční cukroví od cukrářtsví Skála

Objednat si vánoční cukroví není ostuda. Tady je výběr nejlepšího

Teď je pravý čas objednat si vánoční cukroví. Některá cukrářství už dokonce hlásí stop stav. Čím dál více lidí se totiž rozhoduje mít Vánoce v klidu, upéct si třeba jeden dva druhy a se zbytkem se spolehnout na profesionály. Loni si nechalo napéct vánoční dobroty celých 63 procent Čechů, takže jestli se ostýcháte, není důvod. A neváhejte, teď…
Ovocn knedlíky z restaurace Vinohradský parlament

I knedlík může být sexy

V pražské restauraci Vinohradský parlament jsou specialisté na knedlíky. Servírují je tady v nejrůznějších variantách i kombinacích. Zatímco omáčky zvládám na jedničku, knedlíky jsem nikdy moc neuměla. U rodinných obědů totiž roli knedlíkové bohyně zastává babička a já mívám knedlíky od ní uložené v mrazáku. Když mi ale přišla pozvánku na „knedlíkový workshop“, vzplála ve mně touha udělat si…
Sushi Sashimi v Sia restauraci

Chobotnice nebo syrový mořský vlk – zahajte léto jako opravdoví gurmáni

Co si takhle konečně spolu s drahou polovičkou a dětmi vyrazit za gurmánskými zážitky? Oslavte letos konec trochu bláznivého školního roku a začátek prázdnin netradičně. Gastronomická síť Together připravila na poslední dny v červnu speciální gastroakce, z nichž vám potečou sliny… Na chobotnici v kokosovém mléce do belgické restaurace Bruxx Poslední týden v červnu od 24. do 30. vám šéfkuchaři Jan Pípal…
Nové otevřené bistro u Šlechtovy restaurace

U Šlechtovky stojí dočasné bistro Together

Jednou z podmínek, kterou si pražský magistrát při výběru nájemce Šlechtovy restaurace ve Stromovce stanovil, bylo otevření stánku s občerstvením, jež bude v provozu až do dokončení rekonstrukce. Od začátku prázdnin tak ve Stromovce stojí bistro gastronomické sítě Together. Historie objektu v pražské Stromovce, pro nějž se vžilo označení Šlechtovka, sahá až do závěru 17. století. Původně barokní lovecký zámeček byl…
Bistro Sisters

Kvůli neustupující pandemii koronaviru zkusme využít domácí wellness

Aktuální situace nedovoluje ani návštěvy fitness center, ani oblíbených restaurací či barů. A tak máte dvě možnosti – buď pověsit sport a dobrou gastronomii na hřebík, anebo nadále pracovat na své postavě a podporovat podniky, v nichž vám chutnalo. Nevzdávejte se proto věcí, které vás dělají šťastnými, jen proto, že je tu další vlna lockdownu. Sociální kontakt, pobyt na…
Výdejové okénko Vinohradského parlamemtu

Dva extrémy. Nejohroženější jsou hospody na vsi a v Praze

Nejvíce na ráně jsou podle zástupců gastronomické scény podniky v Praze a hospody na venkově. Pokud se do konce roku nezmění režim, restaurační sektor letos ztratí na tržbách 60 až 70 miliard korun, tedy zhruba třetinu, odhadla společnost Nielsen. „Nejzasaženějším formátem je hospoda. Opravdu se obáváme, že krize zasáhne i sociální život na menších městech a v obcích.…
Český herec, režisér a milovník zeleného čaje Jan Jiráň

Muž mnoha tváří na setkání dámského klubu

Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club, který je nedílnou součástí Podnikatelské Platformy Helas, již více jak 22 let propojuje ženy s aktivním přístupem k životu. Není určen jen zkušeným podnikatelkám, ale i těm začínajícím, své v něm nenaleznou jen „ostřílené“ manažerky, ale i ty, které svou cestu v profesní kariéře právě nastoupily, nebo ji naopak již opustily. Ty všechny se…
Vinohradsý parlament

