Together Bruxx Vinohradský Parlament Potrefená Husa Hybernská Potrefená Husa Pardubice Sia restaurant Brambory Cukrář Skála Sisters Bistro Foodway Catering Výdejna FWC Návštěvnické centrum Staropramen Wevar
Kariéra
Together
English
skleničky vína

Můj rok bez alkoholu: Jak se změní život, když se Suchej únor protáhne na 356 dní?

Zkoušeli jste letos držet Suchej únor? A jak se (skoro) po měsíci cítíte? Já jsem přesně před rokem, 27. února, začala neplánovaně držet „suchej rok“. Jak jsem se dokázala přimět k tak velké změně? Co mi to dalo a vzalo? Pojďme si nalít pomyslného čistého vína a upřímně si vyložit všechny klady i zápory tohoto rozhodnutí. Když jsem…
graf

S Qerkem platí půl milionu lidí. V loňském roce firma zprostředkovala čtyřikrát vyšší hodnotu plateb, expandovala a prorazila za hranice gastronomie

Praha 23. února 2023 – Qerku, které restauracím, kavárnám a dalším podnikům nabízí jednoduchou platbu skrze QR kód, se v loňském roce dařilo. Zaznamenalo čtyřikrát vyšší hodnotu plateb, expandovalo za hranice republiky, rozšířilo svou uživatelskou základnu na půl milionu uživatelů a integrovalo nové platební metody. V současné době tak pomocí Qerka platí alespoň jednou měsíčně…

Moře na talíři zažijete i v centru Prahy

Tuňák z Malediv, rejnočí křídlo, atlantský halibut, krevety, patagonské kalamáry, chobotnice, ústřice či mořští šneci. Tohle všechno na vás čeká v belgické restauraci Bruxx, která od 22. do 28. února pořádá mořský týden. Sous chef Oldřich Matoušek se svým týmem vám připraví nejen oku lahodící pokrmy, ale rozhodně je ocení i vaše zdraví. O Češích je známo,…
krásně naservírovaný stůl plný jídla a salátů

Březová míza, mlíčí i tempeh. Gastro trendy, které baví české profesionály

Gastronomie se neustále vyvíjí. Ať už jde o nové, či polozapomenuté ingredience, nové recepty, způsob přípravy jídel či celkové koncepty. Jak na ně reagují čeští šéfkuchaři, restauratéři a další odborníci z lokální gastro scény? Tempeh jako hlavní jídlo           „První, co mě napadá, je vaření s tempehem. Je to surovina, která je variabilní, a když se dobře upraví,…
porotci v kuchařské soutěži

Český tým se po 6 letech zúčastní kuchařské olympiády Bocuse d’Or: Medaile má větší cenu než michelinská hvězda

Kuchařská olympiáda, tak by se zkráceně dala popsat celosvětová kulinářská soutěž Bocuse d’Or, která se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Medaile svou prestiží překoná michelinskou hvězdu, letos o ně po šesti letech budou bojovat také členové českého týmu.  Kulinární klání Bocuse d’Or založil v roce 1987 legendární francouzský šéfkuchař Paul Bocuse a od té doby…
Theresa Jarvis

Theresa Jarvis (Yonaka): „Rozehřát se, třikrát pomodlit a kopnout panáka“

Theresa Jarvis (Yonaka): „Rozehřát se, třikrát pomodlit a kopnout panáka“ Vydáno: 13.02.2023 09:30 v sekci Fakkerník – Redakce | foto: Lenka Hlavičková Britskou kapelu Yonaka je momentálně nejvíc slyšet v amerických seriálech. Objevili se v SheHulk, Winx, Flashovi i nejnovějším Resident Evil. A stejně jako Palaye Royale, se kterými před časem objížděli Evropu, by mohli Česko s klidem nazvat…
valentýnské menu s mořskými plody

Bez ohledu na to, jestli jste single nebo zadaní, červená barva je nejen intenzivní, ale je barvou vášně, lásky i bohatství. V mnoha kulturách je tato barva považována za šťastnou. Ovšem nejvíce ji zaznamenáme na den svatého Valentýna, který se každoročně celosvětově slaví 14. února. Čím je tato barva tak výjimečná a proč se pojí…
zasněžený pražský most

Kam na výlet autem – v Praze a okolí, Vysočina a Brno a okolí

Česká republika je jednou z nejúchvatnějších zemí Evropy. Od podmanivého středověkého jádra Prahy a nesčetných kouzelných hradů rozesetých po celé zemi až po divoké, drsné rezervace plné divoké zvěře a fenomenální přírodní zajímavosti, u kterých lidé jen těžko věří, že jsou skutečné – Česká republika je okouzlující místo. Přestože patří k menším zemím kontinentu, Česká republika nezklame cestovatele, kteří hledají jedno…
chlebíček s lososem

V těchto podnicích si na Valentýna pochutnáte

Máte rádi svátek sv. Valentýna? Přestože se nejedná o původní český svátek, už u nás poměrně zdomácněl. A proč se vlastně na jeden den v roce se svou drahou polovičkou nezastavit a nezažít společně něco pěkného? Nemusíte hned běžet do zlatnictví a kupovat drahé šperky nebo voňavku, moc dobře víte, že láska prochází žaludkem. Co si dát…
objednané jídlo v krabičkách od donášky

Řekněte ne Valentýnu u plotny. Potěšte svou polovičku nezapomenutelným menu

Ať už jste věrnými příznivci svátku všech zamilovaných, nebo naopak jeho ostrými kritiky, oslavnému večeru se svou drahou polovičkou se pravděpodobně nevyhnete. Chcete-li se vyvarovat projevům náklonnosti na veřejnosti, vsaďte na domácí romantiku. Překvapit vás v tomto případě nemůže ani rozhodovací paralýza – společně s kurýrní službou Dáme jídlo jsme pro vás připravili výběr restaurací a gastro provozoven,…
placení QR kodem

S jídlem roste chuť i českému Qerku. Rychlé platby vyrazily z restaurací, použít je lze i na internetu

V restauracích se velmi dobře usadili – na mnoha místech u každého stolu, většinou v rozích nebo na krajích, aby malá destička s QR kódem příliš nepřekážela. Víc než název a změť tvarů typických pro tento typ kódu neobsahuje. A přesto se mezi lidmi i restauratéry Qerko velmi rychle ujalo. Kde ho mají, nemusejí totiž…

Kuchařská olympiáda Bocuse d’Or míří do Česka. O postupu budou rozhodovat Pohlreich či Sahajdák

Tradice globální soutěže pro profesionální kuchaře Bocuse d’Or sahá do roku 1987. Tehdy ji založil legendární šéfkuchař Paul Bocuse, který chtěl jejím prostřednictvím vytvořit inspirativní komunitu udávající trendy na poli světové gastronomie. V průběhu let se z ní stalo nejprestižnější kulinářské klání, jakési mistrovství světa, jehož vítězství znamená pro šéfkuchaře a šéfkuchařky to nejvyšší možné…
kuchaři s prasečí hlavou a pivem

Startuje sezona zabijaček! 11 zabijačkových pochoutek, které musíte vyzkoušet

Připravili jsme průvodce specialitami, které můžete ochutnat na české zabijačce. Co všechno řezníci zpracují? A jaké dobroty ze všech částí prasete vykouzlí? Zabijačka má v českých zemích dlouhou tradici. Důvod, proč se odjakživa dělají v zimě, je jasný. Naši předci neměli lednice a uchovávat maso v létě nebylo možné. V zimě se trvanlivost hotových výrobků i naporcovaného masa přece jen prodloužila.…
ocenění bocuse dor

V PRAZE SE USKUTEČNÍ NÁRODNÍ KOLO PROSLULÉ KUCHAŘSKÉ SOUTĚŽE BOCUSE D’OR

Dva teplé pokrmy kompletně připravené během 5 hodin a 35 minut Ideálně 12 kuchařů se svým týmem a 30 porotců, skutečných mistrů gastronomického oboru. A k tomu nezměřitelná dávka emocí, adrenalinu, fantazie a kuchařského umění. To vše “live” před zraky diváků, v atmosféře podobné vrcholným sportovním utkáním. České národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse…
jitrničky, prdelačka a sádlo se škvarky

Neseď doma a jdi ven! Kam v týdnu od pondělí 23. ledna?

Už je ti teplo, děvče? Nebo chlapče? Ne? Tak se jdi zahřát na nějakou dobrou kulturní nebo gastro akci, která umí rozproudit krev žilách. Že nevíš kam? Tak se inspiruj pár zajímavými tipy.   Literatura / Křest knihy Tisíc let samoty Hudebně zaimprovizuje Dan Bárta, o scénické čtení se postará herečka Milena Steinmasslová. A hlavně se bude křtít kniha Tisíc…
kuchař Jiří Štift nese polévku

Syté a plné netradičních chutí – ochutnejte asijské polévky

Máte rádi polévky, které vás skutečně zasytí? Co si místo dýňové nebo cizrnové dát něco víc exotičtějšího? Asijské polévky jsou známé tím, že se vaří ze silného vývaru a nechybí v nich nudle. Jsou hutné, výživné, plné různých ingrediencí a vydají za celé hlavní jídlo, které skvěle zasytí a přinese nové chuťové zážitky. Nevíte, kam…
jitrničky, prdelačka a sádlo se škvarky

Tradiční zabijačka provoní Vinohradský Parlament

Opečená jitrnice, kroupové jelito, světlý zabijačkový prejt, ovarové koleno, domácí škvarky nebo prdelačka. To je jen skromný výčet toho, co letos přinesou zabijačkové hody ve Vinohradském Parlamentu. Nemusíte jezdit na vesnici, pravá česká zabijačka přijede 26. ledna za vámi. Tradiční pokrmy si můžete vychutnat jak v restauraci, tak si je zakoupit i s sebou domů. Vinohradský Parlament…
Jiří Štift s jídlem ze své restaurace

Zákaz foie gras svět fakt nespasí. Jiří Štift ze Sia o nejlepší kachně i vaření v zisku

Odpověď na to, jak se mu daří, dá hned vstup do restaurace, z níž Jiří Štift udělal bezpečný přístav pro všechny, kteří si v Praze chtějí užívat přepestrou škálu chutí Asie. V Sia je zkrátka plno. V nesnadných časech je to ten nejhezčí pohled, jaký může šéfkuchař a autor konceptu zažívat. „Po covidu přišlo vzkříšení, do našich restaurací se…
pán nese zabijačkové dobroty na podnose

Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku

Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou jednou z velkých z tradic staročeského venkova, která se udržela až do současnosti. Dnes si ovšem na dobrotách z vepříka můžete pochutnat, i když nemáte žádného známého na vesnici s prasetem v chlívku. Zabijačkové hody totiž pořádají i mnohé městské části, restaurace či farmářské trhy. Zabijačky souvisí s masopustem Tradiční…
šunkové chlebíčky na talířku

Obložené chlebíčky jsou s námi přes sto let. Ty nejlepší musí potěšit chuť i oko

Neobejde se bez něj žádná rodinná oslava (silvestrovská už vůbec ne). Existují na něj tisíce receptů a je prý českým vynálezem. Řeč je o obloženém chlebíčku. Je čas chystat ty nejlepší na silvestrovský mejdan! Obložený chlebíček – ta banální a umělecká záležitost současně – zahájil svoji pouť českou gastrohistorií v roce 1916, a to v kuchyni proslulého…
plněné šneci s dresinkem a chlebem

Šneci na Štědrý den zaplaví restaurace

Už vás nebaví stále dokola podávat na Štědrý den smaženého kapra? Pověste zástěru na háček a vyrazte s celou rodinou do podniků gastroaliance Together. V restauracích Vinohradský Parlament, Bruxx, Brambory a Sia na vás v období 24.-26. prosince čeká česká vánoční specialita – vaření i pečení šneci. Vyzkoušet můžete jak tradiční české recepty, tak zahraniční varianty.…
plnění šneci na talíři

V pražských restauracích „frčí“ na Vánoce šneci: Nejlevnější jsou na Malé Straně. Za porci zaplatíte 199 Kč

Za první republiky to byla tradice, hlavně v Praze. Na šneky se chodilo během svátečních procházek s rodinou po městě a nabízely je tehdy mnohé restaurace či lahůdkářství. V poslední se tento zvyk opět vrací. Kde budou šneky servírovat o Vánocích v tomto roce. Z jídla chudých pokrm pro smetánku Za první republiky bylo vánoční chození…
vouchery together

Na poslední chvíli: 10 nejlepších dárků pro NĚJ

Vymyslet skvělý dárek pro muže – ať už je to partner, táta nebo bratr – připomíná každým rokem namáhavé cvičení v kreativitě. Přece jen poukaz do barbershopu nebo peněženku dostal nejpozději loni. O vysmívaných obligátních ponožkách nemluvě. Pokud máte pocit, že letos už nedokážete dát dohromady nic extra, tady je porce nápadů, díky kterým budete…

Na poslední chvíli: 10 nejlepších dárků pro NI

Samozřejmě že existují stálice, které pod stromeček patří, a kdyby z dárkového papíru nevykoukl oblíbený parfém nebo poukaz na nákup krajkového spodního prádla, mohlo by vzniknout nepříjemné mrzení. Pokud si ale právě teď lámete hlavu, čím letos partnerku, mámu či kamarádku překvapit a extrémně potěšit, máme pro vás pár speciálních nápadů. Odpočinek podle vlastního gusta:…
šéfkuchař Jan Pípal s autorem článku

Kapr a řízek už je nuda. Zkuste na Vánoce ochutnat tradiční české šneky

Hodiny odbily deset, a i když je v dvojrestauraci na Vinohradech ještě zavřeno, v kuchyni už se pracuje. Budu pomocnou silou šéfkuchaři Vinohradského parlamentu Janu Pípalovi při přípravě staropražského receptu na šneky. Přes vánoční svátky jich totiž s kolegy pro místní restauraci i sousední Bruxx připraví přes šest tisíc! Šneky jsem ještě nikdy nejedl a […]
zákusky ve vitríně

Milovníci sladkého zaplesají u Cukráře Skály. Ty rolády, dorty, pralinky, kremrole…

RECENZE: Pokud milujete sladké a vyhledáváte luxusní dortíky, originální kremrole nebo čokoládové pralinky, rozhodně si nenechte ujít nabídku Cukráře Skály. V centru města provozuje hned dvě pobočky, ve kterých srdce milovníka sladkého zaplesá. První cukrářská továrna, která vyrábí zákusky podle receptury Lukáše Skály, byla otevřena v prosince 2017 ve Šporkovském paláci. Jejím cílem bylo přiblížit veřejnosti taje cukrářské výroby a nabízet kvalitní dezerty.…
Vánoční cukroví

Kupované, ale lahodné. Osm míst, kde v Praze na poslední chvíli pořídit cukroví

Delegovat povinnosti je schopnost, kterou ovládají všichni úspěšní. Chcete vánoční stůl ozdobit tradičním cukrovím, ale pečení neovládáte, děláte s nelibostí nebo absolutně nestíháte? Provozovat noční manufakturu na výrobu vanilkových rohlíčků a lineckého netřeba. Stačí vědět, kam v Praze pro cukroví, které vaši sváteční hosté nerozeznají od pečeného babičkou. Biopekárna Zemanka Když jde tradice ruku v ruce se žhavou současností,…
Vánoční cukroví

Cukroví, vánočka, vaječňák. Kde si objednat nejlepší vánoční cukroví?

Máloco tak navodí vánoční atmosféru jako voňavé cukroví, křehká vánočka a poctivý vaječný koňak. Pokud jste se letos rozhodli odměnit a prožít vánoční svátky v klidu, pak si můžete doma upéct jen jeden druh cukroví (aby se neřeklo) a zbytek nechat na profesionálech. Je totiž nejvyšší čas objednat si to nejlepší, co na letošní vánoční svátky čeští cukráři připravili.…
humři položení na čerstvé zelenině

Kuchař Oldřich Matoušek: Humr na talíři je oslava moře

Od potravy pro prasata, chudinu i vězně k delikatese na sváteční stůl. Tak takovou cestu urazil humr – korýš, který byl považován za mořského švába. Dnes je z něj vyhledávaná pochoutka, kterou servírují špičkové restaurace. Mezi ně patří i belgická restaurace Bruxx, ve které se na konci listopadu můžete těšit na humří týden. Sous chef Oldřich Matoušek vymyslel lehce kontroverzní…
Oldřích Matoušek s humrem

Humří týden v Bruxx bude o netradičních chutích

Pražská restaurace Bruxx pro své hosty po roce opět připravila humří týden. Od 23. do 29. listopadu si budou moci vybírat z menu sestaveného sous chefem Oldřichem Matouškem, který si libuje v chuťové kontroverzních kombinacích. Doménou restaurace Bruxx jsou speciality belgické kuchyně v čele se slávkami na několik způsobů. Na sklonku listopadu se ale jejím hlavním lákadlem na pouhých sedm dnů…
Buřty na pivu