Stáňu zaujalo

Ve Vinohradském Parlamentu, pražské restauraci s vyhlášenými knedlíkovými specialitami, jsem se pod vedením šéfkuchaře Jana Pípala učila vařit skvělé knedlíky. Zkuste špekové: Nakrájejte 20 rohlíků (na silná kolečka) a nechte je do druhého dne zaschnout. Na 150 g špeku, na kostičky, opečte 1 střední cibuli, na kostičky. Spolu s 50 g hrubmouky, špetkou muškátového oříšku, nasekanou hrstí petrželové…
Belgická restaurace Bruxx

Online koučink, originální mapa nebo relaxační pobyt. Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu

Pro potěchu chuťových pohárků Pokud mate doma gurmány, jistě jim uděláte radost voucherem do světa poctivé a smyslné gastronomie podniků skupiny TOGETHER. Díky voucheru tak mohou vyzkoušet tajemství belgické kuchyně v restauraci Bruxx, ponořit se do smyslnosti asijské kuchyně v Sia restaurantu, na českou klasiku v moderním hávu zajít do Vinohradského Parlamentu či Potrefené husy v Hybernské a Pardubicích, na odpolední…
Propad nedokáží zastavit ani výdejní okénka

Výdejní okénka propad tržeb nezastaví

Prodej jídla a nápojů ve výdejních okénkách představuje pro restaurace jen zlomek obvyklých tržeb, ale pomáhá jim přežít současná vládní opatření, která mají bránit šíření koronaviru. Vyplývá to z ankety ČTK mezi otevřenými podniky v Praze. Řada z nich se snaží nevyužívat rozvážkové služby, protože jejich provize činí prodej neekonomickým. Navíc upozorňují na degradaci zážitku z jídla podávaného v plastu. Podnikatelské…
Vinohradsý parlament

OUR PRAGUE GUIDE TO ST MARTIN’S GOOSE AND WINE

WHAT IS ST MARTIN’S DAY AND WHY SHOULD YOU CARE? Easy. St Martin’s Day falls on the 11th of November and it celebrates St Martin of Tours, one of the first „non-Martyr saints“, a soldier-turned-Bishop who lived in the 4th Century. There are many legends surrounding his life, but only a few are relevant for us specifically.…

ZÁŘÍ & ŘÍJEN V OBRÁZCÍCH

Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát, ale po několika měsících (možná i několika letech vlastně, uhhh) jsem zapomněla napsat klasický měsíční shrnutí. Když jsem to ale včera říkala Alex, pravila, že to je jasný, že jsem v září přece nic nedělala. Nechtěla jsem nikam chodit, že to se mnou bylo hrozný, jaký jsem měla asociální období a že je ráda,…
Cukrář Skála

V mé cukrárně nikdy nebudou makronky. V Česku máme vlastní skvělé dezerty, říká cukrář Skála

Lukáš Skála je považován za nejlepšího českého cukráře. I jako profesionál umí ocenit nadšené cukráře amatéry, kteří jsou podle jeho slov občas schopni udělat lépe vypadající svatební dorty než cukráři, kteří se tím živí. „Pro mě je spíše než Instagram důležitější, že k nám do cukrárny někdo přijde, dá si náš zákusek a pochutná si na něm,“ popisuje…
Pokrm z restaurace Sia

MOJI PRAŽŠTÍ GASTRO OBLÍBENCI

Že letošní rok gastru (a vlastně obecně čemukoliv) nepřeje, vnímáme asi všichni. Kdy jindy vám teda představit podniky, který jsou mojí srdcovou záležitostí nejen proto, že působěj chuťový exploze na mým rozmazleným jazýčku, ale i proto, že maj všechny svou vlastní kouzelnou atmosféru, kvůli který se chci vracet zas a znova. Ať už se rozhodnete je podpořit teď…
Tradičním pokrmem České kuchyně jsou knedlíky

Česká klasika nebo varianta fast foodu. Jak se připravují knedlíky ve Vinohradském Parlamentu?