Šunku, morek a šneky od finalistů Masterchefa hodnotily špičky z oboru

Pražská šunka je pojem, podobně jako řezník Kšána. K tomu si představte prostor mezi Mánesovým mostem a Rudolfinem, tedy malebné Alšovo nábřeží v Praze. A osm finalistů Masterchefa Česko 2022, před nimiž stojí další venkovní výzva, tentokrát v kulisách matičky stověžaté. Zdaleka ne všichni finalisté jsou Pražáci, i když tři se mezi nimi najdou. A když se při v úterý odvysílané…
Petr Andrýsek

Mám rád riskantní investice. Peníze nějak vyděláme vždy, tak ať to stojí za to, říká Petr Andrýsek

Do čeho investují, jaká byla jejich první práce, kam si rádi zajdou na dobré jídlo či jaký největší fuckup ve své kariéře zažili? Na toto a mnohem více se v rámci formátu Karlínských 20 ptáme zajímavých osobností nejen českého byznysu. Sled otázek a odpovědí přibližuje ty, o kterých se u nás můžete běžně dočíst, v […]
interiér cukrárny

Cukrárna Povidloň na Lipně láká na tradiční šumavský dezert i na moderní interiér

Vsadit vše na jednu kartu je odvážný krok nejen v gastronomii. V Cukrárně Povidloň se rozhodli dát hlavní roli tradičnímu šumavskému dezertu, zde ho ale prodávají v moderní formě, připravovaný jako francouzský éclair. Pochutnat si na něm můžete v neotřelém designovém interiéru. Lipno nad Vltavou se od loňska může chlubit velmi originální cukrárnou. Ta dostala…

Kam na divočinu? Tam, kde ji opravdu umí

Se šípkovou! Ne, se zelím! Vzpomínáte si na film Slavnosti sněženek a již zlidovělou scénu, kde se znesváření myslivci hádají, jak nechají připravit kance? V podnicích sítě Together vám to rozhodování při zvěřinovém říjnu ještě trochu ztíží. Při čtení menu totiž budete řešit především dilema, co všechno zvládnete ochutnat. Dančí svíčkovou, jelena na belgickém pivu nebo vypečený bramborák s dančí kýtou…
Lukáš Kováč

Potrefená husa, Parlament, Bruxx, Brambory a Sia. Qerko se spojilo se sítí Together a vstupuje do segmentu večerních podniků

Praha 5. října 2022 – Qerko od srpna spolupracuje se sítí restauračních zařízení Together. Vedle Brambor a Vinohradského Parlamentu, ve kterých probíhal testovací provoz Qerka, je nově možné platit v dalších čtyřech podnicích z této sítě – Bruxx, Sia, Potrefená husa Pardubice a Potrefená husa Hybernská. Je to letos již druhé partnerství, kterým Qerko ještě…
nazdobené kremrole

Kremrolový měsíc u Cukráře Skály

Kremrole patří mezi nejoblíbenější české zákusky a u Cukráře Skály se na ně stojí doslova fronta. Jsou totiž tak lehké, že se rozplývají na jazyku. A člověk po nich nemá špatný pocit, že sladce zhřešil. A proto v pobočkách v Dlouhé a Šporkovském paláci pro ně připravili speciální akci, díky níž se do kremrolí také zamilujete. Lehce…
klece z brambory v restauraci Brambory

Restaurace Brambory

Brambory z celého světa ve vybraných receptech světových kuchyní! Ochutnejte rozmanitost brambor v první restauraci svého druhu v Praze! Procestovali jsme světové i české farmy, abychom vám naservírovali na stůl jídla s těmi nejlepšími odrůdami brambor společně s perfektně načepovanou plzní. U nás nejsou brambory pouhou přílohou. Od hranolků přes patatas bravas, bramborové tortilly, pečené…
řízek s bramborovou kaší a zeleninou

„Oběd? Bohužel, skončili jsme po 25 letech.“ Zavřených hospod a jídelen jsou už stovky

„Jdete na oběd? Tak to bohužel. Museli jsme zavřít. Po pětadvaceti letech. Už to nešlo udržet,“ říká pomocná kuchařka z obědové jídelny s až poetickým názvem „Prima chlebíček“ v pražské Londýnské ulici, která donedávna byla součástí stejnojmenných lahůdek. „Už mne nebavilo pořád zdražovat. Na teplé kuchyni musíte pořád něco vymýšlet, a přitom byl problém s […]
asijské jídlo naservírované na stole

Paňdžábské rýžové firni s jablky a ořechy podle restaurace Sia

V pražské restauraci Sia můžete vyzkoušet autentickou indickou kuchyni a pokrmy, které ještě neznáte. Šéfkuchař Jiří Štift se s námi podělil o recept na sladkou rýžovou kaši, kterou můžete připravit jako netradiční dezert. Suroviny rýže basmati 4 lžíce voda (k namočení rýže) kokosové mléko 1 litr cukr krupice 100 g kardamom (mletý) 1/2 lžičky šafrán kešu jablka granátové jablko máta Postup…

„Chcete-li být vegetariáni a netrpět hlady, tak jedině v Indii,“ říká Jiří Štift a zve na indické dny v Sia

Indická kuchyně, to je samá zelenina. Jestli si tohle myslíte, tak v restauraci Sia vás během dnů indické gastronomie od poloviny do konce září vyvedou z omylu. Na menu ale nebude jen tradiční máslové kuře nebo šťavnatý předkrm ze sýru paneer. Tým šéfkuchaře Jiřího Štifta vám naservíruje takovou Indii, jakou nikde jinde nezažijete. Voňavou po…
Lukáš Janoušek

Po probuzení nechci brát telefon do ruky. Ale zatím jsem se k tomu nedopracoval, říká Lukáš Janoušek

Do čeho investují, jaká byla jejich první práce, kam si rádi zajdou na dobré jídlo či jaký největší fuckup ve své kariéře zažili. Na toto a mnohem více se v rámci formátu Karlínských 20 ptáme zajímavých osobností nejen českého byznysu. Ty přibližuje v netradičním světle a dává nahlédnout pod pokličku jejich kariérních úspěchů. Proč Karlínských?…
žena koukající do kuchařky v kuchyni

Vaření podle horoskopu: Blíženci experimentují, Váhy jsou tradiční a Panny praktické

Zjistěte, která znamení zvěrokruhu vaří ty nejlepší kulinářské perly podle receptů, a kdo naopak rád experimentuje a ingredience používá, jak se říká, od oka. A máme pro vás také něco navíc! Víte, s kterým známým kuchařem sdílíte horoskop? Jste snad Beran jako Zdeněk Pohlreich, nebo Kozoroh jako Filip Sajler? Patříte mezi znamení zvěrokruhu, která jsou spíše konzervativní a nedají se…
zakladatelé Pepper Field

Při cestách do Kambodži máme stejné pocity jako u sledování filmů Tima Burtona, říká Klára Dohnalová

Do čeho investují, jaká byla jejich první práce, kam si rádi zajdou na dobré jídlo či jaký největší fuckup ve své kariéře zažili. Na toto a mnohem více se v rámci formátu Karlínských 20 ptáme zajímavých osobností nejen českého byznysu. Sled otázek a odpovědí přibližuje osobnosti, o kterých se u nás můžete běžně dočíst, v netradičním světle a dává nahlédnout pod pokličku…
pozvánka na festival vína

TIPY NA VÍKEND 27. – 28. SRPNA

Praha Kdo by nezal strahovský stadion, co o něm ale doopravdy víte? Vyražte na víkendovou komentovanou prohlídku stadionu, která je vhodná i pro děti. Prohlídka jednoho z největších stadionů světa odkryje nejen poutavý příběh jeho vzniku, ale nabídne dětem možnost se interaktivní formou dozvědět více o architektuře tohoto kolosu, který hostil v minulosti všesokolské slety, spartakiády, koncerty či vojenské…
sešity a tužky

Zákulisní menu vol. 7: Čajová pasta, luxusní šampon pro psy, české bloky a povidlová cukrárna

Drobnosti, které nás během posledních pár týdnů zaujaly a rozhodně si zaslouží být na našem sezónním menu! Tak co si objednáte? Back to office První září nemusí být milníkem jen pro školáky. Papelote přichází s řadou nových zápisníků Softblok 2.0, které využijete v práci, doma i během studia. Kroužková spirála se přesunula na stranu a rozdělila na dvě části, díky…
makové knedlíky