Ani řízek a ani svíčková. Typickým českým jídlem jsou knedlíky plněné švestkami nebo borůvkami na sladko. A nejenom ty se staly základem jídelního lístku pražského Vinohradského Parlamentu. V restauraci poblíž náměstí Míru (reportáž ze zákulisí kuchyně vznikla ještě před uzavřením restaurací pozn. aut.) českou klasiku servírují jako přílohu k lososovi nebo ho plní jehněčím.  „Chceme, aby hosté viděli celý…
Marek Massl, manažer Foodway Cateringu

Kbelští podnikatelé

VÝDEJNA obědů, kterou máte za rohem Dokonalá chuť jídel i zákusků. Poctivá kuchyně založená na kvalitních a čerstvých surovinách. Takový je kbelský Foodway Catering, který v polovině září otevřel v Park areálu KBELY VÝDEJNU (hala č. 3), kam si můžete zajít pro vynikající oběd za skvělé ceny. Nejen o ní jsme si povídali s manažerem Markem Masslem. V polovině září…
Michal Šzěpínek - majitel Prosekárny

Prosecco v krvi

Zhruba před týdnem sedělo v nově otevřené Prosekárně na Petrském náměstí v Praze, kde dřevěné stoly ještě voní novotou, několik párů nad skleničkou italského šumivého vína. Teď smí podnik fungovat jen jako prodejna a z příkazu vlády s cílem omezit šíření koronaviru to tak zůstane prozatím do 3. listopadu. Majitel sítě pěti vinných barů a velkoobchodu s proseccem Michal Štěpánek ale…
Sia, asijská restaurace

Pro oběd do okna: Pražské restaurace se opět proměnily ve výdejny. Kam si zajít pro jídlo?

Mimořádné nařízení vlády kvůli koronavirové krizi udělalo většině gastropodniků pořádnou čáru přes rozpočet. Hosty přes práh pouštět nesmějí. „Hladová okna“, kam si lidé přijdou pro jídlo s sebou, ale fungovat mohou, a tak se mnohé pražské restaurace rychle přizpůsobily, aby měly alespoň část zisků. Podívejte se, ve kterých restauracích v jednotlivých městských částech funguje výdejní okénko. Praha 1…
Obložené chlebíčky

Chlebíček: česká specialita, bez níž se neobejde žádná oslava

Říká se, že český obložený chlebíček nemá ve světě obdoby. Inu, pravda to bohužel není. Obložených chlebů a tzv. otevřených sendvičů najdete celou řadu – od italské bruschetty až po skandinávský smørrebrød. A přece chlebíčky vnímáme jako svého druhu národní bohatství. Jejich obliba neklesá ani po více než sto letech od jejich „vynalezení“ a staly se pevnou součástí…
Technologie pomáhají k přežití v Gastru

Technologie pomáhají gastronomii přežít

Přinejmenším čtrnáct dnů budou restaurace a bary fungovat v nouzovém režimu. Musejí zavírat v osm hodin a omezený je i počet hostů u stolu. Jarní vlnu epidemie gastronomický sektor, sice s obrovskými ztrátami, ale přece jenom zvládl. Nyní jsou majitelé hospod a barů daleko skeptičtější. „Přemýšlím, zda má cenu otevírat. Lidé se bojí chodit už i na obědy. Když může být otevřeno…
Restované krevety po šanghajsku

Restované krevety po šanghajsku z restaurace Sia

Tohle jídlo má šmrnc a oplývá dokonalou souhrou chutí. Asijské kuchyně se nemusíte bát, příprava je bleskurychlá, stačí pár surovin a pod vedením šéfkuchaře Jiřího Štifta zvládnete i tuhle lahůdku, kterou najdete na menu pražské restaurace Sia, která si už dávno získala srdce všech milovníků asijských chutí. SUROVINY (4 PORCE) celé neloupané krevety velikost 16/20 24 ks sůl…
Slávky na bílém víně s česnekem a petrželkou