Na borůvky nejen do lesa, ale i do Vinohradského Parlamentu

Máte už mrazák plný borůvek, které jste si pilně během léta nasbírali, a najednou jste na ně dostali chuť? Jestli se vám nechce sahat do zásob na zimu, vyrazte na borůvkobraní ve Vinohradském Parlamentu. V menu budou nejen různé varianty borůvkových knedlíků, ale i dušená hovězí žebra s marinovanými borůvkami. Borůvky, především ty lesní, které si člověk sám…
cukrárna Povidloň

Na Lipno za koupáním a sladkým. Nová cukrárna Povidloň láká na moderně pojatou tradici

Za jednou z gastronomických novinek můžete vyrazit třeba na Lipno, kde si díky nové cukrárně osladíte život. Nebo do bistra v krásném zámeckém areálu v Rychnově nad Kněžnou. V Praze se budeme za pár dnů moci přenést do Itálie a vítáme také nový úkryt před ruchem velkoměsta v historickém jádru stověžaté metropole. Povidloň Jižní Čechy…
cukrárna Povidloň

Povidlové mámení láká na Šumavu. Cukrárna Povidloň v sobě mísí francouzský šarm a vzpomínky na prázdniny u babičky

Cukrárna Povidloň v Lipně nad Vltavou získala jméno podle tradičního šumavského dezertu. Zákusek z nadýchaného odpalovaného těsta s tvarohem a povidly ale zdejší šéfcukrář Michal Mandys, který se učil šest let u vyhlášeného pražského cukráře Skály, povýšil na francouzský éclair. A povedlo se. Měsíčně se ho tu prodá víc než 6 000 kousků. Harmonické spojení dobře osvědčené tradice a inovace se ale propsalo i do interiéru cukrárny od ateliéru A8000. Jemné pastelové tóny…
Zahrádka restaurace Sia

Tipy na restaurace v Praze, kde zažiješ gurmánský zážitek i během oběda

Čeká tě důležitá pracovní schůzka nebo si chceš jen zpříjemnit den skvělým obědem v podniku, ve kterém zažiješ i gastronomický zážitek? Připravili jsme pro tebe tipy na restaurace v Praze, kde mají polední menu vychytané do posledního detailu. Jídlo je zde připravené z kvalitních surovin, vyvážené, skvěle chutná a zároveň je i pastvou pro oči. Perfektní servis zaručí, že se…
David Petřík

Konec obědů za 140 korun. Gastronomie je chycená v síti, říká spolumajitel skupiny Together

Sehnat a zaplatit personál je čím dál těžší. A podle Davida Petříka je pravděpodobné, že za luxusní večeři časem dáme tolik jako v Dánsku. David Petřík se v oboru gastronomie pohybuje téměř tři dekády. Začínal jako kuchař, dnes společně s Viktorem Kaplanem vlastní jednu z největších českých gastroskupin Together. Pod tu v současné době patří…
architekt David Chmelař

Páteční pětka / Architekt David Chmelař ve víkendovém dotazníku

„Ideální je, pokud bydlení udržuje charakter daného místa. Vždycky chci, aby dům podpořil prostor a doplnil okolí – vedle starého domu klidně může stát nový, je ale třeba být pokorný,“ vysvětluje svůj přístup architekt David Chmelař. V našem pravidelném Q&A odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu. Od dětství a během střední…
tunák na talíři

Salát Niçoise s grilovaným tuňákem a opečeným bramborem

Toužíte zjistit, jak chutná Francie? Pak musíte vyzkoušet slavný salát Nicoise s grilovaným tuňákem. Kromě grilované nebo konzervované ryby do něj patří brambory, vejce natvrdo, olivy a zelené fazolky. Ovšem s dalšími ingrediencemi si můžete pohrát, stejně jako šéfkuchař pražské restaurace Brambory na Pankráci, kde tento výtečný salát nabízejí na speciálním letním menu. SUROVINY (4 PORCE) rajčata 600 g…

Mixér: nová ukrajinská restaurace, saláty z celého světa nebo znovuotevření legendární hospody

Další várka novinek z gastronomie, kterou byste určitě neměli jen tak přehlédnout! Obzvlášť pokud vám chutnají pokrmy ukrajinské kuchyně, saláty všeho druhu nebo třeba česká kuchyně v moderním pojetí. Čtěte dál! Manifesto podpořilo otevření ukrajinské restaurace Barva Na začátku března Manifesto přišlo s výzvou podpořit otevření restaurace ukrajinského šéfkuchaře, šéfkuchařky, podnikatele či podnikatelky. Vše začalo…
zákusek na talířku

Českem s chutí: Ostravou zní festivalová muzika a voní klobásy i tyhle Míša řezy. Kde je ochutnáte a kde pořídíte oběd do stovky?

Kdy jindy vyrazit do Ostravy než právě teď, v době konání festivalu Colours of Ostrava. Prozkoumali jsme za vás, za kolik se na festivalu najíte, kde dostanete oběd pod stovku i co v severomoravské metropoli rozhodně musíte ochutnat. Festival hudby i chutí Třetí největší město v republice opět zažívá multižánrový festival Colours of Ostrava, který tak…
David Petřík

Petřík: Gastronomie to ustojí. Bolet to ale bude hlavně vesnické podniky

„Gastronomie má jistou dávku elasticity se přizpůsobit a nevěřím, že by prošla velkou selekcí, i když hlavně vesnické podniky to budou mít přetěžké,“ říká spolumajitel sítě Together David Petřík. Covid jste se snažili porazit i projektem cloudové kuchyně Wewar. Jak se mu daří teď? Abych řekl pravdu, nejsme s projektem úplně spokojeni. Nedaří se nám…
číšník s polévkami

Postačí na polévku stokoruna? Zjistili jsme, za kolik je restaurace nabízejí

Polévka je u nás nejčastěji součástí oběda, ale hosté restaurací si ji mohou dát i kdykoliv během dne. Provedli jsme proto srovnání cen polévek ze stálé nabídky ve vybraných restauracích s tím, že jsme se zaměřili na masové vývary, zeleninové polévky, jako je například česnečka, a gulášové polévky. Posledními jsou ostatní druhy polévek nebo případně polévky z denní nabídky. Tabulky ukazují,…
cukrárna na Lipně

Turisté se na Lipno vracejí ve velkém počtu, přesto příjmy zaostávají za Rakouskem

Pohled na Lipno ze čtyřicetimetrové věže, když se do tváře opírá vítr, stojí za to, říká turista Pavel, který na Stezku korunami stromů na Lipně se svou rodinou vyrazil už poněkolikáté. „Rádi se sem vracíme. Skoro vždycky najdeme něco nového. Děti se vyřádí, právě vyzkoušely adrenalinovou síť a to se jim moc líbilo,“ usmívá se.…
Povidloň

Interiér cukrárny Povidloň v Lipně nad Vltavou od ateliéru A8000 se inspiroval spojením osvědčené tradice a inovací

Cukrárna Povidloň v Lipně nad Vltavou získala jméno podle tradičního šumavského dezertu. Zákusek z nadýchaného odpalovaného těsta s tvarohem a povidly ale zdejší šéfcukrář Michal Mandys, který se učil šest let u vyhlášeného pražského cukráře Skály, povýšil na francouzský éclair. A povedlo se. Měsíčně se ho tu prodá víc než 6 000 kousků. Harmonické spojení dobře osvědčené…
slečna, který pije nealkoholický nápoj

Vydělají restaurace na nealkoholických nápojích? Víme přesně, kolik si za ně účtují

. NZdražování potravin si nejen při nákupech nelze nevšimnout. Jak jsou na tom nealkoholické nápoje v restauracích ve velkých českých městech? Server Podnikatel.cz provedl na základě zveřejněných nápojových lístků srovnání cen několika nealkoholických nápojů ve vybraných gastronomických podnicích napříč republikou. Jak jsme psali, například v restauraci U Šumavy plánovali zvednout ceny kvůli zdražení energií a cen dodavatelů, a to…
naservírované asijské jídla

Čerstvá ryba vám musí vonět, pak chutná skvěle i syrová

Jihoamerické ceviche a japonské sashimi. Dva pokrmy ze dvou rozdílných kultur, a přesto jsou si tak blízké. Jedno mají ale společné – připravují se z čerstvých a syrových ryb. Rozdíl mezi ceviche a sashimi je malý, ale zásadní „Tím, že se oba pokrmy dělají z čerstvých ryb, jsou si hodně podobné a dobře se dají…
krevety na talíři

Tip: Krevety a kalamáry zaplaví Bruxx

Jedny jsou lepší vařené, druhé grilované nebo smažené. Řeč je o krevetách a kalamárech. A jestli jste si dosud mysleli, že si na čerstvých mořských plodech můžete skutečně pochutnat jen v přímořských letoviscích, pak v belgické restauraci Bruxx vás přesvědčí o opaku. Od 25. do 31. května se zde budou podávat například vařené krevety s […]
čerstvá zelenina s krevetami a kalamáry

Krevety na loupačku s omáčkou Pico de gallo z restaurace Bruxx

Sous chef belgické restaurace Bruxx na pražských Vinohradech Oldřich Matoušek se s námi podělil o jednoduchý recept na krevety s výbornou mexickou omáčkou. SUROVINY (4 PORCE) celé krevety i s hlavou 1 kg zeleninový vývar 2 litry PICO DE GALLO: rajčata 500 g červená cibule 200 g červená chilli paprička 50 g citronová šťáva 100 ml čerstvý koriandr 50 g sůl a […]

Krevety a kalamáry zaplaví Bruxx

Jedny jsou lepší vařené, druhé grilované nebo smažené. Řeč je o krevetách a kalamárech. A jestli jste si dosud mysleli, že si na čerstvých mořských plodech můžete skutečně pochutnat jen v přímořských letoviscích, pak v belgické restauraci Bruxx vás přesvědčí o opaku. Od 25. do 31. května se zde budou podávat například vařené krevety s […]
kuchař Jiří Štift

Kouzlo obyčejné brambory. V restauraci na Pankráci hraje prim v krásné gastronomii

Brambory Brambory patří mezi suroviny, které mnoho z nás bere za samozřejmé a nad jejich mnohostranností se nejspíš nepozastavujeme. Tak nějak přirozeně víme, že některé se hodí víc na hranolky, jiné na kaši a na vánoční bramborový salát. Zapomeňte ale na varný typ A, B a C, jejich druhů existuje na tisíce! A právě v restauraci Brambory, jak…

Nejen český knedlík. Překvapivou díru na gastronomické scéně postupně zaplňují nové chutě

Na světě existuje málo tak oblíbených pokrmů, jako jsou plněné knedlíčky a taštičky všeho druhu. Vařené, napařované, smažené, pečené, s masem, vegetariánské, s omáčkou i jen tak. Jednoduše esence rychlého teplého občerstvení. To by bylo, aby takovou díru na jinak nasyceném českém gastronomickém trhu někdo nevyužil. Když se Newyorčanů zeptáte, kam v pozdních hodinách na dobré syté jídlo, často z nich kromě výčtu…

Opečená strouhanka, rejnočí křídlo i jahody s rebarborou – chřestové hody s Together přinesou netradiční chutě

Asparagus, špargl, nebo česky chřest? Ať už této ryze jarní zelenině říkáte jakkoli, rozhodně by neměla ve vašem jídelníčku chybět. Nejen pro své blahodárné účinky na vaše zdraví, ale především pro svou lahodnou chuť. Pokud si na jeho přípravu doma netroufáte, zajděte v následujících dnech do restaurace Brambory nebo Bruxxu na delikatesní chřestové menu, díky němuž ho budete moci…
design mezi nábytkem a cukrovinkami

Kde vládne šlehačka a design. Vybíráme nejsladší místa, která mají vyladěný interiér i zákusky

Vybíráme nejsladší místa, která mají vyladěný interiér i zákusky Cukr, káva, limonáda, design! To jsou hlavní atributy dnešního článku a nekrásnějších míst, kde si na své přijdou mlsné jazýčky. Servírovat se bude abstraktní umění v podobě čokoládových pralinek, poctivých kremrolí nebo českého kubismu v cukrařině. Nebudete vědět, kam dříve. Kristyjan Chocolateries Naši první zastávkou je barvami rozzářená čokoládovna v pražském Bubenči. Za konceptem podniku Kristyjan Chocolateries stojí…
víkend

Restaurace Brambory

Dnes vám ukážeme několik barmanů, protože se Češi řadí mezi ty nejlepší na světě. Brambory mají v Česku ústav, ale i restauraci. A budeme vám vyprávět příběh olympionika, který porazil Hitlera. Dívejte se ve 22:50 na Nově!
cukrovinka velikonoční vájíčko

Velikonoce s chutěmi Together

Chcete si letošní Velikonoce užít doslova dosyta? Pak vsaďte na sváteční nadílku podniků gastronomické skupiny Together. Ať už se během svátků od 15. do 18. dubna vydáte na celé menu, osladíte si procházku výtečným zákuskem, nebo si zpestříte den lehkou svačinkou, můžete očekávat chutě s jarním závanem i tradicí. Anebo můžete zůstat doma a nechat si vybrané…
zajímavá místnost plných věcí

(Ne)zbytnosti: Kateřina Šantrochová

Na Novém Světě, na dohled od Pražského hradu, míchá osobité vůně, jako kdyby psala symfonii. Ostatně studovala hudební skladbu, a když mluví o výrobě parfémů na míru, používá termíny kompozice či tóny. Vůně ji vždy fascinovaly, jako samouk je začala kombinovat a před třemi lety založila značku Scent Roche. Její flakony a vonné vázy z ručně foukaného skla podle návrhu Elišky Monsportové mají uzávěr z opáleného…
knedlík BLBOUN na talíři

Ve Vinohradském Parlamentu se usadil nový knedlík. Říkají mu Blboun

Milujete knedlíky? Pak na ně jistě chodíte do Vinohradského Parlamentu, který je jejich sladkými i slanými variantami proslulý. Od 6. dubna tu budou každou středu v měsíci servírovat speciální obří kynutý knedlík zvaný Blboun, který bude servírován vždy první středu v měsíci po dobu jednoho týdne a přinese netradiční náplně a kombinace chutí. „Nejoblíbenějšími knedlíky ve Vinohradském Parlamenu jsou…

Ukrajinci se hlásí o práci. Češi musí počítat, že v restauracích budou mluvit anglicky

Restaurace, hospody i hotely Během pandemie covidu-19 zažily úprk zaměstnanců a podle podnikatelů se jich od té doby vrátila jen malá část. Tenhle problém by teď mohli vyřešit uprchlíci z Ukrajiny, kterých během měsíce do země přišlo skoro 300 tisíc. Pomůže to? Šance Jak zalátat zoufalou zaměstnaneckou díru, to pro gastrosegment je. Podle Asociace hotelů a […]
pizza a salát na stole

Věnečkový butik, jarní koktejlový vánek a Itálie v Krkonošské aneb kombinace, kterým neodoláte

Do jakých podniků nás zavál čerstvý jarní vítr? Třeba tam, kde se servírují barevné věnečky. Pak také na místo, které vábí svými koktejly. A v neposlední řadě do nefalšované italské restaurace na Krkonošské ulici. Poznejte s námi další krásy české gastronomické scény v novém, jubilejním vydání newsletteru Deli. 4pokoje + BKN Čerstvý jarní vítr zavál do…
věnečky na táce

Kam za nejlepšími věnečky v Praze a kde stojí stovku a kde dvacku?

Kde se v Praze dobře peče? Tentokrát jsme vyrazili sladkou cestou. A sice za věnečky. Ty patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Dát si věneček s kávou je tak trochu synonymem návštěvy cukrárny. Na věnečky zkrátka spousta lidí nedá dopustit a v nabídce zákusků volí právě tyto kroužky z odpalovaného těsta plněné žloutkovým krémem. I proto se věnečky dají použít…
šéfkuchař v kuchyni s jídly

Gastroaliance Together boduje s cloudovou kuchyní. Šest restaurací v jedné tašce

Jedním z často opakovaných gastronomických trendů pro tento rok je nárůst online objednávek pokrmů z restaurací.  Tzv. cloudové kuchyně, které by bylo možné popsat jako restauraci bez restaurace. Jsou na vzestupu. A i když v našich končinách zatím nejsou obvyklou záležitostí, lze již zaznamenat první průkopníky. Například Wevar, jeden z nejnovějších počinů gastroaliance Together. Přestože se hosté…
Kopečková zmrzlina

Na zmrzlinu! Nabízíme tipy na vyhlášené zmrzlinárny, kam můžete zajít ve slunečné dny

Počasí začíná poslední dny připomínat jaro – a i konec týdne vypadá velmi slibně. A tak nabízíme tipy na vyhlášené české zmrzlinárny, kde si můžete slunečné dny ještě více zpříjemnit. Tady je náš výběr osmičky zmrzlináren, kde neuděláte chybu: 2AD – Kačice u Kladna Jednu z nejlepších zmrzlin, ne-li vůbec tu nejlepší v Česku, dělají…
maso v těstíčku s bramborovou kaši