3x salát se slávkami – Zkuste projednou něco jiného…

Thajské seafood kari se slávkami, citronovou trávou a thajskou bazalkou Thajská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších kuchyní na světě. Jídla jsou kreativní, pikantní, ale také velmi zdravá. A to i proto, že velmi často sázejí na čerstvé mořské plody. Za chutí Thajska samozřejmě nemusíte jen cestovat, díky tomuto receptu si ji vychutnáte i ve vlastní kuchyni. Recept vznikl…
Belgická restaurace Bruxx

„Počítáme s tím, že zavíračkou v deset hodin to nekončí,“ říká šéf sítě gastroskupiny Together

David Petřík společně s Viktorem Kaplanem stojí za gastroskupinou Together. Mají pod sebou 11 podniků, které jim za normální situace generují půlmiliardový obrat. Mezi ty nejviditelnější patří asijská Sia, belgická restaurace Bruxx, na česká jídla zaměřený Vinohradský Parlament, dvojice cukráren nesoucích jméno šéfcukráře Lukáše Skály nebo cateringová firma Foodway. Na první pohled skvěle našlápnutý byznys, jenže…
Mnoho restaurací musí zavírat do 22. hodin

Dřívější zavíračka? Ty pozdní hodiny jsou stěžejní, lamentují pražští hospodští

Zkrácení otvírací doby hospod je problém a budeme tratit na tržbách, shodují se pracovníci pražských restaurací oslovení Novinkami. Opaření začalo platit ve čtvrtek, restaurace a bary, které dosud musely zavřít do půlnoci, tak nyní musí učinit do 22 hodin. Opatření by mělo platit dva týdny. „Budeme muset zavřít dříve, je to pro nás dost velký problém,” okomentoval…
Ovocné knedlíky z Vinohradského parlamentu

Knedlíkárna Vinohradského parlamentu. Tomu neodoláte.

Český národ patří mezi milovníky jídla. Svíčková na smetaně, řízek s bramborovým salátem, hovězí guláš, rajská omáčka, a tak bychom mohli pokračovat. Oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům jsou pak knedlíky. Ruku na srdce, co by to bylo za vepřové se zelím, kdyby k tomu nebyl bramborový knedlík? Knedlo, zelo, vepřo, tomu zkrátka málokdo odolá. A pak tu jsou knedlíky karlovarské,…
Sous-chef Oldřich Matoušek

K zelenině se člověk musí chovat uctivě – Oldřich Matoušek

Miluji zahradničení a zahrada je můj palác, kde se rodí ty  nejlepší nápady. Vedle okrasné zahrady, do níž jsem si  chodil odpočinout a vyčistit si hlavu, jsem propadl pěstování  zeleniny a s nadšením každý rok sleduji svou rostoucí úrodu.  A protože jsem zastánce kreativní, lehké a barevné kuchyně, stejně to vypadá i na zahradě. Nespokojím se s běžnými odrůdami, a tak  u mě…
Slávky Bruxx

Slávky Bruxx

Belgická brasserie z pražských Vinohrad je vyhlášená nejen skvělými hranolky a opravdu širokým výběrem belgického piva, ale také výtečnými pokrmy z mořských plodů. Slávky Bruxx, signature dish šéfkuchaře Jana Pípala, si nyní můžete zkusit připravit i doma. Ingredience: Porce pro 2 osoby: 1 kg čerstvých slávek 50 g karotky 30 g uzené slaniny 30 g másla 150 ml…
Kalamáry s pomerančovým máslem a chilli z restaurace Bruxx

Kalamáry s pomerančovým máslem a chilli z restaurace Bruxx

Pražská restaurace Bruxx je proslulá především čerstvými slávkami, ale na menu najdete i jiné mořské plody. Sous-chef Oldřich Matoušek se s námi podělil o recept na přípravu čerstvých kalamár. Jejich příprava je velmi rychlá a s pomerančovým máslem s chilli uděláte dojem i na největšího gurmána! SUROVINY (4 PORCE) čerstvé kalamáry 800 g pórek 300 g česnek 50 g zeleninový vývar 300 ml…
Šéfkuchař Jiří Štift