Láska prochází žaludkem. Kam na večeři, ať už jste zamilovaní, nebo hladoví

Nemáte plán na večer, protože jste k dnešnímu Valentýnu nenašli ten správný vztah? Nevadí. Pořád je to příležitost ochutnat nový podnik, speciální menu nebo si jen dát opravdu prvotřídní dezert. Zde jsou tipy, kterým rádi zaprodáte své dietní návyky i cynické představy o tom, že svátek zamilovaných slaví jen ti, kdo se nechali pobláznit cizí tradicí. La…
Jiří Štift a Lukáš Soukup v kuchyni

Restaurace Brambory zve na ochutnávku peruánských specialit

Co se vám jako první vybaví, když se řekne Peru? Cestovatelům nejspíš bájné Machu Picchu, gurmánům rozhodně brambory. Za bohatou peruánskou gastronomií nemusíte nikam cestovat, stačí v týdnu od 23. února do 1. března zajít do restaurace Brambory na Pankráci, kde se budou podávat tradiční místní pokrmy jako empanadas, ceviche, polévka z brambor s avokádem nebo…
šéfkuchař kuchyni

Srdcovky šéfkuchařů: Co má nejradši Pavel Býček z The Eatery?

Vezmeme-li v potaz, že se narodil v roce 1989, tak toho stihl už docela dost. Pavel Býček vařil v několika michelinských restauracích ve Velké Británii, šest let v Alcronu a v roce 2018 si spolu s Davidem Pátkem otevřeli vlastní byznys. Ale popořadě. Pavel se narodil v Rožnově pod Radhoštěm a jeho dětství formovala rodina a domácí kuchyně. „Babička s dědou i moje máma hodně vařili. Základ,…
krásný zákusek od cukráře Skály

Oslavte svatého Valentýna s podniky Together

Valentýnský dortíček cukráře Skály, mušle sv. Jakuba, Valentýnské plato pro dva, Hovězí svíčková Wellington se zauzenou bramborovou kaší či růžový koktejl Sayuri. V podnicích gastronomické skupiny Together pro svátek všech zamilovaných připravili výjimečné menu, díky němuž se zamilujete podruhé. Rezervujte si včas místa ve své oblíbené restauraci, nebo využijte služby Wevar.cz, který vám vybrané lahůdky přiveze…
výdejní okénko ve Vinohradským parlamentu

Vláda zastavuje pomoc zombie firmám. Místo dvanácti miliard rozdělí tři

Přibližně jedenáct tisíc živnostníků a firem zasažených covidovými zákazy a omezeními dostane pomoc od státu. Odhaduje to ministerstvo průmyslu a obchodu, které chce na kompenzacích rozdělit 2,5 až tři miliardy korun. To je zhruba čtvrtina sumy, kterou na podzim slibovala bývalá vláda. Kabinet Petra Fialy má programy definitivně schválit příští týden po diskuzích se svazy…

Praha bude po devadesáti letech bez Hotelu Alcron. Které další skvosty přišly o název?

Přejmenovávají se ulice, kde žijí, tak jak se mění režim a majitelé. Některé hotely jsou na tom podobně. Koupí je jiný vlastník, jiný hotelový řetězec. A přizpůsobí obchodní politice firmy. Hosté budou i nadále jezdit do stejného místa, jen název bude jiný. Po devadesáti letech zmizí z mapy hlavního města Hotel Alcron. Současní majitelé ho…
Kaiser a Lábus převlečeni za prodavačky

Neseď doma a jdi ven! Kam v týdnu od 17. 1.? (víkendové tipy)

Neseď doma a jdi ven! Kam v týdnu od 17. 1.? (víkendové tipy) Led 22, 2022053 Koronavirová pandemie opět sílí, ale zachovejte klid. Raději si zajděte vyčistit hlavu na nějakou zajímavou akci anebo si udělejte výlet do přírody. Co se o víkendu děje zajímavého? Gastro / Vinohradská zabijačka Jitrnice, jelita, prejt, prdelačka… Neříkejte, že nemáte chuť.…
brambory na více způsobů

Kam dřív: 6 nově otevřených podniků

Tentokrát tu máme podniky z nejrůznějších oblastí. Každý je originální svým konceptem i odpovídající atmosférou, kterou prezentuje. Gastronomie se stále rozvíjí a kreativita nápadů nezná mezí i přes dlouhotrvající pandemické překážky, se kterými majitelé podniků bojují. A to je jedině dobře. Nezbývá než je podpořit a podniky postupně navštívit.    Brambora na výsluní Nová restaurace…
Spokojená zákaznice u jídla

Cena poledního menu roste. Kde se najíme nejlevněji?

Hodnota optimální stravenky, u které nejvýrazněji uspoří na daních a odvodech jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci, vzrostla po Novém roce na 150 korun. Ale i přes razantní zvýšení nebude na český oběd stačit. Průměrné menu totiž přesáhlo cenu 150 korun už na konci loňského roku. Bydlení a jídlo, to jsou dvě položky, které podle aktuálního průzkumu…
jitrnice, prdelačka vyfocené na stánku

3 tipy na zimní gastroakce: zabijačka, bramborové hody a zážitky v Manifestu

Dlouho jsme pro vás nepřipravili žádné tipy na gastroakce, tak jsme se to rozhodli napravit! I v zimě se totiž můžete vydat za gatronomickými zážitky – obzvlášť pokud máte rádi zabijačkové hody, bramboráky nebo jste si zamilovali známý prostor Manifesto a rádi v něm trávíte čas. Tak jdeme na to! V centru Prahy bude vonět zabijačka…
Foto z divadla na Fidlovačce

Tipy na čtvrtek 20. ledna

Víkend se blíží, ale ještě je tu čtvrtek… Zpestřete si ho účastí na nějaké akci. Kulturní a společenské organizace si v této době dávají ještě trochu novoročního volna, ale i dnes se dá užít zábavu na zajímavé akci. Podívejte se na pár tipů, co se dnes v Praze koná. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační…
bramboráky ozdobené

Kam na bramboráky XXL? Přeci do Brambor

Vošouch, cmunda, krompelák, erteplák, smraska, nebo prostě bramborák? Ať už nazýváme oblíbené bramborové placky jakkoli, v restauraci Brambory na Pankráci jim věnovali svou první velkou akci. A to doslova. Přes jejich velikost totiž neuvidíte na konec stolu. Bramboráky od profesionálů můžete přijít ochutnat od středy 19. ledna. V restauraci Brambory Která se specializuje na bramborovou osvětu,…
bramboráky na stole různě ochucené

Od středy 19. do úterý 25. ledna budou v restauraci Brambory hrát hlavní roli obří bramborák

Vošouch, cmunda, krompelák, erteplák, smraska, nebo prostě bramborák? Ať už nazýváme oblíbené bramborové placky jakkoli, v restauraci Brambory na Pankráci jim věnovali svou první velkou akci. A to doslova. Přes jejich velikost totiž neuvidíte na konec stolu. Bramboráky od profesionálů můžete přijít ochutnat od středy 19. ledna. V restauraci Brambory, která se specializuje na bramborovou osvětu, budou od středy 19. do…
tlačenka

Speciality české zabijačky na vás čekají od 20. do 23. ledna ve Vinohradském Parlamentu

Jitrnice, jelito, krvavá tlačenka, ale i grilovaná prasečí ouška nebo škvarky v kornoutu. Nejen to, ale i další speciality české zabijačky na vás čekají od 20. do 23. ledna ve Vinohradském Parlamentu. Tradiční pokrmy v moderním hávu si můžete přijít vychutnat v klidu v restauraci, nebo si dát na stojáka třeba klasiku v podobě guláše. A nebude chybět ani venkovní prodej zabijačkových produktů. Ve Vinohradském…

6 tipů, jak být kids friendly restaurace a mapa nejhravějších podniků v Čechách

Mít restauraci přátelskou k dětem může být velkým přínosem. Přece jen, rodiny s malými dětmi představují lukrativní demografickou skupinu a děti jsou mnohdy těmi nejnáročnějšími zákazníky. První otázka, kterou byste si ale měli položit, je ta, jestli je status kids friendly správný pro koncept vaší restaurace. Jestli váš podnik nabídkou oslovuje spíše luxusnější klientelu, pak…
foto ze stránky prague

NEW PRAGUE OPENINGS OF 2021 – HAVE YOU BEEN?