Dokonale připravené zrnko rýže

Nejradši mám stejně jídla z jednoho hrnce, říká Jiří Štift, šéf pražské restaurace Sia specializované na asijský family dining. Jsme rádi, že znovu jedeme, když vaříte jen pro prodej přes ulici, jste na nějakých pěti procentech obratu, říká jeden největších odborníků na asijskou kuchyni v Česku Jiří Štift, známý také jako porotce oblíbené televizní soutěže MasterChef.…
Příprava pokrmu z mušlí

TENTO MĚSÍC SE TĚŠÍME

Úspěšný food festival Prague Mussel Week, který loni k ochutnání mušlových specialit zlákal přes 13 tisíc lidí, se letos od 21. do 27. září vrátí ve druhém ročníku. To nám všem, co milujeme dary moře, činí obzvláštní potěšení. Zájemci si na webu festivalu praguemusselweek.cz mohou zdarma vygenerovat voucher na 1+1 porci mušlových delikates. Ty si budete moci…
Ponořte se do moře chutí.

Ponořte se do moře chutí.

Úspěšný food festival Prague mussel week, který loni k ochutnání mušlových specialit zlákal přes 13 tisíc lidí, se letos od 21. do 27. 9. vrátí ve druhém ročníku. Zájemci si na webu festivalu praguemusselweek.cz mohou zdarma vygenerovat voucher na 1+1 porci mušlových delikates. Ty si budete moci vychutnat ve více než 30 restauracích, včetně pražských špiček na přípravu…
Together uspořádala několik eventů

Together a AnonymouS třikrát společně

Gastronomická skupina Together, pod jejíž křídla patří například restaurace Bruxx, Sia a Vinohradský Parlament, bistra Sisters a cukrárny Cukrář Skála, na sklonku léta spojila síly s barem AnonymouS a společně uspořádaly tři eventy zasvěcené dobrému jídlu a koktejlům. První akce se uskutečnila v restauraci Sia, která je vyhlášená asijskými pokrmy připravovanými týmem šéfkuchaře Jiřího Štifta. Barmani z AnonymouS zde hostům představili tři…
Sia restaurant

Kanceláře s fantazií. Fialovi se podařilo osobitě rekonstruovat Swéerts-Sporckův palác v Praze

Pustit se do rekonstrukce historicky cenné budovy a vytvořit z ní moderní funkční komplex, který přitom neztratí nic z původního kouzla, není snadný úkol. Jedním z těch, kdo se takového úkolu nebojí, je architekt Stanislav Fiala. Nejen Drn – tedy nová polyfunkční budova na Národní třídě v centru metropole (psali jsme o ní v Orientaci 17. 3. 2018) –, ale také dostavba…
Máte rádi chilli papričky?

Restaurace Sia zve na třetí ročník festivalu Sia taste: chilli

V asijské restauraci Sia letos můžete opět ochutnat různorodost chutí pálivých papriček chilli. Od 10. do 20. září pro vás šéfkuchař Jiří Štift připravil speciální menu, v němž bude na výběr ze šesti chodů s různou intenzitou pálivosti. Těšit se tak můžete na pokrmy nejen s tradičními papričkami Jalapeno, ale i Habanero nebo Trinidad Scorpion Moruga, chilli dezert…
Rohlík bistro míří do Brna

Speciality i z brněnských restaurací. Rohlík Bistro rozšiřuje nabídku

Rohlík Bistro, ucelená nabídka jídel z vybraných restaurací, rozšiřuje svůj sortiment. Nově si na specialitách z oblíbených podniků mohou kromě pražských zákazníků pochutnat i ti brněnští. Služba Rohlík Bistro fungovala v Brně již na jaře v době nouzového stavu vyhlášeného kvůli pandemii koronaviru. Nyní se tato služba v on-line supermarketu Rohlik.cz stává součástí stálé nabídky. Od středy 2. září si…
Prague mussel week