At the end of every year, we write a piece on new openings in Prague. And every year we’re surprised by how many good or decent places actually opened. And boy oh boy, while 2021 sure was a difficult year. We have edited our count down to 52, which means one opening per week. Not…
rýže v misce

Prokletí Čechů? Rýže v pytlíku! kleje šéfkuchař

Podle šéfkuchaře Jiřího Štifta (46) neumí většina národa kvalitně připravit rýži. Provozovatel známé asijské restaurace v centru Prahy prozradil, jak na to! Našinec podle někdejšího nástupce Zděnka Pohlreicha (64) v pražském Alcronu rýži prostě připravit neumí. „Bohužel moc ne, největší peklo je rýže vařená v pytlíku! Je to hnusné, když to v tom vaříte, pořádně to ani…

21 nejzajímavějších nových podniků, které v Praze otevřely v roce 21

Klobouk dolů před všemi, kdo otevřeli nový podnik v nelehkém roce 2021, který byl plný uzavírek, omezování, restrikcí, kontrol apod. Vybrat jen 21 nováčků bylo složité, protože zajímavých konceptů se letos urodilo opravdu hodně. Přesto jsme se o to pokusili. Mrkněte na náš seznam a vyrazte vyzkoušet něco nového! Nové Manifesto Anděl je místo plné dobrého jídla…
asijský kuchař v restauraci

SIA Restaurant

Tříetážová restaurace, kuchaři až devíti národností, mimořádné suroviny a sortiment tradičních asijských receptur vlastní invencí vnímavě upravených. To je Sia.
cukrář v dětském i dospělém věku

Cukrář je umělec, říká v rozhovoru pro dětský Deník šéfcukrář Michal Mandys

Vyhlášený jihočeský cukrář Michal Mandys, který působí na Lipně, odpověděl na několik dotazů Aničce Krejčí z Košic na Táborsku. Tato pětiletá dívka navštěvuje Mateřskou školu Pohádka v Plané nad Lužnicí a ráda by se stala cukrářkou. Baví ji pečení cukroví i vyrábění různých dezertů. Miluje sladké a také zmrzlinu, proto se zajímala o to, co…
Praha

2021 PRAGUE CHRISTMAS DINING AND NYE DINING GUIDE

So after last year’s Christmas lockdown, take-out boxes and a whole lotta eggnog, Christmas dining is back in 2021. We’ve been personally eating out on Christmas Eve for years now, for one simple reason: we can’t be bothered. Spending the special day in the kitchen, alternating between swearing and drinking, and then trying to avoid…
Interiér restaurace

Štědrý den v restauraci? Objevte kluzkou tradici s renesančními kořeny

Loni touhle dobou jsme si o tom mohli nechat zdát, nyní je situace příznivější a restaurace jsou otevřené. A některé z nich dokonce nabízejí speciální menu na Štědrý den. Připadá vám to neslýchané? Přitom jde o tradici. Naši předkové za první republiky například vyráželi do restauračních zařízení, aby si užili tradiční postní pokrm: šneky. Z původního jídla pro chudé se…
zdobení vánočního stromku

Pronájem stromku, retro ozdoby nebo eko balící papír. 10 tipů, jak prožít Vánoce naplno a originálně

Přinášíme ti 10 tipů, jak zvládnout svátky vánoční z pohodlí domova, klidně i v karanténě. Doba jde kupředu a na internetu už dnes seženeš takřka vše, včetně lahodného vaječného likéru nebo těsta na vanilkové rohlíčky. Hotové cukroví nebo připravené těsto? Žádný problém, vybírat můžeš z obojího K oslavám Vánoc neodmyslitelně patří cukroví, kterého existují stovky druhů a je jen na tobě, co se rozhodneš upéct. Pokud…

Shánění dárků bez stresu? S našimi tipy navíc zabodujete

Docházejí vám nápady, co darovat pod stromeček? Máme pro vás tipy na dárky pro celou rodinu, ze kterých budou mít všichni radost. Co třeba neokoukanou mikinu od NeverEnough, gurmánský balíček od gastroaliance Together nebo lístky na kouzelnické představení Továrna na zázraky. Nemusíte ani nikam chodit, většinu snadno objednáte online. Díky tomu ušetřený čas můžete strávit…
různé druhy brambor

The “Potatoes” Restaurant Opens in Prague, Offering Original… Potato Recipes

Antonie, Bluestar, Ballerina or Laura. These are the name of domestic potato varieties. And it is with them that a new restaurant concept has been born. Brambory (Potatoes), yes this is the name (blunt and to the point, we like it), is being opened by the gastronomic group Together in Pankrác, Prague. And yes, potatoes will obviously…
Lukáš Soukup

Nový podnik Together staví na bramborech

Gastronomická skupina Together, pod kterou patří například pražské restaurace Sia a Bruxx, ale také bistro Sisters a Cukrář Skála. Na začátku listopadu otevřela na Pankráci nový podnik, jehož nabídka se točí kolem jedné hlavní suroviny – brambor. Restaurace Brambory je situována v Praze na Pankráci nedaleko obchodního centra Arkády. Opanuje poměrně rozlehlé industriální prostory, jež pojmou…
humři na prkénku se zeleninou

KANADŠTÍ HUMŘI V PRAZE – PRAHA

Vařený humr s champagne omáčkou, pošírovaný humr s madagaskarskou vanilkou nebo grilovaný humr s malajsijskou laksou. To je jen krátká ochutnávka toho, co vás čeká během gastronomické akce v týdnu od 24. do 30. listopadu v restauraci Bruxx, Kam můžete přijít tuto mořskou delikatesu ochutnat. Menu láká na humry, vafle i šampaňské  V pražské belgické restauraci Bruxx začíná humrový týden. „Vždy je…
bramborové menu na stole

Together otevřela Brambory

V restauraci Brambory mají hosté poznat, že tahle zelenina není jen pouhou přílohou. Gastronomická skupina Together, pod kterou patří například Vinohradský Parlament, Sia, Bruxx či Cukrář Skála, se na začátku listopadu rozrostla o další podnik nabízející poctivou kuchyni. A tentokrát zaměřenou na brambory z celého světa. V restauraci Brambory poznáte, že tahle zelenina není jen pouhou přílohou. Restaurace Brambory Sídlící…
bramborové pochoutky v hrncích

Jídlo chudých? Nikoliv, nová restaurace na bramborách postavila koncept

Erteple, kobzole, či zemáky. Do poloviny 17. století se brambory objevovaly pouze na stolech boháčů jako vybraná pochoutka. Až posléze se staly především jídlem chudých. Popularitu potravině pocházející z Jižní Ameriky přinesly v moderní době třeba hranolky, a že nejde jen o přílohu teď ukazuje i nový podnik na pražské Pankráci. Ten se jmenuje jak jinak než Brambory. Hranolky, patatas…
restaurace brambory

Ochutnejte rozmanitost brambor v jediné restauraci svého druhu u nás

Gastronomická skupina Together, pod kterou patří například Vinohradský Parlament, Sia, Bruxx či Cukrář Skála. Na začátku listopadu rozrostla o další podnik nabízející poctivou kuchyni. A tentokrát zaměřenou na brambory z celého světa. V restauraci Brambory poznáte, že tahle zelenina není jen pouhou přílohou. Ochutnejte rozmanitost brambor v jediné restauraci svého druhu u nás Restaurace Brambory, sídlící na Pankráci v blízkosti obchodního centra…
bramborové meny naaranžované na stole

V restauraci Brambory půjde hlavně o brambory

Gastronomická skupina Together Pod kterou patří například Vinohradský Parlament, Sia, Bruxx či Cukrář Skála, se na začátku listopadu rozrostla o další podnik nabízející poctivou kuchyni. A tentokrát zaměřenou na brambory z celého světa. V restauraci Brambory poznáte, že tahle zelenina není jen pouhou přílohou. Restaurace Brambory Sídlící na Pankráci v blízkosti obchodního centra Arkády, nabízí…
cukrářský dortík ve tvaru hrušky

Luxusní dezerty. Kam se vydat, když rakvička se šlehačkou nestačí

Pryč jsou doby, kdy vrcholem českého cukrářství byly rakvičky se šlehačkou či ovocné dorty ze Světozoru. Už několik let peče celé Česko s Josefem Maršálkem na televizní obrazovce a na cukrářském nebi záři mnoho zajímavých podniků. Brňané mají své Cukrové nebe či Cupcakekárnu na Zelňáku, zaměřenou pouze a výhradně na prezentaci těchto dortových jednohubek. Jejich slávu…
parta přátel na dobrém jídle

Světové chutě v Praze! Víme, kam vyrazit na dánský skořicový šnek i americký donut