Týden mušlí letos přesáhne hranice metropole

Na čtvrtý zářijový týden je naplánován druhý ročník festivalu Prague mussel week, který prostřednictvím několika desítek restaurací nabízí zvýhodněná mušlová menu. Navzdory názvu do něj nejsou zapojeny výhradně pražské podniky. Cílem festivalu Prague mussel week, jenž se letos koná teprve podruhé, je ukázat, že si mušle nezaslouží nálepku luxusního a nedostupného zboží a že naopak mohou být chuťově výbornou, nutričně…
Prague mussel week

Zajděte si na slávky během Prague mussel week do vyhlášených podniků

Dobře a správně připravené slávky jsou jeden z vrcholů nekomplikované gastronomie. V klasickém receptu s bílým vínem je zvládne uvařit každý, ve trocchu složitějších receptech je lepší ochutnat je na osvědčených místech. A na to je ideální navštívit některé z vybraných restaurací během Prague mussel week. Co jiného začít dělat během konce září, obzvláště, když má extrémně pršet, než jíst dobré…
Prague mussel week

Prague mussel week nabídne jedinečné mušlové delikatesy. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září bude v desítkách restaurací patřit holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabídne zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojí se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací budou dostupné i na webu PMW. Druhý ročník food festivalu Prague mussel…
Servírované mušle

Prague mussel week

Loňský Prague mussel week ukázal Čechům, že mušle nejsou luxusem, ale dostupným, chutným a velmi zdravím jídlem, které si mohou vychutnat i u nás ve vnitrozemí. Úspěšný food festival se 21. až 27. září představí se svým druhým ročníkem. Na zájemce čekají vouchery na 1+1 porci mušlových delikates zdarma. Speciální menu se slávkami pro ně připraví kulinářské…
Slávky

Slávky na bílém víně s česnekem a petrželkou

Jakkoliv exoticky mohou na českých stolech mušle vypadat, mají pokrmy se slávkami řadu výhod. Jsou mimořádně zdravé, velmi chutné a jejich příprava bývá velice často opravdu rychlá a jednoduchá. Ověřit si to můžete třeba na tomto receptu. 1 PORCE DOBA PŘÍPRAVY DO 30 MINUT čerstvé slávky< 400 g olivový olej 60 ml česnek 2 stroužky bílé víno…
Roušky se vracejí ve velkém

Vůbec se mi to nelíbí, uvedl Babiš k povinným rouškám. Nařízení chce s Vojtěchem ještě probrat

Změna přišla rychle. Plošná opatření už zavádět nebudeme, tvrdil před dvěma měsíci premiér Andrej Babiš a ještě při tom stihl vynadat opozici, že straší lidi, pokud tvrdí opak. Tento týden však vláda oznámila návrat k povinnému nošení roušek ve většině vnitřních veřejných prostorů od 1. září do odvolání. Ve středu rozsah plošných omezení stvrdil ministr zdravotnictví Adam…
Lehký cheesecake

Lehký cheesecake

Podle doslovného překladu se jedná o sýrový koláč, ale v našich končinách se připravuje i z tvarohu nebo zakysané smetany, často se přidává ovoce. Žádnou z těchto obměn neuděláte chybu.
Sia restaurace

Vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia

Šéfkuchař asijské restaurace Sia Jiří Štift se s námi podělil o jeden z nejoblíbenějších receptů na kuřecí kung pao. Často ho najdete i na poledním menu a jde na dračku! Není se co divit, v Sia restauraci je jídlo připravené vždy z čerstvých surovin a skvěle dochucené – kořením i láskou 🙂 SUROVINY (4 PORCE) kuřecí stehenní plátky 480 g jarní cibulka nakrájená…
Nejlepší cukrárny v Praze

Nejlepší pražské cukrárny

Máte chuť na něco sladkého, ale potrpíte si na kvalitu a chcete, aby návštěva cukrárny pro vás byla nevšedním zážitkem? V Praze najdete celou řadu podniků, které obšťastní nejen vaše chuťové pohárky, ale zaujmou vás svým designem, vřelou atmosférou a pohladí na duši. Mnohé z těchto cukráren využívají tradičních, ale i moderních receptur z Česka, Francie či USA, a jejich zákusky mezi ty nejchutnější a nejkrásnější sladké pokrmy, které v pražské gastronomii najdete. Cukrárna…
Šlechtovka v Praze

Šlechtovka v mezičase

Teď provizorní bistro. Co bude dál? „Je to pouze dočasné řešení, pracovně mu s úsměvem říkáme Bistro na stavbě,” komentuje spolumajitel gastronomické skupiny Together David Petřík. Zmíněná síť restaurací Together dále spravuje restaurace Bruxx, Sia, Vinohradský parlament, patří do ní také provozy pod značkou Cukrář Skála, Foodway Catering (právě ten se stará o provoz dočasného bistra ve…
Zona Bistro

Zona Bistro nabízí focacciu, bagetu i nachos

V gastro pasáži v Dlouhé ulici v centru Prahy přibyl před pár týdny nový podnik. Zona Bistro se zaměřuje na mezinárodní street food, přičemž inspiraci pro své menu nachází v Itálii, Francii i Mexiku. Dát si tu tak lze třeba focacciu nebo bagetu, ale taky nachos. Gurmet Pasáž v Dlouhé ulici už nějaký ten pátek obývá například řeznictví Naše maso, bistro…

5 tipů na famózní zmrzlinárny v Praze

Léto bez zmrzliny? Tak to by nešlo ani náhodou! Vyberte si z našich pěti tipů na skvělé zmrzlinárny, kde se při výběru gelata nemůžete splést. Zmrzlinárna GROM Špičkovou italskou zmrzlinu GROM, která se prodává po celém světě od New Yorku přes Paříž až po Dubaj, si můžou nyní vychutnat i čeští zákazníci! V Praze na Václavském náměstí otevřeli 2.…

Ochutnávka svatebního dortu

Zbývá posledních pár týdnů do svatby, a tak jsme se s Kubou zase trochu opřeli do zařizování a plánování posledních detailů. Dáváme dohromady konečný seznam hostů, sepisujeme si všechno, co je ještě potřeba koupit a komunikujeme se všemi dodavateli, aby měli veškeré informace, které před svatbou potřebují. A jsme taky nejvíc vděční za to, že jsme se nakonec rozhodli spolupracovat s koordinátorkou Terkou, která…
Již otevřené bistro Šlechtovka

U Šlechtovy vily stojí nové bistro

Na začátku prázdnin se vedle Šlechtovy vily v pražské Stromovce objevilo nové, provizorní bistro, které slouží návštěvníkům k občerstvení. Provozuje ho gastroskupina Together. “Je to pouze dočasné řešení, pracovně mu s uměvem říkáme Bistro na stavbě,” říká spolumajitel Together David Petřík. U Šlechtovy vily stojí nové bistro od majitelů Bruxxu nebo cukráře Skály Bývalý lodní kontejner předělaný na…
Nové otevřené bistro u Šlechtovy restaurace

U Šlechtovy vily stojí nové bistro

Na začátku prázdnin se vedle Šlechtovy vily v pražské Stromovce objevilo nové, provizorní bistro, které slouží návštěvníkům k občerstvení. Provozuje ho gastroskupina Together. “Je to pouze dočasné řešení, pracovně mu s uměvem říkáme Bistro na stavbě,” říká spolumajitel Together David Petřík. Bývalý lodní kontejner předělaný na designové bistro je dočasné řešení do dokončení rekonstrukce krásné vily ze 17. století, která…
Již otevřené bistro Šlechtovka

U Šlechtovy restaurace je dočasné bistro. Jak hodnotí černý kontejner místní?

Šlechtova restaurace v pražské Stromovce se pomalu přibližuje otevření po rekonstrukci, která započala v roce 2017. Magistrát hlavního města nyní dokončil úpravu okolí před historickou budovou. Jelikož slibovaný start provozovny uvnitř opraveného památkově chráněného objektu se odložil, vyrostlo u „Šlechtovky“ v černém kontejneru bistro. Koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) převzala projekt, o němž se mluví od začátku devadesátých let,…