S nákupem letenek je většina z nás stále zdrženlivá. A tak nezbývá nic jiného, než si malý výlet, byť pouze gastronomický, udělat po matičce Praze. Věřte, že i v našem hlavním městě můžete ochutnat speciality z blízkých i dalekých krajin. Objevit místo, kde připravují nadýchané donuty s dokonalou náplní a sladkou polevou, chce chvilku trpělivosti. Obzvláště, pokud…
Tomáš Lev a Jan Siuda

Kuchyně duchů. Díky novému trendu vyrostl MyFoodPlace za rok o sto procent

Rozvážka jídla patřila už před koronavirovou pandemií k trendujícím byznysům, které na českém trhu rostly o třicet až čtyřicet procent ročně. Pandemická opatření tento trend ještě posílila a přitáhla k němu pozornost všech relevantních hráčů – jídla v krabičkách dnes nabízejí i gastro hvězdy typu Zdeňka Pohlreicha. Vedle toho přibývají nové koncepty Které s kamennými pobočkami či restauracemi vůbec nepočítají a […]
David Petřík v kuchyni

Mraky dobrot. Together otevírají nový podnik a zkoušejí cloudovou kuchyň

Je libo belgické mušle, moravského vrabce, pekingskou kachnu nebo prémiové zákusky od cukráře Skály? To vše uvařeno pod dohledem zkušených šéfkuchařů a zabaleno v jedné tašce, kterou vám kurýr doveze domů? Právě na takovou nabídku láká Wevar, letošní novinka gastro skupiny Together. „Loni jsem tvrdil, že služba je služba a ta se má odehrát v restauraci. Evidentně jsem se…
jídlo z Bruxxu

Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu

Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle. Bruxx, který na pražských Vinohradech působí…
Ruku na srdce organizační leták

Tipy na víkend 16 – 17. října

Listy se zbarvují do čím dál většího spektra barev, rána už bývají chladná a na obloze se čím dál častěji objevují draci. Podzim – někdo ho miluje, někdo ne, rozhodně se ale na podzim dá dělat spousta zajímavých věcí. Jako každý týden vám přinášíme ty nejzajímavější víkendové typy z každého kraje. Praha  Ta nejvýznamější akce,…
zvěřinové maso s bramborem

Zvěřina až pod nos ve Vinohradském Parlamentu

Říjen je pro zvěřinu jako stvořený a to moc dobře ví i ve Vinohradském Parlamentu. Ten proto i letos pořádá týdenní zvěřinové hody. A na výběr nebude jen divočák, ale i jelen, bažant nebo muflon. Přijďte si dát třeba jelení guláš „na stojáka“ nebo si odnést divočáka v housce. To nejlepší z českých luhů a hájů na…
pepř v zelené mističce

Nejlepší pepř chce do Evropy. Česká firma ho míchá s čokoládou i ginem

Jejich pepř si našel cestu do vyhlášených českých restaurací jako Casa de Carli, Sia nebo Soho. Oblíbili si ho i amatérští kuchaři a firmy ho kupují svým klientům jako luxusní a unikátní dárek. To však Kláře Dohnalové a Davidu Pavlovi, zakladatelům značky Pepper Field, a jejich týmu pořád nestačí. Chtějí víc, chtějí dál, chtějí růst. A proč by ne, když se…

„Restaurace potřebuje lidi, kteří se budou vracet,“ říká Štefan Sabo, generální manažer restaurace Sia

V gastronomii se pohybuje už od 14 let. V rondonu se ale příliš neohřál a zakotvil v manažerských pozicích. Restauraci v bratislavském hotelu Marrol´s dovedl do TOP 10 restaurací na Slovensku a nyní šéfuje asijské restauraci Sia. Seznamte se se Štefanem Sabo a jeho receptem na úspěšnou restauraci. Jak jste se dostal ke gastronomii? Já jsem v gastronomii od…
sládci připravující pivo

Podzimní pivní speciál v pražské brasserii Bruxx

V těchto dnech se v úvalském pivovaru Libertas připravuje nový pivní speciál, který bude k ochutnání pouze na dvou místech v Praze, a to brasserii Bruxx a také v restaurantu Sia, a to navíc pouze po dobu jednoho měsíce. Bruxx je vyhlášený velkým výběrem belgických piv, ale také tím, že od svého otevření spolupracuje s tuzemskými minipivovary. „Naši hosté si speciál budou moci objednat již od…

Srpen v obrázcích

Srpen byl u mě ve znamení většího klidu než obvykle. Spousta práce vyvrcholila Social Datem, odjela jsem si odpočinout na wellness víkend a rozhoupala se k vyřešení věcí, který jsem měla v hlavě už dlouho. Díky tomu jsem se pak držela víc doma, soustředila se na svoje věci a i proto se k tomuhle shrnutí dostávám až teď. Nakonec to byl…
dvě mladé ženy

Sousedské vztahy se utužují ve vnitrobloku aneb Stěhuji se na Jiřák!

Velkým fenoménem bydlení se v posledních letech staly vnitrobloky! Lákavé prostory, ze stran města ovšem dost opomíjená záležitost. Protože uvnitř města stále roste tlak na využití prostoru, není divu, že takových míst najdeme jako šafránu. Když už ale jsou, stojí rozhodně za to! Lidé prostě milují místa, kde mohou být sami sebou i uprostřed rušného města. Vnitrobloky…
cukrář se zákusky

„Sedavé zaměstnání není nic pro mě, rád komunikuji s lidmi,“ říká stále usměvavý Daniel Cíba

Vypadá to, jako by se pro tuhle práci skoro narodil. Miluje komunikaci s lidmi, k níž patří i umění odhadnout zákazníkovy chutě. Je společenský, neustále dobře naladěný a stejně tak odchází z cukrárny i zákazníci. Navíc za pultem jej nejde přehlédnout. Jeho vlasy obarvené na růžovo ho odhalí na první dobrou. Takový je 22letý Daniel Cíba, prodavač u […]
mušle v jutovém pytli

Mixér: degustace, nové podniky nebo kurz vaření

Tento týden se nám urodilo hned několik dalších novinek z gastronomie, a proto jsme se rozhodli, že se s vámi o ně ještě dnes podělíme. Máme tu nové i znovuotevřené známé podniky, pár speciálních akcí nebo kurz vaření. Myslím si, že se máte na co těšit! Týden mušlí v Bruxxu nabídne slávky napříč Evropou Na slávky…
chilli papričky na prkénku

Sia zve po roce na další pálivou degustaci

Právě dnes startuje v pražské restauraci Sia čtvrtý ročník akce zasvěcené pálivým pokrmům. Novinkou Sia taste: chilli je nová forma ochutnávek v podobě degustačních talířů pro dvě osoby a jiná je i sestava čtyř papriček, s nimiž tým šéfkuchaře Jiřího Štifta v pokrmech pracuje. Hlavními hrdinkami pokrmů jež se budou v restauraci Sia od 16. do 26. září v rámci Sia…
chilli papričky na prkénku

Týden mušlí v Bruxxu nabídne slávky napříč Evropou

RESTAURACE SIA ZVE NA PÁLIVOU DEGUSTACI Aji Amarillo, Habaneros, světová rekordmanka Naga But Jolokia nebo 7 Pot Brain Strain. Tyhle čtyři pálivé papričky budou hrát hlavní roli na 4. ročníku akce asijské restaurace Sia s názvem Sia taste: chilli, která proběhne od 16. do 26. září. Na papričce je důležitá chuť, ne pálivost I letos…
pytel s mušlemi

Týden mušlí v Bruxxu nabídne slávky napříč Evropou

Týden mušlí v Bruxxu nabídne slávky napříč Evropou (15.-21. 9.) Belgická restaurace Bruxx zve na svůj jedinečný festival mušlí, na němž bude možnost ochutnat mušle z šesti evropských zemí. „V Bruxxu standardně používáme dánské slávky, a to jak divoké, tak farmované. Speciálně tento týden však představíme slávky z různých zemí, kromě již zmiňovaných dánských to budou slávky ze…
chilli papričky

Asijská restaurace zve na pálivou degustaci

15. 09. 2021 – PRAHA – Aji Amarillo, Habaneros, světová rekordmanka Naga But Jolokia nebo 7 Pot Brain Strain. Tyhle čtyři pálivé papričky budou hrát hlavní roli na 4. ročníku akce asijské restaurace Sia s názvem Sia taste: chilli, která proběhne od 16. do 26. září. Oproti minulým letům šéfkuchař Jiří Štift zvolil novou formu…